ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:192/476)

10 sposobów na tanie i szybkie obiady 101

się z przepisów na dania jadane przez chłopów-rolników, którzy do perfekcji opanowali życie w zgodzie z naturą i jadanie dokładnie tego, co urosło na ich ziemi. Pierogi, siekana kapusta, placki, ciasta to dania, które nie generują kosztów. Co z tego, jeśli na ich przygotowanie potrzebny jest czas, a tego mamy po prostu za mało. Jak gotować tanio(...)jest naprawdę bardzo krótka. Dla ciebie najważniejszą informacją jest jednak ta, że mrozić można gotowe dania. Jeśli jeden dzień w miesiącu poświecisz na przygotowanie pracochłonnego dania: gołąbków, krokietów czy pierogów, nie zapominaj, że warto zrobić ich na tyle dużo, aby po porcjować i zamrozić. 8. Dania jednogarnkowe Często nie zdajemy sobie nawet sprawy z tego, że praktycznie każde danie

ProstePesto.pl
Pierogi oszukańce – kuchnia podkarpacka 40867

ugaszą pożaru, ale na pewno zabiją głód i to w bardzo przyjemny sposób ;) Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Zmniejszyłam jedynie proporcje ciasta w stosunku do farszu (pierwotnie 1 kg mąki). Pierogi oszukańce - kuchnia podkarpacka Składniki: 650 g mąki pszennej 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli ciepła woda („ile zabierze”, niecałe 2 szklanki) Farsz(...)drobną kostkę i przesmażamy na patelni. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy zioła oraz sól i pieprz. Wyrabiamy farsz. Przygotowujemy ciasto. Mąkę, sól i jajka mieszamy. Dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Wycinamy krążki, nakładamy farsz i gotujemy w osolonej wodzie. Pierogi oszukańce - kuchnia podkarpacka Więcej przepisów KUCHNI PODKARPACKIEJ znajdziecie TUTAJ. Zapraszam również na inne rodzaje podkarpackich pierogów: Dukielskie pierogi

Trzeci talerz
Sałatki na weekend, które musisz zrobić! | 20 PRZEPISÓW 133

wśród nich: pieczarkowa sałatka z jajkami, sałatka z makaronem ryżowym i ogórkiem, warstwowa sałatka jarzynowa, sałatka z rukolą i camembertem, warstwowa sałatka z chipsami. Zobacz również przepisy na szybkie ciasta na niedzielę do kawy – https://viagusto.pl/szybkie-ciasto-na-niedziele-do-kawy/ PRZEPISY – SAŁATKI NA WEEKEND Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub nazwę danego przepisu. Sałatka jarzynowa warstwowa Przepis na tradycyjną sałatkę(...)Wegański łosoś – PRZEPIS na wege filet z łososia Kwas hialuronowy – dlaczego jest ważny dla zdrowia i urody? AZS u dziecka – leczenie i pielęgnacja Ciasto SPECJAŁ – najsmaczniejsze ciasto orzechowe z kremem Pierogi z kurkami, oscypkiem i ziemniakami

Via Gusto
Przepisy sezonowe LIPIEC 2023 – 20 przepisów 82

odwiedź social media bloga: Facebook Instagram Pinterest Sprawdź najnowsze przepisy Przepisy sezonowe LIPIEC 2023 – 20 przepisów Obłędne czekoladowe ciasto KIT KAT Sezonowe desery i ciasta na lipiec 2023 Sukienki na lato 20 PRZEPISÓW na ciasto które wytrzyma podróż Pierogi z malinami i kaszą manną – PRZEPIS

Via Gusto
PIEROGI Z TWAROGIEM I ZIEMNIAKAMI - RUSKIE + FILMIK 65

Pyszne pierogi z bardzo smacznym farszem ziemniaczano - twarogowym. Dodatek boczku i cebuli sprawia że są nadzwyczaj smaczne. Pierogi podajemy od razu po ugotowaniu lub po ostudzeniu podsmażamy na złoto.          CIASTO :  1 kg mąki pszennej  około 500 ml gorącej wody  szczypta kurkumy 1 jajko  odrobina soli  4 łyżki oleju(...)farszu łącznie z twarogiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.  Ciasto - z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto, można je wyrobić robotem. Odkładamy je na 10-20 minut aby odpoczęło. Nakrywamy je woleczkiem lub miską.  Następnie ciasto wałkujemy, wycinamy kółka i zlepiamy pierogi.  Gotujemy je w osolonym wrzątku około 5 minut, licząc czas od wypłynięcia

Kulinarne Fantazje Marioli
Pieczone pierożki z dynią i Toczonym z czarnuszką 81

Podpłomyk level master, a zarazem ultra łatwa wersja pierogów. Robicie super szybkie ciasto podpłomykowe, wykorzystujecie przepyszny i kremowy Toczony z czarnuszką – czyli cudowny „serek” z nerkowców od Wege Sióstr i dodajecie pieczoną dynię. To się nie może nie udać – wpadajcie po przepis na  … Artykuł <strong>Pieczone pierożki z dynią i Toczonym z czarnuszką</strong

Flymetothespoon
Pappardelle z kremowym dyniowym sosem oraz kilka słów o książce "Pastaman" - Mateo Zielonka. 109

ciasto rękami. Zajmie to trochę czasu ale należy być cierpliwym. I jeszcze jedna uwaga, ciasto będzie dosyć twarde. Kiedyś dolewałabym wody aby nieco zmiękło, dziś wiem, że ciasto po zagnieceniu należy włożyć do lodówki na około 30 minut a najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki ciasto zmięknie. Ciasto musi być szczelnie zawinięte w folie.  Po wyjęciu ciasto(...)Informacje które przyswoiłam zdecydowanie różnią się od tych które znałam od lat. Czuje, że przeszłam na kolejny poziom wiedzy o makaronie i dań mącznych bo przecież idealne ciasto makaronowe to także pierogi, rawioli włoskie czy inne małe nadziane pierożki.  Poznałam włoskie nazwy makaronów i technikę ich wykonania a na koniec przyswoiłam receptury na pyszne sosy które wydają się

Radość kipiąca uśmiechem.
Kotlety ruskie 86

Lubicie pierogi ruskie? Jeśli tak to danie to na pewno wam zasmakuje, bo to kotlety ruskie, czyli dokładnie to samo co w pierogach, tyle że bez ciasta pierogowego. Nadzienie ruskie zamienione w pyszne kotlety. Prosty, tani i szybki obiad, a do tego wegetariański, a jeśli użyjecie bułki bezglutenowej to i bezglutenowy. Z podanej porcji wyszło mi 12 kotletów

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierogi z borówką amerykańską 160

ubiegłym tygodniu spotkałam sąsiadkę, która zachwalała pierogi z borówką amerykańską. Zaintrygowała mnie - u mnie w domu rodzinnym robiliśmy zawsze z leśnymi jagodami. Więc wypróbowałam z amerykańskimi - i wyszło rewelacyjnie! Pierogi w tej wersji będę robić częściej. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju sól Farsz: 500g borówki amerykańskiej mąka ziemniaczana(...)Sposób wykonania: 1. Zrobić ciasto: ze składników zagnieść gładkie elastyczne ciasto,  odstawić na 10-15 minut pod ściereczką.  2. W międzyczasie do borówki amerykańskiej dodać trochę mąki ziemniaczanej i wymieszać. Nie zmieni ona smaku borówki, ale dzięki niej ciasto nie przemoknie.  3. Kawałek ciasta rozwałkować, wyciąć kółka, nałożyć borówki i zlepić pierogi. Pierogi wrzucić

Kuchnia domowa Ani
Sos jagodowy - doskonały do klusek na parze, naleśników, makaronu i lodów 90

gęstości sosu :) Oto kilka szybkich przepisów na coś na słodko: Makaron z sosem truskawkowym>>> Super puszyste pancakes z truskawkami>>> Pierogi z truskawkami>>> Najlepsze ciasto biszkoptowe z jabłkami>>> Oponki serowe>>> Muffinki przepis podstawowy>>> Naleśniki z serem>>> Naleśniki cytrynowe

Moja Książka Kucharska
Gofry kakaowe z truskawkami 102

Ostatnia chwila na truskawki. W tym roku mogę powiedzieć: najadłam się na zapas i zaspokoiłam wszystkie truskawkowe zachcianki! Truskawki były same, gniecione widelcem, były koktajle, pierogi, knedle, naleśniki. Było ciasto z truskawkami, truskawki w sałatce i kanapki z truskawkami. Można zakończyć sezon goframi.  Przepis na gofry mam jeden i na nim bazuję. Podstawowy to TEN.  Z książeczki

bistro mama
Makaron z truskawkami 84

makaron z truskawkami? Jak zrobić fit makaron z truskawkami? Truskawki co zrobić Co zrobić z truskawek gdy już się najemy takich świeżych i pachnących? Zrobimy koktajl truskawkowy, pierogi z truskawkami, jakieś ciasto bez pieczenia to czas pomyśleć o makaronie z truskawkami. Najlepszy do truskawek będzie gruby makaron, świderki, kolanko, pióro czy jak u mnie wstążki. Są też tacy którzy

Dieta moja pasja
Surówka z kapusty kiszonej z ogórkiem i jabłkiem 140

kapusty kiszonej próbowałam w kilku już krajach i smakowała ona zupełnie inaczej w każdym z nich. U siebie w domu z kapusty kiszonej robię bigos, surówki, zupy, pierogi, paszteciki, krokiety, kruche ciasta oraz kotlety, w których łączę kapustę z ziemniakami. Przepis, który znajdziecie poniżej to przepis na surówkę z kapusty kiszonej , którą połączyłam z kiszonym ogórkiem i jabłkiem

MeCooks
Ziemniaki pieczone w mleku. Genialny przepis z nowej książki Marka Łebkowskiego 111

każdego, kto chce sięgnąć po źródło sprawdzonej wiedzy, zainspirować się i poznać to, co najlepsze w kuchni polskiej. Dzięki książce nauczysz się, jak przyrządzić barszcz, ulepić idealne pierogi czy wyrobić pyszne ciasto drożdżowe. Znajdziesz tu tradycyjne przepisy na smaczne dania z warzyw, mięsa, ryb i mąki, na zupy oraz słodkości, a także wskazówki i porady. Przez kolejne etapy przygotowania

Kulinarna Polska
Pierogi z kaszą gryczaną i serem białym 123

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem to danie charakterystyczne dla wschodniej części Polski, to wspomnienie mojego dzieciństwa. Mieszkając na wsi często jadło się różnego

Pieprzyć z Fantazją
Makaron z jagodami. 184

przed spożyciem bardzo dobrze je umyć. Osobiście nie lubię zbierać jagód, ale kupuję je zawsze od zaprzyjaźnionej Pani. Jagody mrożę też na zimę, a później wykorzystuję np. do jagodzianek, ciast, naleśników. Przepis na pyszne jagodzianki znajdziecie tutaj . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Makaron z jagodami. Porcje 5 Składniki 1 litr jagód cukier lub ksylitol do smaku można pominąć 1 łyżka jogurtu(...)Jeśli szukacie innych przepisów z jagodami to zapraszam po przepis na najpyszniejsze: Jagodzianki Rolada biszkoptowa z jagodami Drożdżowe racuchy z jagodami Deser jagodowy z chia. Naleśniki z jagodami Ciasto jagodowo-jogurtowe Pierogi z jagodami Makaron z jagodami to co lubie gotuje i polecam Artykuł Makaron z jagodami. pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Wyniki konkursu z Home Green Tea Spa 131

Robiła go z sercem. Domowa masa makowa ucierana z miłością, kruche ciasto na jajkach od własnych kur i tyle radości Nikt nie wkładał więcej serca w pieczenie ciast niż ona. A pierogi Ach pierogi Te najlepiej robiła moja ciocia. Ona na wigilię wnosiła nie tylko wyśmienite pierogi, ale też radosną atmosferę i wesołą kolędę. Brakuje mi tych

Słodkie okruszki
Paszteciki z mięsem wołowym i kapustą 146

czerwonym barszczem. Można je przygotowywać na wiele sposobów i na różne okazje. Tym razem paszteciki wypełnione farszem, z mięsa wołowego i kapusty kiszonej,  podobnie jak pierogi w poprzednim wpisie. Ciasto: 2 kopiaste szklanki mąki typ 650. 2 łyżki gęstej śmietany 18% 250 g margaryny 1/2 łyżeczki soli szczypta drożdży instant, szczypta proszku do pieczenia 1 jajko Farsz: Przepis

Praktyczna pl
Co zrobić z kurek 123

kiełbasą 13 Omlet z kurkami i pomidorami 14 Papryka faszerowana kurkami i mięsem 15 Penne i Gulasz z kurkami 16 Najlepsze pierogi z kurkami 17 Pierogi z kurkami w cieście kartoflanym 18 Podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem 19 Przepis na młodą kapustę (z kurkami) 20 Placki z kurkami i pietruszką 21 Roladki schabowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z jagodami i śmietaną 124

sezon jagodowy to czas na te pyszne małe pierożki. Podałam je teraz ze śmietaną, smakują wybornie. Ciasto jest kremowe i w połączeniu z jagodami dają niesamowite doznania smakowe, Pierogi jagodowe ze śmietaną. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bociany lubelskie 243

pradziadkowie a wywodzi się z naszego regionu.  A może nadal te potrawy goszczą w Waszym domu. Dzisiaj prezentuję przepis na bociany lubelskie, czyli takie nasze pierogi gdyż przepis na ciasto jest taki sam, farsz natomiast powstał z surowych ziemniaków i cebulki podprażonej.   Danie proste, nieskomplikowane, sycące, do przygotowania z produktów dostępnych bez trudu.  I taka

Życie zaczyna się w kuchni
Przepisy z truskawkami 211

truskawkami Nalewka truskawkowa Muffinki z truskawkami Ciasto z truskawkami bez pieczenia Crumble z truskawkami Trójkolorowy sernik na zimno z truskawkami Deser z truskawkami i białą czekoladą Pierogi z truskawkami Lody truskawkowe  Ciasto jogurtowe z truskawkami  Kostka truskawkowa Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką Koktajl truskawkowy Gorąca czekolada truskawkowa Koktajl truskawkowo-jagodowy  Lody truskawkowo - jagodowe Ciasto

My simple kitchen
Naleśniki ruskie z serem żółtym 160

gdyż farsz składający się z ziemniaków, cebulki, białego sera i wędzonego boczku bardzo je przypomina. Plusem naleśników jest to, że robi się je o wiele szybciej niż pierogi, nie trzeba zagniatać ciasta i żmudnie go sklejać. Naleśniki podałam podsmażone na maśle z serem żółtym, ale świetnie sprawdzi się do nich też jakiś sos np. koperkowy albo pieczarkowy. [embed

e-PrzepisyKulinarne
PROZIAKI 190

mąki pszennej WYKONANIE: Mąkę przesiewamy razem z solą, robimy wgłębienie do którego dajemy maślankę i  sodę, razem mieszamy. Wbijamy jajko, mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto. Konsystencja jak na pierogi. Dobrze wyrabiamy. Wałkujemy na grubość 1,5 - 2 cm. Piekarnik nagrzewamy na 180 st. C ustawienie góra dół. Nasze proziaki układamy na blasze od piekarnika i pieczemy

Pani na deser
Langosze z hortexowym groszkiem 173

wyrośnie) na 10 części. Każdą z nich rozpłaszcz dłonią na lekko natłuszczonym blacie, na placek nałóż łyżkę farszu po czym nakryj  ciastem tak aby powstał pieróg. Zlep każdy dokladnie.  Smaż   pierogi  na  złoty kolor. Odkładaj na ręcznik papierowy.  Jedz chrupiące pierożki  na gorąco z dodatkiem sosu jaki lubisz

Gotuj Sam!
Pie z kurczaka 228

jedno z bardziej charakterystycznych dań Szkocji czy bardziej ogólnie Wielkiej Brytanii. Pie trudno przetłumaczyć na polski, jest to coś w rodzaju pieroga, placka czy nadziewanego ciasta, myślę że dobrze sprawdza się nazwa "pod pierzynką", ponieważ farsz, przykrywany jest ciastem francuskim, czyli pierzynką. Dziś przygotowałam pie z kurczaka , czyli po polsku potrawkę z kurczaka pod pierzynką . Mylące bywa także

Codzienne Gotowanie
Jak upiec dynię? 132

wielkości pieczemy 25 minut w temp. 220 stopni C. Miąższ po wystudzeniu ściągamy łyżką, skórkę wyrzucamy. Miąższ możecie wykorzystywać w wielu daniach, zupach, sos, nadzienie do pierogów, smarowideł do chleba, ciast i innych. Pomysły na wykorzystanie miąższu z dyni znajdziesz w zakładce DYNIA

SMYKWKUCHNI
TARTALETKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu i laktozy) 220

Tradycyjny farsz do pierogów zapieczony na kruchym cieście w formie mini tart. Te szybkie i chrupiące przekąski doskonale smakują zarówno na ciepło podane z barszczem czerwonym, jak i na zimno jako przystawki. Sprawdzą się idealnie jako jedna w dwunastu potraw na wigilijnym stole 😉 Składniki na ciasto (6 mini tart): 100 g mąki kokosowej 30 g łupin babki jajowatej

Ola la LCHF
Jagodzianki 220

wyrabiamy. Następnie należy uformować kulę, która dzielimy na 17 mniejszych kawałków. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy w dłoniach na nie za gruby placek. Na każdy placek nakładamy jagody. Ciasto zlepiamy podobnie jak pierogi. Nadziany placek formujemy w podłużną bułeczkę. Bułeczki układamy na blaszce. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Wierzch jagodzianek smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy przez

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Tortille pszenne 153

każdym sklepie, ale idąc tropem Kasi Bosackiej zrobiłam sama bo "Wiem co jem" Nie są ani trudne ani pracochłonne, a szczególnie dla nas Polek, przyzwyczajonych do lepienia pierogów setkami. Wystarczy zagnieść ciasto (można mikserem) podzielić na porcje, rozwałkować i smażyć na suchej patelni. Gotowe można zamrozić, lub przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku kilka dni.  W związku

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Puree z dyni 185

Warto przygotować sobie zapas puree z dyni, ponieważ dynia może stanowić super dodatek do wielu potraw. Może być dodatkiem do owsianki, posłużyć do przygotowania różnego rodzaju ciast, dań wytrawnych np. pierogów, lasagne czy pasty do kanapek. Przygotowanie puree z dyni trochę trwa dlatego fajnie jest przygotować sobie większe ilości a następnie zawekować w słoiki. Składniki: 2 dynie piżmowe

wysmienity
Pierogi z kapustą i pieczarkami 176

Musiałam opracować specjalną technikę klejenia, dokładnie pilnowałam aby ręce zawsze były posypane mąką a także dokładałam wszelkich starań aby ciasto miało idealną grubość.  Trening czyni mistrza i każdy kolejny pieróg był coraz ładniejszy i lepiej sklejony.  Przygotowanie pierogów z mąki bezglutenowej uważam za udane i gorąco polecamy przepis.  Składniki: Ciasto - 300g bezglutenowej mąki. Użyłam mix Schaer(...)wystygnięcia. Ciasto  Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól, jajka i wodę i zagniatamy ciasto.  Jeśli zbyt mocno się klei dodajemy odrobinę mąki.  W garnku zagotowujemy wodę  z odrobiną soli i oleju.  Stolnicę posypujemy mąką bezglutenową. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wycinamy krążki na które nakładamy przestudzony farsz. Brzegi dokładnie sklejamy. Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej

Pan i Pani Smith w kuchni
Ruskie pierogi 205

ugotowane ziemniaki były akurat w lodówce więc znalazł się pretekst by spróbować własnych sił i zrobić Ruskie Pierogi! Och ależ to była wyżerka!!!  Ruskie pierogi ok 25 szt. ciasto: 270 g mąki 160 ml wrzącej wody 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta soli nadzienie:  po 200 g ugotowanych ziemniaków i białego sera 1 cebulka dymka sól

Dzieje kuchennej Wiewióry