mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:168/214)

Fasolka po bretońsku z pieczarkami – odchudzony przepis 90

zastąpić taką z puszki, ale wg mnie lepsza jest ta gotowana. Z podanych składników wychodzi kilka porcji, więc może stanowić obiad na dwa dni. Można ją też zawekować w słoiki na później. Składniki na fasolkę po bretońsku: 400 g suchej fasoli Piękny Jaś 400 g pieczarek 400 g kiełbasy dobrej jakości cebula butelka passaty pomidorowej (około 750 ml) 2 ząbki(...)ilość majeranku. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut na wolnym ogniu. Fasolka po bretońsku z pieczarkami – odchudzony przepis Zobacz inne przepisy na sycące dania jednogarnkowe: Fasolka po meksykańsku z mięsem mielonym Zupa gulaszowa z indykiem – pyszne danie jednogarnkowe Zupa gulaszowa po zbójnicku Boeuf Stroganow / Strogonow – klasyczny przepis Fasolka po bretońsku – tradycyjny przepis Artykuł Fasolka po bretońsku z pieczarkami – odchudzony przepis

e-PrzepisyKulinarne
Ogórki meksykańskie, krokodylki 206

Pyszne lekko słodko-pikantne ogórki po meksykańsku, znane również jako krokodylki. Idealne do kanapek, mięsa czy grilla. Jeśli lubicie ostrzejsze smaki polecam dodać trochę papryczek piri piri. Ogórki są takie pyszne, że w każdy weekend przerabiam po kilka kilogramów ogórków - używam ogórków kaliskich - są dla mnie najlepsze. Przygotowanie tych ogórków najlepiej rozłożyć na dwa dni, bo niestety swoje muszą odstać(...)garnuszka wlewamy ocet i wsypujemy cukier. Gotujemy do rozpuszczenia się cukru. Gorącym octem zalewamy ogórki i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12h. Ogórki przekładamy do czystych słoików, delikatnie dociskamy. Zalewamy zalewą i pasteryzujemy 10 minut od zagotowania się wody. Gotowe ogórki studzimy odwrócone do góry nogami pod ściereczką. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego

CookYourself
Ogórki meksykańskie, krokodylki 436

Pyszne lekko słodko-pikantne ogórki po meksykańsku, znane również jako krokodylki. Idealne do kanapek, mięsa czy grilla. Jeśli lubicie ostrzejsze smaki polecam dodać trochę papryczek piri piri. Ogórki są takie pyszne, że w każdy weekend przerabiam po kilka kilogramów ogórków - używam ogórków kaliskich - są dla mnie najlepsze. Przygotowanie tych ogórków najlepiej rozłożyć na dwa dni, bo niestety swoje muszą odstać(...)garnuszka wlewamy ocet i wsypujemy cukier. Gotujemy do rozpuszczenia się cukru. Gorącym octem zalewamy ogórki i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12h. Ogórki przekładamy do czystych słoików, delikatnie dociskamy. Zalewamy zalewą i pasteryzujemy 10 minut od zagotowania się wody. Gotowe ogórki studzimy odwrócone do góry nogami pod ściereczką. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego

CookYourself
Pieczone pulpety z ciecierzycy 223

Kiedy mam do dyspozycji ciecierzycę, najczęściej przygotowuję z niej kotlety. Tym razem z cieciorki zrobiłam pulpety pieczone w piekarniku. Za “jajko” posłużył kleik z

Via Gusto
Jak gotować małemu dziecku – słoiki? Czy codziennie zupka? Dwa razy ta sama? Zamrażać? 133

Jedno z podstawowych pytań jakie zadają sobie rodzice małych dzieci, to to, jak i czym je karmić? Czy słoikowe jedzenie to dobre jedzenie? Czy codziennie trzeba

ClauditteMissCooking
Sos pomidorowy ze śliwkami 128

czyli sos barbecue, to inaczej sos grillowy. Sosu używa się między innymi do marynowania mięsa na grill, również jako dodatek po ich upieczeniu. Najbardziej popularne danie z wykorzystaniem sosu to żeberka w sosie BBQ, które możemy upiec na grillu, a także w domu w piekarniku. Domowy sos BBQ z pomidorów i śliwek jest bardzo prosty w przygotowaniu. Ilość soli, pieprzu(...)oleju. Dodajemy pokrojone pomidory i śliwki, gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji. Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy według uznania. Całość miksujemy, przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy. Smacznego

Tajemnice Smaku
Paszteciki francuskie z mięsem. Przepis na niemarnowanie jedzenia. 218

najmniej marnować. Brzmi dość podejrzanie i skomplikowanie, prawda? Też mi się tak wydawało, nie byłam sobie w stanie wyobrazić jak można przez cały rok wyprodukować tylko jeden słoik śmieci, w dodatku przy czteroosobowej rodzinie? Mi samej zdarza się opróżniać kubeł nawet każdego dnia, wyrzucamy dużo, trzeba przyznać. Dlatego z wielką ciekawością zabrałam się za poszukiwanie informacji o tym pomyśle. Okazało(...)duchu tej filozofii staram się przetwarzać żywność, która nie została zjedzona np. z makaronu przygotowuję sałatkę lub zapiekankę, chleb mielę na bułkę tartą itp. Z wczorajszego obiadu pozostało mi mięso – stało się ono pretekstem do przygotowania pasztecików Paszteciki francuskie z mięsem przepis na ok. 30 pasztecików 2 opakowania ciasta francuskiego jajko ok. 500 g ugotowanego mięsa (ja użyłam resztek

365 dni dookoła kuchni
Kurczak w sosie słodko – kwaśnym 223

przedstawiam Wam swoją wersję na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Składniki na 5-6 porcji: 800g piersi z kurczaka 1 cebula 1 marchewka ¾ szklanki pędów bambusa z puszki lub słoika 5-6 plastrów ananasa z puszki (ok. 2/3 puszki) 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 papryka zielona ½ puszki kukurydzy lub 1 mała puszeczka 3 łyżki ciemnego sosu sojowego ½ łyżeczki(...)pomocą trzepaczki połączyć składniki. Następnie dodać  passatę, cukier, ocet ryżowy i posiekany ząbek czosnku. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Tak przygotowany sos wlać na patelnię do mięsa z warzywami. Gotować kilka minut do zgęstnienia. Jeżeli sos będzie wg Was za mało słodki to dodajcie więcej cukru lub pozostałego syropu z ananasa. Natomiast gdy będzie za mało kwaśny

Fabryka pomysłów
Śledzie z suszoną żurawiną i cebulą 128

Śledzie z żurawiną i cebulą   Śledzie to zadziwiająco pyszne ryby, które można przygotować na sto sposobów. Szczególnie te solone dają prawdziwe pole do kulinarnego popisu

Korniszonki
Kurczak w marynacie z kimchi 92

jest to mój ulubiony sposób na kurczaka! Marynata z kimchi, miodu i imbiru jest według mnie genialna! Kimchi możecie przygotować sami (przepis znajdziecie na blogu) albo kupić gotowe w słoiku, jest dostępne w wielu sklepach, nie tylko w tych z egzotyczną żywnością. Sos, który powstaje podczas pieczenia też jest pyszny, bardzo wyrazisty. Możecie wymieszać go z ryżem, który bardzo pasuje(...)pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 1 godzinę 30 minut, aż zrobi się rumiany i miękki. W połowie pieczenia dolewamy 150 ml wody i polewamy mięso kurczaka sosem z brytfanny. Przed podaniem ponownie polewamy kurczaka sosem z brytfanny i posypujemy sezamem

Smakowity Blog Kulinarny
Francuskie rogaliki z jabłkiem 152

trzeba długo czekać. Można je podać nawet lekko ciepłe. Polecam. Oto dokładny przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 300g ok. 3/4szkl. prażonych jabłek/musu jabłkowego ze słoika (użyłam jabłek domowej roboty) szczypta cynamonu 1 łyżeczka budyniu waniliowego opcjonalnie cukier do smaku cukier puder do posypania 2 łyżki mleka Sposób przygotowania: Prażone jabłka przełożyłam do miseczki. Użyłam jabłek(...)odwiedzenia pozostałych moich przepisów z wykorzystaniem ciasta francuskiego, np.: francuskie bułeczki z serem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/francuskie-bueczki-z-serem.html), ciastka francuskie z marmoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/ciastka-francuskie-z-marmolada.html), francuskie ślimaczki z mięsem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/francuskie-slimaczki-z-miesem.html), ciastka francuskie z budyniem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/ciastka-francuskie-z-budyniem.html), francuskie rożki z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/rozki-francuskie-z-jabkiem.html), gofry z ciasta francuskiego nadziewane czekoladą (link

Waniliowe Improwizacje
3 przepisy na szybkie sałatki do pracy z kaszą 189

przyprawami. Zawiń w kawałek papieru do pieczenia (jak paczuszkę) i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 12 minut (aż mięso będzie w środku upieczone). Gdy mięso się piecze, przygotuj resztę sałatki. Do miski wsyp mieszankę Rice&More 90 sek. 7 ziaren. Dodaj kukurydzę, ogórka, kolendrę, pomidorki koktajlowe i czerwoną cebulę. Składniki sosu wymieszaj(...)pomidorami: Do miski wsyp mieszankę ryżu i kaszy Rice & More. Dodaj suszone pomidory, czerwoną paprykę, ciecierzycę i natkę pietruszki.  Wymieszaj ze sobą składniki sosu, np. w małym słoiku i polej nimi sałatkę. Wymieszaj. Przełóż do pojemnika i zabierz do pracy.  ➤  Rada: Jeżeli chcesz użyć suszonych pomidorów sprzedawanych bez zalewy olejowej, najpierw zalej je wrzątkiem i zostaw

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak kupować tanio i zdrowo? 15 sposobów. 199

musli masz cukier, w przyprawie do ziemniaków sól, a w warzywach na patelnie większość to ziemniaki (które nie są złe, ale dominować powinny inne warzywa). Podobnie z konserwami czy słoikami - zamiast kupować np. soczewicę w puszcze, kup suchą i ugotuj. 3. KUPUJ SEZONOWE OWOCE I WARZYWA Korzystaj z polskich produktów takich jak jabłka, buraki, rzodkiewka, pietruszka itd. Kupuj(...)bakalie) prawie zawsze są wyższe. Wygoda nie idzie tutaj w parze z oszczędnością, dlatego czasem warto poświęcić chwilę na samodzielne zważenie i zapakowanie danej rzeczy. 7. WIĘCEJ WARZYW, MNIEJ MIĘSA Mięso nie należy do najtańszych. Staraj się, żeby było obecne na stole 2, góra 3 razy w tygodniu. W pozostałe dni stawiaj raczej na wegetariańskie obiady. Możesz też w ramach

Powiedz dietom nie
Sos słodko-kwaśny z cukinią 163

świetna baza na zimowe (i nie tylko) obiady. W każdej chwili możecie sięgnąć po gotowy sos, dogotować do niego dodatek w postaci ryżu lub makaronu, a nawet dodać jakieś mięso. Warto przygotować go teraz, gdy cukinia i papryka jest najsmaczniejsza. Inne przepisy na przetwory znajdziecie TUTAJ . Składniki: 1,2 kg młodej cukinii ½ kg czerwonej papryki 400 g białej cebuli ½ szkl(...)kilka razy je przemieszać. Do garnka dodać wodę, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i wszystko wymieszać. Doprowadzić do zagotowania i gotować jeszcze przez kilka minut. Gęsty sos przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. Artykuł Sos słodko-kwaśny z cukinią pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku