“This is my invariable advice to people: Learn how to cook- try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all have fun!”
HealthyCreationsRillettes to smarowidło do chleba, przypominające pasztet, ale o bardziej rustykalnej konsystencji. Klasyczne są właśnie z wieprzowiny, ale można je przygotować z kaczki, gęsi, królika
NaKońcuJęzykaZłota polska jesień najwyraźniej dobiega końca, a od dziś będzie już tylko bura, chłodna i deszczowa. I tak długo to trwało, jak na nasze polskie warunki
Matka Żywicielkaponure i pochmurne dni, taki jak dziś, kiedy trzeba sobie poradzić z chandrą,a na takie przygnębienie najlepsze jest pyszne jedzenie...Karmel-itka znalazła w lodówce kiszoną kapustę w słoiku, którą dostała przy okazji ostatniej wizyty jej Babci.Na myśl o kapuśniaku z jednej strony się uradowała, ale z drugiej strony, jak pomyślała, jaka to będzie ciężka zupa...Chociaż zawsze idzie(...)Proces kiszenia trwa o wiele dłużej i zachodzi dzięki soli,w sposób naturalny.Kiedy gotujemy na jakimś mięsie, ale też i na kiełbasie, powinno wrzucać się je do zimne wody.Dlaczego mięso wrzucamy do zimnej wody?W zimnej wodzie soki zawarte w mięsie podczas wzrastania temperatury "wyjdą" na zewnątrz, a więc zostanąoddane do wody, wzbogacając smak zupy. Jeśli wrzucimy mięso do gorącego
W kuchni Karmel-itkiObiecałam babciną zupę, jest więc babcina, z tymi wszystkimi nabiałami i białkami. Smacznego. A, no i najlepsza ogórkowa będzie z domowych kiszonek. Możecie ewentualnie użyć kupnych, ale raczej w słoikach, te z folii to zło. Składniki: 2 l wody 2 udka z kurczaka 6 większych ogórków kiszonych z zalewą 2 marchewki 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera pół małej białej(...)smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy do tego starte na grubych oczkach ogórki kiszone, znowu smażymy. Do zupy dodajemy usmażone ogórki, starte na największych oczkach jarzyny, pokrojone w mniejsze kawałki mięso z kurczaka, a także poszatkowany koperek i świeżo mielony pieprz, podgrzewamy. Jeżeli zupa jest mało słona, doprawcie ją. Przed podaniem dodajemy śmietanę. Artykuł Zupa ogórkowa z ziemniakami pochodzi z serwisu
Kardamonovylekko gorzka, taka jest konfitura z pomarańczy, ostrej i słodkiej papryki. Pikantna konfitura z pomarańczy jest świetnym dodatkiem do serów: żółtych, pleśniowych, twarogowych. Możemy ją wykorzystać do marynowania grillowanych mięs, jest również świetnym dodatkiem do tostów, kanapek i burgerów. Jest słodka, lekko ostra i gorzka i taka… pyszna! Składniki 1,5 kg pomarańczy (najlepiej pomarańcze ekologiczne, niepryskane) 1 czerwona(...)gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Dodajemy pokrojone pomarańcze i cukier. Gotujemy na średnim ogniu około 2 godziny, do uzyskania pożądanej konsystencji. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i natychmiast szczelnie zamykamy. Słoiki układamy dnem do góry do czasu, aż wystygną. Możemy również konfiturę w słoikach zapasteryzować. Smacznego
Tajemnice SmakuObiecałam babciną zupę, jest więc babcina, z tymi wszystkimi nabiałami i białkami. Smacznego. A, no i najlepsza ogórkowa będzie z domowych kiszonek. Możecie ewentualnie użyć kupnych, ale raczej w słoikach, te z folii to zło. Składniki: 2 l wody 2 udka z kurczaka 6 większych ogórków kiszonych z zalewą 2 marchewki 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera pół małej białej(...)smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy do tego starte na grubych oczkach ogórki kiszone, znowu smażymy. Do zupy dodajemy usmażone ogórki, starte na największych oczkach jarzyny, pokrojone w mniejsze kawałki mięso z kurczaka, a także poszatkowany koperek i świeżo mielony pieprz, podgrzewamy. Jeżeli zupa jest mało słona, doprawcie ją. Przed podaniem dodajemy śmietanę. Artykuł Zupa ogórkowa z ziemniakami pochodzi z serwisu
Kardamonovy“This is my invariable advice to people: Learn how to cook- try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all have fun!”
Healthycreations.plFoie gras to przysmak kuchni francuskiej przygotowywany z wątróbki kaczej lub gęsiej. W odróżnieniu od zwykłej wątróbki kaczej oraz gęsiej, foie gras ma nie tylko inny
MeCooksdostaniesz. Wtedy nie będziesz musiał dodatkowo przyjmować kolejnej plastikowej torby. 12. Noś ze sobą własne pojemniki na żywność. Proś sprzedawców o pakowanie do nich produktów garmażeryjnych i mięs, zamiast korzystać z plastikowych pojemników oferowanych na miejscu. Dzięki funkcji „tara” na każdej wadze elektronicznej można odliczyć wagę opakowania od wagi produktu, więc nie bój się, że szklany pojemnik podniesie wysokość Twojego(...)jest to możliwe, kupuj produkty w opakowaniach bardziej podatnych na recykling. Najlepsze jest szkło, dlatego jeśli masz do wyboru keczup w szklanej lub plastikowej butelce, wybierz ten pierwszy. Szklane słoiki i butelki możesz też wyparzyć i samodzielnie wykorzystać ponownie do weków, przechowywania różnych drobiazgów lub jako lampiony i wazony dekoracyjne. 16. Gdy tylko się da, unikaj małych opakowań, zamiast tego
ProstePesto.plWigilijne śledzie z cebulą marynowane w soku z cytryny i oliwie Śledzie to wigilijne danie obowiązkowe. Można je podawać dosłownie na sto sposobów – marynowane, smażone, na
Korniszonkikrewetki. Przygotowanie kimchi jest bardzo proste. Warzywa należy pokroić, posolić, doprawić i odstawić na kilka dni do sfermentowania w temperaturze pokojowej. Kimchi podawane jest jako dodatek do zup, makaronów, mięsa, ryżu czy chociażby kanapek. Smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Kimchi z kapusty Składniki na kimchi(...)miski, dodać krojoną w słupki rzepę oraz zieloną cebulkę, tarty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sos sojowy i krem paprykowy. Wszystkie składniki wymieszać a następnie przełożyć do dużego słoika. Słoik zostawić w temperaturze pokojowej na kilka dni. Kimchi z kapusty Warto wiedzieć robiąc kimchi. Odmian kimchi są setki i w zależności od regionu, można w nim znaleźć inne dodatki
MeCooksjeszcze pyszne oliwki z dodatkiem papryczki, wiedziałam, że nie ma co czekać z ich konsumpcją i trafią do kaszy. Jeszcze rzut oka na lodówkę, z czeluści której wyłowiłam napoczęty słoik z suszonymi pomidorami z pestkami dyni i ogórasa. Ostatnio kasza jaglana podeszła mi tak, że mogę ją wcinać prosto po ugotowaniu. Samą A jeśli kaszę ugotujemy w mleku to już(...)kaszy wodą Dzięki takiemu prostemu zabiegowi, kaszę pozbawiamy charakterystycznej goryczki. A potem to już tylko od nas zależy, jak kaszę przyrządzimy. Kasza nie musi być jedynie smętnym dodatkiem do mięsa. Może być daniem głównym i świetnie się w tej roli sprawdza. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/salatka.jpg","recipeIngredient":["1\/2 og\u00f3rka
Mieszam w GarnkuWitajcie po świętach, w notesie kilka przepisów, które powoli będę Wam chciała ujawnić :) Będzie troszkę słodkości, ale zdecydowana większość, to dania obiadowe. I choć na ciasta
Kuchnia w czekoladzie