Na ogół staram się unikać żywności puszkowanej. Nie mam tu nawet na myśli gotowych dań czy mięsnych lub rybnych wieloskładnikowych konserw – tych nie jadam w ogóle
Even Better Foodsklepu w ciągu tygodnia. Jeśli czegoś zabraknie, trudno, trzeba to będzie jakoś przeżyć… albo przynajmniej zrobić wcześniej listę. W tym tygodniu na śniadania jemy płatki błyskawiczne w słoiku. Danie trzeba przygotować dzień wcześniej, żeby płatki namoczyć, dzięki czemu stają się pysznie kremowe. Płatki mieszamy z posiekanymi daktylami, orzechami, nasionami chia, pokrojonym bananem i brzoskwinią. Całość zalewamy odrobiną gorącej wody(...)pulpetami Pieczony kalafior to jedno z naszych ulubionych warzyw. Pieczenie kondensuje w nim słodycz i nie pozbawia chrupkości, z której odziera go gotowanie. Razem z pieczonymi pulpetami z mielonego mięsa i parmezanu, podlany niewielką ilością sosu marinara tworzy doskonałą bazę pysznego spaghetti. Zobacz przepis Wtorek: Burgery z boczniaków, kaszy i fasoli Jeśli ktoś Was krzywi się na hasło „wegetariańskie hamburgery
Niedzielny kucharzNie dajmy się zwariować. Żeby jeść gęsinę nie trzeba czekać na ten jeden dzień w roku - 11 listopada. Wydawać by się mogło, że to takie trochę
Right Behind The KitchenKolejny przepis dla wielbicieli śledzi to śledzie faszerowane kapustą kiszoną. Mało spotykane, ale bardzo trafione połączenie smaków zaskoczyło już niejedną osobę. Jest to także prawdziwa bomba
Ola la LCHFproporcje wystarczają na jakieś 2 litry, ale możecie zwiększyć lub zmniejszyć ilość. Lutenica jest idealna z białym serem (jej słodko ostry smak idealnie pasuje), do wszelkich zapiekanek, makaronów, pieczonych mięs czy ryb. Pojawią się przepisy obiadowe, gdzie lutenica będzie grała pierwsze skrzypce. Zobaczycie jak taka niepozorna pasta może podkręcić nudnego kurczaka czy mało atrakcyjne, pieczone warzywa. Lojalnie uprzedzam, że podczas(...)Doprawiamy solą, pieprzem, jeśli mało ostre oraz sokiem z 1 cytryny, jeśli za słodkie. Jeśli jeszcze będzie mało ostre, to dodajemy posiekane drobno tajskie chilli. Lutenica lubi mieszkać w słoiku i lodówce. Możecie ją pasteryzować w mniejszych słoiczkach. Post Lutenica pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenzapakowanej do tub i puszek, lub jako mieszankę przypraw w proszku. Niżej znajdziecie nasze propozycje pasty harissy z pieczoną papryką i oliwą oraz harissy w proszku - znakomitej przyprawy do mięsa mielonego (koft, kibehu, pulpetów, kotletów itp.). Poeksperymentujcie z dodatkami i stwórzcie własną wersję harissy. Ostrość pasty możecie wyregulować dodając mniej lub więcej oliwy, bo to w tłuszczach rozpuszcza się kapsaicyna(...)s/obr. 8 . Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia, dodaj odpowiednią ilość oliwy, zmiksuj 30 s/obr. 10. Pasta powinna mieć konsystencję gęstego jogurtu. Przełóż do szczelnie zamykanego słoika, przechowuj w lodówce do 3 tygodni
SzczyptaSmaQpraktyczny sposób na wykorzystanie resztek przygotowanej już zupy. Jeśli wiem, że będę miała niewiele czasu na przygotowanie posiłku, rosół z przyprawami gotuję z wyprzedzeniem, gorący przelewam do wyparzonego słoika, a po zamknięciu i wystudzeniu przechowuję do kilku dni w lodówce. Później wystarczy jedynie rosół podgrzać, doprawić sosem sojowym, usmażyć grzyby i ugotować makaron – co nie zajmuje więcej niż kilkanaście(...)Wszystkie składniki należy gotować jak tradycyjny rosół, przez około 60 minut. Tak przygotowany wywar odlać, doprawić solą, sosem sojowym i zaserwować z grzybami oraz makaronem jak w przepisie. Ugotowane mięso można wykorzystać np. do chińskiego dania lunchowego . The post Azjatycki rosół z grzybami i makaronem appeared first on Blog o gotowaniu
Even Better Foodsklepu w ciągu tygodnia. Jeśli czegoś zabraknie, trudno, trzeba to będzie jakoś przeżyć… albo przynajmniej zrobić wcześniej listę. W tym tygodniu na śniadania jemy płatki błyskawiczne w słoiku. Danie trzeba przygotować dzień wcześniej, żeby płatki namoczyć, dzięki czemu stają się pysznie kremowe. Płatki mieszamy z posiekanymi daktylami, orzechami, nasionami chia, pokrojonym bananem i brzoskwinią. Całość zalewamy odrobiną gorącej wody(...)pulpetami Pieczony kalafior to jedno z naszych ulubionych warzyw. Pieczenie kondensuje w nim słodycz i nie pozbawia chrupkości, z której odziera go gotowanie. Razem z pieczonymi pulpetami z mielonego mięsa i parmezanu, podlany niewielką ilością sosu marinara tworzy doskonałą bazę pysznego spaghetti. Zobacz przepis Wtorek: Burgery z boczniaków, kaszy i fasoli Jeśli ktoś Was krzywi się na hasło „wegetariańskie hamburgery
Niedzielny kucharzpraktyczny sposób na wykorzystanie resztek przygotowanej już zupy. Jeśli wiem, że będę miała niewiele czasu na przygotowanie posiłku, rosół z przyprawami gotuję z wyprzedzeniem, gorący przelewam do wyparzonego słoika, a po zamknięciu i wystudzeniu przechowuję do kilku dni w lodówce. Później wystarczy jedynie rosół podgrzać, doprawić sosem sojowym, usmażyć grzyby i ugotować makaron – co nie zajmuje więcej niż kilkanaście minut(...)Wszystkie składniki należy gotować jak tradycyjny rosół, przez około 60 minut. Tak przygotowany wywar odlać, doprawić solą, sosem sojowym i zaserwować z grzybami oraz makaronem jak w przepisie. Ugotowane mięso można wykorzystać np. do chińskiego dania lunchowego
Even Better Foodwodą mieszając łyżką. Obydwa słoiki pozostawić kilka godzin w temperaturze pokojowej, aby skrobia opadła na dno. Po oddzieleniu się skrobi, płyn należy odlać ale zachować. Resztę wlać do małego słoika i wstawić do lodówki, by więcej skrobi opadło na dno. Po odlaniu płynu powstanie czysta sfermentowana skrobia owsiana bogata w białko, aminokwasy, witaminy i bakterie kwasu mlekowego. Skrobię czyli(...)zwykła, jajka to składniki podstawowe. Dodatki można zmieniać wg uznania. Zamiennie lub dodatkowo rodzynki, żurawina, różnego rodzaju orzechy itd. Ziarno owsa miksujemy blenderem lub przekręcamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Wlewamy roztopione masło, mąkę kokosową wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Ja pozostawiłam na noc. Masło
Leśny Zakątekprzeźroczystego szkła, o bardzo prostej formie, jest tak naprawdę słoikiem EKLANT , który posiada drewnianą pokrywkę, mam je w swojej kuchni w kilku rozmiarach, przechowuje w nich sypkie produkty, kasze, herbatę, zioła, przyprawy, często nadaje im nowych użyteczności i tak, służą mi właśnie za wazony na kwiaty. Ponadto przezroczysty słoik ułatwia znalezienie potrzebnych rzeczy. Kwiaty na wielkanocnym stole , muszą się znaleźć(...)męczyłeś się z wyjęciem całego kremu z misy, koniecznie zaopatrz się w silikonowe łopatki BAKGLAD (od razu kup z tej serii silikonowy pędzelek , jest świetny do smarowania formy, marynowania mięs czy natłuszczania patelni przed smażeniem naleśników!), mała podpórka na spodzie sprawia, że odkładając łopatkę nie zabrudzisz blatu. Ciasto przekładam dżemem (morelowy), przykrywam nasączonym blatem, resztą kremu smaruję całość, dokładam minimalistyczną
SMYKWKUCHNInaszym przypadku może potrwać nawet rok). Ogólne założenie tej diety to rezygnacja z cukru (w tym słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet (poza octem jabłkowym, który jest dopuszczalny), sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych(...)wody 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 3 gałązki kopru 3 ząbki czosnku 3 małe kawałki korzenia chrzanu 1 czubata łyżka soli kamiennej (przepis na 1 słoik 1l i 1 słoik 0,5l) Wodę zagotowujemy z solą, studzimy. Rzodkiewki myjemy i odcinamy od liści. Do wyparzonych słoików (proporcjonalnie, czyli do większego słoika wrzucamy więcej składników :)) wrzucamy liście laurowe
Kardamonovymiękkości. Na końcu przyprawić octem winnym oraz ewentualnie doprawić solą i cukrem według smaku. Gorący chutney nakładać do wyparzonych słoików (powinno wyjść 3-4 słoiczki od dżemu.) Zakręcone słoiki odstawić do góry dnem do wystygnięcia. Garnki PREMIUM posiadają specjalną 3-warstwową konstrukcję: na zewnątrz jest to stal nierdzewna 18/0 (0,6 mm), w środku rdzeń aluminiowy(...)ręce. Rękojeść noża wykonana jest z drewna pakka, które jest mieszanką różnych rodzajów drewna egzotycznego. Ten duży nóż idealnie sprawdził się w mojej kuchni do krojenia mięsa czy tuszek ryb, z którymi, jak wiadomo, czasami trudno sobie poradzić w przypadku dużych okazów. I nóż, i garnek w pełni spełniają moje oczekiwania. Od sprzętu, z jakiego korzystam w kuchni, wymagam
Codzienna kuchnia niecodziennaJednym z symboli kuchni polskiej jest domowa kiełbasa. Z jednej strony ma niepowtarzalny aromat i zapach, a z drugiej – smakuje wyśmienicie i jest obowiązkowym składnikiem każdego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!świetną alternatywą dla tradycyjnych mięsnych dań barbecue. Możesz go podać jako smaczną przekąskę, lekkie danie obiadowe lub dodatek do grillowanych potraw. Sos barbecue możesz wykorzystać jako dip, glazurę do mięsa na grillu, polewę do burgerów lub jako dodatek do potraw z grilla. Smacznego! *Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme Wykonanie Przygotuj kalafiora, odłamując go na mniejsze różyczki. Możesz również usunąć(...)gładki sos, możesz przelać go do blendera i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli wolisz sos z kawałkami cebuli i czosnku, nie musisz tego robić. Przełóż sos barbecue do słoika lub butelki i przechowuj w lodówce. Sos powinien być dobrze zakręcony i może być przechowywany przez około 1-2 tygodnie. Składniki SOS 1 cebula (posiekana) 3 ząbki czosnku (posiekane
Eat me! Fit me!