ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:187/443)

Pierogi z kaszą jęczmienną 246

Pierogi z nadzieniem z kaszy jęczmiennej, mięsa i marchewki. Koniecznie omaszczone skwareczkami z wędzonego boczku :) CIASTO: 4 1/2 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 duże żółtko 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli FARSZ: 1 udko z kurczaka 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 3 liście laurowe 4-6 ziela angielskie sól(...)solą. Chwilę podsmażyć i odstawić do wystudzenia. Na stolnicę przesiać mąkę i dodać wszystkie pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odstawić na 10 min. Rozwałkować na grubość ok 3 mm. Wycinać krążki z ciasta i kładąc łyżeczką porcję kaszy, zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie, 4 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Boczek pokroić w kostkę

https:KKuchniaMniam
Pierogi z kaszą jęczmienną 266

Pierogi z nadzieniem z kaszy jęczmiennej, mięsa i marchewki. Omaszczone skwareczkami z wędzonego boczku. Pyszne! CIASTO: 4 1/2 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 duże żółtko 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli FARSZ: 1 udko z kurczaka 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 3 liście laurowe 4-6 ziela angielskie sól(...)razie konieczności można podlać wywarem. Odstawić do wystudzenia. Na stolnicę przesiać mąkę i dodać wszystkie pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odstawić na 10min. Rozwałkować na grubość ok 3mm. Wycinać krążki z ciasta i kładąc łyżeczką porcję kaszy zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie, 4min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć wytapiając

https:KKuchniaMniam
Jak pierogi staly sie tradycja 188

grzybami skladniki na ciasto 0,5 szklanki maki + do wyrobienia ciasta 1 szklanka wody sol 2 zoltka Pol szklanki maki mieszamy z zimna woda i odrobina soli. Wszystko razem nalezy zagotowac az powstanie kleista masa. Po przestygnieciu dodajemy do niej zoltka i make. Maki ma byc tyle by ciasto bylo sprezyste, ale nie klejace. Z ciasta odrywamy male kawalki, walkujemy(...)pomoca np szklanki wykrawamy kola. Napelniamy je farszem i sklejamy brzegi. Ciasta nie mozna walkowac zbyt cienko, bo nie bedzie sie dobrze zlepiac na brzegach. Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzatku. skladniki na farsz trudno mi podac ilosci, bo ja daje wszystkiego na oko suszone grzyby kapusta kiszona - daje o polowe mniej niz grzybow sol, pieprz majeranek Grzyby namaczay

Przysmaki Karolki
Pomysły na przerobienie poświątecznego jedzenia 126

posiekanej zieleniny, paprykę i pomidora. Całość zaciągnęłam koncentratem i serkiem śmietankowym. I wyszło rewelacyjnie !   Pyszna domowa pizza Przepis tutaj (KLIK) Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna pizza domowa. Ciasto jest miękkie, elastyczne i łatwe do wyrobienia. Pizze robi się szybko i sprawnie, a w smaku bardzo przypomina tą z pizzerii. Na pizzy można poukładać wędliny, sery i warzywa, które(...)różne sposoby. Jako farsz możemy użyć grzyby, sery, wędliny i warzywa. Świetny pomysł na pyszny i treściwy obiad dla całej rodziny!   Pierogi wiejskie Przepis tutaj (KLIK) Rewelacyjne domowe pierogi z kapustą, ziemniaczkami i mięsem. Ciasto z tego przepisu jest bardzo delikatne i mięciutkie, warto je dość cienko rozwałkować przed nadzianiem bo wówczas pierożki wychodzą jeszcze smaczniejsze. Jeśli

Blog z Apetytem
Pierogi z bryndzą z olejem rzepakowym 46

lepszego niż micha gorących pierogów kiedy jest zimno popijanych żurem.  Moje pierogi są  z mąki orkiszowej jasnej i pełnoziarnistej. Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki soli 3/4 szklanki letniej wody 2 łyżki oleju  + mąka do podsypywania Farsz: 8 średniej wielkości ziemniaków 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki(...)dodać do ziemniaków wraz z cebulką, kminkiem, majerankiem i pieprzem. Wymieszać. Zagnieść ciasto z podanych składników. Odstawić  na 30 minut przykryte folią spożywczą lub ściereczką. Ciasto najlepiej zagniatać kiedy gotują się ziemniaki. Rozwałkować ciasto i wycinać kółka lub kwadraty. Na środku ułożyć farsz i zlepić pierogi. Gotować w osolonej wodzie. Po wypłynięciu ok. 1 minuty. Podawać z cebulką

AZgotuj!
Pierogi z serem i manną 194

waniliowego Wykonanie: Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy olej a na końcu dodajemy stopniowo wodę zagniatając ciasto. Ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy mąką do momentu aż stanie się elastyczne. Zawijamy ciasto w folię, odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło. Farsz: Twaróg mieszamy z kaszą, żółtkiem i cukrami. Gotowe ciasto cienko rozwałkowujemy, na środku układamy farsz, zlepiamy pierogi. Gotujemy

słodki bratek
Pierogi z jagodami 122

cichutko leży w zamrażarce i czeka w kolejce do przygotowania tortu na 5 ur. Olusia które już w czwartek.  Tymczasem zapraszam po przepis na pierogi, które są delikatne dzięki dodatku mleka w cieście. Polane masłem i odrobiną śmietanki, posypane cukrem i w towarzystwie świeżych owoców znikają w mig! Składniki na ok 50 sztuk:   ½ szklanki gorącego mleka ½ szklanki(...)plastikowym pojemnikiem na minimum 30 minut. W tym czasie jagody myjemy i delikatnie osuszamy. Ciasto wałkujemy na grubość ok 3mm i szklanką wycinamy kółka. Nakładamy po łyżeczce owoców i mocno sklejamy. Pozostałe ciasto ponownie sklejamy, wałkujemy i wycinamy aż do jego skończenia. Tak przygotowane pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch

Kuchnia w czekoladzie
Tarta z kapustą kiszoną, suszonymi grzybami i żurawiną 140

oliwek sól i pieprz Ciasto: 300 gram mąki (użyłam orkiszowej) 150 gram masła 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% Dodatkowo: 1 żółtko do wysmarowania ciasta tuż przed upieczeniem Przygotowanie farszu z kapusty kiszonej i suszonych grzybów Grzyby moczę przez noc w podanej ilości wody. Następnie gotuję w tej samek wodzie przez 30 minut. Odcedzam, wodę(...)grzybów i całość duszę jeszcze 30- 35 minut, na średnim ogniu aż płyn całkowicie odparuje. Po przygotowaniu podaję z pieczywem lub używam do farszu tarty, uszek, pierogów, pasztecików lub krokietów. Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki szybko zagniatam do połączenia. Następnie owijam folią spożywczą i umieszczam w lodówce na minimum na 30 minut. Po tym czasie od ciasta odrywam

Mango Papaja
Klasyczne pierogi z mięsem 141

reklamować ani zachęcać do jedzenia. Mogą być z różnym nadzieniem, dzisiaj  prezentuję klasyczne pierogi z mięsem. Problemy sprawia niekiedy  ciasto. W podanym przepisie ciasto jest dopracowane, dla mnie idealne ( ciasto według przepisu Małgosi ). Składniki: Ciasto 750 gram mąki 2 żółtka 2 łyżki oleju 1 ½ szklanki bardzo ciepłej wody Szczypta soli Farsz Mięso wołowe ok 400 gram Mięso(...)Smak powinien być intensywny. Z mąki, żółtek i pozostałych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, wycinamy kółka np. szklanką. Na wycięte ciasto nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie, kilka minut od momentu wypłynięcia. Boczek wędzony i cebulę drobno kroimy, smażymy na patelni. Ugotowane pierogi podajemy z podsmażonym boczkiem i cebulą.  Nadmiar pierogów, rozkładamy

Smaki Ewy
Pierogi leniwe pełnoziarniste 133

szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej (70 g)* 1/4 szklanki mąki kukurydzianej (40 g) 1 jajko szczypta soli *  uwaga: mąkę należy dosypywać powoli, cały czas wyrabiając ciasto. Może się okazać, że masa na pierogi nie potrzebuje, aż takiej ilości mąki. Jeśli masa będzie zbyt mocno kleić się do rąk to dopiero wtedy dosypcie odrobinę więcej mąki. Do miski przełożyć twaróg(...)pomocą widelca wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Następnie ciasto przesypać na blat i wyrobić ręką. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i nie może kleić się do rąk. Uformować 2 wałki i każdy pokroić na ukos na mniejsze kawałki. Do garnka wlać wodę i ją posolić. Gdy zaczynam ie wrzeć to przełożyć pierogi. Gotować 3-4 minuty na małym ogniu

Ugotować
Pierogi z Brokułami i Mozzarellą 175

warto wypróbować w naszych domach. Pierożki są idealną propozycją na codzienny obiad - i ch smak jest interesujący i z pewnością niejednej osobie przypadnie do gustu. Pierogi z B rokułami i M ozzarella - Składniki: ciasto: 600 g mąki 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 1 dość duży brokuł(...)składników. Na końcu dodatkowo doprawiamy solą , pieprzem , oregano i bazylią . Ciasto: Z mąki, wody, oleju oraz soli zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy je miską (tak aby nie miało dopływu powietrza) i odstawiamy na minimum 15 minut aby odpoczęło.  Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki

Słodka Strona
DROŻDŻOWIEC KUKURYDZIANY Z CZEREŚNIAMI I KRUSZONKĄ 166

ciastem drożdżowym jest jak z pierogami, jak już nam zacznie wychodzić, to z zamkniętymi oczami można robić codziennie. Dzisiaj sobie wymyśliłam, że zrobię drożdżowca ale kukurydzianego z czereśniami. Wiadomo, sezon czereśniowy jeszcze trwa to trzeba wykorzystać dobroci natury. Do mąki kukurydzianej zainspirowała mnie Magdalena od  BLOGA . Trochę nie śmiało się do tego zabrałam, bo obawiałam(...)łyżkami mąki pszennej, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. Następnie roztopić masło i przestudzić. Do zaczynu dodać oba rodzaje mąki, lekko roztrzepane jajka, masło, sól, pozostały cukier. Zagnieść ciasto, przykry ponownie odstawić do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę z w/w składników - wszystko wymieszać i wyrabiać aż powstaną grudki. Kiedy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość ponownie je zagnieść, rozwałkować

pieprzny smaczek
Pierogi ruskie z ostropestem 145

pierogi to jedno z ulubionych dać moich chłopców. Postanowiłam wzbogacić je mielonym ostropestem, ponieważ zbawiennie działa na wątrobę, zawiera silny przeciwutleniacz i wspomaga trawienie. Składniki Ciasto 400 g mąki … Czytaj dalej Pierogi ruskie z ostropestem

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pierogi Orkiszowe 227

ciasto mączne zabrało wystarczającą jego ilość. Ciasto ma być plastyczne. Odłożyć ciasto pod ściereczką na około pół godziny, aby mogło dobrze "przyjąć wodę". Dzięki temu będzie łatwiejsze do wałkowania i nie będzie się rwać. Po tym czasie podzielić ciasto na kilka części i jedną z nich wziąć do rozwałkowania. Resztę chować pod ściereczką, aby nie obeschło. Ciasto rozwałkować, wykrajać szklanką(...)kółka. Na każde z wyciętych kółek ciasta nakładać farsz i zlepiać na pierogi. Najprościej zlepiać za pomocą widelca lub foremki do pierogów.  Można również zawijać końce warkoczykiem :). Przykładowy farsz: Ziemniaki (wybierać mało wodniste) Twarożek naturalny Sól Pieprz Cebula Olej rzepakowy rafinowany / masło klarowane Ziemniaki ugotować dzień wcześniej z dodatkiem soli. Dodać w proporcjach 1;1 twarogu, podsmażoną

Eat Shrimps
Szybkie ciasto z borówkami i lukrem borówkowym 479

tego przepisu wrócę. Miałam borówki amerykańskie, dopiero co były pierogi z borówkami , więc szukałam pomysłu, gdzie bym mogła je zatopić. Wybór padł właśnie na ciasto wspomniane przeze mnie na początku. Szybkie ciasto z borówkami i lukrem borówkowym. Składniki na formę 35 x 26cm: - 400g mąki tortowej - 300 ml oleju rzepakowego - 8 jaj - 400g cukru pudru -150 ml soku wyciśniętego(...)ciasto. Borówka amerykańska posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Jest bogatym źródłem błonnika, witamin (A, B1, B2, B3, C) mikroelementów (wapń, fosfor, potas, selen, cynk, miedź i mangan). Szybkie ciasto z borówkami i lukrem borówkowym, to jeden z wielu sposobów na jej wykorzystanie. Co prawda w dzisiejszych czasach jest dostępna przez cały rok, ale latem wszystkie owoce smakują lepiej. Szybkie ciasto cytrynowe

mojewypiekiinietylko
Pierogi z kapustą i pieczarkami z rzeżuchą 106

pysznie. Pierogi z kapustą i pieczarkami podałam z rzeżuchą, są pyszne, polecam Składniki: ciasto: 0,5 kg maki pszennej 1 jajko łyżeczka miękkiego masła szczypta soli gorąca woda – na oko , podczas dodawania wody do ciasta sami zobaczycie kiedy więcej jej nie dodawać, ciasto ma być elastyczne, nie lejące się, bo nic z nich nie ulepicie farsz(...)średnie cebule masło klarowane sól, pieprz, papryka słodka i ostra, lubczyk, majeranek Przygotowanie: Ciasto: W mące zrobić dołek, dodać masło, szczyptę soli i wbić jedno jajko. Wymieszać dokładnie palcami. Wyrabiając dodawać powoli gorącą wodę do momentu kiedy ciasto będzie elastyczne i równomiernie dobrze wyrobione. Z ciasta wałkujcie cienkie placki, wykrawajcie z nich szklanką lub ozdobnym kołem kółka. Faszerujcie farszem

Zasmakuj Kuchni