słodko i na wytrawnie, sprawdźcie poniższe przepisy: Tort naleśnikowy z szynką serem i sosem słodko kwaśnym Zielony tort naleśnikowy ze szpinakiem i kozim serem Tort naleśnikowy z mięsem Torcik naleśnikowy z twarożkiem miodowym, truskawkami i czarnym bzem Ten dzisiejszy tort to dzieło mojego synka. Zainspirowany jedną z ulubionych serii czytelniczych postanowił właśnie taki tort zrobić. Nie wiem czy znacie książki(...)snem, ochota na tort naleśnikowy głównych bohaterów zmotywowała mojego pierwszoklasistę do przygotowania dania PRZEPIS TORT NALEŚNIKOWY TRUSKAWKOWO CZEKOLADOWY Składniki: 10-12 naleśników – tutaj przepis na naleśniki podstawowe 1 słoik ok 250g dżemu truskawkowego niskosłodzonego 1 mały słoiczek powideł śliwkowych bez cukru do podania bita śmietana polewa czekoladowa: 150g masła 5 łyżek gorącej wody 5 łyżek cukru pudru 5 łyżek
Dorota Smakujedość długim pieczeniu w niskiej temperaturze. Z mięsa wytapia się wtedy tłuszcz, w którym nóżki ładnie się duszą. Metoda przypomina nieco technikę pieczenia elementów kaczki i gęsi – confit: obsmażone mięso zalewamy roztopionym smalcem kaczym lub gęsim i duszenie w tłuszczu. Mięso po takim zabiegu jest delikatne i mięciutkie. W przypadku pieczonych nóżek mięso jest mięciutkie, a skórka niebywale chrupiąca. Składniki(...)czasie podnieś temperaturę do 190 stopni i zapiekaj, żeby skórka była zrumieniona i chrupiąca Krok 4 Wyjmij upieczone nogi z piekarnika, wyciągnij z naczynia (tłuszcz zlej do słoika – smalec z gęsi i kaczki jest idealny do smażenia), odłóż na deskę lub talerz i przykryj folią aluminiową. Odstaw na kilka minut. Podawaj nogi ze smażoną kapustą, pieczonym jabłkiem i kluseczkami śląskimi
Niedzielny kucharzWszystkie warzywa dokładnie myjemy. Prawie wszystkie będą szły do adżyki ze skorkami. 1. Z pomidorów obcinamy łączenie z krzaczkiem, kroimy na mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa 2. Paprykę oczyszczamy z pestek, kroimy na paski i tak samo jak pomidory przepuszczamy przez maszynkę. 3. Cebule obieramy z łupiny - mielimy. 4. Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych, mielimy 5. Marchewkę(...)Jeśli lubimy bardziej gładką adzike to możemy ja dodatkowo zmiksować za pomocą blendera. 9. Gotujemy jeszcze 10-15 min. Po tym czasie nakładamy do wcześniej wysterylizowanych ciepłych i suchych słoików. Słoiki zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Zostawiamy do ostygnięcia pod nakryciem. 10.Taka adżykę możemy używać do kanapek, jako sos do makaronu , na pizze. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na KresachPapryka marynowana z miodem i czosnkiem Papryka marynowana z miodem i czosnkiem to ciekawa wariacja na temat marynowanej papryki. Swój ciekawy smak zawdzięcza dodatkowi naturalnej słodkości
Korniszonkiprzechowywać? Biała kiełbasa jak przygotować? Przede wszystkim zadbajmy o dobre jakościowo mięso. Nie może to być mięso mrożone! Przygotowujemy kiełbasę surową, więc musimy mieć produkt jak najświeższy. Jakie mięso? Sprawdzi się łopatka, szynka oraz mięso z większą ilością tłuszczu, np. boczek (oczywiście surowy) lub podgardle. Proporcje mięs należy dostosować do własnych upodobań smakowych. Część z nas woli kiełbasę tłuściejszą, inni(...)wodę i wyrabiaj przez kolejne 5 minut. Z mięsa uformuj niewielki kotlet i usmaż z obu stron na patelni. Jeśli mięso się nie rozpada i kotlet jest spójny, to znaczy, że mięso jest wystarczająco wyrobione. W przeciwnym razie należy jeszcze mięso przez kilka minut wyrobić. Kotlet wskaże nam również stopień przyprawienia mięsa. Próbując go, dowiesz się, czy jest wystarczająco słone
Kuchnia Na Wypasiepopularnym mięsem wśród osób będących na diecie. Jednak czy można ją przygotować tak, żeby jednocześnie było dietetycznie i smacznie? No pewnie, że można! Taka właśnie jest moja dzisiejsza propozycja. Mięso przygotowałam na parze, a jako dodatek przygotowałam miskę chrupiących sałat z lekko słodkim dressingiem. Pierś kurczaka dosyć często się pojawia w moich propozycjach, które mam nadzieję nie są oczywiste(...)słonecznika Piersi kurczaka naciąć wzdłuż z jednej strony, ale nie przecinać do końca. Rozłożyć na desce i delikatnie rozbić, doprawić do smaku solą i pieprzem po obu stronach. Ze słoika wyłowić 4 suszone pomidory, delikatnie odsączyć z oleju za pomocą ręcznika papierowego. Pokroić dość drobno i rozłożyć na jednym z brzegów piersi kurczaka. Do pomidorów dodać pokruszony (lub pokrojony
Dietolognikt jej nie obrywa. Aż szkoda jak się patrzy na te kilogramy pyszności, opadnięte i gnijące na trawie. Ja zerwałam i dzisiaj proponuję Wam pyszny chutney do zimnych mięs czy serów. A jutro jeszcze będzie pyszny dżemik z tymi owocami w roli głównej. Zbierajcie, bo to ostatnia chwila. Składniki: 2 kg mirabelek po wydrylowaniu ( u mnie żółte(...)mieszając. Po tym czasie odstawić na 24 godziny. Ponownie zagotować, dodać rodzynki, sok i skórkę z otartej cytryny i dusić jeszcze 1 godzinę. Gorący sos przelewać do wyparzonych, suchych słoików. Słoiki ustawić do góry dnem i tak pozostawić do ostygnięcia....Tyle! Smacznego życzę
Gosia gotujecoś trzeba :) dzisiaj ciąg dalszy przetworów. Tym razem propozycja na pyszny sos lekko słodki z nutką ostrości. Sos powstał na bazie pomidorów, papryki, cukini i cebuli. Nadaje się do mięs, makaronów lub pizzy. Prosty i łatwy w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania :) 1 duża cukinia 5 cebul 2 kg dojrzałych pomidorów 1 większa papryczka chili 3 papryki czerwone 2 łyżki ziół(...)ogniu gotujemy około 30 minut, sos ma być lekko gęstawy. Słoiczki wyparzamy i wycieramy do sucha, następnie napełniamy je sosem i dobrze zakręcamy. Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, wkładamy słoiki i zalewamy wodą do 3/4 wysokości.Gotujemy pod przykryciem od zagotowania wody około 25 minut. Wyjmujemy słoiki i przechowujemy w chłodnym miejscu. Powiem szczerze że taki sos może również służyć
Sama słodycz i szczypta chiliPrzepis ten przetestowałam w zeszłym roku. Zrobiłam ok 10 słoiczków, które zjedliśmy piorunem. Passata własnej roboty stanowi idealną bazę do różnego rodzaju sosów, do makaronu, do mięsa, do pomidorówki... A jej zrobienie zajmuje mniej czasu niż smażenie dżemów:-) Składniki: 3 kg pomidorów przemysłowych - duże, podłużne, mięsiste - niestety nie pamiętam jaki to gatunek, zdaje się, że lima 1 łyżka soli(...)zagotować. Gotować ok 30-40 minut. Można gotować trochę dłużej, wtedy pomidory bardziej się rozpadną. A można je również zmiksować blenderem na przecier.... Następnie wyłączyć i przekładać do przygotowanych słoików. Brzegi słoików wytrzeć do sucha, zakręcić nakrętkę i przekręcić do góry dnem, stawiając do wystygnięcia na ściereczce. Nigdy nie robię większej pasteryzacji. Stosuję ten sposób przy wszystkich gorących wekach
Ze smakiem bez glutenuPierwsza scena kuchenna to spektakularna porażka. 60 słoików leczo, które w kryzysowych czasach PRL zrobiła Maria Pakulnis, ale nie zapasteryzowała i wszystkie trzeba było wyrzucić. Potem jest lepiej. Maria spotyka Janusza Mizerę, który jest szefem kuchni. Łączy ich miłość do jedzenia i biesiadowania. Na każdym prawie zdjęciu w książce, które nie przedstawia jedzenia w dużych ilościach, ładnie się do siebie(...)pachnie papryką, gorgonzolą, parmezanem, łososiem i tatarem. Nigdy nie brakuje wina i domowych nalewek. Jest mimetyczna, tatar z papryki czerwonej i żółtej jest podawany tak, by czerwona papryka udawała mięso, a żółta żółtko jajka. Ten mis en place nie jest przypadkowy. Każdy przepis zawiera nie tylko sposób przygotowania, ale też sposób podania, ważne jest nie tylko jak coś smakuje
Ugotowane pozamiatanewyegzekwowania, bo prawie wszystko co jemy zawiera już w sobie naturalny sód – nie tylko pieczywo, chipsy, wędliny, ale nawet żywność nieprzetworzona, jak surowe warzywa i owoce, a także mięso czy produkty zbożowe. Na opakowaniach kupowanych produktów, w tabelce ze składnikami odżywczymi GDA ( wskazane dzienne spożycie – Guideline Daily Amounts) , referencyjny poziom soli oznaczony jest dla osoby dorosłej w wartości(...)portugalskiej, mają maksymalnie po 30-50g, a ja mam wtedy pewność, że sól nie będzie długo stała nieużywana, będzie świeża, mocna i wyrazista. Sól smakową przechowujemy w szczelnych słoikach lub pojemnikach, bez dostępu wilgoci, żeby zapobiec jej zbrylaniu. Jako baza do wykonania każdej z nich przyda się dobra jakościowo grubo- lub średnioziarnista sól morska. Z narzędzi – moździerze ceramiczne
Karo in the Kitchendrobiowa, jałowcowa, krakowska i wiele innych. Kolejne są wędliny wędzone. Tutaj mamy szynki, karkówkę, schab, boczek, kurczaka, żeberka. Jest naprawdę w czym wybierać. Następnie mamy wędliny dojrzewające, wędliny w słoiku, pasztety i wędliny gotowane i pieczone. Przepisów jest dużo i są naprawdę fajne i różnorodne. Są wędliny tradycyjne takie jak szynka, baleron czy rolada, oraz te bardziej wyszukane, jak kindziuk(...)książce nie są trudne. Fotografie gotowych już wyrobów zachęcają do robienia domowych wędlin. Wyglądają bardzo apetycznie. Autorzy zachęcają do korzystania z mniejszych ubojni, bo w tych czasach tanie mięso niestety jest bardzo podejrzane i nie wiadomo skąd sprowadzane. Zachęcają do robienia samemu wędlin, bo tym sposobem mamy pewność, że ograniczymy w nich ilość chemii i sztucznych ulepszaczy do minimum. Sami
kruche babeczkitakie jakie lubimy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Sos pomidorowy z warzywami Przygotowanie: Najpierw przygotuję składniki na sos – składniki będę mieliła w maszynce do mięsa więc nie trzeba ich bardzo drobno kroić: Oczyszczoną i umytą marchew i pietruszkę, kroję na mniejsze kawałki. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję na mniejsze kawałki. Cebulę również kroję(...)cukier, dokładnie mieszam i gotuję jeszcze około 15 minut. Pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam do smaku – sos jest gotowy. Gorący sos wlewam do wcześniej wyparzonych słoików, brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko. Słoiki ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały
Uwaga Babcia Gotujewięc nie martwcie się, że trzeba cały zjeść od razu. Polecam zarówno dzieciom jak i dorosłym! [embed]https://youtu.be/BeT092fsHes[/embed] Składniki na zdrową Nutellę z kaszy jaglanej (duży słoik) : 200 g kaszy jaglanej 2-3 łyżki masła orzechowego (bez soli, cukru i innych niepotrzebnych dodatków) 4 łyżki niesłodzonego ciemnego kakao szklanka mleka 1,5% 60 g daktyli suszonych(...)Krem odstawiamy do lodówki. [caption id="attachment_7632" align="aligncenter" width="685"] Nutella z kaszy jaglanej[/caption] Zobacz inne przepisy z kaszą jaglaną: Cukinia Faszerowana Kaszą Jaglaną I Mięsem Kasza Jaglana Z Warzywami I Kurczakiem Najlepszy Pasztet Jaglany Z Pieczarkami (Wegański) Zapiekanka Z Kaszą Jaglaną, Brukselką I Jajkiem (433 Kcal) Sałatka Z Kaszą Jaglaną Artykuł Nutella z kaszy
e-PrzepisyKulinarnewyciagnięciu z piekarnika, odstawiamy blachę z granolą do całkowitego wystygnięcia. Do ostudzonych płatków dodajemy kostki suszonego ananasa i płatki kokosowe. Jemy od razu lub przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Moje sugestie: Do granoli możecie dodać również inne składniki, takie jak otręby, zarodki, siemię lniane, sezam, pestki dyni, słonecznik, migdały. Gotową granolę podajemy z jogurtem naturalnym i suszonymi bądź świeżymi owocami(...)płatków zbozowych i jogurtu. Znakomicie dodają się do deserów i wypieków. Można je również jako dodatek do herbat i napojów. Doskonale komponują się w warzywnych potrawach z ryżem oraz mięsem drobiowym
Zawsze głodna!brązowy kolor, między czasie nagrzewamy piekarnik na 220 stopni- jak obsmażymy kości wkładamy je jeszcze na 20 min do piekarnika, aby dopiec doda to smaku sosu ( im bardziej mięso jest brązowe to ciemniejszy sos)- gdy kości dochodzą w piekarniku, obieramy warzywa kroimy na większe kawałki, układamy na blaszce polewamy oliwą i posypujemy solą morską.- wkładamy na 15 minut do piekarnika(...)zasmażkę ( upala się na suchej patelni mąkę i podlewa wodą ) wlewamy do sosu i zagęszczamy go chwilę podgotujemy - sos jest już gotowy WSKAZÓWKI :- sos gorący możemy wlać do słoików odwrócić do góry dnem tak przygotowany potrzyma nam długo- można go po porcjować i zamrozić w pojemniczkach - do sosu można równie dobrze dodać grzyby suszone jak lubimy czy sos sojowy
Basia w kuchni