wodę i mieszamy , tak długo ,aż osiągniemy gęstość ciasta naleśnikowego – takiego ciut rzadszego na bardzo cienkie naleśniki . Na mocno rozgrzanej patelni do naleśników smażymy najpierw coś w rodzaju tortilli – średniej wielkości krążki , nie zbyt wielkie bo inaczej nachosy też będą wielkie . To nie jest trudne bo ciasto szybko się ścina i nie rozłazi się po patelni
Ogrodnik w podróżyłyżkami oliwy. Po ok 30 minutach usmaż je na patelni na ładny złociutki kolor i wystudź je. Paprykę pokrój na długie cienkie paseczki a ogórka na długie plastry. Tortillę posmaruj cienko serkiem, przekrój na pół i na każdej połówce ułóż kawałek piersi, plasterek ogórka, 2-3 paseczki papryki i trochę kiełków. Całość zręcznie zwiń w rożek i odcinając
Mechanik w kuchnimiseczki: 1 opakowanie tortilli 2 łyżki oleju. Na sałatkę: 2 gotowane lub pieczone piersi kurczaka 1 puszka kukurydzy 2 czerwone papryki 1 cebula 1 łyżeczka 4 łyżki majonezu sol pieprz do smaku Foremki do muffinów smarujemy olejem.Tortille skrapiamy woda i oprószamy sola. Układamy na kształt miseczek w foremkach. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach, odstawiamy do wystygnięcia Zimną pierś
Gotowanie jest łatweżeby smaki się przegryzły. Pewnie wśród Was jest wielu, którzy nigdy nie jedli świeżego (surowego) szpinaku. Zgadłam? Jeśli tak, to tym bardziej powinniście spróbować takiej tortilli. Świeży szpinak bardzo dobrze smakuje w sałatkach z dodatkiem sosu vinaigrette lub czosnkowego na bazie naturalnego jogurtu. Jakkolwiek go przygotujecie i zawiniecie w naleśnik, też będzie pysznie :) Gdybyście
Codzienna kuchnia niecodziennapraktycznie gotowe to dodajemy fasolę (wyciągając fasolę z puszki płuczemy ją pod wodą z zalewy, w której była) i jeszcze chwilę dusimy. Chili con carne możemy podawać z opieczonymi tortillami lub z pieczywem. Smacznego
Kuchenne WariacjeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Placki tortilla z wędzonym łososiem, rukolą, pomidorem i ogórkiem. Są świetną przekąską do zabrania ze sobą z domu np. do szkoły, na piknik czy do pracy. Polecam szczególnie, gdy nie mam czasu przygotować na szybko smacznej i zarazem zdrowej przekąski Post Wrapy z wędzonym łososiem
Marta GotujeTortilla to jeden z moich ulubionych placków. Znakomity czyściciel lodówki. Tym razem podstawą był jarmuż, który sprawdził się bardzo dobrze. Placek sycący, smaczny i ciepły i zimny, podany w temperaturze pokojowej. Dobrym, zaostrzającym, dodatkiem był jogurt grecki wymieszany z harissą. składniki 200 g jarmużu 200 g ziemniaków 60 g wędlin (szynka, boczek) 1 cebula 5 jajek
Stare Garyjajka i jeżeli się Wam one nie znudziły albo w weekend zechcecie zrobić sobie nietypowe jajeczne śniadanie to zapraszam na jajka po farmersku. Idealne połączenie jajek w koszulce, sera, tortilli i pomidorów. I wbrew wszystkiemu jest łatwe i bardzo syte. Porcja na 3 osoby. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksumie to miała być tortilla. Farsz i sos już miałam gotowe, kiedy zabrzmiał dzwonek i w drzwiach pojawiła się dawno nie widziana koleżanka z Niemiec. Zajęłyśmy się sobą, a Mama w tym czasie nasmażyła stertę naleśników, nie znając chyba do końca moich wcześniejszych zamiarów. Powiem Wam, że wyszło pysznie. Naleśniki były mięciutkie, ale nie za bardzo puszyste, świetnie pasowały
Gosia gotujePotrzebujemy: gotowe placki pszenne do tortilli podwójną pierś z kurczaka 1 pomidora pół zielonego ogórka 1 małą cebule 1/4 puszki kukurydzy pół papryki sos czosnkowy przyprawa gyros Do dzieła! Kurczaka kroimy na wąskie paski i w misce mieszamy z przyprawą do gyrosa. Wykładamy na patelnie z rozgrzanym olejem i smażymy. Warzywa kroimy w plastry, ja dla ułatwienia układam je sobie
Kolejny blog o gotowaniuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś zapraszam was na pyszne i bardzo zdrowe wrapy z łososiem i warzywami. Zrobione są z domowych placków tortilla, które wychodzą bardzo smaczne. Przepis na wrapy znalazłam w nowej książce Anny Starmach „Pyszne na każdą okazję”. Książka ta zawiera dużo smacznych, prostych i fajnych przepisów
Marta Gotujeświetnie. I do tego przygotwanie inch jest mega nieskomplikowane. Sylwester zbliża się wielkimi krokami, jeśli jeszcze nie zaplanowaliście swojego menu, gorąco do wypróbowania mojej propozycji :) Składniki: 4 prostokątne tortille pełnoziarniste (u mnie "Cztery ziarna") 350 g mięsa mielonego ulubione przyprawy (u mnie gotowa mieszanka do tacos) rukola majonez 16 wykałaczek Mięso mielone smażymy z przyprawami, każdy placek wkładamy
chwile dla mnieceliakię i o tym, że jego nadmiar może doprowadzić nawet do niedożywienia, bo ten kleisty gluten obklejając nasze jelita prowadzi do niewchłanialności związków odżywczych. Przerażona wizją glutenu obklejającą... Mini tortille kukurydziane z awokado is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo PiekłoUwielbiam tortille. Gdy jeszcze chodziłam do pracy (przed urlopem macierzyńskim) robiłam je często zamiast kanapek, w domu na obiad, na kolację, a czasem nawet na śniadanie :) Są pyszne i zawierają sporo warzyw - mięso traktuję tylko jako dodatek, a nie składnik główny. Zazwyczaj robię z kurczakiem, tu akurat miałam łopatkę. Choć wolę kurczaka, wieprzowina to jednak twarde mięso i nie bardzo
chwile dla mnieostra i słodka 4 łyżki mleka łyżeczka proszku do pieczenia olej Na ciasto: 2 szklanki pszennej mąki pół łyżeczki soli 2/3 szklanki gorącej wody 3 łyżki smalcu PRZYGOTOWANIE Tortille: Do przesianej mąki dodajemy sól. Smalec rozpuszczamy w gorącej wodzie i stopniowo dodajemy do ciasta. Wyrabiamy ciasto na gładką masę i formujemy kulę. Możemy zrobić ciasto ręcznie(...)części i formujemy kulki. Kolejno wałkujemy cienkie placki o średnicy ok. 20 cm. Kładziemy je na suchą rozgrzaną patelnie i smażymy po ok.30 sekund z każdej strony. Tortille smarujemy majonezem, układamy na nich sałatę. Z boku układamy kurczaka, pomidory i cebulę. Dół tortilli zakładamy 3 cm do góry, żeby nadzienie nie wypadło
Moje Kuchenne Rewelacje