mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:169/214)

Sos słodko-kwaśny z cukinią 163

świetna baza na zimowe (i nie tylko) obiady. W każdej chwili możecie sięgnąć po gotowy sos, dogotować do niego dodatek w postaci ryżu lub makaronu, a nawet dodać jakieś mięso. Warto przygotować go teraz, gdy cukinia i papryka jest najsmaczniejsza. Inne przepisy na przetwory znajdziecie TUTAJ . Składniki: 1,2 kg młodej cukinii ½ kg czerwonej papryki 400 g białej cebuli ½ szkl(...)kilka razy je przemieszać. Do garnka dodać wodę, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i wszystko wymieszać. Doprowadzić do zagotowania i gotować jeszcze przez kilka minut. Gęsty sos przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. Artykuł Sos słodko-kwaśny z cukinią pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Sałatka nie tylko na zimę- marynowana 217

zimy nie doczeka. Dlaczego? Dlatego, że genialnie pasuje właśnie teraz! Po schodzeniu w lodówce, bo tylko wtedy smakuje naj naj naj...jest genialna do kanapek, do bułki, do grilowanego mięsa...! jest to powiem lata i świeżości . Niektórzy zalewę odcedzają i wyrzucają...tej się nie da wyrzucić...taka dobra! Na zimę sałatka. Ale idealna również właśnie teraz! Oto orientacyjnie podaję skladniki(...)zalewą i zostawić na pół dnia, nawet na cały, w chłodnym miejscu. Od czasu rekami przemieszać należy i spróbować celem dołożenia cukru bądz soli.Po tym czasie sałatkę wkładamy do słoików, pasteryzujemy 15 minut

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z jajkami, porem, serem żółtym i kukurydzą 125

robię sałatkę jarzynową , ale od czasu do czasu na stole lądują także inne sałatki. Specjalnie nie dodawałam do niej żadnych szynek i kurczaków, żeby już nie przeginać z ilością mięsa, którego i tak pewnie będzie pod dostatkiem. Ser żółty to też mój wymysł, to chyba pierwsza sałatka u mnie na blogu z dodatkiem tego typu sera. Reszta w sumie jest(...)bardzo żałuję. Na kręcenie dziś nie miałam ochoty, dlatego użyłam klasycznie majonezu Kieleckiego. Najlepszy. Koniec kropka. Nie piszcie mi, że jest inaczej, bo nie jest. Składniki: 4 jajka 1 słoik selera konserwowego 1 mała puszka kukurydzy 100 g sera żółtego 2 ogórki kiszone 1 mały por (biała część) 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól pieprz Jajka myjemy

Kardamonovy
Pomysł na szybki obiad z zapasów na trudny czas czyli z konserwy 101

5/5 - (21 votes) Pomysł na szybki obiad z zapasów na trudny czas czyli z konserwy Pomysł na szybki obiad z zapasów na trudny czas, powstał spontanicznie

Ogrodnik w podróży
Tagiatelle z kurczakiem i brokułem w sosie serowym 123

łyżeczkę soli, zioła prowansalskie, czosnek granulowany i mielone płatki chili. 3.   Przekładamy kurczaka do marynaty, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Można też przygotować mięso dzień wcześniej i zostawić w lodówce na całą noc. 4.   Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę i smażymy ok. 1 minutę. 5.   Dodajemy mleko, mieszamy, gotujemy(...)albo cierpliwości, aby zrobić samodzielnie sos serowy, możecie wykorzystać kupny. W Lidlu podczas tygodnia włoskiego można dostać sos 4 sery z całkiem dobrym składem i bardo smaczny. Taki 1 słoik sosu można dodać do dania zamiast tego własnoręcznie robionego. Smacznego

Prosto z Kotła
Sałatka z kaszy jaglanej i tuńczyka 149

Sałatka z kaszy jaglanej i tuńczyka to bardzo smaczny i sycący pomysł na postny, bezglutenowy posiłek. Kaszę jaglaną można ugotować sobie nawet dzień wcześniej a potem

Dorota Smakuje
Pomidorowa komosa ryżowa ze szpinakiem, ciecierzycą i serem feta 142

Propozycja na szybki, pożywny obiad pełen warzyw. Komosa ryżowa uważana jest za superfood, czyli żywność niezwykle bogatą w składniki odżywcze. Jest doskonałym źródłem białka roślinnego o

HealthyCreations
Sos po grecku 654

grecku to kulinarne odkrycie mojej mamy. W zeszłym roku świetnie sprawdził się jako dodatek do zup, sosów, makaronów, ryżu czy mięsa. Jest idealny w sytuacjach, gdy nie mamy czasu lub pomysłu na obiad. Może stać w piwnicy przez kilka miesięcy, a to naprawdę duża zaleta :) Do tego sosu nadają się pomidory, które mają dużo miąższu, a mało pestek, np. odmiana(...)resztę składników (koncentrat, czosnek, natkę, sól, cukier, pieprz, paprykę ostrą, oregano, bazylię i maggi). Wszystko razem gotować ok. 20 minut na wolnym ogniu. Gorący sos wlewać do wyparzonych słoików. Pasteryzować 15 minut. * Do sosu po grecku użyłam litrowych słoików, ale świetnie sprawdzą się też niezbyt duże, podobne do TYCH-KLIK. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Konfitura z kiwi 147

swoje ponadprzeciętne walory odżywcze zaliczone zostało do grupy tzw. superfood 3 owoce kiwi dziennie na obniżenie ciśnienia! - dowodzą badania norweskich naukowców po kiwi warto sięgać po sytym bogatym w mięso obiedzie, gdyż zawiera enzym, który ułatwia trawienie białek i zmniejsza uczucie przejedzenia i dyskomfortu po posiłku dzięki dużej zawartości błonnika i pozytywnemu wpływowi na przemianę materii, owoc ten z powodzeniem(...)bardzo dojrzałe i słodkie, można użyć na początku mniej cukru, a dopiero potem dosłodzić jeśli zajdzie taka potrzeba . W międzyczasie przygotować słoiczki i wieczka do wekowania. Należy wybrać niepopękane słoiki bez wyszczerbień oraz niezardzewiałe nakrętki o równych brzegach.  Wszystko umyć dokładnie w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń, następnie wyparzyć przez kilka minut w dużym garnku z gotującym

Grunt to przepis!
Kurczak duszony w sosie słodko - kwaśnym 1216

ilości i przechowywać w słoiczkach. Pasteryzowanie zajmie kilka-kilkanaście minut, a kiedy mamy ochotę na takie danie, to wystarczy przygotować kurczaka w kilka minut, a następnie odkręcić słoik i gotowe :) Jeśli pokusicie się o przygotowanie takiego kurczaka, to zróbcie od razu większą ilość sosu i przechowajcie go w słoiczkach do następnego razu :)Sos słodko-kwaśny(...)imbir, to można go dosypać więcej, jednak trzeba pamiętać, że również zaostrza smak potrawy.Kurczak:2 średnie piersi z kurczaka,sól, słodka i ostra papryka - do smaku,mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa,2-3 łyżki oleju.Mięso oczyścić ze zbędnych błon, opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na kawałki odpowiadające nam: słupki, średnią kostkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ryba po chińsku 387

Jeśli chodzi o sałatki świąteczne, to u mnie niezmiennie musi być sałatka jarzynowa oraz moja ulubiona – cebulowa. Czasami też robię trzecią sałatkę – i wówczas

Smaki Na Talerzu
Zakwas na barszcz 88

oszukać czas i nieco przyspieszyć robienie zakwasu. Jednym z najlepszych sposobów będzie dodanie do buraków wody z ogórków kiszonych. Alternatywnie, aby przyspieszyć proces kiszenia, możesz też dorzucić do słoika kawałek chleba zrobionego na zakwasie, co przyniesie podobny efekt. Kiedy zakwas na barszcz jest gotowy? Przygotowując zakwas buraczany możesz zdać się na swoje zmysły. Gotowy zakwas na barszcz powinien mieć głęboki(...)wykorzystać do zrobienia wigilijnego barszczu. Możesz też przechowywać w lodówce i pić regularnie. Zobacz też inne przepisy na Boże Narodzenie Śledzie z żurawiną Likier bożonarodzeniowy Sernik wiedeński Paszteciki z mięsem Uszka wigilijne Schab ze śliwką Zobacz też nowe przepisy Zakwas na barszcz Szynka z pończochy Likier piernikowy Przekąski na andrzejki na 20 sposobów Paszteciki z grzybami (do barszczu) Artykuł Zakwas

okolicepalnika.pl
SOS GRZYBOWY (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 293

nimi znajomi i rodzina wiedząc, że ja zawsze coś z nich wyczaruję. Na ogół robię z nich po prostu tradycyjnie sos grzybowy, który świetnie komponuje się zarówno z różnymi mięsami jak tutaj z polędwiczkami , karkówką , pyzami nadziewanymi ale i z daniami bezmięsnymi jak kopytka LCHF. Składniki – sos grzybowy: 500 g świeżych lub mrożonych grzybów np. prawdziwków, kozaków czerwonych(...)opcjonalnie można dodać śmietanę w zależności od upodobań smakowych. Sos grzybowy doskonale komponuje się w natką pietruszki i innymi ziołami. Tak przygotowany sos grzybowy można pasteryzować i przechowywać w słoikach. Wystarczy gorący sos przełożyć do słoików, zakręcić i gotować w garnku z wodą przez 15 minut. Słoiki pozostawić do wystygnięcia a następnie upewnić się czy zassały się pokrywki. BTW całości

Ola la LCHF
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI 221

słodka, a tak naprawdę słodko-kwaśna, z nutką pikantności. Taka konfitura idealnie sprawdza się jako dodatek do burgerów. A wiadomo- domowe burgery najlepsze. Świetna również jako dodatek do innych mięs, sera, tarty, czy na pizzę. Za pierwszym razem przygotowałam z połowy porcji, nie do końca ufając czy smak będzie nam odpowiadał. Nasza poprzednia konfitura wylądowała w koszu, to był ulepek(...)minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy ocet balsamiczny, miód oraz sól i świeżo mielony pieprz. Dusimy kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając. Cebulę przekładamy do słoika (słoików), schładzamy i przechowujemy w lodówce. Świetna zarówno na ciepło jak i na zimno.       a tu już burgery: Smacznego

Smaczne Zdrowe
Sałatka z jajkami, porem, serem żółtym i kukurydzą 96

robię sałatkę jarzynową , ale od czasu do czasu na stole lądują także inne sałatki. Specjalnie nie dodawałam do niej żadnych szynek i kurczaków, żeby już nie przeginać z ilością mięsa, którego i tak pewnie będzie pod dostatkiem. Ser żółty to też mój wymysł, to chyba pierwsza sałatka u mnie na blogu z dodatkiem tego typu sera. Reszta w sumie jest(...)dziś nie miałam ochoty, dlatego użyłam klasycznie majonezu Kieleckiego. Najlepszy. Koniec kropka. Nie piszcie mi, że jest inaczej, bo nie jest. Składniki: 4 jajka (oczywiście od szczęśliwych kur) 1 słoik selera konserwowego 1 mała puszka kukurydzy 100 g sera żółtego 2 ogórki kiszone 1 mały por (biała część) 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól pieprz Jajka myjemy

Kardamonovy
Świąteczna czerwona kapusta z żurawiną 123

Czerwona kapusta z żurawiną to świetna przystawka na ciepło do mięsa. Czerwona kapusta to i ówdzie zwana modrą jest smaczna i zdrowa. Uwielbiam jej smak. Najprostszy sposób na przyrządzenie kapusty to surówka lub duszona kapusta z zasmażką. W okresie świątecznym staram się jednak przyrządzić z niej coś ekstra. Kapusta z żurawiną is a think! Jest super smaczna, słodko kwaśna(...)dodatkiem trzcinowego cukru, zmielonych goździków i cynamonu. Dodaj kapustę kapustę, suszoną i mrożoną żurawinę. Wlej sok jabłkowy, dopraw solą i gotuj kapustę przez godzinę. Kapustę można zapakować do słoików i przechować w lodówce do świąt. Będzie jak znalazł do pieczonego indyka czy kaczki. Napełnij słoiki, zakręć i odwróć do góry nogami, żeby się zassały. Ostudzoną kapustę przechowuj w lodówce

codojedzenia
Francuskie rożki z jabłkiem 142

fajnym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty. Dodatkowo udekorowałam je lukrem cytrynowym. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 1szkl. prażonych jabłek ze słoika (u mnie domowej roboty) ok. 1-2 łyżeczki soku z cytryny ok. 2-3 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwinęłam. Ciasto przekroiłam po długości na trzy długie pasy. Następnie(...)bułeczki z makiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/francuskie-bueczki-z-makiem.html), francuskie bułeczki z serem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/francuskie-bueczki-z-serem.html), ciastka francuskie z marmoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/ciastka-francuskie-z-marmolada.html), francuskie ślimaczki z mięsem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/francuskie-slimaczki-z-miesem.html), ciastka francuskie z budyniem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/ciastka-francuskie-z-budyniem.html), francuskie rożki z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/rozki-francuskie-z-jabkiem.html), gofry z ciasta francuskiego nadziewane czekoladą

Waniliowe Improwizacje