mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:154/214)

Labneh 140

znika szybciutko, zwłaszcza, że jest wszechstronny w kuchni. Jeśli zrobicie pastę kanapkową lub inną i nie zużyjecie całej, wsadźcie ją do słoika, zalejcie cieniutką warstwą oliwy i zakręćcie porządnie słoik, to wydłuży termin przydatności do spożycia. Nie bójcie się eksperymentować. Pewnie, że możecie na etapie odsączenia dodawać swoje ulubione dodatki. Też wyjdzie fajny serek kanapkowy. Do czego używać labnehu(...)sałatki ze świeżych warzyw. Do koktajli owocowych i warzywnych – świetnie zagęszcza. Rozpuszczona gorzka czekolada, wymieszana z labnehem to najlepsza „nutella”. Labneh wymieszany z ziołami to dobry farsz do mięs, czy roladek warzywnych. Idealnie sprawdza się w pierogach z soczewicą i czosnkiem pieczonym. W pierogach z truskawkami lub śliwkami też :). Post Labneh pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Pieczeń wołowa wolno pieczona – wołowina slow-low 242

środek pieczonego kawałka mięsa) odstawiamy na 10-20 minut, żeby soki rozeszły się po mięsie, następnie kroimy pieczeń na cienkie plastry. Podajemy od razu, z lekkimi i nietłumiącymi smaku mięsa dodatkami – z ziemniakami z wody, ziemniakami fondant lub z frytkami, zieloną sałatą z winegretem lub gotowanymi na parze albo zapieczonymi warzywami. Na drugi dzień pieczeń świetnie nadaje się jako mięsny(...)gałązka rozmarynu – posiekana 2-3 małe gałązki rozmarynu – w całości 2 duże ząbki czosnku 3 pełne łyżki masła klarowanego sól pieprz SOS CHRZANOWY 50g chrzanu ze słoika 120g śmietany 18%, gęstej, albo gęstego jogurtu greckiego 2 łyżeczki sosu Worcester sól i pieprz do smaku

Karo in the Kitchen
Filety śledziowe w marynacie słodko-kwaśnej 182

młode, niespełna roczne osobniki. To właśnie te śledzie nazywane są matjasami. Połowy matjasow trwają od maja (zazwyczaj połowy zaczynają się w sobotę przez Zielonymi Świątkami) do lipca. Ich mięso jest tłuste, delikatne, a dzięki specjalnemu procesowi solenia nabiera wyjątkowego smaku. Matjasy macerowane są w solance w dębowych beczkach, nie na sucho, dzięki czemu są mniej słone, ale przez to mniej(...)śledzie najlepiej smakują po tygodniu leżakowania, a im dłużej stoją, tym są jeszcze smaczniejsze. To będzie jedna z dwunastu potraw na wigilijnym stole. Czerwona cebula i krążki marchewki nadają słoikom uroku, więc może zrobicie też ze dwa słoiki więcej, żeby obdarować nimi jakiegoś smakosza:) Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych solonych a la matjas (u mnie SEKO ) 3 liście laurowe

Obiad gotowy
Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką 143

Kiedyś widziałam w sklepie, słoikach, gotowy gulasz wieprzowy po węgiersku firmy, która produkuje również pasztety... Jakoś do mnie ten słoik nie przemówił... Mój gulasz nie jest może węgierski, ale za to na pewno zdrowszy od tamtego, spotkanego na półce w sklepie ;)  To danie robię zazwyczaj wtedy, gdy widzę, jak po dwóch, trzech dniach od zakupu papryki, zaczyna ona wołać(...)kostki rosołowej warzywnej lub wywaru mrożonego z rosołu - nasze domowe kostki rosołowe sól pieprz listek bazylii do dekoracji :) Wstawić wodę na ryż i ugotować go w osolonej wodzie Mięso umyć, oczyścić, pokroić w kostkę Paprykę oczyścić, umyć i równiez pokroić w kostkę Cebulkę - obrać i pokroic w kostkę Rozgrzać olej na patelni, wrzucić najpierw mięso, i gdy będzie już

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem feta w sosie chimichurri 100

  Roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem feta z sosem chimichurri. Soczyste, wypełnione po brzegi szpinakiem i serem feta, z wierzchu polane aromatycznym sosem na

Czarnawisienka
Zupa z gęsi na Świętego Marcina 65

wiśnie. Na koniec wymieszać w garnku zmiksowane śliwki, dodać ocet jabłkowy i podawać z kluskami. Mogę być lane albo kupne łazanki. KRUPNIK NA GĘSINIE Z PODROBAMI Składniki: skrzydełka lub mięso rosołowe z gęsi – kilo 0,5 kg żołądków 0,5 kg serc z gęsi 0,5 kg wątróbki z gęsi – ugotowana osobno kg marchwi seler pietruszki(...)pietruszki. Gęsie żołądki w sosie pieprzowym Składniki: 1,5 kg gęsich żołądków pęczek włoszczyzny przyprawy: sól, gałka muszkatołowa, liść laurowy 2 cebule pół l śmietany 30% 100 g masła słoik pieprzu marynowanego kilo brukselki pół kg pietruszki i marchewki pokrojonych w paski Przepis na gęsie żołądki w sosie pieprzowym Żołądki wyczyścić, pokroić na pół i ugotować z włoszczyzną, cebulą

Ugotowane pozamiatane
Przecier pomidorowy 209

blenderem tak jak ja to zrobiłam. Można też pozbyć się pestek i skórek przecierając rozgotowane pomidorki przez gęste sito lub tzw. przecierak. Niektórzy też mielą pomidorki w maszynce do mięsa a potem tylko gotują. Wszystko zależy od tego jaki sprzęt posiadamy do pomocy. składniki: 5 kg mięsistych pomidorów u mnie lima 3 łyżki cukru 1,5 łyżki soli kamiennej Pomidory(...)uzyskają odpowiednią dla nas konsystencję. Ja zawartość garnka zredukowałam o 1/4. Następnie przecier przelać do słoiczków. Słoiczki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego gazetami, zalać wodą na wysokość 3/4 słoika pasteryzować 20 minut od zagotowania. Pozostawić w garnku do wystudzeniu. Z tej ilości pomidorów wyszło mi ok 2,8 l przecieru. Mój przecier zawiera trochę pestek

Monia miesza i gotuje
.747. dynia i masło orzechowe 160

~dyniowy gotowany sernik w słoiku po maśle orzechowym~ Nie wiem czy lepsze było połączenie wczorajsze, czy dzisiejsze...Oba są obłędnie pyszne! Jak tak dalej pójdzie to chyba się jednak zakumplujemy z dynią :) Odpowiadam też na wczorajsze pytania: Jak się czujesz jedząc tak duże ilości warzyw i strączków? Nie wzdyma Cię po tym? Czuję się bardzo dobrze :) Warzywa są smaczne, niskokaloryczne(...)drugie pytanie, które zostało zadane dwa razy - Jaki był powód twojego przejścia na wegetarianizm? Często jestem o to pytana. Szczerze mówiąc do dziecka byłam wybredna jeśli chodziło o mięso. Schabowych nie lubiłam, kiełbasy czy tego typu wyrobów też nie, żeby jeść kanapki z wędliną przekonałam się jakoś w II klasie podstawówki. Potem doszły "problemy" z jedzeniem przez które "pozwalałam sobie

breakfast of dreams
KÖTTBULLAR - SZWEDZKIE KLOPSIKI 268

jajko, boczek, cebulę, sól, pieprz oraz przyprawy (gałkę muszkatołową, kolendrę, pieprz cayenne). Wymieszaj całość dokładnie łyżką.Z gotowej masy mięsnej uformuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego, rolując je w dłoni. Mięso będzie lepiło sie do dłoni, ponieważ jest bardzo mięciutkie i delikatne, ale takie ma być. W razie konieczności zwilżaj dłonie w zimnej wodzie przed formowaniem kolejnego klopsika.Na patelni rozgrzej dobrze(...)niego smietanę kremówkę i sos sojowy, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 1 minutę.Klopsiki podawaj z puree ziemniaczanym, pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami oraz z dżemem borówkowym lub żurawiną ze słoika. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Sos chrzanowy z jajkami/Sos chrzanowo-żurawinowy 137

uwagi na dużą zawartość witaminy C (0,3%) przetwory z chrzanu i z jego dodatkiem zwiększają odporność organizmu. Liście chrzanu również zabezpieczają żywność przed szybkim zepsuciem. Mięso, wędliny, ser, jaja szczelnie owinięte czystymi liśćmi chrzanu  zachowują długo świeżość, nie jełczeją i nie psują się, gdyż zawarte w liściach glikozydy siarkocyjanowe niszczą bakterie, wirusy i grzyby.    Świeży chrzan(...)który jest w naszym domu od wielu lat.  Chrzanić to! :) Sos chrzanowo-żurawinowy Składniki: 10 dag startego chrzanu 30 dag dżemu z czarnej porzeczki 30 dag żurawiny w słoiku 2 pomarańcze 1 cytryna 50-75 ml czerwonego, wytrawnego wina Przygotowanie: Pomarańcze oraz cytrynę myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę z cytryny. Wyciskamy sok z cytrusów.  Miksujemy

Moja Mama Gotuje
Miodowa wędlina z piersi indyczej z szynkowaru 186

się wśród was sporym powodzeniem. Zresztą nie ma się co dziwić, bo było to naprawdę smaczne. Cyklowi temu patronowała właśnie Dobra Kiełbasa , dostarczali nam mieszanek przypraw, których używaliśmy. Ale słoiki już za nami, teraz pora na coś innego. Teraz pora na kilka wpisów na domowe wędliny. Mamy już na blogu kilka wpisów poświęconych doskonałym wędlinom i któregoś dnia, rozmawiając(...)Dobra Kiełbasa nam ten szynkowar dostarczyła, a my dostarczymy wam kilka doskonałych przepisów na domowe wędliny. Bo w tym szynkowarze się nie piecze, tylko tak jakby gotuje. To znaczy mięso się wkłada do szynkowara, szynkowar do wody, czeka się godzinę, dwie lub trzy i wędlina gotowa! :) Brzmi łatwo i prosto? To bardzo dobrze, bo i cały proces jest łatwy

Marder&Marder Manufacture
Polędwica z dorsza w cieście piwnym z sosem tatarskim 139

Przepis mocno inspirowany Lidlową książką „Ryby są super”. Robiłam taką rybkę już kilka razy i muszę powiedzieć, że wychodzi super. „Sos tatarski”

Smaki Na Talerzu
Fasolka po bretońsku 162

obiadu “zostawię na później”. To znaczy, że fasolka po bretońsku jest jedną z tych potraw, które można zawekować w słoiku. Wystarczy, że nałożysz do słoika fasolkę, a słoik włożysz do gotującej wody. Po około 10 minutach słoik się zawekuje, i ekspresowy obiad masz z głowy. Trudność: Średnia Czas przygotowania: 12 godz Czas gotowania: 2 godz Całkowity czas(...)miski i zalania jej wodą. Mocz w taki sposób fasolę przez 12 godzin. Użyj większej miski, gdyż fasola, gdy napęcznieje w wodzie zwiększy swoją objętość. Moczenie fasoli w wodzie Mięso do fasolki po bretońsku W międzyczasie przygotuj mięso. Ja w swoim przepisie używam 600 g boczku surowego wędzonego, z którego odcinam skóry i nadmiar tłuszczu – odcięte części boczku wrzucam

ugotuj-przepis.pl
Fasolka po bretońsku 218

obiadu “zostawię na później”. To znaczy, że fasolka po bretońsku jest jedną z tych potraw, które można zawekować w słoiku. Wystarczy, że nałożysz do słoika fasolkę, a słoik włożysz do gotującej wody. Po około 10 minutach słoik się zawekuje, i ekspresowy obiad masz z głowy. Trudność: Średnia Czas przygotowania: 12 godz Czas gotowania: 2 godz Całkowity czas(...)miski i zalania jej wodą. Mocz w taki sposób fasolę przez 12 godzin. Użyj większej miski, gdyż fasola, gdy napęcznieje w wodzie zwiększy swoją objętość. Moczenie fasoli w wodzie Mięso do fasolki po bretońsku W międzyczasie przygotuj mięso. Ja w swoim przepisie używam 600 g boczku surowego wędzonego, z którego odcinam skóry i nadmiar tłuszczu – odcięte części boczku wrzucam

ugotuj-przepis.pl
Amandine - tradycyjny tort czekoladowy z Rumunii 201

Tradycyjny rumuński tort czekoladowy - Amandine Amandine to tradycyjny rumuński tort . Czekoladowy biszkopt, przełożony kremem czekoladowym i obficie nasączony syropem znany jest w Rumunii jako „Amandine” lub

Korniszonki