ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:183/443)

Bezglutenowa szarlotka 75

będzie królowało na Waszych stołach tak jak np. bezglutenowe ciasto ze śliwkami . Spróbujcie! Polecam! Ps. Bezglutenowa szarlotka to jedno z lepszych bezglutenowych ciast jakie robiłam! Do przygotowania ciasta wykorzystałam mieszankę mąk MIX IT Universal To bezglutenowa mieszanka mąk marki Schär nadająca się zarówno do wypieku ciast, jak i robienia pizzy, pierogów czy naleśników. W sklepie znajdziecie też inne, bezglutenowe(...)cukier – 360 g * proszek do pieczenia – 3 łyżeczki * masło min. 82% – 100 g * mleko – 200 ml DODATKOWO: * jabłka – 5 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy przesiany * Mix IT Schär z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wlewamy rozpuszczone masło, dodajemy mleko, wszystko razem krótko, ale dokładnie miksujemy. Dodajemy 2 pokrojone

Ostra na Słodko
Pierogi ruskie 182

dokładnie ubić tłuczkiem). Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć na maśle. Do ziemniaków dodać twaróg, cebulę i przyprawy i wymieszać wszystkie składniki.  Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką kółka, nakładać farsz i formować pierogi.  Gotować ok 5 minut od wypłynięcia we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Ugotowane pierogi wypłukać.  Podawać z podsmażonym boczkiem

Kulinarne blogowanie
Chinkali z mięsem 155

postanowiłam przygotować wersję mięsną – wołowo-wieprzową. Farsz doprawiłam rosołem i dużą ilością zieleniny. Wyszły pyszne! W porównaniu do tradycyjnych pierogów są bardziej soczyste, no i ten pyszny bulion, który wypływa ze środka… Pycha! Chinkali z mięsem Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 1 jajko 100 ml letniej wody 2 łyżki oliwy sól Farsz: 250 g mięsa mielonego wieprzowo(...)dobrze mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i wyrabiamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól, oliwę. Powoli wyrabiamy stopniowo dodając letniej wody. Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne i gładkie, ale nie wilgotne. Gotowe ciasto cienko rozwałkowujemy tak jak na pierogi. Szklanką wycinamy krążki, na środek nakładamy łyżkę farszu i sklejamy je na górze formując z nich sakiewkę. Końcówkę lekko zakręcamy

PatiGotuje
Drożdżówki z konfiturą z dyni 142

jeśli lepi się do dłoni podsypać mąką. Ciasto zostawić w misce przykrytej szczelnie folią do żywności na ok. 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość. 3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy trochę grubiej niż na pierogi, kroimy na prostokąty ok. 15x10 cm lub większe, jeden koniec nacinamy, a na drugim końcu dajemy konfiturę. Ciasto dokładnie zwijamy wokół konfitury, aby nie wyciekało, pokrojone

Apetyczna babeczka
Pierogi z truskawkami. 257

truskawkami, szczególnie, że najbardziej lubię pierogi owocowe :) Postanowiłam wypróbować troszkę inne ciasto niż zwykle przygotowuję to znaczy dodałam łyżeczkę masła i użyłam mąkę żytnią, a nie tylko pszenną. Wyszło smacznie, choć może ciasto troszkę gorzej się zagniatało.   Składniki:   400 g truskawek   na ciasto: 2 szklanki mąki(...)Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy na jednolitą, elastyczną masę. Jeśli jest zbyt lepka podsypujemy nieco mąką, gdy za sucha podlewamy wodą. Ciasto można podzielić na dwie części i jedną zawinąć ściereczką, żeby nie obeschło. Rozwałkowujemy ciasto dość cienko i wykrawamy szklanką koła. Na każdym z nich kładziemy truskawkę, zlepiamy brzegi i robimy falbankę. Pierogi gotujemy w osolonej

Symfonia smakowa
Pierogi ruskie 151

zapomina/. Do przygotowania ciasta używam thermomiksu. Ciasto z takiego urządzenia jest  doskonałe /odpowiednia konsystencja i doskonale wyrobione/. Wałkuję je  przy użyciu maszynki  , a więc pozostaje tylko wykrawanie i lepienie. Kiedyś  robiłam wszystko ręcznie i dało się. Skoro jednak mogę sobie  ułatwić  i przyspieszyć cały proces………dlaczego  więc nie? ciasto: 500 g mąki pszennej(...)Składniki na ciasto połączyć i  zagnieść .Można to zrobić ręcznie na stolnicy lub  w maszynie. Ciasto nie powinno być twarde. Ciasto rozwałkować  partiami na grubość ok.2 mm i wykroić szklanką krążki. Nałożyć farsz, złożyć na pół i  mocni zlepić brzegi. W dużym rondlu zagotować wodę, lekko posolić. Do wrzącej wody wrzucać partiami pierogi, lekko wymieszać

Zakamarki mojej kuchni
Chrupiące pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem 152

usypujemy kopczyk z mąki wymieszanej z solą. W środku tworzymy zagłębienie do którego wlewamy roztrzepane jajko, masło oraz porcjami gorącą wodę. Zagniatamy ciasto zagarniając kopczyk do środka i dolewając systematycznie wodę, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy, aby odpoczęło.  Kaszę zalewamy wodą, odrobinę solimy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu(...)drobno pokrojony boczek i wszystko razem smażymy, aż cebulka będzie miękka. Dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy. Doprawiamy pieprzem - farsz powinien być wyrazisty.  Teraz lepienie pierogów. Ja zrobiłam okrągłe pierożki z falbanką. Wałkujemy ciasto i wycinamy z niego kółeczka (ok. 8 cm średnicy) - po dwa kółka na każdego pieroga. Na środek kółka kładziemy farsz, przykrywamy drugim kółkiem, zlepiamy

Kulinarne Inspiracje
Mięso mielone zawijane w cieście 203

rosół - przepis na galaretkę z kurczaka.    Składniki na ciasto w zależności od upodobań znajdziecie na naszym blogu: -ciasto makaronowe w przepisie na makaron domowy -ciasto pierogowe w przepisie na pierogi z grzybami    Na patelni szklimy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek.    Mięso z łopatki i obrane mięso z ćwiartek kurczaka, marchewkę oraz namoczoną(...)zeszkloną cebulę z czosnkiem  mielimy przez maszynkę.    Dodajemy jajka i przyprawiamy barbecue oraz warzywkiem.    Wszystko mieszamy, uzyskując farsz.    Pierogowe lub makaronowe ciasto dzielimy na części.    Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na cienkie placki.    Na rozwałkowane placki nakładamy farsz.    Zwijamy placki tak, jak na krokiety lub naleśniki

Maminek kulinarny
PIEROGI Z DYNIĄ 181

nieludzko. Całe miasto śpi, kiedy maszeruję w czapce z pomponem do pracy. A w głowie, na podniebieniu czuję smak dyni i cynamonu. Moi faworyci ostatnich dni. PIEROGI Z DYNIĄ /własny;/ ciasto: 500g mąki 1 jajko gorąca woda 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju nadzienie: 750 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynaomnu(...)Odcedzam, mieszam z przyprawami. Ciasto rozwałkowuję na posypanym mąką blacie. Grubość to około 3-4 mm. Wycinam za pomocą szklanki koła, na które nakładam porcje dyni i zlepiam brzegi, nawilżając je odrobiną wody. W tym samym czasie w wielkim garnku zagotowuję wodę z niewielką ilością oleju i soli. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucam pojedynczo pierogi, aby się ugotowały. Mieszam delikatnie

W kuchni Karmel-itki
Piernik bezglutenowy z czekoladą – najlepszy przepis! 61

zarazem wilgotny ( co nie jest tak oczywiste w przypadku ciast bezglutenowych ). Robi się go błyskawicznie i tak samo szybko znika! Polecam! Do przygotowania ciasta wykorzystałam znaną Wam już mieszankę mąk MIX IT Universal To bezglutenowa mieszanka mąk marki Schär nadająca się zarówno do wypieku ciast, jak i robienia pizzy, pierogów czy naleśników. W sklepie znajdziecie też inne, bezglutenowe mixy(...)TEGO przepisu ) Delishios Schär to chrupiące kuleczki, bez dodatku konserwantów i oleju palmowego. Idealne jako przekąska w pracy albo szkole. Idealny dodatek do jogurtu na śniadanie i czekoladowa ozdoba ciast. SKŁADNIKI: ( keksówka 24×12 ) * MIX IT Universale Schär – 400 g * jajko L – 4 szt * cukier drobny – ok. 300 g * proszek do pieczenia b.g. – 3 łyżeczki * sól – 1 szczypta * przyprawa

Ostra na Słodko
Wareniki z pyrami 108

Wareniki, czyli pierogi. Nazwa wzięła się od sposobu przygotowywania ciasta, które jest parzone wodą z dodatkiem masła i soli. Dzięki temu ciasto jest niesamowicie delikatne. Farsz może być dowolny. Składniki Farsz: 800 g ziemniaków 1 duża cebula 6 łyżek oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku sól, pieprz Ciasto: 500 g mąki pszennej 300 ml gorącej wody 1 łyżka masła sól(...)ilością czarnego pieprzu. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dolewamy gorącą wodę z masłem, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy ciasto (na początku nożem, żeby się nie poparzyć). Dokładnie wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka, na środek każdego układamy farsz. Pierogi zlepiamy, gotujemy w osolonym wrzątku przez 2 min, od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Podajemy z cebulką

R'n'G Kitchen
Pierogi z serem i sosem malinowo-rozmarynowym 100

Ciasto podziel na kilka części i rozwałkowuj cienko podsypując w razie potrzeby mąką. Wykrawaj kółka szklanką, nakładaj łyżeczką farsz serowy i zlepiaj pierogi. Pierogi wrzucaj na leciutko osolony wrzątek, zamieszaj i gotuj, aż ciasto będzie miękkie (2-3 minuty). Podawaj z ciepłym sosem malinowo-rozmarynowym

Delicious Place
Pierogi "ruskie" 178

Chyba najbardziej popularne pierogi. Przedstawimy naszą wersję. Składniki na ciasto: -4 szklanki mąki -250 ml ciepłej wody -2 żółtka -2-3 łyżki oleju -łyżeczka soli Składniki na farsz: -1 kg ugotowanych ziemniaków -1/2 kg twarogu -cebula -2 ząbki czosnku -przyprawa warzywna -pieprz -olej do smażenia    Ziemniaki i twaróg mielimy w maszynce.    Cebulę i czosnek(...)smaku pieprzem i warzywkiem ( masa musi mieć wyrazisty smak ) i dokładnie mieszamy. Farsz gotowy. Z podanych składników zagniatamy ciasto pierogowe. Dzielimy je na części i rozwałkowujemy na cienkie placki.    Wycinamy krążki o średnicy zależnej od pożądanej wielkości pierogów.     Nakładamy farsz i sklejamy pierogi.    Przygotowujemy cebulkę z tłuszczem do okraszenia pierogów

Maminek kulinarny
Przedświąteczne zwariowanie i sernik dyniowy 132

pojęcia, jak to się stało. I nie wiem, jak nad tym zapanować. Wszyscy już poczuli zapach Świąt - na blogach są pierniczki, piernikowe kawy, korzenne ciasta i aromaty, barszczyk, uszka i pierogi. A ja wyskakuję z dynią jak Filip z konopi , i to wcale nie najdziwniejsza niespodzianka. W zanadrzu mam ciasta z jabłkami i śliwkami, lody, i jeszcze trochę dyni

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania