szczególnie wrażliwe na wysychanie, jak wędliny, umieszczać w specjalnych pojemnikach do przechowywania lub np. w folii aluminiowej (z wyłączeniem owoców). Na dolnej półce przechowuj surowe mięso i ryby Surowe mięso jest bardzo podatne na psucie się w wyższych temperaturach, dlatego najlepiej umieszczać je tam, gdzie temperatura jest najniższa. Warto je jednak pakować w plastikowe pojemniki, by zapobiec kapaniu i rozprzestrzenianiu(...)sałatę do tygodnia. Gotowe potrawy, jak rosół czy gotowane grzyby można bezpiecznie przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2-3 dni. Niektóre dania, jak bigos, najlepiej jest spasteryzować w słoikach lub zamrozić. Pasteryzowany bigos wytrzyma w chłodnych warunkach do 3 miesięcy, a mrożony – nawet pół roku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Jak długo można przechowywać żywność w lodówce? appeared first
Kulinarne Przebojepoczątku tygodnia zazwyczaj gotuję esencjonalny bulion drobiowy, który jeszcze gorący przelewam do wyparzonych słoików i od razu zakręcam. Po wystygnięciu wstawiam do lodówki i w ciągu kilku kolejnych dni sukcesywnie zużywam do przygotowywania zup oraz sosów. Pozostałe po ugotowaniu mięsko oddzielam od kości i przygotowuję z niego paszteciki, potrawkę z kurczaka lub tymbaliki drobiowe. Świetnym sposobem jest(...)porcji CIASTO NA PIEROŻKI 250 g mąki pszennej ( ok. 1 i 1/2 szklanki) 1/2 łyżeczki soli 60 ml oliwy 100 ml gorącej wody NADZIENIE 2 szklanki rozdrobnionego mięsa z rosołu 100 g hiszpańskiej kiełbaski chorizo pokrojonej w kostkę 50 g sera manchego startego na tarce lub innego twardego sera np. parmezanu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 1 łyżka słodkiej
cool and mintypush({}); Przygotowanie Pierogów kebabowych: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki, dodać przyprawę do gyrosa i wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną cebulę, chwilę podsmażyć, przesunąć na bok patelni i dodać zamarynowane mięso. Podsmażyć do zrumienienia mięsa. Na patelnię dodać pokrojone pieczarki(...)przykryć ścierką, odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na stolnicy podsypanej niewielką ilością mąki pszennej. Następnie przy pomocy miseczki lub słoika wykrawać krążki. Każdy krążek posmarować łyżką przygotowanego sosu i wyłożyć porcję farszu (z kurczaka, pieczarek i cebuli) oraz pozostałych składników, tj. papryki, ogórków i kukurydzy. Posypać startym żółtym serem. Zlepić
Danka PichciJest to gęsty, bardzo smaczny sos o słodko-kwaśnym smaku w którym wręcz można się zakochać :)) Idealnie komponuje się z wędlinami, serami, mięsami, pizzą, i pewnie jeszcze wieloma innymi daniami. Jego wykonanie nie jest trudne i w sumie raczej szybkie- nie licząc czasu gdy zasolone warzywa odstawiamy na kilka godzin Składniki: 1,5 kg cukinii(...)przyprawy: po jednej łyżeczce pieprzu, słodkiej papryki i szczyptę chilli. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 10 minut *** *** Po tym czasie całość miksujemy blenderem na gładką masę *** *** Ketchup wlewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut. Następnie odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia (Ja nie pasteryzowałam, nalałam gorący ketchup do słoiczków, zakręciłam, odwróciłam do góry dnem i też się ładnie
Blog z Apetytemdwie kiełbaski, karkówkę i jeszcze szaszłyk? Mam wrażenie, że świeże powietrze i aromat węgla pozbawiają nas resztek zdrowego rozsądku :) U mnie w domu na szczęście poza (powiedzmy szczerze) górą mięsa, zawsze była jakaś sałatka, pieczone ziemniaki, grillowany chlebek. Bardzo lubię też grillowaną cukinię z sosem tzatziki. A jak to wygląda u Was? Dziś podrzucam Wam pierwszy z moich pomysłów(...)paprykę pokrój w dużą kostkę, cukinię w półplasterki, cebulę pokrój na ćwiartki, a następnie oddziel od siebie poszczególne segmenty. Warzywa i ser umieść w misce. W małej miseczce lub słoiku wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Polej nią warzywa i ser, wymieszaj i odstaw na 30 minut. 6 patyczków do szaszłyków namocz w wodzie. Wyjmij patyczki do szaszłyków z wody i ponabijaj
Chilli Czosnek i Oliwapozwolić. Rozmaite przepisy są jednak często pracochłonne jak na przykład pierś panierowana tzw. "schabowy z kurczaka" lub w celu uzyskania dobrego smaku trzeba ponieść koszty na zakup sosów w słoikach (słodko-kwaśny, chiński). Według mojego przepisu uzyskamy studencki obiad w przyzwoitej cenie i nie narobimy się przy tym. Składniki: -kilogram piersi z kurczaka -jedno jajko -pół szklanki bułki tartej -ząbek(...)ketchupem. Na zdjęciu kotlety w zbiorczym akcie bez akompaniamentu, przepraszam za jakość zdjęcia. Koszt całości: 18 zł (z kilograma uzyskujemy 5-10 porcji w zależności od zamiłowania do mięsa
Tanie przepisy studenckieŚledzie marynowane w zalewie octowej i oleju Śledzie, czyli nasze bałtyckie złoto, to ulubiona ryba Polaków. Można przyrządzać je na wiele sposobów - na słodko, z dodatkiem
Korniszonkisobie życie, dlatego postanowiłam przygotować go na bazie udek z kurczaka, a że nie dostałam ich w sklepie, to ostatecznie wykorzystałam ćwiartki, które samodzielnie podzieliłam na udo i pałkę. Mięso z kurczaka najpierw obsmażone na maśle z oliwą, a potem duszone w sosie, jest soczyste i delikatne. Część ząbków czosnku rozpada się w czasie gotowania, zagęszczając sos i dodając(...)ręcznie. Jeżeli używasz ćwiartek z kurczaka, to podziel je najpierw na udka i pałki. Mięso osusz ręcznikiem papierowym, następnie dopraw z obu stron solą oraz pieprzem. W dużym garnku z grubym dnem lub w brytfannie rozgrzej masło z oliwą. Ułóż w nim mięso z kurczaka skóra do dołu i obsmaż na złoto, przez 3-4 minuty. Następnie odwróć
Chilli Czosnek i OliwaKonfitura z malin z chili Sezon na maliny w pełni. Dziś zaproponuję Wam pikantną konfiturę z tych owoców. Cudownie komponuje się z serami czy mięsami. W sam raz na długie zimowe wieczory przy prosecco i desce serów. Banalnie prosta do wykonania, a zatrzyma smak lata na dłużej. 1 kg Malin 2 Papryczki chipotle (lub więcej jeśli lubimy pikantne) 2 łyżki(...)pół godziny do godziny, aż wyparuje trochę wody, a wszystko zgęstnieje. Konfitura i tak nie będzie zbyt gęsta ponieważ nie dodajemy żadnych pektyn. Konfiturę jeszcze gorącą przełóż do słoików, zakręć i ustaw na ścierce do góry dnem, by się zawekowała. The post Konfitura z malin z chili appeared first on Oslov
Oslov.sosem sojowym po koreańsku są świetnym dodatkiem do każdego posiłku. W Korei przygotowuje się je najczęściej latem m.in. do potraw z grilla, ale świetnie pasują także do każdego pieczonego mięsa, kanapek i burgerów. Prosty przepis na sałatkę z ogórków do obiadu i kanapek. Ogórki po koreańsku z sosem sojowym. Ogórki po koreańsku 500 g ogórków gruntowych, 6 ząbków czosnku(...)czosnkiem, imbirem, suszoną cebulą. Jeśli nie masz suszonej cebuli to zastąp ją drobno posiekaną cebulą dymką i pokrojonym na około 3 cm grubym szczypiorkiem. 5. Przełóż przyprawione ogórki do słoików i zalej solanką, wszystkie ogórki powinny być zakryte wodą. 6. Pozostaw ogórki na 24 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie schowaj do lodówki. Jeśli spodobał ci się przepis
Cztery Fajeryjeszcze jedną zaletę, można go podać z wszelkimi kaszami lub ryżem na sypko, jego przygotowanie nie sprawi żadnych problemów nawet osobom rozpoczynającym swoją kulinarną przygodę. Polecam! Składniki: 1 kg mięsa z ud kurczaka bez skóry 20 dag żółtej fasoli szparagowej 20 dag świeżego bobu 1 cebula Kawałek pora ½ kalafiora ½ szklanki kukurydzy z zalewy ½ szklanki groszku konserwowego ½ cukinii 2 ząbki czosnku(...)dusić jeszcze 15 minut, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na sam koniec wsypać osączony groszek i kukrydzę z zalewy. Mąkę wsypać do słoiczka, dodać niewielką ilość wody, zakręcić słoik i potrząsać kilkakrotnie, zrobić zawiesinę,wlać do gulaszu, szybko zamieszać, zagęścić sos, zagotować, zabielić śmietaną, posypać posiekaną natka pietruszki. Podawać z ryżem lub dowolną kaszą ugotowaną na sypko
Wanilia i KardamonPotrzebowaliśmy pomysłu na szybki obiad, padło więc na makaron z dodatkami. Szybki przegląd co mamy w lodówce i... efekt był bardzo pozytywnie zaskakujący. Kilka prostych składników
HealthyCreationsMarynowana cebula jest fantastycznym dodatkiem do hot dogów, kebaba, kanapek, mięs oraz sałatek. Robi się ją w bardzo prosty sposób , poprzez pokrojenie cebuli na cienkie kawałki i połączenie jej z przyprawami oraz marynatą. Tę marynowaną cebulę czerwoną przyprawiam ziarnami pieprzu oraz musztardy, dodaję także liść laurowy. Są to zatem w miarę podstawowe przyprawy. Fajnym urozmaiceniem jest dodanie to marynującej się(...)czerwonej cebuli 225 ml octu jabłkowego 225 ml wody 1/2 łyżeczka soli 5 łyżek cukru kryształu 2 liście laurowe 1/2 łyżeczka ziaren musztardy 1/2 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu Dodatkowo: słoik 750 ml Marynowana cebula Jak zrobić marynowaną cebulę czerwoną. Obraną cebulę pokroić na cienkie piórka bądź krążki za pomocą noża albo krajalnicy. Włożyć do słoika, dodać liście laurowe , ziarna pieprzu
MeCooks