ciasto: 1 kg mąki pszennej 2 jajka troszkę oleju letnia woda (ile ciasto zabierze) Składniki na farsz (podaję proporcje z oryginalnego przepisu, ale ponieważ kupowana kapusta zawiera dużą ilość płynu, który podwyższa wagę, warto użyć 1,5 kg kapusty zamiast 1 kg ): około 1 kg kapusty kiszonej 500 g białego sera (twarogu) Kawałek słoniny na skwarki. Pierogi srokate - kuchnia(...)mąki odkładamy około 1 szklanki na podsypywanie, a do pozostałej mąki dodajemy jajka, olej (1-2 łyżki) i ciepłą wodę. Wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto i rozwałkowujemy je cienko. Wycinamy kółka i nakładamy farsz. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie i podajemy omaszczone skwarkami. Po przepisy KUCHNI PODKARPACKIEJ zapraszam TUTAJ . Znajdziecie tam między innymi inne rodzaje podkarpackich pierogów
Trzeci talerzPierogi , tym razem z mięsem mielonym. Ciasto pierogowe: 50 dkg mąki około 1 szkl. gorącej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Farsz 50 dkg mielonego mięsa 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, majeranek Mąkę przesiać do miski,dodać jajko, sól ,wlać olej i stopniowo wlewać wodę. Wyrobić na miękkie i elastyczne ciasto.Odstawi(...)wymieszać[jeśli ciasto będzie suche dodać odrobinę zimnej wody] Ciasto rozwałkować na cienkie placki wielkości zbliżonej do pierogomanii.Jeden placek ułożyć na pierogomanii, na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - nadzienie, lekko go dociskając. Przygotowanym drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usunąć nadmiar ciasta, przewrócić Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypchnąć pierogi
Moje domowe kucharzeniepołączyłam i zblendowałam. Takim sosem polewałam moje kluski na parze. Notatki: * w miarę potrzeby dodać mąki, ciasto ma być rzadsze w konsystencji niż to na pierogi, bardziej konsystencja przypomina wyrośnięte drożdżowe ciasto na bułki * można te kluski ugotować, ale smaczniejsze są na parze(dla mnie przynajmniej ) * miałam drobne truskawki, ale bardzo ładnie będą prezentować się w takim
Pieprzyć z Fantazjąpołączyłam i zblendowałam. Takim sosem polewałam moje kluski na parze. Notatki: * w miarę potrzeby dodać mąki, ciasto ma być rzadsze w konsystencji niż to na pierogi, bardziej konsystencja przypomina wyrośnięte drożdżowe ciasto na bułki * można te kluski ugotować, ale smaczniejsze są na parze(dla mnie przynajmniej :) ) * miałam drobne truskawki, ale bardzo ładnie będą prezentować się w takim
Pieprzyć z Fantazjąłyżka Ser żółty – 10 dag Parówki – 25 dag Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki Sól Pieprz Zioła prowansalskie Z maki, drożdży, wody oraz oleju oraz szczypty soli zagnieść ciasto- tak jak na pierogi, następnie odstawić je w ciepłe miejsce na około 60 minut. Gdy wyrośnie wyrobić go jeszcze raz przez kilka minut i rozwałkować na placek grubości(...)Ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową pieczenia. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym, następnie rozłożyć parówki pokrojone w cienkie plasterki i posypać startym serem, na końcu doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut. Podawać gorące
Camilla w kuchnigorącą mieszankę wlewamy do mąki, mieszamy, a następnie zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto nie może być lepkie, przy zagniataniu podsypujemy je odrobiną mąki. Jak ciasto na makaron czy na pierogi – zawijamy je w folię i odkładamy na pół godziny na blat. Dzielimy ciasto na 6 porcji. Porcje na których nie pracujemy trzymamy zawinięte w folię żeby nie obsychały
Karo in the KitchenKiedy wystygnie wymieszać z serem i jajkiem. Przygotować ciasto; Mąkę wymieszać z solą i olejem zalać wrzątkiem i wymieszać łyżką. Kiedy odrobinę przestygnie zagnieść ciasto .. Wałkować, wycinać szklanką krążki i lepić pierogi. Ugotować , podawać z tłuszczem i przysmażoną cebulką. Przepis opublikowany
Gotowanie jest łatweteż już zamrożone, aby w Wigilię było szybciej i mniej pracy (bo tej i tak jest dużo, bo jednak prawie wszystko przygotowywane jest na świeżo). Ciasto przygotowałam inne niż na pierogi, aby było delikatniejsze (na pierogi to zwykle najprościej, czyli mąka i gorąca woda). Z podanych niżej proporcji wszyło mi 80 uszek wycinanych od małej szklanki - literatki. Składniki(...)solą i pieprzem i przesmażamy do momentu, aż pieczarki odparują całą wodę. Farsz studzimy (ja przygotowałam go poprzedniego wieczoru i schowałam do lodówki). Ciasto: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy jednolite, delikatne i elastyczne ciasto. Owijamy je folią i odstawiamy na 20 minut, by odpoczęło. Po tym czasie odrywamy po kawałku (nie wszystko na raz, bo bardzo łatwo wysycha
Kolorowy Przepisownikjest z kulturą latynoamerykańską. Dzisiaj powrót do Meksyku i do bardzo popularnej potrawy a raczej deseru pochodzącego z tego kraju. Empanadas... W meksyku bardziej kojarzone są z ciastem składanym na kształt pieroga wykonane na bazie tortlli i z wytrawnym nadzieniem, ale u mnie trochę inaczej. Wersja na słodko z bananami, i ciemną czekoladą została przeze mnie nieco ulepszona(...)wzbogacona o uprażone orzechy laskowe. Moje empanadas wykonane zostały na bazie ciasta francuskiego, co nadało dodatkowego wymiaru tym słodkim trójkątom. Słodka przekąska, doskonale sprawdzi się na wszelkich rodzinnych imprezach a co najlepsze jej przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 25 minut. Zachęceni, to mam jeszcze jedną dobrą informację dla zwolenników słodkości bez białego cukru. Do przepisu nie użyłam
vaniliowoczekoladowaKluczem do sukcesu jest właściwy przepis, a ten znalazłam w nieprzepastnych zasobach internetu . Podstawą mojej wersji bezglutenowej stanowi przepis z bloga Słodka Strona na genialne Leniwe pierogi - koniecznie odwiedźcie ten BLOG . A tymczasem zapraszam na przepis wraz z filmikiem :-) * * * Składniki (proporcje dla 3-4 osób): 600 g twarogu 3 jajka ok. półtorej szklanki mąki(...)mieszamy. 4. Następnie przerzucamy ciasto na blat i zagniatamy. Zagniecione ciasto dzielimy na 3 części i każdą część kulamy tworząc wałeczek. Nie jest to łatwe. Mąka bezglutenowa nie skleja się, ciasto się rozpada. Ale delikatnie kulając poradzimy sobie. 5. Nastawiamy garnek z wodą. Wrzątek solimy - półtorej łyżeczki soli. Wałeczki ciasta kroimy pod kątem. 6. Pierogi wrzucamy na wrzątek, gotujemy
Kawa z mlekiemwymieszać. Ciasto...Do dużej miski wsypać mąkę i sól. Masło dodać do gorącej wody i mieszać, aż się roztopi, a następnie wlać powstałą emulsję do mąki. Teraz musimy mieszać masę dużą łyżką, jednak w miarę jak składniki zaczną się łączyć, zacząć wyrabiać ciasto rękoma na blacie . Jeśli ciasto jest za rzadkie, podczas wyrabiania podsypywać je delikatnie mąką. Jeśli ciasto jest(...)zbyt gęste, zwilżyć dłonie wodą w czasie wyrabiania. Ugniatać ciasto przez kilka minut, aż będzie jednolite, miękkie i elastyczne. Kawałek ciasta i rozwałkować na cieniutki placek – resztę ciasta trzymać przykryte bawełnianą ściereczką – a potem wykrawać wzorki pierożków. Na środek każdego z nich nałóżyć niewielką ilość farszu i zalepić dokładnie brzegi pieroga .Gotować partiami w dużej ilości osolonego wrzątku
w mojej kuchniRuskie pierogi w wersji regionalnej. Kuchni kresowej mocno doprawione czosnkiem, aromatycznym majerankiem i odrobiną kminku. Pyszne i bardzo wyraziste w smaku sowicie doprawione solą i pieprzem. Pierogi smakują wspaniale, a jeśli podacie je ze złocistą cebulką lub kwaśną śmietaną, to będzie to uczta dla pierogożerców! Pierogi ruskie to jedne z najpopularniejszych pierogów w naszym kraju. Kochane(...)Przepis nie jest trudny, ale niestety czasochłonny, przyda się pomoc przy klejeniu 🙂 Proponuję ten wyśmienity farsz zawinąć w najlepsze ciasto pierogowe , sprawdzone, miękkie i elastyczne. Ciasto można wykorzystać do wszystkich typów nadzienia i tych wytrawnych i słodkich. Print Ruskie Pierogi II .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pierogi ruskie do nich chyba nie trzeba
SprawdzonaKuchnia.plwykrawamy kółka, nakładamy farsz a następnie zlepiamy pierogi. Ich kształt zależy tylko od waszych umiejętności, każde będą idealne. Jeśli chcemy uzyskać kształt trójkąta z ciasta należy wykroić kwadraty, a następnie zlepić je. Pierogi wrzucamy po kilka na rozgrzany olej, smażymy z obu stron na złoty kolor
Życie zaczyna się w kuchnirozwałkować na placek o grubości 5 mm Sposób 2: rozwałkować duży płat (o grubości 5 mm) i wykroić okręgi o średnicy 15 cm. Nałożyć porcje farszu na ciasto i zlepić brzegi. Pierogi obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni lub w garnku na sporej ilości oleju, na złoty kolor. Sos: Do śmietany dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić(...)Krok po kroku: 1. Poddusić pieczarki 2. Ugotować, ubić i wystudzić ziemniaki; następnie dodać jajko 3. Dodać mąki, sól i wymieszać 4. Wyrobić ciasto 5. Wyciąć kółka 6. Nafaszerować pierożki pieczarkami 7. Opanierować pierożki w bułce tartej 8. Usmażyć na oleju 9. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym 10. Przygotować sos Pobierz wersję do druku: Pobierz Pierożki ziemniaczane
KuchniaWeDwoje.pl