mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:161/214)

Kimchi 188

krewetki. Przygotowanie kimchi jest bardzo proste. Warzywa należy pokroić, posolić, doprawić i odstawić na kilka dni do sfermentowania w temperaturze pokojowej. Kimchi podawane jest jako dodatek do zup, makaronów, mięsa, ryżu czy chociażby kanapek. Smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Kimchi z kapusty Składniki na kimchi(...)miski, dodać krojoną w słupki rzepę oraz zieloną cebulkę, tarty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sos sojowy i krem paprykowy. Wszystkie składniki wymieszać a następnie przełożyć do dużego słoika. Słoik zostawić w temperaturze pokojowej na kilka dni. Kimchi z kapusty Warto wiedzieć robiąc kimchi. Odmian kimchi są setki i w zależności od regionu, można w nim znaleźć inne dodatki

MeCooks
Kasza jaglana z suszonymi pomidorami i oliwkami 192

jeszcze pyszne oliwki z dodatkiem papryczki, wiedziałam, że nie ma co czekać z ich konsumpcją i trafią do kaszy. Jeszcze rzut oka na lodówkę, z czeluści której wyłowiłam napoczęty słoik z suszonymi pomidorami z pestkami dyni i ogórasa. Ostatnio kasza jaglana podeszła mi tak, że mogę ją wcinać prosto po ugotowaniu. Samą A jeśli kaszę ugotujemy w mleku to już(...)kaszy wodą Dzięki takiemu prostemu zabiegowi, kaszę pozbawiamy charakterystycznej goryczki. A potem to już tylko od nas zależy, jak kaszę przyrządzimy. Kasza nie musi być jedynie smętnym dodatkiem do mięsa. Może być daniem głównym i świetnie się w tej roli sprawdza. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/salatka.jpg","recipeIngredient":["1\/2 og\u00f3rka

Mieszam w Garnku
Kolorowa sałatka z tortellini 366

Witajcie po świętach, w notesie kilka przepisów, które powoli będę Wam chciała ujawnić :) Będzie troszkę słodkości, ale zdecydowana większość, to dania obiadowe. I choć na ciasta

Kuchnia w czekoladzie
Domowe sushi 147

Domowe Sushi z łososiem i warzywami – pieczonym burakiem i dynią marynowaną – domowa, spolszczona wersja japońskiego fast foodu. Przepis na małe, japońskie specjały, które podbiły świat

Dorota Smakuje
Przepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem 310

Przepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem Smalec dawniej był bardzo często używanym tłuszczem w kuchni podczas przygotowywania posiłków, głównie do smażenia kotletów, czy obsmażania innego rodzaju mięsa, lub po prostu jako smarowidło do chleba, pamiętam jak moja babcia przygotowywała właśnie takie smarowidło, czyli smalec z jabłkiem i cebulą a czasem z dodatkiem boczku, był po prostu wyborny(...)wytopionej słoniny i boczku dodajemy pokrojoną cebulę, jabłko i czosnek, oraz jedną łyżeczkę suszonego majeranku, dodajemy sól i pieprz, całość smażymy jeszcze przez 10min, Gotowy smalec rozlewamy do słoików lub do specjalnego kamionkowego garnka na smalec i pozostawiamy do zastygnięcia. Tak przygotowany specjał będzie dobry do spożycia nawet przez dwa, trzy tygodnie. Smacznego domowy smalec z boczkiem Zapraszam również

Księga-Smaku
Przepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem 147

push({}); Przepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem Smalec dawniej był bardzo często używanym tłuszczem w kuchni podczas przygotowywania posiłków, głównie do smażenia kotletów, czy obsmażania innego rodzaju mięsa, lub po prostu jako smarowidło do chleba, pamiętam jak moja babcia przygotowywała właśnie takie smarowidło, czyli smalec z jabłkiem i cebulą a czasem z dodatkiem boczku, był po prostu wyborny(...)wytopionej słoniny i boczku dodajemy pokrojoną cebulę, jabłko i czosnek, oraz jedną łyżeczkę suszonego majeranku, dodajemy sól i pieprz, całość smażymy jeszcze przez 10min, Gotowy smalec rozlewamy do słoików lub do specjalnego kamionkowego garnka na smalec i pozostawiamy do zastygnięcia. Tak przygotowany specjał będzie dobry do spożycia nawet przez dwa, trzy tygodnie. Smacznego domowy smalec z boczkiem Zapraszam również

Księga-Smaku
PIERŚ Z KACZKI SOUS VIDE PODWĘDZANA SOSNĄ Z LEŚNĄ ŻURAWINĄ, PIKLOWANYMI PĘDAMI ŚWIERKU, DYNIĄ PIŻMOWĄ I SOSEM DEMI-GLACE 206

nożem. Dodajemy na rozgrzaną patelnię od strony skóry kaczkę i smażymy na złoty kolor. Proces powinien zająć nie więcej niż 2-3 minuty. Po tym czasie obracamy i smażymy mięso jeszcze przez chwilę. Kaczkę po procesie smażenia wędzimy paloną sosną przez 2 minuty.  Purée ziemniaczane W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki do miękkości. Odcedzamy i ubijamy na puszystą masę razem(...)zredukować smak kwaśnego wina. Przecedzamy przez gazę, aby uzyskać idealnie czysty sos.  Piklowane pędy świerku Dodajemy do wody wszystkie składniki oprócz pędów. Gotujemy przez 2 minuty. Do wyparzonych słoików dodajemy oczyszczone pędy świerku i zalewamy gorącą marynatą. Pędy odstawiamy na minimum tydzień. Pozostałe składniki Wycinamy walce z dyni piżmowej. Obtaczamy w oliwie z oliwek oraz doprawiamy solą i pieprzem

chefintheforest
Łagodny sos słodko-kwaśny do słoików 680

Koleżanka z pracy przyniosła do wypróbowania sos, który robi już od kilku lat. Bardzo mi posmakował, ale delikatnie go złagodziłam poprzez odjęcie części octu. Polecam do makaronu, ryżu, mięsa :) Składniki: 3 kg pomidorów 1 kg cebuli 3 duże papryki (żółta, czerwona i zielona) 1 puszka ananasów wraz z sokiem 6 zmiażdżonych ząbków czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki soli(...)składniki razem z przyprawami poza mąką i syropem z puszki po ananasie. Gotować 30 minut. 4. Mąkę wymieszać z syropem, wlać do sosu, dokładnie wymieszać. Gorący sos przekładać do słoików. Zakręcać i odstawić do góry dnem do wystudzenia. Smacznego!!! *Można też dodać 1 puszkę odsączonej kukurydzy

Kuchnia domowa Ani
Gravlax w burakach czyli łosoś po szwedzku 233

skórą bez ości  ( ok 700 g)ok16 g gruboziarnistej soli morskiej 50 g brązowego cukru 40 g świeżego chrzanu, obranego i drobno startego ( lub tartego ze słoika)300 g surowych buraków, obranych i grubo startych50 ml wódkiduży pęczek świeżego koperku (posiekany), a najlepiej kopru 1 cytrynasos musztardowo - koperkowy200 ml kwaśnej śmietany1-2 czubate łyżeczki musztardy(...)soki  i  oczyścić łososia ze wszystkich dodatków. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę ułożyć na desce, skórą w dół i za pomocą ostrego, długiego noża, zaczynając od ogona, odciąć mięso od skóry. Tutaj można zobaczyć jak to zrobić. Z łososia odciąć cienkie plastry, ułożyć na talerzu. Resztę ryby zawinąć w folię i schować do lodówki, można przechowywać

Stare Gary
Tradycyjne powidła śliwkowe bez cukru 157

Tradycyjne powidła ze śliwek węgierek bez cukru Tradycyjne powidła śliwkowe najlepiej udają się ze śliwek węgierek. Można je robić zarówno z pierwszych śliwek, które dojrzewają już

Korniszonki
Śledzie w musztardzie. Przepis na świąteczne śledzie bez majonezu 205

Śledzie marynowane w musztardzie Śledzie w musztardzie to bardzo prosta i bardzo pyszna przystawka. Musztarda i miód wspaniale pasują do słonych śledzi, a kwas i cukier

Korniszonki
duszone żeberka cielęce w sosie grzybowym... 216

Składniki: cielęcina żeberka 1,2 kg, smalec 1 łyżka, mąka pszenna 4 łyżki, kostka rosołowa grzybowa 1 szuka, kucharek 2 łyżeczki, cebula 3 sztuki, ząbek czosnku

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron Chow Mein z kurczakiem, warzywami i sosem hoisin 327

Lidlu- tydzień chiński)2 piersi kurczaka3 ząbki czosnku, pokrojone w talarki3 dymki, pokrojone w piórka, razem ze szczypiorkiem1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki zielonej, 1/2 papryki żółtej50g pędów bambusa ze słoika, pokrojonych w słupki100g fasolki szparagowej, drobno pokrojonej2 marchewki, umyte, obrane i pokrojone w słupki1 łyżeczka mąki ziemniaczanej3 łyżki sosu sojowego2 łyżki oleju do wokauprażony sezam Sos hoisin3 łyżki sosu(...)kurczaka kroimy w wąskie paski, przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego, mieszamy, odstawiamy na kilka minut.Na rozgrzaną głęboką patelnię lub wok wylewamy 1 łyżkę oleju do woka, mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu około 5 minut, całą zawartość patelni przerzucamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C, w celu podtrzymania temperatury.Do woka znów nalewamy

Smakowity Blog Kulinarny
Dorsz curry z groszkiem i marchewką 120

cały talerz pochłonęłam w 5? 10 minut? Składniki na 2 porcje: woreczek kaszy np. bulgur 2 polędwiczki z dorsza ok. 300g puszka marchewki z groszkiem (może być ze słoika, mrożona) ok. 300 g 2 łyżki masła 1 łyżeczka curry 1/4 szklanki bulionu 1/4 szklanki śmietany 18% koperek lub natka pietruszki sól i pieprz mąka pszenna do panierowania oliwa do smażenia(...)Ryba powinna się lekko przyrumienić. Nie poprawiamy co chwilę, żeby się nie rozpadła ;) Dodajemy marchewkę z całym sosem i rozprowadzamy wokół filetów. Możemy też część sosu przenieść na górę mięsa, żeby mógł spływać i wsiąkać w kawałki. Nie będziemy już ich obracać. Gotujemy je tak około 3 minuty. Podajemy z kaszą i posypane ulubionym ziołem, np. koperkiem. Smacznego

W kuchni bez szafek
Baba ghanoush - pasta z bakłażana 131

nadmiaru wody i umieść w blenderze lub robocie kuchennym. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, tahini, miód, oliwę i ulubione przyprawy. Zmiksuj na gładką masę, przełóż do miseczki lub słoika i udekoruj ziarnami sezamu oraz ziołami. Bakłażany potrafimy odróżnić od cukinii, ale często na tym się kończy. Jak przygotować oberżynę?  Z czym to jeść? Bakłażany - dlaczego warto(...)pastę :) Oberżynę możesz zgrillować z oliwą i podawać posypaną serem (np. feta) i ziołami. Po przepołowieniu i wydrążeniu bakłażany świetnie nadają się do faszerowania . Do wypełnienia możesz wykorzystać kasze, mięso mielone, warzywa, sery i ulubione przyprawy oraz zioła. Bakłażan pokrojony w grube plastry sprawdzi się do  grillowania, zapiekanek, wytrawnych tart , a pokrojony w kostkę - do gulaszy lub warzywnych sosów

Gary Bez dna
Ajapsandali - gruziński ratatuj 163

część zjedliśmy tego samego dnia a resztę zamroziliśmy. Wówczas dodaliśmy do potrawy podsmażony filet z kurczaka, który fantastycznie komponował się z tym daniem. Dlatego i Wam polecam wersję z mięsem - dobrze podkreśla smak warzyw. Przepis znalazłam w magazynie Moje Gotowanie 8/2019. Składniki: 2 duże bakłażany 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 1 kg pomidorów 2 małe cebule  3 ząbki(...)jeszcze chwilkę poddusić. Zdjąć z ognia, wsypać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić do smaku solą, pieprzem, kuminem, chili, oregano, nasionami kolendry i ewentualnie szczyptą cukru. Gotowe danie nałożyć do słoików i zapasteryzować (około 30 minut), lub wystudzić, nałożyć do pojemników i zamrozić

My simple kitchen
ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM 280

trunki, wbrew ogólnej wyniosłości.Ryby - nie, nie jedzą ich wegetarianie. Problem w tym, że nigdy nie potrafiłam z nich zrezygnować, pomimo, że jadam raz na "ruski rok". Tak, jak mięsa nie ruszę (choć nie mam żadnych oporów przed jego przyrządzaniem), z rybami bywa różnie. Czasem mnie odrzucają, czasem nie robią wrażenia, a znów innym razem aż krzyczą z talerza. Organizm(...)obieram i sparzam, aby pozbyć się goryczy i ostrości.Następnie kroję w półtalarki. Z musztardy i miodu przygotowuję sos:miód podgrzewam, łączę z musztardą, dodając przyprawy. Zostawiam do ostudzenia.W słoiku układam warstwami cebulę i ryby, przekładającporcją sosu. Zostawiam na 1-2 dni w lodówce, szczelnie zamknięte.SMACZNEGO!***Pozdrawiam,Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki