Konfitura do mięs- borówkowa z gruszką i jabłkiem (na zimę) 156Uwielbiam połączenie mięsa z delikatną słodyczą. Dlatego też każdego roku przyrządzam konfitury specjalnie przeznaczone do mięs. Polecam moją ulubioną borówkowo- gruszkowo- jabłkową. Składniki: 2 kg borówek 1 kg gruszek 1 kg jabłek 1 ½ kg cukru Sok z cytryny Sposób przygotowania: Borówki przebrać, umyć i osączyć. Jabłka i gruszki również umyć, obrać i osączyć, po czym skropić sokiem z cytryny. Gruszki(...)nasiennych jabłko i gotować jeszcze 5 minut. Dorzucić borówki i gotować razem 15 minut, aż staną się szkliste (w razie potrzeby zebrać łyżką szumowiny). Gorące powidło przełożyć do wyparzonych słoików
Tradycyjna Kuchnia
Gołąbki na okrągło z fetą. 242przełożyć na sito i wydusić nadmiar mleka. Mięsa zmielić razem z przesmażoną cebulą i bułką. Dodać jajko, śmietanę, przyprawy i dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Proponuję używać jednorazowych rękawiczek chirurgicznych. Mięso rozłożyć na liściach kapusty w kształcie prostokąta, pozostawiając wolne brzegi kapusty. Na mięsie rozłożyć pokrojoną w kostkę fetę i pomagając sobie folią, całość zrolować. Rulon związać na końcach(...)cebulę posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do rondla z grubym dnem i gotować na małym ogniu ,często mieszając ,aż chutney osiągnie pożądaną konsystencję ,czyli zgęstnieje.Gorący chutney możemy włożyć do słoików i przechować na następną okazję. U mnie , niestety ,z takiej proporcji nic nie pozostało.Chutney jest doskonały zarówno ciepły jak i zimny
Kulinarny karnet Christophera
Mięso gulaszowe z pieczarkami 253smażyłam podlewając na przemian winem i wodą Gdy mięso było już prawie miękkie dołożyłam mrożony groszek, sól i cząber wymieszałam i dodałam resztę wina, gotowałam już do zupełnej miękkości mięsa Na koniec dodałam 3/4 puszki - 390 gramowej pomidorów( o tej porze roku można dodać przecier ze świeżych pomidorów ). Kiedy dodałam pomidory sos zmienił smak na ostrzejszy, dlatego kto woli delikatniejsze(...)przejdzie smakami tych przypraw, będę używać go do dresingów i nie tylko :)Olej będzie pikantny w smaku. Gdy papryka, czosnek i bazylia oddadzą swój smak olejowi wyjmę je ze słoika :) Kilka ważnych informacji o właściwościach oleju RZEPAKOWEGO.Olej rzepakowy ma bardzo podobny skład do składu oleju z oliwek, dlatego można określić go mianem polskiego odpowiednika oliwy z oliwek. Olej rzepakowy
Proste Potrawy
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 657wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wszelkie dania z dodatkiem makaronu. Z mięsem, rybami, warzywami, w każdej postaci. Makaronów w moim domu zawsze pod dostatkiem, ponieważ z ich dodatkiem można przygotować wiele smacznych dań obiadowych i nie tylko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tym razem przygotowałam pyszny makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Całość zalana śmietanką, która nadaje temu daniu kremowego smaku(...)końcu wpisu znajdziecie także filmik, w którym pokazałam cały etap przygotowania tego dania. Smacznego! PRZEPIS NA MAKARON ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI Składniki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 słoika suszonych pomidorów 2 garście szpinaku 150 ml śmietany 18% 1 łyżka oliwy 150 g makaronu do spaghetti (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w lekko
Przepiski.pl
Ogórki po królewsku z miodem na zimę. Domowe przetwory. 185Ogórki po królewsku, to ogórki w zalewie octowej z miodem. W smaku lekko pikantne, słodko-kwaśne. Fajnie pasują jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, najlepiej grillowanych, czy do pieczonych wędlin. Ja swoje ogórki tym razem pokroiłam w grubsze plastry, z myślą o wykorzystaniu ich w tej formie do koreczków i szaszłyków. Fajnie podkręcają ich smak. Ale ubiegłe lata robiłam(...)łyżek miodu Wykonanie Przygotowuję zalewę : Wodę mieszam z solą, cukrem, doprowadzam do wrzenia, dodaję ocet. Odstawiam, do lekko przestudzonej dodaję miód. Mieszam. Na dno każdego wcześniej wymytego i wyprażonego słoika daję 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu i szczyptę gorczycy. Ogórki myję, osuszam i kroję w grube plastry. Ciasno układam w słojach, zalewam ciepłą zalewą. Słoiki
Kuchnia z widokiem na ogród
Wtorek: Pieczone minestrone instant ze słoika 198świeżych składników. Zmieniło się też i to, że nie ma jednego, kanonicznego przepisu na minestrone i można do niego dodać dowolne warzywa, a nawet, jeśli komuś bardzo zależy, również mięso. Minestrone z piekarnika Dla nas minestrone jest kwintesencją lata i lubimy je robić o tej porze roku, kiedy jest w bród świeżych warzyw, głównie pomidorów. Zazwyczaj gotujemy długo składniki(...)temu zajmuje w zamrażalniku mniej miejsca. Łatwiej ją też zabrać do pracy, bo niestety płynne lancze mają to do siebie, że zawsze potrafi się z nich coś „ulać”:-). Nawet słoik zamykany z uszczelką nie zawsze daje gwarancję szczelności. Taką zupę instant szybciej można też odgrzać. Zalewamy wrzątkiem składniki, mieszamy i wstawiamy na chwilę do mikrofali. Składniki: 3 średnie marchewki
Niedzielny kucharz
Burak pieczony z cukinią i serem feta 232śmiało można upiec wcześniej. Taka przekąska jest lekkostrawna, smaczna, zdrowa i dosyć sycąca. Z przyjemnością zjadam ją na lekką kolację. Danie świetnie smakuje bez kabanosa, więc osoby nie jedzące mięsa mogą je również przygotować. Składniki: (dla 2 osób) 2 średnie buraki 1 cukinia 100 g sera feta 2 kabanosy (opcjonalnie) świeży rozmaryn (opcjonalnie) sos winegret: 1 łyżka musztardy (u mnie(...)listki rozmarynu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 - 18 minut, wystudzić. Składniki sosu dokładnie wymieszać, ma być jednolita konsystencja. Zazwyczaj składniki sosu wkładam do słoika po musztardzie, zakręcam i potrząsam nim do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ser feta pokroić w cienkie plastry, wielkości 1/2 plastra cukinii. Kabanosy pokroić w skośne niezbyt grube plasterki, długością pasujące do średnicy
Kuchcik gotuje
Frytki - domowe, idealne! 249garnku olej. Oleju musi być dużo, my tak pewnie grubo ponad litr dajemy. Na tej ilości można frytki smażyć wiele razu. Po prostu po wystudzeniu zlewamy olej do słoika i czeka on tam sobie na kolejne smażenie. Oczywiście nie można używać go w nieskończoność, ale kilka razy bez problemu się da. Zresztą moim zdaniem taki lekko (podkreślam: lekko) przechodzony olej(...)wspomnę, że żeby dokładnie sprawdzić temperaturę oleju możecie zaopatrzyć się w kuchenny termometr. Z pewnością przyda się on nie tylko do frytek, my często z niego korzystamy przy różnych mięsach. A wejść w jego posiadanie można na przykład w sklepie Dobrej Kiełbasy: KLIK Przepis zaczerpnięty z książki Valéry Drouet & Pierre-Louis Viel "Burgery! (hot dogi i bajgle)" --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać
Marder&Marder Manufacture
Produkty wegańskie niezbędne w domowej spiżarni 175wielu osób. Motywacje stojące za taką decyzją są bardzo różne: od poglądów ekologicznych i związanych z troską o dobrostan zwierząt aż po zależności zdrowotne. Nie ulega wątpliwości, że ograniczenie mięsa, zwłaszcza pochodzącego z hodowli przemysłowych, może przynieść wiele profitów. Jak się okazuje, szeroki asortyment produktów wegańskich sprawia, że może być także smacznie. Niektóre z nich warto mieć zawsze pod ręką(...)które nierzadko stanowią „opcję ratunkową” i możliwość przygotowania szybkich i smacznych dań dla domowników lub niezapowiedzianych gości. Na szczególną uwagę zasługują: – fasola konserowa, – puszki lub słoiki ciecierzycy, – pomidory w puszkach, – kukurydza konserwowa, – gotowe pasty warzywne. Do tej kategorii zaliczają się także puszkowane owoce oraz konserwowe dania gotowe. Produkty zbożowe i nasiona Ważne
Zdrowy Styl Joanny
Paprykarz domowy 313zamrożonych bloków, a przepis bazował na afrykańskiej potrawie czop-czop, w skład której wchodziły ryby (np. pagrus - kuzyn dorady), ryż oraz pima - bardzo ostra przyprawa. Początkowo paprykarz zawierał 50% mięsa ryb z połowów afrykańskich, pomidorowy przecier sprowadzany z Bułgarii, Węgier i Rumunii, ryż, cebulę, ostrą paprykę pima, przyprawy i olej. Z czasem jednak z powodu wojny domowej w Nigerii utracono(...)zyskał tytuł produktu tradycyjnego. Zapewne receptura mojego paprykarza odbiega od oryginału wymyślonego przez Wojciecha Jakackiego w 1965 roku, ale taki smak w zupełności zadowala moje kubki smakowe;) Słoiki z paprykarzem można zapasteryzować, taka konserwa przyda się na później, np. podczas wyjazdów. Słyszałam, że kiedyś to dopiero był paprykarz, a te dzisiejsze konserwy to już nie ten smak
Obiad gotowy
Sałatka wiosenna do obiadu 287Obiad, z ziemniaków i mięsa do sałatki mogę mieć, obiadu bez sałatki czy surówki...NIGDY! Pamiętam jak ładnych parę lat temu pojechałam do moje koleżanki i ta do schabowego i ziemniaków, na moje pytanie"gdzie surówka", podała mi musztardę....O nie, nie. My w domu tak nie jemy i tego się trzymam do dziś. Ta sałatka może stanowić samodzielne danie(...)płaskiej łyżeczki cukru pudru 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej 3 łyżki oleju 1 łyżeczka octu spirytusowego sól ipieprz do smaku Wykonanie: Warzywa umyć i pokroić... ( sałatę porwać). W słoiku wymieszać wszystkie składniki sosu polać nim sałatkę przed samym podaniem, wymieszać i serwować. Smacznego
Gosia gotuje
Hinduski kurczak tikka masala 170Całość mielimy w młynku do kawy lub moździerzu. Gałkę muszkatołową dodajemy na samym końcu, gdy stopień zmielenia mieszaniny będzie taki sam jak postać naszej gałki. Całość przechowujemy w próżniowych słoikach przez około 3 miesiące. http://www.masala.com.pl/k359,kuchnia-indyjska-przyprawy-indyjskie.html Kurczak Tikka Masala (przepis na 4 porcje, przepis podpatrzony na Kwestii Smaku) Składniki: 800 g filetu z kurczaka lub indyka pieprz czarny sól(...)serka mascarpone sól, pieprz Dodatki: ryż brązowy ryż biały liście świeżego tymianku lub kolendry Przygotowanie: Kurczaka pokroić na drobne kawałki, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki marynaty wymieszać z mięsem i odłożyć na przynajmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie, usunąć papierowym ręcznikiem nadmiar marynaty i podsmażyć kurczaka z obu stron przez około 1 minutę. W osobnym garnku
Moja Mama Gotuje
Małe agd do kuchni urozmaici Twoje potrawy, sprawdź jakie wybrać. 150wymaga minimum zaangażowania kucharza. Wystarczy wlać do niego mleko i pozostałe wybrane przez siebie składniki, a sprzęt zajmie się resztą. Po zakończeniu procesu urządzenia napełnia jogurtem ustawione w nim słoiki. Warto zauważyć, że wytwarzane w ten sposób jogurty muszą zostać spożyte wcześniej niż ich sklepowe odpowiedniki. Z tego powodu istnieje możliwość wyboru wielkości jogurtownicy, która powinna zostać dopasowana do ilości(...)kuchni od wielu pokoleń. W dzisiejszych czasach dużą popularnością cieszą się ich elektryczne odpowiedniki. Jest to urządzenie nie wymagające angażowania sił do mielenia wybranych produktów. Poradzi sobie z najtwardszym mięsem, a w międzyczasie przygotowujący posiłek kucharz może się skupić na innych czynnościach. Dzięki maszynką do mielenia produkcja farszu do pierogów lub innych potraw nie oznacza żmudnego kręcenia korbą do maszynki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!