mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:157/214)

Hinduski kurczak tikka masala 137

Całość mielimy w młynku do kawy lub moździerzu. Gałkę muszkatołową dodajemy na samym końcu, gdy stopień zmielenia mieszaniny będzie taki sam jak postać naszej gałki. Całość przechowujemy w próżniowych słoikach przez około 3 miesiące. http://www.masala.com.pl/k359,kuchnia-indyjska-przyprawy-indyjskie.html Kurczak Tikka Masala (przepis na 4 porcje, przepis podpatrzony na Kwestii Smaku) Składniki: 800 g filetu z kurczaka lub indyka pieprz czarny sól(...)serka mascarpone sól, pieprz Dodatki: ryż brązowy ryż biały liście świeżego tymianku lub kolendry Przygotowanie: Kurczaka pokroić na drobne kawałki, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki marynaty wymieszać z mięsem i odłożyć na przynajmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie, usunąć papierowym ręcznikiem nadmiar marynaty i podsmażyć kurczaka z obu stron przez około 1 minutę. W osobnym garnku

Moja Mama Gotuje
Małe agd do kuchni urozmaici Twoje potrawy, sprawdź jakie wybrać. 105

wymaga minimum zaangażowania kucharza. Wystarczy wlać do niego mleko i pozostałe wybrane przez siebie składniki, a sprzęt zajmie się resztą. Po zakończeniu procesu urządzenia napełnia jogurtem ustawione w nim słoiki. Warto zauważyć, że wytwarzane w ten sposób jogurty muszą zostać spożyte wcześniej niż ich sklepowe odpowiedniki. Z tego powodu istnieje możliwość wyboru wielkości jogurtownicy, która powinna zostać dopasowana do ilości(...)kuchni od wielu pokoleń. W dzisiejszych czasach dużą popularnością cieszą się ich elektryczne odpowiedniki. Jest to urządzenie nie wymagające angażowania sił do mielenia wybranych produktów. Poradzi sobie z najtwardszym mięsem, a w międzyczasie przygotowujący posiłek kucharz może się skupić na innych czynnościach. Dzięki maszynką do mielenia produkcja farszu do pierogów lub innych potraw nie oznacza żmudnego kręcenia korbą do maszynki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mielone i BBQ sos 79

także do mielonych kotletów. Aby dobrze dobrać sos, trzeba zwrócić uwagę na pozostałe składniki w przygotowywanym posiłku. Nie każdy sos pasuje zarówno do mięsa, jak i do warzyw. Jednak BBQ jest uniwersalny, ponieważ świetnie pasuje do mięsa, słodkich marchewek i brokułów, a także do puszystego puree ziemniaczanego . Moja dzisiejsza propozycja na prosty i codzienny obiad szybko stała się całkiem ekskluzywnym(...)bardzo aromatyczny sos, który składa się z mieszanki słodkich i kwaśnych smaków. Można wyczuć w nim nuty pomidorów, melasy, octu i wędzonej papryki. W połączeniu z mięsem, sos BBQ dodaje dymnego i pikantnego smaku, który sprawia, że danie staje się niezapomniane. Jednym z najlepszych towarzyszy dla BBQ sosu są słodkie karmelizowane marchewki. Kiedy gotujemy marchewki, ich cukry naturalnie karmelizują się

codojedzenia
Surówka z czerwonej kapusty – do przechowywania w lodówce lub pasteryzacji 115

Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kapusty włoskiej, marchewki i cebuli to bardzo smaczny dodatek do obiadu czy pieczonych mięs. Dodanie włoskiej kapusty nie jest konieczne, można po prostu użyć większej główki czerwonej. Mi po prostu została z poprzedniego obiadu, więc dorzuciłam ją do surówki.   Składniki na surówkę z czerwonej kapusty: mała główka czerwonej kapust y (około(...)dokładnie ze sobą, lekko ugniatając ręką. Odstawiamy na godzinę. Wszystkie składniki zalewy mieszamy dokładnie ze sobą i wlewamy do warzyw. Warzywa jeszcze raz mieszamy. Surówkę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików, pilnując, aby warzywa całkowicie były w zalewie. Jeżeli w którymś słoiku będzie zbyt mało soku, można dolać odrobinę wody. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy lub odstawiamy do lodówki. Bez pasteryzacji surówka

e-PrzepisyKulinarne
Konfitura z borówki brusznicy 212

spotkaliście jedząc köttbullar w Ikea, które Szwedzi podają właśnie z borówkowym dżemem. Dojrzała borówka brusznica jest dosyć kwaśna, cierpka i lekko gorzkawa w smaku. Dopiero jako dodatek do mięsa lub deserów borówka robi wrażenie. Konfiturę z borówki zrobiłam pierwszy raz. Wiadomo domowa konfitura , mniej cukru więcej owoców… Smażenie konfitury wymaga wprawy, ale gotowa konfitura jest gęsta i pełna owoców(...)grubym dnie wsyp cukier i przebrane owoce. Zacznij smażyć konfiturę najpierw w wysokiej temperaturze przez około 10 minut. Potem zmniejsz temperaturę i smaż konfiturę przez 15 minut. Napełnij słoiki gorącą konfiturą, zakręć i odwróć do góry nogami

codojedzenia
Żurawina do mięsa 99

przygotowana żurawina może być podawana nie tylko do mięsa, ale również znakomicie będzie komponowała się z pasztetami czy serami. Składniki:  -1 kg żurawin (wcześniej zamrożone ) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date(...)oczkach, dodać do żurawiny i  smażyć dalej całość na małym ogniu, często mieszając, aż do uzyskania prawie szklistej masy. Gorącą masą wyłożyć przygotowane wcześniej słoiki, zakręcić nakrętkami, odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu

Kulinarne przemyslenia
Gruszki w occie z goździkami 130

świątecznych (i nie tylko) mięs i pasztetów. Słodko-kwaśne gruszki o delikatnym aromacie goździków wspaniale komponują się ze smakiem pieczonego schabu, czy boczku, sprawiając jednocześnie, że trochę zbyt tłuste mięso nie jest mdłe. Świetnie sprawdzają się także jako dodatek do pieczonego drobiu (zwłaszcza kaczki). Wypróbujcie koniecznie ten przepis, a już zawsze będziecie przygotowywać gruszki w ten sposób :) Składniki(...)wrzenia, mieszając póki cukier się nie rozpuści. Gruszki wkładamy do gotującej się zalewy. Gotujemy do momentu, aż owoce zmienią kolor na złoty i będą szkliste. Gruszki umieszczamy w przygotowanych słoikach i zalewamy je płynem, w którym się gotowały. Nie trzeba ich pasteryzować. Słoiki od razu zakręcamy i stawiamy do góry dnem (powinny tak stać do całkowitego wystudzenia). Smacznego

MyCookBook.pl
Konfitowany czosnek – pieczony czosnek w oliwie 111

czosnek to coś, w czym zakochasz się od pierwszego spróbowania. Zapewne nie raz piekłaś/eś czosnek przy okazji przygotowania różnych sosów, zup czy mięs. Ten czosnek jest naprawdę pyszny i bardzo słodki, choć trzeba przygotować go z dbałością przez odpowiednią ilość czasu. Najbardziej długotrwałe w tym przepisie jest obieranie czosnku. Jaki mam na to sposób? Najpierw główki obieram(...)trzeba pilnować, nadzorować. Na koniec tylko wyjąć z piekarnika i gotowe. Tak przygotowany czosnek konfitowany, czyli czosnek upieczony w oliwie z oliwek przechowuj w lodówce. Najlepiej włożyć go do słoika, zamknąć nakrętką. Taki czosnek zużyj przez 2 tygodnie! @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha{transform:scale(1);-webkit-transform

nietylkopasta.pl
Pożywna sałatka z ciecierzycą i szynką pieczoną 88

stoi na przeszkodzie, abyście użyli jogurtu naturalnego, lekkiego dressingu lub odrobiny dobrej jakości oleju. Polecam!   Sałatka z ciecierzycą i szynką pieczoną - składniki: 200g ciecierzycy (ugotowanej, z puszki lub słoika) 100g szynki pieczonej 2 jajka 1/2 papryki czerwonej 1/2 pęczka pietruszki Dodatkowo: sól, pieprz majonez Sałatka z ciecierzycą i szynką pieczoną - przygotowanie:    Ciecierzycę odcedzić z zalewy, a jajka(...)wyśmienicie, tak jak za dawnych lat i dodatkowo posiadają bardzo fajny skład. Wszystkie wyroby wieprzowe przygotowane są ze świnek hodowanych bez antybiotyków, a dziczyzna jedynie ze zwierząt wolno żyjących. Mięso jest idealnie doprawione, aromatyczne... Zresztą sami to sprawdźcie i śledźcie moje kanały, ponieważ dowiedzie się z nich więcej o produktach Pieczone&Wędzone oraz znajdziecie tam troszkę innych inspiracji

Di gotuje
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 299

Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami(...)czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka

Kulinarne przygody Gatity
Ajwar, domowa pasta nie tylko do pieczywa 341

zawrotnym tempie.  Całe szczęście potrzebne składniki są dostępne przez cały rok i  zawsze można sobie do produkować potrzebną ilość ;).   Świetnie pasuje do kanapek i zapiekanek, mięsa, ryb, serów i gotowanych warzyw. Czas przygotowania: ok. 2,5 godziny Składniki: 6 czerwonych papryk,   2 duże bakłażany,   4  ząbki czosnku,   2-3 papryczki chili(...)oliwie,  pastę paprykową, doprawić solą, cukrem i pieprzem. Gotować na małym ogniu 1-1,5 godziny , aż pasta zgęstnieje.         Gorącą pastę przełożyć do słoików i pasteryzować na sucho* lub zużyć na  bieżąco .   *Słoiki z gorącą pastą  szczelnie zamknąć i postawić do góry dnem do wystygnięcia

SzczyptaSmaQ
Gruszki w zalewie octowej z czerwonym winem 73

Wykorzystałam przepis na zalewę do śliwek w occie  klik , zmodyfikowałam go dodając wodę i mniej cukru. Pycha, polecam jako dodatek do mięs czy wędlin. Będą się również nadawać do sernika na zimno jak i do ciast pieczonych. Gruszki w zalewie octowej z czerwonym winem 3-4 kg twardych, zielonych a nawet mało dojrzałych gruszek, x) 1 butelka lekkiego czerwonego(...)chwili aż będę niezbyt miękkie. Czas gotowania zależy od twardości gruszek.  Na koniec wkładamy wszystkie gruszki do syropu i doprowadzamy tylko do zagotowania aby były gorące do słoika. Gruszki układamy w słoikach i zalewamy gorącym syropem. Zamkną się idealnie. x) Miałam 3 kg gruszek przed obraniem. Wystarczyło na 4 słoiki a zalewy zostało na co najmniej 1kg gruszek. Proponuję

Leśny Zakątek
Dżem żurawinowy z chia (tylko 4 składniki!) 120

leżały na magazynie kurierskim przez weekend –żurawina jest odporna, ale im szybciej będzie u Was tym szybciej będziecie mogli zrobić wspomniany pyszny dżem :) Składniki na 1 słoik dżemu żurawinowego z chia: 1 szkl. wody 250 g świeżej żurawiny 4 łyżeczki nasion chia 5 łyżek cukru/ksylitolu/erytrolu/miodu (dżem na cukrze będzie lepiej zakonserwowany, ale bardziej kaloryczny – wybór należy do Ciebie) Przygotowanie(...)świeżej żurawiny? Mam dla Ciebie jeszcze kilka innych pomysłów z żurawiną w roli głównej. 10 pomysłów na wykorzystanie świeżej żurawiny: 1. Syrop żurawinowy 2. Sos żurawinowy 3. Żurawina do mięsa 4. Ciasto ucierane z żurawiną 5. Babeczki owsiane z żurawiną 6. Nalewka żurawinowa 7. Sok żurawinowy 8. Koktajl z żurawiną 9. Sernik z żurawiną 10. Kisiel z żurawiny WSKAZÓWKI: Dzięki

Czarnawisienka
Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i orzechami 204

Zostało mi z obiadu trochę pieczonego mięsa, zawsze mam w lodówce jakieś warzywa, więc powstała z tego sałatka w sam raz na lekką kolację. Możesz ją także spakować do lunchboxa, ale pamiętaj, by sos do niej wziąć oddzielnie, wtedy sałata zachowa świeżość. Składniki na 1 porcję: 100g piersi z kurczaka lub 70g   pieczonego kurczaka z obiadu 2 garści roszponki(...)dokładnie pokroić w większą kostkę lub cząstki, ułożyć na talerzu z sałatą. Dodać do niej pokrojonego w kostkę kurczaka oraz orzechy pekan. Polać sosem (wszystkie składniki wcześniej przełożyć do słoika i dokładnie wymieszać). Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
PANCAKES Z KASZY JAGLANEJ 204

twardą ręką i uczyła Nas wielu rzeczy. Dziadek był masarzem, choć go nie pamiętam bo zmarł młodo, jak miałam ponad dwa lata. Ale nauczył babcię i mamę, że świeże mięso i świeże dobre wędliny to podstawa. Nauczył też je samemu je przygotowywać i wędzić. Mieliśmy w tamtych czasach własną domowej roboty wędzarnię. Pamiętam zapach szynki w przedsionku po wędzeniu, dziś(...)każdego w domu z rosołu robiło się zupę, najczęściej pomidorową, lub inną np. warzywną czy żurek. Jeśli obrodziły jabłonki zazwyczaj co drugi rok to z jabłek przygotowywaliśmy do słoików dżemy ale też gotowe nadzienie do jabłeczników na zimę. Jeśli coś zostawało to resztki jedzenia babcia zanosiła Pani, która miała gospodarstwo. Ale babcia do dzisiaj każdą resztkę jedzenia, które jej zostanie

SMYKWKUCHNI