mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:182/214)

Konfitura z czerwonych buraków 92

ilością przypraw. Słodko-pikantna konfitura z pieczonych buraków i jabłek łączy w sobie delikatną słodycz owoców i warzyw z aromatycznymi dodatkami.  Marmolada z buraków pasuje do kanapek, pieczonego mięsa, drobiu i deski serów. Możesz ją przygotować o każdej porze roku. Jeśli lubisz konfitury z warzyw, to będzie Ci także smakowała konfitura z czerwonej cebuli .  Przepis na konfiturę(...)Zmniejsz płomień i gotuj na minimalnym ogniu, aż konfitura zgęstnieje, zajmuje to około 45-75 minut.  6. Przełóż konfiturę z pieczonych buraków i jabłek do czystych, wyparzonych wrzątkiem słoików. Natychmiast zakręć i zapasteryzuj. W zależności od wielkości słoików czas pasteryzacji wynosi od 10-15 minut (małe słoiczki o pojemności około 150 ml - taki właśnie jest na zdjęciu

Cztery Fajery
Co jeść w czasie sesji egzaminacyjnej? 3 proste przepisy na dania, które wspomogą pracę mózgu 120

tlenu do mózgu, wapń i magnez zapewniają prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych, zaś cynk może poprawiać pamięć. Znajdziemy je we wypomnianych wyżej produktach zbożowych, nasionach i strączkach, a także czerwonym mięsie (żelazo, cynk), fermentowanych produktach mlecznych i serach (wapń) oraz gorzkiej czekoladzie (magnez, potas, żelazo).  Wśród witamin najważniejszą rolę odgrywają witaminy z grupy B. Biorą one między innymi udział(...)impulsów nerwowych, są potrzebne do wytworzenia osłonek mielinowych, wspomagają metabolizm glukozy, która jest źródłem energii dla mózgu. Do źródeł witamin z grupy B zaliczamy: kasze, pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe, mięso, orzechy oraz jajka. Do jadłospisu warto również włączyć witaminy A, C i E o właściwościach antyoksydacyjnych, które chronią mózg przed działaniem wolnych rodników. Znajdziemy je między innymi w kolorowych warzywach

Chilli Czosnek i Oliwa
Faszerowane patisony 223

Faszerowane patisony – to idealny pomysł na przystawkę, zachwyca nie tylko kolorem ale przede wszystkim pięknym kolorem i smakiem. Faszerowane patisony to połączenie klasycznego, aromatycznego farszu z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
2 imprezowe dania z makaronem Lubella- sałatka i 'sernik' 150

Podstawą każdej udanej imprezy jest dobre jedzenie, zatem jeżeli szukasz pomysłu na ciekawe, smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu potrawy, to te dwa makaronowe przepisy na

Kraina Miodem Płynąca
Zdrowe przepisy na cały dzień + nowości w mojej kuchni 179

byłam na studiach. Gotowałam od razu więcej porcji, aby po przyjściu z zajęć tylko ją podgrzać i mieć gotowy, ciepły posiłek. Gotowałam ją częściej w wersji wegańskiej, nie używałam mięsa, bo nie czułam takiej potrzeby. Tutaj jednak pokusiłam się na ten dodatek, aby jeszcze bardziej podkręcić jej smak. Zupa wychodzi przepyszna! Jest bardzo treściwa, bo ja wkrajam do niej duże(...)ząbki czosnku  3 duże ziemniaki 150 g kaszy jęczmiennej  sól i pieprz do smaku 3 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kurkumy  Przygotowanie: Wstaw wodę z mięsem i zielem angielskim i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu 30 minut.  Po tym czasie dodaj obrane i pokrojone warzywa (oprócz ziemniaków). Ponownie zagotuj i gotuj 30 minut

Zdrowie na języku :P
Konfitura z czerwonej cebuli 134

bardzo duża. Dzięki temu konfitura będzie miała doskonałą teksturę. Konfitura z czerwonej cebuli - do czego podawać Konfitura z czerwonej cebuli rewelacyjnie podkreśla smak wszelkiego typu pasztetów, pieczonych i grillowanych mięs, w tym steków oraz wędlin. Doskonale pasuje też do pieczonej kaczki lub gęsi. Można ją dodawać do pizzy, tostów, hamburgerów i wytrawnych tart oraz jako uzupełnienie deski serów. Konfitura(...)piwnicy przez mniej więcej 4 do 6 miesięcy. Jeśli chcecie przechowywać ją dłużej to najlepszym rozwiązaniem będzie pasteryzacja. Ja zazwyczaj przygotowuję większe porcje, przekładam gorącą konfiturę do czystych  słoików i pasteryzuję przez około 15 minut. Zapasteryzowana konfitura z czerwonej cebuli bez problemu wytrzymuje rok. Konfitura z czerwonej cebuli

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowa szynka parzona 186

Domowa szynka parzona to pyszna, zdrowa wędlina na kanapki na śniadanie i kolację. Domowa wędlina charakteryzuje się tym, że zawsze wiemy z jakich składników jest zrobiona

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kruche rogaliki z nadzieniem z maku i marcepanu! 167

post w niedzielę popołudniem, a Święta są już w środę. Jeśli masz gotową masę makową to użyj ją do ciasta kruchego, na które znajdziesz przepis poniżej. Możesz też wykorzystać słoik powideł śliwkowych, nutelli bądź zmiksowane z masłem i cukrem migdały. Czym nadziejesz takie rogaliki to zostawiam już Twojej fantazji. Ciasto kruche powstało przypadkiem, dotychczas ciasto kruche przygotowywałam według kilku receptur(...)minut. Wyłącz płytę indukcyjną i pozostaw na godzinę. Mak się parzy. Odcedź na sicie wyłożonym gazą lub tetrą. Odciśnięty mak, cukier i daktyle, zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. W garnku stop masło, dodaj zmielony mak i pozostałe składniki, całość wymieszaj na jednolitą masę. Masę najlepiej pozostawić na kilka godzin, aby się przegryzła. Do wystudzonej masy dodaj jajko i nadziewaj

SMYKWKUCHNI
Orzechowe klopsiki z kaszy quinoa i ciecierzycy 164

dzieci a tajskie dania zwykle należą do ostrych i odważnych smaków. Często jednak w domu robie tak zwanego tajszczaka czyli danie z tym co akurat mam w lodówce ( różne warzywa, mięso, tofu albo krewetki) z pastą chilli, mlekiem kokosowym, trawą cytrynową, liśćmi limonki, na końcu doprawione sosami sojowy i rybny, brązowym cukrem i sokiem z limonki. To mój sposób na dyżurną(...)uzyskać zwartą masę z której będzie można ulepić klopsiki. Można je dodatkowo obtoczyć w pokruszonych orzechach. Odstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Przygotować sos: Wszystkie składniki umieścić w słoiku i dokładnie wymieszać. Marchewkę pokroić w cienkie wstążki ( najlepiej obieraczką) i blanszować przez 3 minuty we wrzątku, odstawić do odsączenia na sitku. Z masy uformować klopsiki, dobrze je zbijając

Cooking for Emily
Piątek: Kotlety rybno-ziemniaczane z sosem chrzanowo-orzechowym 160

Łatwe do przyrządzenia kotlety z wędzonej ryby i ziemniaków. Do tego treściwy, wytrawny sos. Proste, pyszne, sycące danie. Czas: 25 minut Poziom trudności: łatwy Szacowana cena

Niedzielny kucharz
Kurczak gyros z batatmi i dynią 145

Kurczak gyros w towarzystwie fajnych zapiekanych warzyw. Idealnie nadają się do tego dynia, ziemniaki, bataty słodkie ziemniaki. Dodałam tez cebulę czerwoną bo bardzo ją lubią. Warzywa

wesoła kuchnia
Sałatka z melona, koziego sera i malin 95

prostym dresingiem. Czas: 10 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 Melon i prosciutto to jeden z oczywistych duetów kulinarnych, połączenie słodyczy, soczystości, świeżości, ze słonością, suchego, suszonego mięsa. Sałatka z melona i suszonej szynki jest daniem, przekąską prostą do zrobienia i bardzo smaczną. W słodkościach doskonale czuje się też kozi ser, chyba najbardziej wytrawny ze wszystkich serów, zawierający(...)balsamicznego, łyżeczkę miodu, dwie łyżeczki soku z cytryny, wsyp pół łyżeczki soli, zakręć i energicznie potrząśnij aż składniki połączą się, a sól rozpuści w płynie. Odkręć i wlej do słoika sześć łyżek oliwy lub oleju rzepakowego. Zakręć i potrząsaj aż do uzyskania gładkiej emulsji. Krok 5 Wyłóż do misy roszponkę, maliny i pomidorki. Wyłóż na nich melona w prosciutto, kulki

Niedzielny kucharz
Sałatka z melona, koziego sera i malin 143

prostym dresingiem. Czas: 10 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 Melon i prosciutto to jeden z oczywistych duetów kulinarnych, połączenie słodyczy, soczystości, świeżości, ze słonością, suchego, suszonego mięsa. Sałatka z melona i suszonej szynki jest daniem, przekąską prostą do zrobienia i bardzo smaczną. W słodkościach doskonale czuje się też kozi ser, chyba najbardziej wytrawny ze wszystkich serów, zawierający(...)balsamicznego, łyżeczkę miodu, dwie łyżeczki soku z cytryny, wsyp pół łyżeczki soli, zakręć i energicznie potrząśnij aż składniki połączą się, a sól rozpuści w płynie. Odkręć i wlej do słoika sześć łyżek oliwy lub oleju rzepakowego. Zakręć i potrząsaj aż do uzyskania gładkiej emulsji. Krok 5 Wyłóż do misy roszponkę, maliny i pomidorki. Wyłóż na nich melona w prosciutto, kulki

Niedzielny kucharz