ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:177/476)

Pierogi z jagodami 151

lubię bawić się ciastem, jednak dla efektu... - zrobię wszystko.   Chyba nie muszę pisać, że są pyszne? Ciasto: 1 jajko 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody 2,5 szklanki mąki (nie co mniej) 1 szczypta soli Nadzienie: 120g jagód 2 łyżeczki cukru Dodatkowo: woda 2 łyżki oliwy sól Umyte (dokładnie!) jagody delikatnie wymieszać z cukrem. Przygotować ciasto. Mąkę wsypać(...)wyrobić - na gładką i elastyczną masę. Ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich cienko rozwałkować i wykrawać (foremką lub szklanką) z niej dowolne kształty (wycinałam serduszka i kółka). Na środku każdego kawałka ciasta położyć odrobinę jagód i ciasto zgiąć na pół lub przykryć drugim kawałkiem, a brzegi mocno posklejać - dociskając np. widelcem. Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną

Di gotuje
Ruskie pierogi 203

ciasto: 1 kg mąki wrocławskiej 2 żółtka 1 łyżeczka miękkiego masła gorąca woda - tyle ile przyjmie ciasto   Składniki na farsz: 40 dkg sera białego półtłustego 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule 10 dkg słoniny sól i pieprz do smaku Składniki na ciasto: 1 kg mąki wrocławskiej 2 żółtka 1 łyżeczka miękkiego masła gorąca woda - tyle ile przyjmie ciasto(...)Doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Z w/w składników w międzyczasie  zagnieść ciasto. Deskę do wałkowania posypać  mąką. Ciasto  podzielić na 3 części, rozwałkować, wyciąć szklanką krążki, napełnić farszem i formować pierogi. Tak  samo postąpić z pozostałą częścią ciasta i farszu. W dużym garnku zagotować wodę, dodać płaską łyżeczkę

Gosia gotuje
Pierogi z mięsem mielonym. 225

nadmiar wody odparuje. Gotowy farsz studzimy. 2. Ciasto i formowanie: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto miękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi.  3. Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej(...)zrumienienia. Pierogi podajemy polane cebulką z tłuszczem. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 40-60 pierogów w zależności jak grubo rozwałkujemy ciasto i jak dużą szklanką będziemy wykrawać krążki. Ilość wody do ciasta zależy od wilgotności mąki

Izabelawkuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 247

kapustą Składniki na ciasto:  25 dag mąki,  3 łyżki oliwy,  1 jajko,  3 łyżki wrzątku,  1 łyżka oliwy + sól Wykonanie ciasta:  mąka + wrzątek – wymieszać łyżką, gdy ostygnie + jajko – zagnieść ciasto tak, aby się nie kleiło. Jeśli ciasto byłoby klejące to podsypać odrobinę mąki i zagnieść jeszcze. Odkroić kawałek ciasta – ułożyć na leciutko oprószonej mąką(...)stolnicy – wałkować niezbyt cienkie placki – wykrawać szklanką kółka – kłaść farsz i zlepiać pierogi. W garnku zagotować wodę z solą – na wrzątek kłaść pierogi – zagotować i od razu wyjmować. Ciasto jest delikatne /mąkę zaparzaliśmy wrzątkiem/ i nie gotujemy długo. Końcowy efekt super, bo pierogi zaspokoiłyby nawet królewskie podniebienie

Tradycyjna kuchnia inaczej
Ravioli z kurczakiem, cukinią, szpinakiem i papryką 203

jest przy zrobieniu ciasta a reszta to już idzie ekspresowo. Potrzebny nam będzie dodatkowo wałek do ciasta. Przyrząd ma karbowaną krateczkę i otworki. Na przyrząd kładziemy płat ciasta czy to na pierogi czy francuskie, w miejsce otworków kładziemy farsz łyżeczką, która jest dołączona do urządzenia, brzegi przecięć smarujemy jajkiem i kładziemy drugi płat ciasta. I teraz wałek i mamy

Ewa w kuchni
Pierogi z jagodami 82

Pierogi z jagodami – pyszna i uwielbiana klasyka. Idealny przepis na ciasto, któy nigdy Was nie zawiedzie. Zapisz przepis The post Pierogi z jagodami first appeared on Pogotujmy.pl . Artykuł Pierogi z jagodami pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Pierogi z soczewicą i ziemniakami 174

przygotować w wersji wegetariańskiej a nawet wegańskiej, lub okrasić skwarkami i mięsożercy też będą zadowoleni Lubicie? PRZEPIS NA PIEROGI Z SOCZEWICĄ I ZIEMNIAKAMI Składniki na pierogi z soczewica i ziemniakami: ciasto pół kg mąki łyżka oleju sól ok 1 szkl. gorącej wody farsz: 25 dag soczewicy 25 dag ziemniaków ugotowanych 2 cebule 1 marchewka sól pieprz olej(...)doprawić do smaku solą i pieprzem. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać szczyptę soli, łyżkę oleju i podlewając wodą, wyrabiać ciasto. Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć szklanką kółka, nadziewać soczewicą i zlepiać brzegi. Gotować w osolonym wrzątku ok 5 min. Artykuł Pierogi z soczewicą i ziemniakami pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Pierogi z grzybami leśnymi. 206

moim wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów. W tym roku będą to pierogi z grzybami, bez dodatku kapusty. Poszukiwałam nowego przepisu na dobre, elastyczne ciasto, pomogła mi koleżanka, która uwielbia pierogi swojej mamy- wiadomo nie ma jak u mamy. Zajrzałam też do internetu i pyszne pierogi zamrożone czekają na Wigilię. SKŁADNIKI: 0,5 kg. mąki(...)podsypania 1 szkl. gorącej wody 2 żółtka 1 łyżeczka soli(szczypta do ciasta, reszta do wody) FARSZ: 40 dag. grzybów leśnych 1 szalotka 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka masła klarowanego posiekana zielona pietruszka pieprz,sól, lubczyk WYKONANIE: grzyby gotujemy około 40 min. z dodatkiem vegety, cebuli, następnie grubo mielimy w maszynce, na patelni rozpuszczamy łyżkę

Kuchnia Beaty
Pierogi z serem na słono 130

Pierogi z serem na słono. Przepis na pierogi z białym serem na słono. Składniki na ciasto pierogowe: ok. 300g mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania 1 jajko szczypta soli 2 łyżki stopionego masła(...)około 1/2 szklanki ciepłej wody szczypta soli Nadzienie do pierogów z serem: 500g białego sera twarogowego 2 jajka 1 - 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku lub świeżej mięty pieprzowej sól do smaku Pierogi z serem. Przepis na pierogi z serem na słono. Krok 1. Z podanych składników przygotować ciasto pierogowe: do miski przesiać mąkę pszenną; następnie zrobić

Moja Książka Kucharska
Weekend ! Czas na coś trudniejszego :) 202

czasie przygotowujemy ciasto. Przygotowanie ciasta:   Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne, dodajemy łyżeczkę imbiru. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować.  Nożem  kroimy ciasto na kwadraty o boku 5-6 cm. Nakładamy niewielką ilość farszu i sklejamy rogi ze sobą tworząc

vegetanie
Zdrowe mini pączki z piekarnika 123

kawałki. Jeden zostawiamy i rozwałkujemy do grubości ok 1 cm. Resztę chowamy z powrotem pod ściereczkę. 4. Zwykłą szklanką wykrawamy kółka tak jak do pierogów (okrawki dodajemy do reszty ciasta na później). 5. W dłoni delikatnie jeszcze rozpłaszczamy placka palcami i nakładamy po pół łyżeczki dżemu na środek. Zalepiamy tak jak pieroga, następnie końcami do góry i sklejamy(...)wykonaniu odpowiedniej ilości przykrywamy ściereczką na 15 min do podrośnięcia. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 20 min. Powtarzamy etapy do wykończenia ciasta. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem (u mnie zmielonym słodzik) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

zdrowo i aktywnie
Zdrowe mini pączki orkiszowe z piekarnika bez cukru 225

kawałki. Jeden zostawiamy i rozwałkujemy do grubości ok 1 cm. Resztę chowamy z powrotem pod ściereczkę. 4. Zwykłą szklanką wykrawamy kółka tak jak do pierogów (okrawki dodajemy do reszty ciasta na później). 5. W dłoni delikatnie jeszcze rozpłaszczamy placka palcami i nakładamy po pół łyżeczki dżemu na środek. Zalepiamy tak jak pieroga, następnie końcami do góry i sklejamy(...)wykonaniu odpowiedniej ilości przykrywamy ściereczką na 15 min do podrośnięcia. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 20 min. Powtarzamy etapy do wykończenia ciasta. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem (u mnie zmielonym słodzik

Zdrowie i pysznie na talerzu
Klepe Pierogi z Bałkanów 130

Klepe Pierogi z Bałkanów… Klepe to rodzaj pierogów tradycyjny oczywiście dla krajów Bałkanów, szczególnie w Serbii, Czarnogórze i Bośni i Hercegowinie. Pierogi te prawdopodobnie wywodzą się z tradycji tureckiej kuchni, chociaż są bardzo podobne do naszych — ruskich – pierogów 😉. Często też są nazywanymi bałkańskim ravioli. Klepe w różnych regionach mogą mieć oczywiście różny farsz(...)zrobiłem mój drogi czytelniku — podglądaczu. Na zakończenie, zapraszam na Klepe Pierogi z Bałkanów. Ps. Jeśli mój drogi czytelniku – podglądaczu lubisz pierogi, jak ja – nie lubię ich robić, ale jeść 😉 – zapraszam Cię TUTAJ , gdzie znajdiesz, kilka ich różnych wersji z Kuchni Świata. Składniki Ciasto Mąka 450 gram Sól 1 łyżeczka Masło 25 gram Gorąca woda

RafalCook
PIEROGI PIECZONE KEBABOWE 66

Dzisiaj polecam bardzo smaczne pierogi drożdżowe z farszem kebabowym. Mięciutkie i pachnąca idealne na obiad i nie tylko.         SKŁADNIKI :  50 g drożdży  1 łyżeczka cukru  1 i 1/2 szklanka mleka (szklanka ma pojemność 250 ml ) 2 jajka  1/2 szklanka oleju  800 g mąki pszennej  1 płaska łyżeczka soli(...)jajko do posmarowania pierogów  PRZYGOTOWANIE :  Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe, następnie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy aż wyrośnie.    Mięso kroimy na kawałki i podsmażamy z warzywami i przyprawami.  Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka i nakładamy farsz, zlepiamy pierogi. Smarujemy je po wierzchu jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15-20 minut

Kulinarne Fantazje Marioli
Pierogi ruskie 199

Pierogi ruskie – jedne z moich ulubionych, tuż po pierogach z kapustą i grzybami. Mięciutkie ciasto i wyrazisty farsz, to przepis na idealnie pierogi ruskie, które koniecznie musicie wypróbować! Gorąco polecam! Pierogi rusk The post Pierogi ruskie appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje

Proponowane wyszukiwania