mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:188/214)

SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD 161

SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD Kasza jaglana w tym wydaniu naprawdę zaskakuje! Idealna na śniadanie lub kolację jako dodatek do kanapek

Martyna Cooks
Smalec do smarowania pieczywa i rehabilitacja smalcu 166

Smalec domowy wraca do łask.Zza oceanu dochodzą wieści,że smalec jeszcze niedawno wyklęty przez dietetyków,znów jest kupowany i używany do smażenia mięsa.Z punktu widzenia fizjologa i biochemika żywienia ten zwrot jest jak najbardziej uzasadniony.Teoria o szkodliwosci tłuszczow nasyconych,a w tym smalcu,idealnie pasuje do marketingowej strategii olbrzymiego przemysłu spożywczego,który sprzedaje oczyszczone oleje roślinne i margaryny(...)przy większej ilości słoniny.Cebulę i jabłko można również dodać do zeszklonych skwarek i smażyc razem,lecz wtedy juz skwarki nie będą chrupiące.Przelać do kamiennego garnuszka lub szklanego słoika.Zamieszać czasem,by skarki nie opadly na dno.Smalcem smarować kromki razowego lub żytniego chleba.Poniżej smalczyk z cebulką i jabłkami.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przyjęcie w stylu włoskim – proste przekąski i przystawki 324

którą przygotujecie w kilka minut są marynowane oliwki . Nie każdy je lubi, ale znam mnóstwo osób, które je kochają. Są wciągające jak chipsy, a znacznie zdrowsze. Wystarczy kupić po słoiku czarnych i zielonych oliwek. Posiekać garść ziół i dodać do oliwy wymieszanej z sokiem z cytryny, czosnkiem i szczyptą soli. Gdy takie oliwki wymieszamy z sosem, są już praktycznie gotowe(...)twardo (warto włożyć je po ugotowaniu do zimnej wody, aż ostygną). W dużym garnku rozgrzewamy na dnie oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy mięso mielone i przesmażamy, aż będzie brązowe. Dolewamy wino, a następnie passatę. Butelkę po passacie płuczemy niecałym litrem wody i dolewamy. Doprowadzamy do wrzenia pod przykryciem. Solimy do smaku – możemy

Poezja smaku
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 195

słodka, mocno orzechowa w smaku. Do wypieków cukierniczych i wytrawnych, w zastępstwie części mąki pszennej (najlepiej- do ciast kruchych i tłuszczowych, zamiast części mąki krupczatki). Przydatna jako panierka do mięsa czy warzyw, nadaje im głęboki smak. Przyjemny dodatek do krakersów i chleba razowego. Tłusta, ale zdrowymi kwasami tłuszczowymi i dosyć ciężkostrawna, polecana jako dodatek. Wysokobłonnikowa.   Mąka migdałowa – używana jest(...)gryczanej – 1/4 szklanki żółtej mąki kukurydzianej – 1 szklanka mąki owsianej – 1/3 szklanki cukru pudru – ½ łyżeczki soli   Wszystko razem przesiewamy i wsypujemy do dużego hermetycznego słoika. Do zrobienia 10 średniej wielkości pancakes potrzebna nam szklanka (250ml) mieszanki mąk, 1 jajko rozmiaru M i 1 do 1 ½ szklanki dowolnego mleka oraz 2 łyżki oleju lub roztopionego masła

Karo in the Kitchen
Sos pieczarkowy 92

PRZEZ TĘ KASĘ PRZEWIJAJĄ. JAK JA MAM WSZYSTKICH PAMIĘTAĆ? - NIE UDAWAJ PAN TERAZ GŁUPIEGO TYLKO PATRZ! I wyciąga z reklamówki słoik z flakami, tak do połowy zjedzony. - NO I PO CO MI TO? - NO POWĄCHA PAN! ZEPSUTE! Otwiera ten słoik, zajebało trupem na pół sklepu, ale nie wiem, czy to kwestia upływu terminu przydatności do spożycia, czy te flaczki(...)zabrać słoik żeby zobaczyć, ale on chyba nie zaczaił, bo go zapomniał puścić i w efekcie jeden ciągnął w jedną, a drugi w drugą i słoik się wyślizgnął i potłukł. Właściciel flaczków się rozjuszył i krzyczy, że to jest zacieranie dowodów zbrodni, kryminał po prostu, i teraz on się będzie sądził i prywatnie z nim o zniszczenie połowy słoika flaków

Marder&Marder Manufacture
Comfort food zimą – najlepsze przepisy na zimowe dania 148

kiedy trafiliśmy z koleżanką na zakrystię w Kostomłotach, nie mogłam przestać się trząść. Wtedy przyszedł pan zakrystian, wmusił we mnie 2 kieliszki bimbru i gulasz z jakiś skrawków mięsa, którego normalnie bym nie tknęła i po chwili byłam jak nowa. Spaghetti carbonara Najlepsze są proste przepisy. Takie, które zrobimy w kilka minut, gdy jesteśmy głodni ze składników, które często(...)włoszczyzny na bulion cebula 5 ząbków czosnku 4 ziemniaki 2 kawałki białej kiełbasy po kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego kilka listków laurowych pół litra zakwasu na żur mały słoik chrzanu ok 150 g jajko na twardo do dekoracji – 1 na każdą porcję Przepis na żurek chrzanowy znajdziesz tutaj. Zupa grzybowa z topinamburem Na zimowe smaki sezon nie kończy się

Ugotowane pozamiatane
Południowo-kalifornijski Tapatio to prawdziwy ostrzacha… jak na sos z chili przystało 278

Nie wiem, czy zadajecie sobie z tego sprawę, ale ostre sosy na bazie papryczek chili są w USA przedmiotem konsumenckiego kultu. Tak jak w Polsce pewne

Jem więc Jestem
Zimowy bigos z kapusty kiszonej z papryką 158

Zimowy bigos z kapusty kiszonej z papryką Bigos to tajemnica każdej pani domu , lub gospodarza obejścia Tylu ilu jego kucharzy tyle , jego wersji . To kolejna odsłona

Ogrodnik w podróży
Przepisy na wigilię: Kapusta kiszona last minute 126

To już ostatnie dzwonek na kiszenie kapusty na Wigilię i bożonarodzeniową surówkę! Nie kupujcie kapusty w sklepie, zróbcie domową z tym super prostym przepisem. Kapusta kiszona

Niedzielny kucharz
Hummus 93

ciecierzyca się ugotuje odcedzamy ją i czekamy aż przestygnie. W tym czasie możemy zrobić pastę tahini albo otworzyć słoik z gotową. Ja jednak jestem zwolenniczką robienia wszystkiego samemu – takie gotowanie daje o wiele większą satysfakcję! W końcu każdy potrafi otworzyć słoik… Sezam wysypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię, nie może być za gorąca, żeby sezam się nie spalił(...)często używam na kanapkach, zamiast masła. Jest dużo smaczniejszy i mniej kaloryczny niż masło, a kanapka zyskuje dodatkowy, głeboki smak! Zdarza mi się go wykorzystywać również do mięs, jak w przypadku polędwiczki z poprzedniego wpisu, który znajdziesz TUTAJ . Smacznego! Hummus is best as a dip for vegetables or, simply, with bread. I use it often for sandwiches, instead of butter

Martyna Cooks
HUMMUS 115

możemy zrobić pastę tahini albo otworzyć słoik z gotową. Ja jednak jestem zwolenniczką robienia wszystkiego samemu – takie gotowanie daje o wiele większą satysfakcję! W końcu każdy potrafi otworzyć słoik… Sezam wysypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię, nie może być za gorąca, żeby sezam się nie spalił. Na średnim ogniu, ciągle mieszając, prażymy sezam. Trzeba go bardzo pilnować(...)często używam na kanapkach, zamiast masła. Jest dużo smaczniejszy i mniej kaloryczny niż masło, a kanapka zyskuje dodatkowy, głeboki smak! Zdarza mi się go wykorzystywać również do mięs, jak w przypadku polędwiczki z poprzedniego wpisu, który znajdziesz TUTAJ . Smacznego! Hummus is best as a dip for vegetables or, simply, with bread. I use it often for sandwiches, instead of butter

Martyna Cooks
Menu na tydzień – kurczak i jarmuż 185

udka kurczaka w zalewie pomarańczowej , pieczone domowe frytki z oregano i pieczony jarmuż z surówką z czerwonej kapusty. Udka najlepiej zamarynować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Mięso nabierze wówczas przyjemnego, cytrusowego aromatu. Razem z kurczakiem zrobiliśmy nasze ulubione frytki z piekarnika. Praktycznie w ogóle nie jadamy frytek smażonych, bo są tłuste, czyli bardziej kaloryczne, a do tego(...)różnych innych sosów i potraw. Jest zdrowy i pyszny, w przeciwieństwie do sosów ze sklepu nie zawiera sztucznych składników, a do tego jest dużo tańszy! Kupując gotowy sos ze słoika przepłacacie! EKONOMICZNA KUCHNIA 1 litr domowego, naturalnego sosu kosztuje około 7 zł. Porównaliśmy go z dwoma sosami z marketu. Tańszy z nich, był droższy od sosu domowego o ponad

Niedzielny kucharz
Hasperat czyli kulinarne trendy 2018 166

pozytywnym wpływem na organizm, co skutkuje różnorodnością i poszukiwaniem nowych smaków, przy jednoczesnym zachowaniu wartości odżywczych, a trochę przykrą koniecznością, spowodowaną nie tylko krótkoterminowymi problemami finansowymi, ale i niedoborami mięsa w dłuższym okresie. nauka w służbie dietetyki - każdy z nas jest różny i każdemu służy co innego. Nauka pracuje, i ma całkiem dobre rezultaty, nad badaniem co dokładnie korzystnie wpływa(...)kroimy. Mąkę rozrabiamy z wodą i doprowadzamy do wrzenia, aby powstał nam gęsty sos. Dodajemy do niego przyprawy i trochę sosu sojowego, mieszamy wszystko z warzywami i wkładamy do słoików. Z wody i mąki robimy lejące się ciasto, z którego smażymy cienkie naleśniki. Kimchi kładziemy do naleśników, a te rolujemy. Kroimy na mniejsze kawałki i podajemy

Kryzysowa Książka Kucharska
Wyśmienity krem z groszku z miętą i jabłkiem wg Magdy Gessler + Domowy bulion warzywny 214

Ależ to było pyszne! Tak, tak. Ten przepis na Krem z zielonego groszku, pochodzący z książki „Kuchenne Rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler” to nasz kolejny HIT

Moja Delicja
TU i TAM nr 20. Pralinki pełne niespodzianek. 176

każdym zakątku Ziemi. Uwielbiamy ją pod każdą postacią. Gorąca i zimna. Do picia i do chrupania. Czekolada lubi kontrasty - kwaśne i ostre. Likier i zioła.   Owoce i mięsa. Od wieków jest obiektem pożądania. Pudełko własnoręcznie zrobionych pralinek albo trufli - to miły i wymowny gest. Na każdą okazję i bez okazji. Zapraszamy na pralinki! Do A mber z Kuchennymi drzwiami(...)która równie cudownie przyjęła kandyzowaną pigwę i likier pomarańczowy .  Obydwa nadzienia powstały zupełnie spontanicznie - otwarłam lodówkę, uśmiechnął się do mnie słoiczek malinowych konfitur i mrugnął okiem stojący poniżej słoik z pigwą. Reszta potoczyła się stylem dowolnym, ale uwierzcie mi rezultat końcowy był przepyszny.  CZEKOLADOWE PRALINKI W PIĘCIU SMAKACH Uprzedzam, że proporcje składników podaję na oko. Z wyjątkiem pralinek

KUCHARNIA