Ryba po japońsku ma pewnie tyle wspólnego z Japonią co ryba po grecku z Grecją, pierogi ruskie z Rosją a placki po węgiersku z Węgrami. Nie
Kocham..lubię..gotuję..Kolorowa sałata, soczewica gotowana na parze, lekka cukinia i prażone pestki dyni - to składniki tej smacznej i pożywnej sałatki. Do tego ostry sos klonowy, który nadaje
My Chcemy Jeśćprzeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Ja zostawiłam kości udek. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Gęś natrzeć solą i odłożyć w chłodne miejsce. Tłuszcz z gęsi wytopić. Wywar : z resztek gęsi (skrzydła, szyjka, podroby(...)chwilę wyjąć. Zlać cały sos do garnuszka, gęś włożyć do brytfanki i dalej piec. Z sosu który wlaliśmy do garnuszka, zlać z wierzchu tłuszcz – nie wyrzucać go, przelać do słoika, na pewno się przyda do smażenia. Gęś polać pozostałym sosem i 150 ml wody. Niestety, jak to czasem bywa... pokrojona gęś znika szybciej niż uda się zrobić jej zdjęcie
królestwo garówKrokiety z kaszą jaglaną, szpinakiem i żółtym serem to pomysł na prosty wegetariański obiad. Im robi się cieplej, tym mam większą ochotę na dania bez mięsa i częściej sięgam po takie przepisy. Bardzo często smażę naleśniki na śniadanie, ale od czasu do czasu robię z nich także wytrawne krokiety. Jest to potrawa bardzo uniwersalna, do farszu możecie wykorzystać właściwie(...)szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego 1 szklana wody gazowanej 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta soli olej do smażenia naleśników na nadzienie: 2 słoiki Kaszotto ze szpinakiem Helcom Naturalnie 200 g startego żółtego sera lub tartej mozzarelli ponadto: 1 jajko bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia na sos czosnkowy: 150 g jogurtu typu
Chilli Czosnek i Oliwaporcje. Sałatka jest bardzo smaczna, taka lekko pikantna, obłędnie pachnie czosnkiem i koperkiem. Fajnie jest tak zimą iść do spiżarni i otworzyć słoiczek. Najczęściej podaję ją z ziemniaczkami i mięsem. Ostatnio to nawet była wyjadana prosto ze słoiczków. Z przepisu wyszło mi 6 słoiczków o pojemności około 250-300 ml. Zachęcam do wykonania tej sałatki i smacznego życzę :) Potrzebujemy(...)zakręcamy, następnie pasteryzujemy 15 minut. Studzimy i przenosimy do spiżarni. 6. Smacznego. A teraz kilka słów o desce CLASIC MIX FORT FISH z ruchomą krawędzią: Przygotowując sałatkę do słoików na zimę postanowiłam cukinię ( a było jej sporo, bo dzień po dniu zrobiłam dwie porcje ) pokroić na desce, którą otrzymałam w ramach współpracy, możecie o tym przeczytać TUTAJ . Cukinię
Izabelawkuchniniepryskane jabłka i przygotowanie z nich soku. Nie można robić soku w tradycyjnej sokowirówce. Ja przygotowałam w wyciskarce ślimakowej. Można jabłka przekręcić przez ręczną maszynkę do mielenia mięsa i wycisnąć sok przez tetrę. Trwa to dłużej ale tak naprawdę to najlepszy sposób jeśli nie mamy wyciskarki do owoców i warzyw. Nie byłam w stanie zapewnić temperatury(...)zrywając je ze starej jabłoni, która rosła samotnie gdzieś między polami a lasem. Pewnie pozostałość po sadzie. Sok zrobiłam w wyciskarce ślimakowej do owoców i warzyw. Przelałam sok do słoika, przykryłam gazą i czekałam na fermentację. Sierpniowe upały i brak chłodnej piwnicy nie pozwoliły na utrzymanie temperatury 7-15st o jakiej mówi przepis. Słoik z sokiem stał sobie
Leśny Zakątekdżem tylko z wyglądu, w rzeczywistości jest to pikantna przyprawa, idealna jako dodatek do wielu potraw. Z czy to się je? Chutney to pyszny dodatek do mięs, serów, pieczywa, krakersów… więcej ciekawostek i przepisów na chutney znajdziecie u Oli – Cztery Fajery . Dyniowy chutney przygotowany z poniższej receptury najlepiej smakuje mi z serami typu camembert. Lubię też(...)całość na wolnym ogniu około 40 minut. Pod koniec dodajemy karmelizowany cukier, mieszamy i gotujemy, aż cukier się rozpuści. Próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy. Gorący chutney przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Przestudzone przechowujemy w lodówce lub pasteryzujemy. Smacznego
Tajemnice Smakuściętym białkiem i półpłynnym żółtkiem – do miso na śniadanie. Makaron ryżowy, jajeczny, soba (gryczany), makaron z tapioki – zawsze. Ryż biały, brązowy i dziki – według upodobań, zamiast makaronu. Krewetki, mięso kurczaka, biała ryba, małże – ugotowane w dashi lub na parze, do bardziej sycącej zupy. Kapusta pekińska lub bok choy – leciutko w bulionie zblanszowane. Pocięta cieniutko marchewka, grzyby mun, enoki, shiitake, pieczarki(...)Mocno słone, silnie skoncentrowane. Bardzo ciemne w kolorze, widocznie twardsze, smarowne. Brązowa, głęboka w kolorze. Wszystkie pasty po otwarciu można przechowywać w lodówce, najlepiej w wyparzonym słoiku ze szczelną zakrętką. Jasne wytrzymają w lodówce 8-9 miesięcy, ciemne pasty – nawet ponad rok. SKŁADNIKI NA 2 ŚREDNIE PORCJE 700ml wody 2-3 płaskie łyżeczki granulowanego bulionu dashi (lub wodorosty kombu
Karo in the Kitchenlekko orzechowym smaku cukinię, aromatyczną cebulkę, delikatną marchewkę oraz z lekka kwaskowe pomidory. Teoretycznie niepozorny skład jest tak smaczny, że można zjeść same warzywa i nie oczekiwać już dodatku mięsa. Mimo to cukinię w plasterkach duszoną z cebulą i czosnkiem lubimy podawać do smażonej lub pieczonej ryby, klasycznych schabowych, kurczaka ale również do kaszy oraz klusek. Pyszna jest również(...)cukinię można zjeść jako samodzielne danie lub podać jako dodatek do mięsa, ziemniaków lub kaszy. Warzywa najlepiej smakują zaraz po przyrządzeniu. Następnego dnia cukinia będzie bardzo rozmoczona. Można oczywiście ją zjeść, ale już nie będzie tak smaczna. Cukinia z warzywami na patelni Aby przepis na duszoną cukinię bez mięsa wyszedł tak, jak sobie założyliśmy, kluczowe jest dodanie czosnku, nawet wówczas
Kuchnia Na WypasieAdżika jest doskonałym dodatkiem do zup, sosów, mięs, potraw z grilla, serów i właściwie z czym tylko Wam posmakuje. Pochodzi z rejonu Kaukazu, używają go gospodynie z Turcji, Armenii, Rosji, no i oczywiście Gruzji. Podstawą tego sosu jest papryka i czosnek, resztę można dodać w zależności od potrzeby smaku. Ja dodałam jabłka. Sos jest mocno czosnkowy i delikatnie pikantny(...)uzyskania bardzo gęstej konsystencji. Przekładamy do małych słoiczków prawie do pełna, na wierzch dajemy po jednej łyżeczce oleju, zakręcamy, dajemy do garnka wyłożonego ściereczką, napełniamy wodą do 2/3 wysokości słoików, gotujemy 15 minut. Przy odkręcaniu gotowych słoiczków pamiętajcie, że na wierzchu jest olej, wystarczy przed użyciem zamieszać zawartość. Smacznego :)) papryka czerwona, jabłka, czosnek, koncentrat pomidorowy, kolendra, czubryca zielona
Bułka z ChlebemPołączyć posiekane zioła, przyprawy i czosnek w słoiku i zalać ponad powierzchnie octem jabłkowym. Pozostawić do przez 7-10 dni w słonecznym miejscu, a następnie odcedź do czystego słoika. Przechowywać w temperaturze pokojowej. Jednym z powodów, dla których chcia łam zrobić ten ocet, jest to, że wszystkie moje zioła rosną w moim ogrodzie!Jeśli masz własny ogród ziołowy, jest(...)owady Napełnij butelkę ze spryskiwaczem 1/4 szklanki octu, a na górze przefiltrowaną wodę. Spryskaj skórę, ubrania itp., Aby odstraszać brzydkie robale. Przyprawa - u żywaj jako przyprawy d o duszonych mięs i warzyw lub przygotuj sos winegret na sałatki. we ź łyżeczkę kilka razy dziennie, aby zapobiec przeziębieniom / grypie. "Najbardziej znan ą i interesującą historią uzdrowienia wynikającą z wielkiej plagi Czarnej
mojej kuchniPołączyć posiekane zioła, przyprawy i czosnek w słoiku i zalać ponad powierzchnie octem jabłkowym. Pozostawić do przez 7-10 dni w słonecznym miejscu, a następnie odcedź do czystego słoika. Przechowywać w temperaturze pokojowej. Jednym z powodów, dla których chcia łam zrobić ten ocet, jest to, że wszystkie moje zioła rosną w moim ogrodzie!Jeśli masz własny ogród ziołowy, jest(...)owady Napełnij butelkę ze spryskiwaczem 1/4 szklanki octu, a na górze przefiltrowaną wodę. Spryskaj skórę, ubrania itp., Aby odstraszać brzydkie robale. Przyprawa - u żywaj jako przyprawy d o duszonych mięs i warzyw lub przygotuj sos winegret na sałatki. we ź łyżeczkę kilka razy dziennie, aby zapobiec przeziębieniom / grypie. "Najbardziej znan ą i interesującą historią uzdrowienia wynikającą z wielkiej plagi Czarnej
w mojej kuchniOj, już dawno nie korzystałam z pomocy Jamiego. Tak się wciągnęłam w tradycyjną kuchnię i jakieś tam swoje widzimisię, że zupełnie o nim zapomniałam. I zatłuczcie
KardamonovyOj, już dawno nie korzystałam z pomocy Jamiego. Tak się wciągnęłam w tradycyjną kuchnię i jakieś tam swoje widzimisię, że zupełnie o nim zapomniałam. I zatłuczcie
KardamonovyBuliony warzywne to podstawa wielu zup czy sosów. Często je lekceważymy, zastępując wodą lub – co gorsze – bulionem w kostkach (jeśli już musicie, używajcie tych
Moja Delicja