krewetki. Przygotowanie kimchi jest bardzo proste. Warzywa należy pokroić, posolić, doprawić i odstawić na kilka dni do sfermentowania w temperaturze pokojowej. Kimchi podawane jest jako dodatek do zup, makaronów, mięsa, ryżu czy chociażby kanapek. Smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Kimchi z kapusty Składniki na kimchi(...)miski, dodać krojoną w słupki rzepę oraz zieloną cebulkę, tarty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sos sojowy i krem paprykowy. Wszystkie składniki wymieszać a następnie przełożyć do dużego słoika. Słoik zostawić w temperaturze pokojowej na kilka dni. Kimchi z kapusty Warto wiedzieć robiąc kimchi. Odmian kimchi są setki i w zależności od regionu, można w nim znaleźć inne dodatki
MeCooksjeszcze pyszne oliwki z dodatkiem papryczki, wiedziałam, że nie ma co czekać z ich konsumpcją i trafią do kaszy. Jeszcze rzut oka na lodówkę, z czeluści której wyłowiłam napoczęty słoik z suszonymi pomidorami z pestkami dyni i ogórasa. Ostatnio kasza jaglana podeszła mi tak, że mogę ją wcinać prosto po ugotowaniu. Samą A jeśli kaszę ugotujemy w mleku to już(...)kaszy wodą Dzięki takiemu prostemu zabiegowi, kaszę pozbawiamy charakterystycznej goryczki. A potem to już tylko od nas zależy, jak kaszę przyrządzimy. Kasza nie musi być jedynie smętnym dodatkiem do mięsa. Może być daniem głównym i świetnie się w tej roli sprawdza. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/salatka.jpg","recipeIngredient":["1\/2 og\u00f3rka
Mieszam w GarnkuWitajcie po świętach, w notesie kilka przepisów, które powoli będę Wam chciała ujawnić :) Będzie troszkę słodkości, ale zdecydowana większość, to dania obiadowe. I choć na ciasta
Kuchnia w czekoladzieDomowe Sushi z łososiem i warzywami – pieczonym burakiem i dynią marynowaną – domowa, spolszczona wersja japońskiego fast foodu. Przepis na małe, japońskie specjały, które podbiły świat
Dorota SmakujePrzepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem Smalec dawniej był bardzo często używanym tłuszczem w kuchni podczas przygotowywania posiłków, głównie do smażenia kotletów, czy obsmażania innego rodzaju mięsa, lub po prostu jako smarowidło do chleba, pamiętam jak moja babcia przygotowywała właśnie takie smarowidło, czyli smalec z jabłkiem i cebulą a czasem z dodatkiem boczku, był po prostu wyborny(...)wytopionej słoniny i boczku dodajemy pokrojoną cebulę, jabłko i czosnek, oraz jedną łyżeczkę suszonego majeranku, dodajemy sól i pieprz, całość smażymy jeszcze przez 10min, Gotowy smalec rozlewamy do słoików lub do specjalnego kamionkowego garnka na smalec i pozostawiamy do zastygnięcia. Tak przygotowany specjał będzie dobry do spożycia nawet przez dwa, trzy tygodnie. Smacznego domowy smalec z boczkiem Zapraszam również
Księga-Smakupush({}); Przepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem Smalec dawniej był bardzo często używanym tłuszczem w kuchni podczas przygotowywania posiłków, głównie do smażenia kotletów, czy obsmażania innego rodzaju mięsa, lub po prostu jako smarowidło do chleba, pamiętam jak moja babcia przygotowywała właśnie takie smarowidło, czyli smalec z jabłkiem i cebulą a czasem z dodatkiem boczku, był po prostu wyborny(...)wytopionej słoniny i boczku dodajemy pokrojoną cebulę, jabłko i czosnek, oraz jedną łyżeczkę suszonego majeranku, dodajemy sól i pieprz, całość smażymy jeszcze przez 10min, Gotowy smalec rozlewamy do słoików lub do specjalnego kamionkowego garnka na smalec i pozostawiamy do zastygnięcia. Tak przygotowany specjał będzie dobry do spożycia nawet przez dwa, trzy tygodnie. Smacznego domowy smalec z boczkiem Zapraszam również
Księga-Smakunożem. Dodajemy na rozgrzaną patelnię od strony skóry kaczkę i smażymy na złoty kolor. Proces powinien zająć nie więcej niż 2-3 minuty. Po tym czasie obracamy i smażymy mięso jeszcze przez chwilę. Kaczkę po procesie smażenia wędzimy paloną sosną przez 2 minuty. Purée ziemniaczane W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki do miękkości. Odcedzamy i ubijamy na puszystą masę razem(...)zredukować smak kwaśnego wina. Przecedzamy przez gazę, aby uzyskać idealnie czysty sos. Piklowane pędy świerku Dodajemy do wody wszystkie składniki oprócz pędów. Gotujemy przez 2 minuty. Do wyparzonych słoików dodajemy oczyszczone pędy świerku i zalewamy gorącą marynatą. Pędy odstawiamy na minimum tydzień. Pozostałe składniki Wycinamy walce z dyni piżmowej. Obtaczamy w oliwie z oliwek oraz doprawiamy solą i pieprzem
chefintheforestKoleżanka z pracy przyniosła do wypróbowania sos, który robi już od kilku lat. Bardzo mi posmakował, ale delikatnie go złagodziłam poprzez odjęcie części octu. Polecam do makaronu, ryżu, mięsa :) Składniki: 3 kg pomidorów 1 kg cebuli 3 duże papryki (żółta, czerwona i zielona) 1 puszka ananasów wraz z sokiem 6 zmiażdżonych ząbków czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki soli(...)składniki razem z przyprawami poza mąką i syropem z puszki po ananasie. Gotować 30 minut. 4. Mąkę wymieszać z syropem, wlać do sosu, dokładnie wymieszać. Gorący sos przekładać do słoików. Zakręcać i odstawić do góry dnem do wystudzenia. Smacznego!!! *Można też dodać 1 puszkę odsączonej kukurydzy
Kuchnia domowa Aniskórą bez ości ( ok 700 g)ok16 g gruboziarnistej soli morskiej 50 g brązowego cukru 40 g świeżego chrzanu, obranego i drobno startego ( lub tartego ze słoika)300 g surowych buraków, obranych i grubo startych50 ml wódkiduży pęczek świeżego koperku (posiekany), a najlepiej kopru 1 cytrynasos musztardowo - koperkowy200 ml kwaśnej śmietany1-2 czubate łyżeczki musztardy(...)soki i oczyścić łososia ze wszystkich dodatków. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę ułożyć na desce, skórą w dół i za pomocą ostrego, długiego noża, zaczynając od ogona, odciąć mięso od skóry. Tutaj można zobaczyć jak to zrobić. Z łososia odciąć cienkie plastry, ułożyć na talerzu. Resztę ryby zawinąć w folię i schować do lodówki, można przechowywać
Stare GaryTradycyjne powidła ze śliwek węgierek bez cukru Tradycyjne powidła śliwkowe najlepiej udają się ze śliwek węgierek. Można je robić zarówno z pierwszych śliwek, które dojrzewają już
KorniszonkiŚledzie marynowane w musztardzie Śledzie w musztardzie to bardzo prosta i bardzo pyszna przystawka. Musztarda i miód wspaniale pasują do słonych śledzi, a kwas i cukier
KorniszonkiSkładniki: cielęcina żeberka 1,2 kg, smalec 1 łyżka, mąka pszenna 4 łyżki, kostka rosołowa grzybowa 1 szuka, kucharek 2 łyżeczki, cebula 3 sztuki, ząbek czosnku
W Mojej Kuchni LubięLidlu- tydzień chiński)2 piersi kurczaka3 ząbki czosnku, pokrojone w talarki3 dymki, pokrojone w piórka, razem ze szczypiorkiem1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki zielonej, 1/2 papryki żółtej50g pędów bambusa ze słoika, pokrojonych w słupki100g fasolki szparagowej, drobno pokrojonej2 marchewki, umyte, obrane i pokrojone w słupki1 łyżeczka mąki ziemniaczanej3 łyżki sosu sojowego2 łyżki oleju do wokauprażony sezam Sos hoisin3 łyżki sosu(...)kurczaka kroimy w wąskie paski, przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego, mieszamy, odstawiamy na kilka minut.Na rozgrzaną głęboką patelnię lub wok wylewamy 1 łyżkę oleju do woka, mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu około 5 minut, całą zawartość patelni przerzucamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C, w celu podtrzymania temperatury.Do woka znów nalewamy
Smakowity Blog Kulinarnycały talerz pochłonęłam w 5? 10 minut? Składniki na 2 porcje: woreczek kaszy np. bulgur 2 polędwiczki z dorsza ok. 300g puszka marchewki z groszkiem (może być ze słoika, mrożona) ok. 300 g 2 łyżki masła 1 łyżeczka curry 1/4 szklanki bulionu 1/4 szklanki śmietany 18% koperek lub natka pietruszki sól i pieprz mąka pszenna do panierowania oliwa do smażenia(...)Ryba powinna się lekko przyrumienić. Nie poprawiamy co chwilę, żeby się nie rozpadła ;) Dodajemy marchewkę z całym sosem i rozprowadzamy wokół filetów. Możemy też część sosu przenieść na górę mięsa, żeby mógł spływać i wsiąkać w kawałki. Nie będziemy już ich obracać. Gotujemy je tak około 3 minuty. Podajemy z kaszą i posypane ulubionym ziołem, np. koperkiem. Smacznego
W kuchni bez szafeknadmiaru wody i umieść w blenderze lub robocie kuchennym. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, tahini, miód, oliwę i ulubione przyprawy. Zmiksuj na gładką masę, przełóż do miseczki lub słoika i udekoruj ziarnami sezamu oraz ziołami. Bakłażany potrafimy odróżnić od cukinii, ale często na tym się kończy. Jak przygotować oberżynę? Z czym to jeść? Bakłażany - dlaczego warto(...)pastę :) Oberżynę możesz zgrillować z oliwą i podawać posypaną serem (np. feta) i ziołami. Po przepołowieniu i wydrążeniu bakłażany świetnie nadają się do faszerowania . Do wypełnienia możesz wykorzystać kasze, mięso mielone, warzywa, sery i ulubione przyprawy oraz zioła. Bakłażan pokrojony w grube plastry sprawdzi się do grillowania, zapiekanek, wytrawnych tart , a pokrojony w kostkę - do gulaszy lub warzywnych sosów
Gary Bez dnaczęść zjedliśmy tego samego dnia a resztę zamroziliśmy. Wówczas dodaliśmy do potrawy podsmażony filet z kurczaka, który fantastycznie komponował się z tym daniem. Dlatego i Wam polecam wersję z mięsem - dobrze podkreśla smak warzyw. Przepis znalazłam w magazynie Moje Gotowanie 8/2019. Składniki: 2 duże bakłażany 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 1 kg pomidorów 2 małe cebule 3 ząbki(...)jeszcze chwilkę poddusić. Zdjąć z ognia, wsypać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić do smaku solą, pieprzem, kuminem, chili, oregano, nasionami kolendry i ewentualnie szczyptą cukru. Gotowe danie nałożyć do słoików i zapasteryzować (około 30 minut), lub wystudzić, nałożyć do pojemników i zamrozić
My simple kitchentrunki, wbrew ogólnej wyniosłości.Ryby - nie, nie jedzą ich wegetarianie. Problem w tym, że nigdy nie potrafiłam z nich zrezygnować, pomimo, że jadam raz na "ruski rok". Tak, jak mięsa nie ruszę (choć nie mam żadnych oporów przed jego przyrządzaniem), z rybami bywa różnie. Czasem mnie odrzucają, czasem nie robią wrażenia, a znów innym razem aż krzyczą z talerza. Organizm(...)obieram i sparzam, aby pozbyć się goryczy i ostrości.Następnie kroję w półtalarki. Z musztardy i miodu przygotowuję sos:miód podgrzewam, łączę z musztardą, dodając przyprawy. Zostawiam do ostudzenia.W słoiku układam warstwami cebulę i ryby, przekładającporcją sosu. Zostawiam na 1-2 dni w lodówce, szczelnie zamknięte.SMACZNEGO!***Pozdrawiam,Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki