Dynia piżmowa w ziołowo-miodowej marynacie 190Dynia piżmowa charakteryzuje się słodkim smakiem o orzechowej nucie i zapachem piżma. Jak każda dynia idealnie nadaje się do kremowych zup, chlebów i jako składnik ciast
My Chcemy Jeść
Z miłości do.. próżni bez granic ! 232domu robi się duże ilości, bo fajnie jest się zmęczyć raz..odpocząć i zapomnieć niż parać się kilka razy i tracić czas. Normalnie robimy buraczki, wkładamy do słoików i pasteryzujemy, wiadomo, w ten sposób mogą sobie poleżeć latami ! I to żadna filozofia ! Ale tutaj kolejne ryzykowne podejście. Zobaczymy, czy pojemnik próżniowy potrafi zachować kolor, smak, konsystencję ćwikły na dobry miesiąc(...)powiem. Idzie lato. Robi się co raz to cieplej. Taki pojemnik doskonale sprawdza się pod drzewkiem, na kocyczku, na pikniku czy na grillu! Zamarynujecie w nim dosłownie wszystko. Mięso może leżeć i leżeć w marynacie. Po upływie czasu będzie co raz to bardziej kruche i aromatyczne. Zalety same zalety. Z mojej strony był to udany zakup i polecam go wszystkim
Z Kuchni Do Kuchni
Nieoczywiste produkty które można mrozić 158tackach lub macie silikonowej – potem zbieramy do torebki foliowej – po rozmrożeniu możemy wykorzystać je np. do ryby po grecku Ryba wędzona – jeśli zostanie nam połówka np. wędzonej makreli – oddzielamy mięso od ości i zamrażamy w małym pojemniczku – po rozmrożeniu możemy przygotować z niej np. pastę kanapkową Resztki surówek np. z marchewki – zamrażamy w małych pojemniczkach np. silikonowych – po zamrożeniu przekładamy(...)się mrozić butelkę oliwy, bo bałam się że nie dam rady jej zużyć przed końcem daty i była ok. Melasa z trzciny cukrowej – zdarzyło mi się mrozić słoik melasy, bo bałam się że nie dam rady jej zużyć przed końcem daty i była ok. Pączki – zdarzyło mi je mrozić po Tłustym Czwartku bo nie chciałam by się zestarzały
Dorota Smakuje
Kurczak po Azjatycku 244sobie, zapewne sprawdzę z tego, że kurczak jest najbardziej popularnym białkiem, mięsem na świcie. I aż dziw bierze, że pierwsze udomowione kurczaki nie służyły jako posiłek, ale…do walki kogutów ❗ Ponad 10 000 lat temu w Azji Południowo-Wschodniej i Chinach, hodowano to ptactwo nie dla ich mięsa, ale właśnie do walki. Dopiero później odkryto ich właściwości smakowe. Historycy(...)roślinny Limonka Przygotowanie Marynowane warzywa Po pierwsze zagotuj wodę z octem, cukrem i solą. W międzyczasie warzywa pokrój, na paski, krążki, kawałki, kostki… Po drugie włóż warzywa do słoika, wlej zalewę i pozostaw. Na koniec po przestygnięciu, zakręć słoik i schowaj do lodówki, mój słoik stał blisko miesiąc, ale oczywiście, warzywa są dobre, już po kilku dniach. Sos Jeśli
RafalCook
Te 3 domowe syropy wzmocnią twoją odporność 150słoika. Doskonale nadaje się jako dodatek do herbaty i wyjadania łyżeczką prosto ze słoika. Przeczytaj również: Kiszonki – samo zdrowie Syrop z cytryną i miodem 1 ekologiczna cytryna dobrze wyszorowana Kilka łyżeczek miodu Opcjonalnie kilka cienkich plastrów imbiru Cytrynę pokrój na plasterki, włóż kilka do małego słoika, dodając miód tak, aby przykryć cytrynę (imbir ułóż na plastrach cytryny). Zakręć słoik(...)każdym tygodniu aktualizują swoją ofertę na internetowym targu. Zaufani dostawcy oferują ponad 3 500 produktów z czystą etykietą, m.in. warzywa i owoce z ekologicznych upraw, wiejskie jaja i nabiał, mięso, wędliny i ryby z małych hodowli, przetwory, tradycyjne wyroby piekarnicze i cukiernicze. Zakupy dostarczane są w całej Polsce, a dodatkowo we Wrocławiu, w Krakowie, na Śląsku i w Warszawie można
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka śledziowa na pumperniklu 316średnie marchewki 3 ugotowane średnie ziemniaki 4 ugotowane na twardo jajka 4 płaty śledzi w słonej zalewie 2 cebule szalotki mleko do namoczenia śledzi 1/3 szklanki oleju 1 duży słoik majonezu (u mnie Majonez Kielecki) ok. 8 plastrów pumpernikla szczypiorek do dekoracji sól morska Śledzie dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie namaczamy w mleku przez ok. 3-4 godziny(...)majonez – ziemniaki – majonez – buraki – majonez – marchewki – majonez – jajka (nie zapomnijmy tylko o soleniu każdej warstwy warzyw). Zobacz także: Puddingi yorkshire do mięs w sosie Na obiad mięso w sosie. Co by do niego podać? Tłuczone ziemn... Sałatka z malinami i fetą Sałatka z malinami i fetą skropiona słodkim, malinowym kreme... Barszcz na zakwasie
Poezja smaku
Surówka z kapusty – najprostszy przepis 191Najprostsza i najzdrowsza surówka z kapusty warzywno-owocowa, którą zrobisz w 10 minut. Pyszna, soczysta, chrupiąca i słodka. Surówka z kapusty! Kto jej nie jadł? Każdy
Niedzielny kucharz
Pieczone bataty z jarmużową kruszonką i sałatką z kurczaka 125Jeżeli mieliście okazję spróbować chipsów z jarmużu i lubicie je tak samo jak ja to jestem pewna, że jeszcze bardziej polubicie bataty z kruszonką z jarmużu
Be Fit Be Strong
Barszcz wigilijny 106barszcz wigilijny się zmarnował, możesz go zamrozić. W ten sposób będziesz mieć gotowy obiad, który od razu przywodzi na myśl świąteczne chwile. Pamiętaj jednak, aby nie mrozić go w słoikach, butelkach lub innych szklanych pojemnikach, ponieważ te mogą pęknąć w czasie mrożenia. Znacznie lepiej sprawdzą się woreczki do mrożenia, dzięki którym odpowiednio poporcjujesz zupę. Barszcz wigilijny Przepis na barszcz wigilijny(...)wrzenia. Barszcz wigilijny możesz podawać natychmiast. Najlepiej smakuje z tradycyjnymi uszkami lub pierogami. Zobacz też inne przepisy na Boże Narodzenie Śledzie z żurawiną Likier bożonarodzeniowy Sernik wiedeński Paszteciki z mięsem Uszka wigilijne Schab ze śliwką Zobacz też nowe przepisy Pierogi wigilijne Barszcz wigilijny Uszka z pieczarkami Sernik cytrynowy Wigilijna zupa grzybowa Artykuł Barszcz wigilijny pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog
okolicepalnika.pl
MORELOWO-IMBIROWY MAROKAŃSKI SOS CZATNEJ 165pasuje do pasztetów, pieczonych mięs oraz deski serów. W tym przepisie do morelowo-imbirowego sosu dodałam cytryny, cebulę i doprawiłam aromatycznymi przyprawami: kolendrą, kminem rzymskim, cynamonem oraz cayenne. Sos ten ma słodko-kwaśny smak i jest naprawdę łatwy do zrobienia. Przyda się w domowej spiżarni przez cały rok. Można go wykorzystać do marynowania mięs, do bajgli, grzanek z kozim(...)mieszając - gotować na małym ogniu przez 20 minut lub do czasu, aż cebula stanie się przeźroczysta, a sos osiągnie konsystencję rzadkiego dżemu. Gorący morelowy czatnej nakładać do czystych, wyparzonych słoików, wytrzeć brzeg słoika i mocno zakręcić. Na dnie garnka do pasteryzacji położyć czystą kuchenną ściereczkę, wstawić słoiki z sosem, wlać wodę do około 3/4 wysokości słoików i doprowadzić do wrzenia
Moja Książka Kucharska
Chicken pot pie z sosem słodko-kwaśnym + KONKURS 195Klasyka w niebanalnym wydaniu, bo pod postacią zapiekanki, skrywającej we wnętrzu soczystego kurczaka, ryż oraz Sos słodko-kwaśny Łowicz, a wszystko to otulone warstwą ciasta francuskiego
Kraina Miodem Płynąca
KETCHUP Z CUKINII BEZ CUKRU (keto, LCHF, paleo) 342domowy nie dość że jest zdrowy to wychodzi o wiele smaczniejszy, gęsty, łączy w sobie różne smaki i aromaty przypraw oraz warzyw. Sprawdzi się też doskonale jako sos do mięsa czy makaronu konjac oraz jako dip do przystawek. Dzięki temu, że mamy warzywa z działki, czyli ekologiczne mam dodatkową pewność co do jakości takiego ketchupu. Składniki na ketchup z cukinii(...)woda. Ketchup z cukinii należy gotować aż będzie gęsty. Po ugotowaniu wyjąć liście laurowe a masę zmiksować na gładko. Gotującą się na malutkim ogniu masę wlewać do czystych, suchych słoików. Słoiki zakręcać i odstawiać do góry nogami do wystygnięcia. Gorący, wrzący ketchup przelej do oczyszczonych słoiczków, dokładnie zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia. Ketchup z cukinii dzięki pasteryzacji
Ola la LCHF
Indie na talerzu | Mango chutney z kurczakiem w sezamie 250Mango chutney to słodkawa ostro-kwaśna konfitura/sos wywodząca się z kuchni indyjskiej. Istnieje wiele wersji tego przysmaku od pikantnych po bardzo słodkie. Jego zastosowanie jest
Zofiana
Pindżur – pasta z pomidorów, bakłażana i papryki 285który sos/pasta Wam bardziej pasuje, nie macie wyjścia jak zrobić i ajwar i pindżur. Pindżur można stosować jako pastę na chleb, wędlinę czy też jako sos. Idealny będzie do mięsa, grilla czy serów. W oryginale, pindżur jest lekko słodkawy, jeśli lubicie ostry smak, wiecie co robić….;) Czosnek i większa ilość papryczek chili załatwiają sprawę. To od Was zależy(...)nich czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę oraz paprykę i bakłażana. Solimy i pieprzymy. Dusimy jeszcze do uzyskania gęstej konsystencji. Dodajemy pozostałe przyprawy, papryczkę i czosnek. Blendujemy. Gorący przekładamy do słoików i pasteryzujemy. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/pindzur-pasta-pomidorow-baklazana-papryki/ BosowKuchni Artykuł Pindżur – pasta z pomidorów, bakłażana i papryki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
Pieczone bataty z jarmużową kruszonką i sałatką z kurczaka 117Jeżeli mieliście okazję spróbować chipsów z jarmużu i lubicie je tak samo jak ja to jestem pewna, że jeszcze bardziej polubicie bataty z kruszonką z jarmużu
Be Fit Be Strong
Ryba po japońsku 147Ryba po japońsku ma pewnie tyle wspólnego z Japonią co ryba po grecku z Grecją, pierogi ruskie z Rosją a placki po węgiersku z Węgrami. Nie
Kocham..lubię..gotuję..
Sałatka z soczewicą, grillowaną cukinią i ostrym sosem klonowym 234Kolorowa sałata, soczewica gotowana na parze, lekka cukinia i prażone pestki dyni - to składniki tej smacznej i pożywnej sałatki. Do tego ostry sos klonowy, który nadaje
My Chcemy Jeść