żółto-pomarańczowe, z widocznym prążkiem i pięknym czerwonym ombre mają po 120-200g i zebrane są w grona po 2-6 sztuk. Grube ścianki, mało nasion, dużo pomidorowego mięsa – idealna odmiana na żółte sosy i przeciery. Do prowadzenia na 2 pędy. Bardzo generatywny typ, przez co łatwy do prowadzenia i podwiązywania. Liście szanujemy – nie wolno się tutaj spieszyć(...)Sezon 2021 bez wątpienia zapisze mi się w pamięci jako rok klęski urodzaju . Rozdawałam, jadłam i przerabiałam na zmianę. W spiżarni musieliśmy dorobić kilka nowych półek, kilka razy dokupowałam słoiki… Czy ja narzekam? Trochę, głównie ze zmęczenia, bo taki napór pysznego pomidorowego materiału nie dał mi oddechu i chwili odpoczynku, dojrzewały hurtem, przerabiania, pobierania i odkażania nasion nie dało
Karo in the Kitchenkolor i słodkawo-korzenny, lekko piekący smak. Cynamon ma zastosowanie jako przyprawa do słodkich potraw z ryżu, pieczonych owoców i grzanego wina. W niewielkich ilościach przyczynia się do aromatyzowania mięs: gulaszu, szynki, baraniny i ryb. Cynamon stosowany jest w przepisach kuchni orientalnej. CZOSNEK- Tajski czosnek jest znacznie mniejszy i delikatniejszy w smaku niż zwykły czosnek. W smaku jest też słodszy(...)sklepach z tajską żywnością sprzedawany jest w postaci całych łodyżek z maleńkimi, zielonymi kulkami. Pieprz zielony dostępny jest też w formie suszonej lub konserwowej, w puszkach i słoikach. Stosuje się go głównie w potrawach tajskich. Dodaje im ostrości, przy jednoczesnym delikatniejszym aromacie niż pieprz czarny czy biały. POCHWIAKI- Świeże osobniki występują w Tajlandii i najlepiej je myć bezpośrednio przed użyciem
ClauditteMissCooking