Bigos wigilijny to nasza obowiązkowa potrawa.Ma niepowtarzalny smak i świetnie pasuje do pierogów z grzybami.Od tradycyjnego bigosu różni się tym, że nie ma w nim ani odrobiny mięsa, za to obfitujew suszone grzyby.Składniki:-1 kg białej kapusty-2 kg kapusty kiszonej-5 dkg suszonych grzybów-200 ml oleju-przyprawa barbecue lub przyprawa do bigosu-cukier-woda Białą(...)piekarnika o temperaturze 180 st. C z termoobiegiem.Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i zapiekamy przez godzinę, od czasu do czasu mieszając.Bigos jest gotowy.Możemy przełożyć go do słoików i pasteryzować przez 40 minut.W ten sposób będziemy mieć gotowy bigos na święta i więcej czasu na przygotowanieinnych potraw.Smacznego
Maminek kulinarnykurkumy 5 goździków 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka cynamonu 2 duże cebule 1,5 szklanki mleka kokosowego Dodatki: 2 woreczki ryżu Przepis: Kurczaka umyć i osuszyć czystą ściereczką. Następnie mięso nacieramy jedną łyżeczką przyprawy masala chicken, 1 łyżeczką pieprzy czarnego oraz jedną łyżeczką soli i marynujemy w przyprawach przez godzinę. Do rondla dodajemy 3 łyżeczki oleju i smażymy kurczaka(...)piersią z kurczaka i ryżem. Wybrałam ryż dziki a do sosu dodałam mieszankę warzyw na patelnię (chińska mieszanka)Składniki na 3 osoby:2 piersi z kurczaka2 woreczki ryżu dzikiego1 słoik sosu tajskie zielone curry 150g mieszanki warzyw na patelnię2 łyżki oleju z orzechów włoskichSól, pieprzPrzepis:Ryż wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu
Emcia Pichciogórkowej pressgurka. Właśnie połączenie słodko-pikantnych lub słodko-kwaśnych składników rozsławiło szwedzką sałatkę ogórkową na całym świecie. Sałatka z zielonego ogórka i koperku świetnie smakuje z pieczonym lub grillowanym mięsem. Ogórki z koperkiem do obiadu pasują wyśmienicie, ale możesz wzbogacić smak tej sałatki dodając rzodkiewkę i doprawić ją białym pieprzem. Szybka sałatka z ogórków do obiadu czyli przepis(...)zagotuj, dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw zalewę do całkowitego wystudzenia. 5. Przełóż plasterki ogórka do miski, posól i wymieszaj. Połóż na nich talerzyk i obciąż np. słoikiem napełnionym wodą. Odstaw na około 15 minut. 6. Odlej sok z ogórka, dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę, posiekany koperek, natkę pietruszki i zimną, osłodzoną wodę z octem. Wymieszaj składniki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataciągać" ze sobą o akademika garnków, patelni, czy innych przydatnych sprzętów. Same książki i inne potrzebne rzeczy zajmują sporo miejsca, dlatego multicooker to przydatne rozwiązanie, które umożliwi nawet odgrzanie słoików od mamy. W tym momencie niektórym z Was możne nasunąć się pytanie: Czy takie urządzenie nie odbierze mi przyjemności z gotowania? Oczywiście, że nie! To nie jest robot, który wszystko(...)Pieczona w multicookerze jest tak samo pyszna - jak klasycznie w piekarniku. 1,5 kg ziemniaków 2-3 jajka 2 duże cebule 150g boczku (można dodać słoninki, kiełbasy lub innego mięsa, wg gustu) 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz olej Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką) i posypać łyżką mąki. Na patelni podsmażyć cebulę z boczkiem
Di gotujeprzepisie pierwszy raz usłyszałam w warzywniaku, gdy Pani przede mną poprosiła ekspedientkę o litrowy słoik soku z kiszonej kapusty. Uprzedziła Jej ewentualne pytanie i powiedziała, że będzie kisić kapustę na gołabki. Pani za ladą była zdziwiona, a ja przyznam szczerze, nie mniej. Przyszłam do domu, poszperałam w necie i znalazłam...sarmę. To popularne danie w wielu krajach Bałkańskich zwłaszcza(...)Jeśli nie macie soku z kapusty, czytałam, że można liście przełożyć kiszoną kapustą i zalać przegotowaną schłodzoną wodą. Ryż ugotować al dente, przełożyć do miski, dodać mięso zmielone przez maszynkę na grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, rozgrzać patelnię, wrzucić łyżkę masła i zeszklić na złoto. Dorzucić do mięsa i ryżu, dodać sól, pieprz, paprykę, gałkę, wyciśnięty przez praskę
Gosia gotujeananas to kolejny z przetworów, który u mnie w domu przygotowujemy co roku. Jak wiadomo, ananasy są świetnym dodatkiem do ciast, kremów, deserów, sałatek, a nawet do mięsa, czy ryb. Natomiast kiedy wykryto u mojego Brata alergię na ananasy, postanowiliśmy znaleźć zamiennik tego owocu i tak się zaczęła nasza przygoda z dyniowym przetworem, który idealnie zastępuje ananasy z puszki. Jest(...)cukier oraz cukier waniliowy i zagotowujemy. 5. Do gotującego się syropu wrzucamy dynię i gotujemy, aż zacznie się robić szklista. 6. Gorącą dynię wraz z zalewą, przekładamy do wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy i stawiamy do góry dnem, aby zakrętki się zassały. 7. Tak przygotowane słoiki pozostawiamy do wystygnięcia. Możemy je również zapasteryzować (mój ulubiony sposób na pasteryzowanie przetworów podałam
Okiem Blondynki by McBlondizmysł i wiedzą co jest im potrzebne zimą. Dlatego też co roku ubiegają nas w zbiorze orzechów. W tym roku było inaczej. Owszem, orzechów było naprawdę dużo. Zebrałam nawet słoik w czerwcu na nalewkę. Do końca lata zielonych kulek było sporo a wiewiórki mimo codziennej pracy nie zdołały nam wszystkiego zabrać. Z tego co pozrzucały nazbierałam pełną łubiankę. Reszta(...)wygląd skóry, włosów i paznokci. W orzechach znajdują się też tłuszcze wielonienasycone, które wpływają na nasz układ krwionośny. Nie mogą o nich zapominać osoby na diecie bezmlecznej lub unikające mięsa. Orzechy w łupinach można przechowywać minimum pół roku, najlepiej w chłodnej spiżarce. Bardzo często znajduję w ogródku orzechy zakopane przez wiewiórki. Nalewka z czerwcowych orzechów
prawdziwe jedzenielunchboxa z czerwca - 6 x wege, 1 x ryba z lipca - jedzenie do pracy na zimno z września - 4 x wege, 2 x ryba, 1 x mięso z listopada - 7 x wege Przepisy w wersji do druku oraz listę zakupów możecie pobrać po zapisaniu się na mój newsletter pon iżej. Poniedziałek - Sałatka z pieczonym batatem(...)miękkości. Czerwoną paprykę i ser feta pokrój w kostkę. Kukurydzę oraz ciecierzycę odsącz z zalewy. Rukolę opłucz, natkę pietruszki posiekaj. W słoiczku umieść wszystkie składniki sosu. Zakręć słoik i mocno wstrząśnij. W misce lub lunchboxie umieść wszystkie składniki sałatki, polej sosem i wymieszaj. Rada: Batata możesz oczywiście upiec dzień wcześniej, czyli w niedzielę. Sałatkę dokończyć w poniedziałek rano
Chilli Czosnek i Oliwabarszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków nauczyliśmy się przyrządzać, kiedy mieszkaliśmy na Podkarpaciu. Początkowo byłam zaskoczona takim dodatkiem, ale zasmakował nm tak bardzo, że ilekroć otwieram słoik kiszonych ogórków, tylekroć robię też właśnie tę zupę. Czy w chłodne jesienne dni może być coś lepszego niż aromatyczny barszcz biały na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków? Moim(...)gotować około godziny uzupełniając wodę, tak aby pozostało ok. 2,5 litra wywaru. W osobnym garnku ugotować biała surową kiełbasę. Jeśli używamy kiełbasy białej parzonej wystarczy ją pokroić. Mięso i ugotowane warzywa wyjąć z garnka. Do wywaru dodać pokrojoną biała kiełbasę, pokrojone mięso z żeberek, sok z ogórków i zakwas na barszcz (ten z torebki trzeba najpierw rozprowadzić wodą, żeby
Cztery Fajerykwaśna trawa lub dziki szczawik. Odkąd wyjechałam z Polski, często wspominałam kwaśny smak szczawiu znalezionego na polskich łąkach. Tutaj nie jest on szczególnie popularny. Szczerze mówiąc, poza tym w słoiku, kupiłam świeży tylko raz, na lokalnym targu. Kiedy którejś wiosny zdałam sobie sprawę, że dziki szczawik rosnący w moim sąsiedztwie (wyglądający jak koniczyna) smakuje tak samo jak ten z polskich(...)ząbki czosnku (obrane i drobno posiekane) 2-3 łyżeczki całego kminu rzymskiego (świeżo prażonego i drobno zmielonego) 1 1/2 litra wywaru na wołowinie (może być z małymi kawałkami mięsa) 1/4 szklanki słodkiej śmietany sól i mielony czarny pieprz (do smaku) jajka na twardo (2 na osobę) Zagotuj bulion z selerem, marchewką i ziemniakami ze skórą (aż marchewki będą al dente
Jem więc Jestembarszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków nauczyliśmy się przyrządzać, kiedy mieszkaliśmy na Podkarpaciu. Początkowo byłam zaskoczona takim dodatkiem, ale zasmakował nm tak bardzo, że ilekroć otwieram słoik kiszonych ogórków, tylekroć robię też właśnie tę zupę. Czy w chłodne jesienne dni może być coś lepszego niż aromatyczny barszcz biały na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków? Moim(...)gotować około godziny uzupełniając wodę, tak aby pozostało ok. 2,5 litra wywaru. W osobnym garnku ugotować biała surową kiełbasę. Jeśli używamy kiełbasy białej parzonej wystarczy ją pokroić. Mięso i ugotowane warzywa wyjąć z garnka. Do wywaru dodać pokrojoną biała kiełbasę, pokrojone mięso z żeberek, sok z ogórków i zakwas na barszcz (ten z torebki trzeba najpierw rozprowadzić wodą, żeby
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapowodzeniem możecie przygotować go w domu na zimę . Świetny nie tylko do pizzy, ale i również do przystawek, przekąsek, jako baza do zup i innych sosów lub marynowania mięsa i warzyw. Polecam Wam przepis, wypróbowałam, korzystajcie z niego i ulepszajcie! Pięknie polecam i pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: na ok. 9 słoiczków 250ml 1,5 kg czerwonych pomidorów(...)kilka minut. Gorący sos wlewam do czystych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcam i odstawiam do wystudzenia. Następnie można zapasteryzować: - w garnku z wodą - dno garnka wykładamy czystą ściereczką, wkładamy słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików ) wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia; - w piekarniku - wkładamy
Moja Książka Kucharskatego przepisu. Trzeba tylko pamiętać, że fasolkę po uprzednim obgotowaniu powinno się przynajmniej dwukrotnie pasteryzować. Fasolka zawiera spore ilości białka i przy przygotowaniu przetworów traktujemy ją podobnie jak mięso i grzyby. Nie chodzi tu o dodatkowa pracę, ale nasze bezpieczeństwo. Drobna zielona fasolka powinna być pasteryzowana przez 60 minut (grubsza odmiana 90 minut) i robimy to na dwa razy(...)zalewamy fasoli wodą w której się gotowała (fasolka zwiera fazynę - toksyczne białko roślinne, które neutralizuje gotowanie) Zagotować 2,5 litra wody z 1 lyżką soli dokładnie wyparzyć słoiki i nakrętki. Do słoików nakładać fasolkę przekładając koprem i cząstkami czosnku, następnie zalać przygotowaną zalewą. Osuszyć brzegi słoika i wieczka, zakręcić słoiki ustawić słoiki w kociołku z wodą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sylwestra, który z pewnością będzie strzałem w dziesiątkę. Niebanalnym rozwiązaniem jest dodanie do nich suszonych pomidorów. Zobacz, jak je przygotować! Lista składników: bagietka 1 opakowanie serka kanapkowego (najlepiej naturalnego) słoik suszonych pomidorów Przygotowanie: Pokrój bagietkę w plastry i każdy kawałek posmaruj serkiem kanapkowym. Na każdej kanapce połóż odsączony z oleju kawałek suszonego pomidora. Przełóż na półmisek i ozdób listkami świeżej(...)opcje, by znaleźć Wasze ulubione smaki. >> Zobacz też: Sałatka z kurczakiem i granatem Pieczona szynka/schab na zimno To szybka przekąska sylwestrowa na zimno , jednak konieczne jest upieczenie mięsa co najmniej dzień wcześniej, by zdążyło porządnie wystygnąć. Lista składników: 1 kg schabu lub szynki słoiczek musztardy francuskiej 4 ząbki czosnku pół łyżeczki pieprzu ziołowego sól i czarny pieprz
RozdomowionaBardzo aromatyczny sos słodko - ostry, pachnący cynamonem, goździkami i świeżym imbirem, z ostrą nutą papryczki chili. Taki sos pasuje do zimnych mięs czy pasztetów. Znakomicie będzie się również komponował w połączeniu z krewetkami. Może również stanowić dodatek do orientalnej zupy. Polecam 😊 1 łyżka = 15 ml 1 łyżeczka = 5 ml Składniki: (function(...)Dusić 40 min. często mieszając. Następnie przetrzeć przez sito, przełożyć powtórnie do rondla, dodać wino i cukier, gotować bez przykrycia jeszcze 25 min. Gorącym sosem napełniać słoiki, zamknąć od razu nakrętką, odwrócić do góry dnem i odstawić do całkowitego wystudzenia
Kulinarne przemyslenia