DROŻDŻOWE TARTY WIELKANOCNE 293Mazurki, baby, serniki, chałki. żurek z białą kiełbasą, jajka na milion sposobów, chrzan, majonez, soczyste mięsa i wiele wiele innych przysmaków w Święta królowało na naszych stolach. I na wspomnienie o każdym tak samo bardzo cieknie ślinka! Wszystko zawsze mam ochotę spróbować, z przyjemnością sięgam po dokładki, a w lodówce wieczorami szukam „czegoś jeszcze”. Też tak macie? Czy żołądek(...)MAJONEZ: * jajko – 1 szt * musztarda – 1 łyżeczka * biały ocet winny – 1 łyżka * olej słonecznikowy – ok. 350 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MAJONEZ: Sparzone jajko wbijamy do wąskiego słoika, dodajemy sól, pieprz,musztardę oraz ocet. Cały czas blendując wlewamy cieniutkim strumieniem olej – do momentu, aż masa stanie się jasna, gęsta i kremowa. Tak przygotowany majonez wylewamy do foremek
Ostra na Słodko
Śledzie z pomarańczami czerwonymi 201Z okazji piątku zapraszam was do wypróbowania przepisu na śledzie z pomarańczami czerwonymi sycylijskimi. Moim zdaniem śledzie w oleju wspaniale komponują się z cytrusami. Na blogu
Dorota Smakuje
3 popularne sosy sałatkowe 233Choć powstają z różnych składników, łączy je wiele. To dzięki nim tradycyjne sałatki nabierają wyjątkowego charakteru, a nasze menu staje się bardziej różnorodne. To one sprawiają
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Śledzie z oliwą i ziołami – przepis 144Śledzie z oliwą i ziołami – zapraszam do przygotowania mojego przepisu. Danie jest niezwykle proste do przygotowania a przy tym naprawdę smaczne. Potrawa idealna dla wielbicieli
Dorota Smakuje
Bulion warzywny z pieczarkami 169Czym jest bulion warzywny? Bulion warzywny to podstawa wielu zup czy sosów. Często go lekceważymy, zastępując wodą lub – co gorsze – bulionem w kostkach (jeśli już musicie
Moja Delicja
Śledziowe przekąski 178przeciwdepresyjnie, wspomagają pamięć i koncentrację. Rodzaje śledzi Śledzie możemy kupić w różnej postaci - warto wiedzieć, czym się różnią: matiasy - młode ryby odławiane w maju, jeszcze przed pierwszym tarłem. Ich mięso charakteryzuje się znacznie niższą zawartością tłuszczu. Jest także delikatniejsze w smaku i mniej słone. Uwaga! Śledzie "a`la matias" dostępne w sklepie z prawdziwym matiasem nie mają nic wspólnego(...)ziela angielskiego. 4. Po minucie dodaj na patelnię koncentrat pomidorowy, ocet i resztę przypraw, po czym smaż jeszcze około 5 minut. 5. Śledzie pokrój w cząstki i ułóż w słoiku przekładając warstwami przygotowanego sosu. 6. Słoik szczelnie zamknij i zostaw w lodówce
Z notatnika dietetyka
Sałatka z burakiem, ciecierzycą i serem feta 226Im bliżej lata i coraz cieplej robi się na zewnątrz, częściej mamy ochotę na lekkie, świeże dania, które dodadzą nam energii, a jednocześnie pozwolą się czuć
HealthyCreations
Chutney z gruszek 172postaci chili. Chutney gruszkowy z chili, dyni i cebuli jest banalnie prosty do zrobienia. Zazwyczaj podaję go na zimno, ale równie dobrze smakuje na ciepło, pasuje do pieczonego mięsa, deski serów, kanapek z wędliną, a nawet do ryb. Pikantny chutney z gruszek można podawać także jako sos do makaronu Chutney z gruszek - Cztery Fajery Chutneye to rodzaj dżemów z owoców(...)skórkę z cytryny, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Chutney z gruszek na zimę Chutnej z gruszek można też zapasteryzować. Jeśli robię chutney z gruszek do słoików na zimę, to gotuję go na wolnym ogniu około 1 godziny, aż składniki zrobią się szkliste, ale nadal pozostaną w kawałkach. Wyjmuję goździki, a gorący chutney przekładam do czystych, wyparzonych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Konfitura z czerwonych buraków 139ilością przypraw. Słodko-pikantna konfitura z pieczonych buraków i jabłek łączy w sobie delikatną słodycz owoców i warzyw z aromatycznymi dodatkami. Marmolada z buraków pasuje do kanapek, pieczonego mięsa, drobiu i deski serów. Możesz ją przygotować o każdej porze roku. Jeśli lubisz konfitury z warzyw, to będzie Ci także smakowała konfitura z czerwonej cebuli . Przepis na konfiturę(...)Zmniejsz płomień i gotuj na minimalnym ogniu, aż konfitura zgęstnieje, zajmuje to około 45-75 minut. 6. Przełóż konfiturę z pieczonych buraków i jabłek do czystych, wyparzonych wrzątkiem słoików. Natychmiast zakręć i zapasteryzuj. W zależności od wielkości słoików czas pasteryzacji wynosi od 10-15 minut (małe słoiczki o pojemności około 150 ml - taki właśnie jest na zdjęciu
Cztery Fajery
Co jeść w czasie sesji egzaminacyjnej? 3 proste przepisy na dania, które wspomogą pracę mózgu 161tlenu do mózgu, wapń i magnez zapewniają prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych, zaś cynk może poprawiać pamięć. Znajdziemy je we wypomnianych wyżej produktach zbożowych, nasionach i strączkach, a także czerwonym mięsie (żelazo, cynk), fermentowanych produktach mlecznych i serach (wapń) oraz gorzkiej czekoladzie (magnez, potas, żelazo). Wśród witamin najważniejszą rolę odgrywają witaminy z grupy B. Biorą one między innymi udział(...)impulsów nerwowych, są potrzebne do wytworzenia osłonek mielinowych, wspomagają metabolizm glukozy, która jest źródłem energii dla mózgu. Do źródeł witamin z grupy B zaliczamy: kasze, pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe, mięso, orzechy oraz jajka. Do jadłospisu warto również włączyć witaminy A, C i E o właściwościach antyoksydacyjnych, które chronią mózg przed działaniem wolnych rodników. Znajdziemy je między innymi w kolorowych warzywach
Chilli Czosnek i Oliwa
Faszerowane patisony 266Faszerowane patisony – to idealny pomysł na przystawkę, zachwyca nie tylko kolorem ale przede wszystkim pięknym kolorem i smakiem. Faszerowane patisony to połączenie klasycznego, aromatycznego farszu z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
2 imprezowe dania z makaronem Lubella- sałatka i 'sernik' 197Podstawą każdej udanej imprezy jest dobre jedzenie, zatem jeżeli szukasz pomysłu na ciekawe, smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu potrawy, to te dwa makaronowe przepisy na
Kraina Miodem Płynąca
Zdrowe przepisy na cały dzień + nowości w mojej kuchni 214byłam na studiach. Gotowałam od razu więcej porcji, aby po przyjściu z zajęć tylko ją podgrzać i mieć gotowy, ciepły posiłek. Gotowałam ją częściej w wersji wegańskiej, nie używałam mięsa, bo nie czułam takiej potrzeby. Tutaj jednak pokusiłam się na ten dodatek, aby jeszcze bardziej podkręcić jej smak. Zupa wychodzi przepyszna! Jest bardzo treściwa, bo ja wkrajam do niej duże(...)ząbki czosnku 3 duże ziemniaki 150 g kaszy jęczmiennej sól i pieprz do smaku 3 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Wstaw wodę z mięsem i zielem angielskim i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu 30 minut. Po tym czasie dodaj obrane i pokrojone warzywa (oprócz ziemniaków). Ponownie zagotuj i gotuj 30 minut
Zdrowie na języku :P