mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:186/214)

Comfort food zimą – najlepsze przepisy na zimowe dania 159

kiedy trafiliśmy z koleżanką na zakrystię w Kostomłotach, nie mogłam przestać się trząść. Wtedy przyszedł pan zakrystian, wmusił we mnie 2 kieliszki bimbru i gulasz z jakiś skrawków mięsa, którego normalnie bym nie tknęła i po chwili byłam jak nowa. Spaghetti carbonara Najlepsze są proste przepisy. Takie, które zrobimy w kilka minut, gdy jesteśmy głodni ze składników, które często(...)włoszczyzny na bulion cebula 5 ząbków czosnku 4 ziemniaki 2 kawałki białej kiełbasy po kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego kilka listków laurowych pół litra zakwasu na żur mały słoik chrzanu ok 150 g jajko na twardo do dekoracji – 1 na każdą porcję Przepis na żurek chrzanowy znajdziesz tutaj. Zupa grzybowa z topinamburem Na zimowe smaki sezon nie kończy się

Ugotowane pozamiatane
Południowo-kalifornijski Tapatio to prawdziwy ostrzacha… jak na sos z chili przystało 294

Nie wiem, czy zadajecie sobie z tego sprawę, ale ostre sosy na bazie papryczek chili są w USA przedmiotem konsumenckiego kultu. Tak jak w Polsce pewne

Jem więc Jestem
Zimowy bigos z kapusty kiszonej z papryką 164

Zimowy bigos z kapusty kiszonej z papryką Bigos to tajemnica każdej pani domu , lub gospodarza obejścia Tylu ilu jego kucharzy tyle , jego wersji . To kolejna odsłona

Ogrodnik w podróży
Przepisy na wigilię: Kapusta kiszona last minute 134

To już ostatnie dzwonek na kiszenie kapusty na Wigilię i bożonarodzeniową surówkę! Nie kupujcie kapusty w sklepie, zróbcie domową z tym super prostym przepisem. Kapusta kiszona

Niedzielny kucharz
Hummus 100

ciecierzyca się ugotuje odcedzamy ją i czekamy aż przestygnie. W tym czasie możemy zrobić pastę tahini albo otworzyć słoik z gotową. Ja jednak jestem zwolenniczką robienia wszystkiego samemu – takie gotowanie daje o wiele większą satysfakcję! W końcu każdy potrafi otworzyć słoik… Sezam wysypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię, nie może być za gorąca, żeby sezam się nie spalił(...)często używam na kanapkach, zamiast masła. Jest dużo smaczniejszy i mniej kaloryczny niż masło, a kanapka zyskuje dodatkowy, głeboki smak! Zdarza mi się go wykorzystywać również do mięs, jak w przypadku polędwiczki z poprzedniego wpisu, który znajdziesz TUTAJ . Smacznego! Hummus is best as a dip for vegetables or, simply, with bread. I use it often for sandwiches, instead of butter

Martyna Cooks
HUMMUS 125

możemy zrobić pastę tahini albo otworzyć słoik z gotową. Ja jednak jestem zwolenniczką robienia wszystkiego samemu – takie gotowanie daje o wiele większą satysfakcję! W końcu każdy potrafi otworzyć słoik… Sezam wysypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię, nie może być za gorąca, żeby sezam się nie spalił. Na średnim ogniu, ciągle mieszając, prażymy sezam. Trzeba go bardzo pilnować(...)często używam na kanapkach, zamiast masła. Jest dużo smaczniejszy i mniej kaloryczny niż masło, a kanapka zyskuje dodatkowy, głeboki smak! Zdarza mi się go wykorzystywać również do mięs, jak w przypadku polędwiczki z poprzedniego wpisu, który znajdziesz TUTAJ . Smacznego! Hummus is best as a dip for vegetables or, simply, with bread. I use it often for sandwiches, instead of butter

Martyna Cooks
Menu na tydzień – kurczak i jarmuż 193

udka kurczaka w zalewie pomarańczowej , pieczone domowe frytki z oregano i pieczony jarmuż z surówką z czerwonej kapusty. Udka najlepiej zamarynować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Mięso nabierze wówczas przyjemnego, cytrusowego aromatu. Razem z kurczakiem zrobiliśmy nasze ulubione frytki z piekarnika. Praktycznie w ogóle nie jadamy frytek smażonych, bo są tłuste, czyli bardziej kaloryczne, a do tego(...)różnych innych sosów i potraw. Jest zdrowy i pyszny, w przeciwieństwie do sosów ze sklepu nie zawiera sztucznych składników, a do tego jest dużo tańszy! Kupując gotowy sos ze słoika przepłacacie! EKONOMICZNA KUCHNIA 1 litr domowego, naturalnego sosu kosztuje około 7 zł. Porównaliśmy go z dwoma sosami z marketu. Tańszy z nich, był droższy od sosu domowego o ponad

Niedzielny kucharz
Hasperat czyli kulinarne trendy 2018 179

pozytywnym wpływem na organizm, co skutkuje różnorodnością i poszukiwaniem nowych smaków, przy jednoczesnym zachowaniu wartości odżywczych, a trochę przykrą koniecznością, spowodowaną nie tylko krótkoterminowymi problemami finansowymi, ale i niedoborami mięsa w dłuższym okresie. nauka w służbie dietetyki - każdy z nas jest różny i każdemu służy co innego. Nauka pracuje, i ma całkiem dobre rezultaty, nad badaniem co dokładnie korzystnie wpływa(...)kroimy. Mąkę rozrabiamy z wodą i doprowadzamy do wrzenia, aby powstał nam gęsty sos. Dodajemy do niego przyprawy i trochę sosu sojowego, mieszamy wszystko z warzywami i wkładamy do słoików. Z wody i mąki robimy lejące się ciasto, z którego smażymy cienkie naleśniki. Kimchi kładziemy do naleśników, a te rolujemy. Kroimy na mniejsze kawałki i podajemy

Kryzysowa Książka Kucharska
Wyśmienity krem z groszku z miętą i jabłkiem wg Magdy Gessler + Domowy bulion warzywny 222

Ależ to było pyszne! Tak, tak. Ten przepis na Krem z zielonego groszku, pochodzący z książki „Kuchenne Rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler” to nasz kolejny HIT

Moja Delicja
TU i TAM nr 20. Pralinki pełne niespodzianek. 184

każdym zakątku Ziemi. Uwielbiamy ją pod każdą postacią. Gorąca i zimna. Do picia i do chrupania. Czekolada lubi kontrasty - kwaśne i ostre. Likier i zioła.   Owoce i mięsa. Od wieków jest obiektem pożądania. Pudełko własnoręcznie zrobionych pralinek albo trufli - to miły i wymowny gest. Na każdą okazję i bez okazji. Zapraszamy na pralinki! Do A mber z Kuchennymi drzwiami(...)która równie cudownie przyjęła kandyzowaną pigwę i likier pomarańczowy .  Obydwa nadzienia powstały zupełnie spontanicznie - otwarłam lodówkę, uśmiechnął się do mnie słoiczek malinowych konfitur i mrugnął okiem stojący poniżej słoik z pigwą. Reszta potoczyła się stylem dowolnym, ale uwierzcie mi rezultat końcowy był przepyszny.  CZEKOLADOWE PRALINKI W PIĘCIU SMAKACH Uprzedzam, że proporcje składników podaję na oko. Z wyjątkiem pralinek

KUCHARNIA
Przepisy na wigilię: Najprostszy buraczany zakwas 179

Prościej już zakwasu zrobić nie można. Cztery składniki wystarczą, żeby przygotować doskonałą bazę do wigilijnego barszczu z uszkami. Można go zrobić z wyprzedzeniem, zabutelkować, zalać wierzch

Niedzielny kucharz
Przepisy na Wigilię: Najprostszy buraczany zakwas 139

Prościej już zakwasu zrobić nie można. Cztery składniki wystarczą, żeby przygotować doskonałą bazę do wigilijnego barszczu z uszkami. Można go zrobić z wyprzedzeniem, zabutelkować, zalać wierzch

Niedzielny kucharz
Domowy Ajwar – pasta z pieczonej papryki i bakłażana 169

Od kilku lat przygotowuję pewne dania obiadowe z dodatkiem ajwaru (czyli pasty z pieczonej papryki i bakłażana) kupowanego w sklepie. Jako, że staram się unikać żywności

Moja Delicja
Wyśmienity krem z groszku z miętą i jabłkiem wg Magdy Gessler + Domowy bulion warzywny 101

Ależ to było pyszne! Tak, tak. Ten przepis na “ Krem z zielonego groszku” , pochodzący z książki „Kuchenne Rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler” to nasz kolejny HIT

Moja Delicja
Szczepanówka zaprasza na śniadanie w jabłkowym sadzie 174

owocowo-warzywnych, jak np. jabłko-pietruszka, jabłko-marchew, czerwony burak. Wszystkie soki są naturalne, nie zawierają dodatku wody, cukrów, konserwantów. Na półkach wystawione są również domowe przetwory w uroczych słoikach, miody, oleje oraz cydr, a także sery, śmietana i mleko prosto od krowy z zaprzyjaźnionego gospodarstwa. Historia Szczepanówki sięga 1913 roku, kiedy to Szczepan Kozieł, pradziadek Elżbiety Buły, wykupił(...)warzyw, lekkich dań z ryb czy drobiu, sałatek oraz deski serów, jak również potraw z grilla. Odnajdzie się również w towarzystwie deserów i owoców. Cydru można używać do duszenia mięs, jako dodatek do zup (również kremowych), a także przygotowania ciast i galaretek. Warto odkryć dla siebie ten smak i znaleźć najlepsze połączenie. Szczepanówka http://soki.lublin.pl/ http://szczepanowka.pl/ Gospodarstwo Ogrodnicze Kolonia

Obiad gotowy