mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:167/214)

Jak długo można przechowywać żywność w lodówce? 110

szczególnie wrażliwe na wysychanie, jak wędliny, umieszczać w specjalnych pojemnikach do przechowywania lub np. w folii aluminiowej (z wyłączeniem owoców). Na dolnej półce przechowuj surowe mięso i ryby Surowe mięso jest bardzo podatne na psucie się w wyższych temperaturach, dlatego najlepiej umieszczać je tam, gdzie temperatura jest najniższa. Warto je jednak pakować w plastikowe pojemniki, by zapobiec kapaniu i rozprzestrzenianiu(...)sałatę do tygodnia. Gotowe potrawy, jak rosół czy gotowane grzyby można bezpiecznie przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2-3 dni. Niektóre dania, jak bigos, najlepiej jest spasteryzować w słoikach lub zamrozić. Pasteryzowany bigos wytrzyma w chłodnych warunkach do 3 miesięcy, a mrożony – nawet pół roku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Jak długo można przechowywać żywność w lodówce? appeared first

Kulinarne Przeboje
EMPANADAS 182

początku tygodnia zazwyczaj gotuję esencjonalny bulion drobiowy, który jeszcze gorący przelewam do wyparzonych słoików i od razu zakręcam. Po wystygnięciu wstawiam do lodówki i w ciągu kilku kolejnych dni sukcesywnie zużywam do przygotowywania zup oraz sosów.  Pozostałe po ugotowaniu mięsko oddzielam od kości i  przygotowuję z niego paszteciki, potrawkę z kurczaka lub  tymbaliki drobiowe. Świetnym sposobem jest(...)porcji CIASTO NA PIEROŻKI 250 g mąki pszennej ( ok. 1 i 1/2 szklanki) 1/2 łyżeczki soli 60 ml oliwy 100 ml gorącej wody NADZIENIE 2 szklanki rozdrobnionego mięsa z rosołu 100 g hiszpańskiej kiełbaski chorizo pokrojonej w kostkę 50 g sera manchego startego na tarce lub innego twardego sera np. parmezanu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 1 łyżka słodkiej

cool and minty
Pierogi kebabowe 1162

push({}); Przygotowanie Pierogów kebabowych: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki, dodać przyprawę do gyrosa i wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną cebulę, chwilę podsmażyć, przesunąć na bok patelni i dodać zamarynowane mięso. Podsmażyć do zrumienienia mięsa. Na patelnię dodać pokrojone pieczarki(...)przykryć ścierką, odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na stolnicy podsypanej niewielką ilością mąki pszennej. Następnie przy pomocy miseczki lub słoika wykrawać krążki. Każdy krążek posmarować łyżką przygotowanego sosu i wyłożyć porcję farszu (z kurczaka, pieczarek i cebuli) oraz pozostałych składników, tj. papryki, ogórków i kukurydzy. Posypać startym żółtym serem. Zlepić

Danka Pichci
Ketchup z cukinii z papryką 164

Jest to gęsty, bardzo smaczny sos o słodko-kwaśnym smaku w którym wręcz można się zakochać :)) Idealnie komponuje się z wędlinami, serami, mięsami, pizzą, i pewnie jeszcze wieloma innymi daniami. Jego wykonanie nie jest trudne i w sumie raczej szybkie- nie licząc czasu gdy zasolone warzywa odstawiamy na kilka godzin     Składniki: 1,5 kg cukinii(...)przyprawy: po jednej łyżeczce pieprzu, słodkiej papryki i szczyptę chilli. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 10 minut *** *** Po tym czasie całość miksujemy blenderem na gładką masę *** *** Ketchup wlewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut. Następnie odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia (Ja nie pasteryzowałam, nalałam gorący ketchup do słoiczków, zakręciłam, odwróciłam do góry dnem i też się ładnie

Blog z Apetytem
[Wege grill] Szaszłyki z halloumi i warzywami 178

dwie kiełbaski, karkówkę i jeszcze szaszłyk? Mam wrażenie, że świeże powietrze i aromat węgla pozbawiają nas resztek zdrowego rozsądku :) U mnie w domu na szczęście poza (powiedzmy szczerze) górą mięsa, zawsze była jakaś sałatka, pieczone ziemniaki, grillowany chlebek. Bardzo lubię też grillowaną cukinię z sosem tzatziki. A jak to wygląda u Was? Dziś podrzucam Wam pierwszy z moich pomysłów(...)paprykę pokrój w dużą kostkę, cukinię w półplasterki, cebulę pokrój na ćwiartki, a następnie oddziel od siebie poszczególne segmenty. Warzywa i ser umieść w misce. W małej miseczce lub słoiku wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Polej nią warzywa i ser, wymieszaj i odstaw na 30 minut. 6 patyczków do szaszłyków namocz w wodzie. Wyjmij patyczki do szaszłyków z wody i ponabijaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Piersi z kurczaka na dziko 487

pozwolić. Rozmaite przepisy są jednak często pracochłonne jak na przykład pierś panierowana tzw. "schabowy z kurczaka" lub w celu uzyskania dobrego smaku trzeba ponieść koszty na zakup sosów w słoikach (słodko-kwaśny, chiński). Według mojego przepisu uzyskamy studencki obiad w przyzwoitej cenie i nie narobimy się przy tym. Składniki: -kilogram piersi z kurczaka -jedno jajko -pół szklanki bułki tartej -ząbek(...)ketchupem. Na zdjęciu kotlety w zbiorczym akcie bez akompaniamentu, przepraszam za jakość zdjęcia. Koszt całości: 18 zł (z kilograma uzyskujemy 5-10 porcji w zależności od zamiłowania do mięsa

Tanie przepisy studenckie
Śledzie marynowane w zalewie octowej 162

Śledzie marynowane w zalewie octowej i oleju Śledzie, czyli nasze bałtyckie złoto, to ulubiona ryba Polaków. Można przyrządzać je na wiele sposobów - na słodko, z dodatkiem

Korniszonki
Francuski kurczak z 40 ząbkami czosnku oraz jesienna surówka 128

sobie życie, dlatego postanowiłam przygotować go na bazie udek z kurczaka, a że nie dostałam ich w sklepie, to ostatecznie wykorzystałam ćwiartki, które samodzielnie podzieliłam na udo i pałkę. Mięso z kurczaka najpierw obsmażone na maśle z oliwą, a potem duszone w sosie, jest soczyste i delikatne.  Część ząbków czosnku rozpada się w czasie gotowania, zagęszczając sos i dodając(...)ręcznie.  Jeżeli używasz ćwiartek z kurczaka, to podziel je najpierw na udka i pałki. Mięso osusz ręcznikiem papierowym, następnie dopraw z obu stron solą oraz pieprzem.  W dużym garnku z grubym dnem lub w brytfannie rozgrzej masło z oliwą. Ułóż w nim mięso z kurczaka skóra do dołu i obsmaż na złoto, przez 3-4 minuty. Następnie odwróć

Chilli Czosnek i Oliwa
Konfitura z malin z chili 292

Konfitura z malin z chili Sezon na maliny w pełni. Dziś zaproponuję Wam pikantną konfiturę z tych owoców. Cudownie komponuje się z serami czy mięsami. W sam raz na długie zimowe wieczory przy prosecco i desce serów. Banalnie prosta do wykonania, a zatrzyma smak lata na dłużej. 1 kg Malin 2 Papryczki chipotle (lub więcej jeśli lubimy pikantne) 2 łyżki(...)pół godziny do godziny, aż wyparuje trochę wody, a wszystko zgęstnieje. Konfitura i tak nie będzie zbyt gęsta ponieważ nie dodajemy żadnych pektyn. Konfiturę jeszcze gorącą przełóż do słoików, zakręć i ustaw na ścierce do góry dnem, by się zawekowała. The post Konfitura z malin z chili appeared first on Oslov

Oslov.
Ogórki po koreańsku 87

sosem sojowym po koreańsku są świetnym dodatkiem do każdego posiłku. W Korei przygotowuje się je najczęściej latem m.in. do potraw z grilla, ale świetnie pasują także do każdego pieczonego mięsa, kanapek i burgerów. Prosty przepis na sałatkę z ogórków do obiadu i kanapek. Ogórki po koreańsku z sosem sojowym.   Ogórki po koreańsku 500 g ogórków gruntowych, 6 ząbków czosnku(...)czosnkiem, imbirem, suszoną cebulą. Jeśli nie masz suszonej cebuli to zastąp ją drobno posiekaną cebulą dymką i pokrojonym na około 3 cm grubym szczypiorkiem. 5. Przełóż przyprawione ogórki do słoików i zalej solanką, wszystkie ogórki powinny być zakryte wodą. 6. Pozostaw ogórki na 24 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie schowaj do lodówki.  Jeśli spodobał ci się przepis

Cztery Fajery
Gulasz drobiowo-warzywny 208

jeszcze jedną zaletę, można go podać z wszelkimi kaszami lub ryżem na sypko, jego przygotowanie nie sprawi żadnych problemów nawet osobom rozpoczynającym swoją kulinarną przygodę. Polecam! Składniki: 1 kg mięsa z ud kurczaka bez skóry 20 dag żółtej fasoli szparagowej 20 dag świeżego bobu 1 cebula Kawałek pora ½ kalafiora ½ szklanki kukurydzy z zalewy ½ szklanki groszku konserwowego ½ cukinii 2 ząbki czosnku(...)dusić jeszcze 15 minut, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na sam koniec wsypać osączony groszek i kukrydzę z zalewy. Mąkę wsypać do słoiczka, dodać niewielką ilość wody, zakręcić słoik i potrząsać kilkakrotnie,  zrobić zawiesinę,wlać do gulaszu, szybko zamieszać,  zagęścić sos, zagotować, zabielić śmietaną, posypać posiekaną natka pietruszki. Podawać z ryżem lub dowolną kaszą ugotowaną na sypko

Wanilia i Kardamon
Makaron ze szpinakiem, ciecierzycą i zielonym groszkiem z aromatem suszonych pomidorów i mięty 130

Potrzebowaliśmy pomysłu na szybki obiad, padło więc na makaron z dodatkami. Szybki przegląd co mamy w lodówce i... efekt był bardzo pozytywnie zaskakujący. Kilka prostych składników

HealthyCreations
Marynowana cebula czerwona 70

Marynowana cebula jest fantastycznym dodatkiem do hot dogów, kebaba, kanapek, mięs oraz sałatek. Robi się ją w bardzo prosty sposób , poprzez pokrojenie cebuli na cienkie kawałki i połączenie jej z przyprawami oraz marynatą. Tę marynowaną cebulę czerwoną przyprawiam ziarnami pieprzu oraz musztardy, dodaję także liść laurowy. Są to zatem w miarę podstawowe przyprawy. Fajnym urozmaiceniem jest dodanie to marynującej się(...)czerwonej cebuli 225 ml octu jabłkowego 225 ml wody 1/2 łyżeczka soli 5 łyżek cukru kryształu 2 liście laurowe 1/2 łyżeczka ziaren musztardy 1/2 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu Dodatkowo: słoik 750 ml Marynowana cebula Jak zrobić marynowaną cebulę czerwoną. Obraną cebulę pokroić na cienkie piórka bądź krążki za pomocą noża albo krajalnicy. Włożyć do słoika, dodać liście laurowe , ziarna pieprzu

MeCooks