Ciasto skład: 1 kg mąki typ 650, 2 szklanki ciepłej wody, łyżka soli, jajko, pół szkl. oleju. -- Całość mieszamy mechanicznie i potem wyrabiamy ręcznie. Gotowe ciasto chowamy do lodówki na min. 30 minut. -- Potem ciasto wałkujemy i wykrawamy koła na prawie 20 cm średnicy. -- Nadziewamy farszem tj. robimy kule wielkości piłki do tenisa i zalepiamy pierogi. Gotujemy(...)hartujemy w zimnej wodzie około 1 minuty. No i tak po 4 szt. w 9 litrowym garnku, gotujemy wszystkie do końca. Jeżeli zostało nam trochę ciasta, to możemy zrobić z niego kluski. -- Pierogów 5 XL wyjdzie ~15 szt. Serwujemy odsmażane na patelni. Smacznego
chleba naszegomięsne z kapustą są dla niej numerem jedne. Dzisiaj pyszne domowe pierogi, które smakują prosto z wody czy tez jako zarumienione na patelni. Pierogi z mięsem i kapustą Składniki : ciasto: 1/2 kg mąki 1 żółtko szczypta soli około 200 ml ciepłej wody farsz: 1 kg łopatki 300 g kapusty kiszonej 1 duża cebula(...)Całość mieszamy, wbijamy jajko. Wyrabiamy na jednolity mięsny farsz. Ciasto: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wbijamy żółtko i dolewamy wodę. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółka (przy pomocy szklanki). Nakładamy farsz na każdy krążek. Zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, gotujemy około 5 minut od wypłynięcia
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPierogi orkiszowe ze szpinakiem Jest to wspaniała alternatywa dla smakoszy pierogów, proste w wykonaniu, smaczne, a za razem pełnowartościowe danie. Składniki: ( około 25 sztuk) Ciasto: - 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej, - 1 szklanka letniej wody Mąkę łączymy z wodą i zagniatamy ciasto, rozwałkowujmy je, a następnie wycinamy równe kółka. Farsz: - Szpinak około(...)muszkatołowa, - Pieprz Sposób przygotowania: Szpinak gotujemy, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Na koniec dodajemy pokruszony ser Feta, dokładnie mieszamy. Ciasto wypełniamy lekko przestudzonym farszem, zamykamy pierogi i wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy do czasu, aż nie wypłyną. R ozgrzewamy patelnię grillową, na której podsmażamy pierogi (bez dodatku tłuszczu). Smacznego
Fit-aminakażdej porze roku. Dzisiejsze pierożki otulone różowym ciastem idealne są na letnie dni, najlepsze w porze owocowania jeżyn. Do ciasta pierogowego zamiast wody użyłam właśnie soku z jeżyn stąd ich cudowny kolorek. Jeżyny to prawdziwa skarbnica antyoksydantów i warto wykorzystać je w każdej jadalnej formie. Zaręczam, że z kolorowym ciastem współpracuje się dużo bardziej przyjemnie, a gotowe pierożki radują(...)Powinno być około 150 ml soku do przygotowania ciasta pierogowego zamiast wody wykorzystać przygotowany sok. Mąkę wymieszać z jeszcze ciepłym sokiem, masłem i solą. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut twaróg wymieszać z żółtkiem i cukrem. Jogurt wymieszać z różanym cukrem, umieścić w lodówce ciasto podzielic na 3 części. Kolejno cienko rozwałkować każdy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dodać schłodzoną pokrojoną w plastry margarynę - wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk w kopczyku dołeczek i wlać mleko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto przypomina konsystencję cista na pierogi, jest luźne w przypadku, gdy klei nam się do dłoni należy dodać stopniowo trochę mąki (w moim przypadku było to ok. 2- 3 łyżek). po wyrobieniu ciasta
Ciastka - domowe słodkościDodać schłodzoną pokrojoną w plastry margarynę - wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk w kopczyku dołeczek i wlać mleko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto przypomina konsystencję cista na pierogi, jest luźne w przypadku, gdy klei nam się do dłoni należy dodać stopniowo trochę mąki (w moim przypadku było to ok. 2- 3 łyżek). po wyrobieniu ciasta
Ciastka - domowe słodkościdlatego, że w tym dniu miały gospodynie więcej czasu. Pamiętam jak Babcia, już po przygotowaniu farszu i ciasta, siadała przy stolnicy i...odrywała ciasto kawałek po kawałeczku, formowała w dłoni mały placuszek, nakładała farsz i zwinnymi palcami zlepiała fantazyjnie pierogi. Nie używała wałka - lepienie pierogów było dla Niej rytuałem i formą odpoczynku. I oczywiście piekła je w piecu(...)Dodać podsmażoną cebulę i przyprawy. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać. Przygotować ciasto. Drożdże rozetrzeć z cukrem i lekko ogrzanym mlekiem. Mąkę posiekać z masłem i solą, wlać drożdże gdy tylko "ruszą". Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć szklanką krążki. Nałożyć farsz, zlepić pierogi formując ozdobny rant. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (funkcja góra - dół
Nie tylko w kuchnidoskonale podkręcał ich smak. Warzywa, a szczególnie ogórki małosolne, dopełniły to danie. Radziwiłłowskie pierogi z soczewicą i mięsem zachwyciły mnie szczególnie idealnym, cieniutkim ciastem. Po raz pierwszy w restauracji spotkałam się z pierogami, których mogłam zjeść pokaźną ilość i się nie zapchać, ale delektować się smakiem farszu. Przyznam, że deser było nam zmieścić dość ciężko (porcje były bardzo(...)sycące), jednak nie mogliśmy nie skorzystać z takiej okazji. Beza z malinami i ciasto marchewkowe z dodatkiem cynamonu dopełniło tą przepyszną wyżerkę! Podsumowując: to miejsce na mapie Torunia, które musicie odwiedzić! Róże i Zen – klimatyczna, pyszna restauracja! Do restauracji prowadzą dwa niepozorne wejścia, jedno od ulicy Podmurnej, drugie od ulicy Szerokiej. Według mnie właściciel nie wykorzystuje potencjału miejsca, restauracja
Kuchnia Bazyliimoja systematy-czność w dodawaniu nowych postów nadal pozostawia wiele do życzenia. Z tego miejsca dziękuję wszystkim obserwującym za odwiedziny, mimo mojego zaniedbania :) Przepis na najlepsze ciasto pierogowe znajdziecie w poście Delikatne pierogi z jagodami . Co do farszu, to sprawa jest bardzo prosta. Przepis na przepyszny, aromatyczny farsz podsunął mi Sylwester, specjalista od grzybobrania ;) Składniki farszu: ok. 500g grzybów(...)dzieła: Ciasto przygotowujemy wg. tego przepisu . Farsz: grzyby gotujemy w osolonej wodzie, aż zmiękną. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, aż się zeszkli. Gotowe grzyby i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, dodajemy jedno jajko i doprawiamy solą oraz pieprzem. Ta da :) Farsz gotowy. Teraz wystarczy ulepić milion pysznych pierogów
Spektrum SmakuPierogi, super smaczna potrawa, która znika szybciej niż naleśniki :) Ciasto robimy z 1/2 kg mąki, 1 łyżki soli, 1 jajka i szklanki wody :) Mięso mielone 1/2 kg z indyka doprawiamy solą, pieprzem, wbijamy jajko i trochę bułki tartej... Ciasto wałkujemy i wycinamy :) nakładamy mięso i lepimy pierogi... Polepione pierogi wrzucamy do osolonej gotującej się wody
chleba naszegoUważam, że absolutnie nic nie zastąpi smaku domowych pierogów. No , może inne domowe pierogi. Wbrew pozorom jest to łatwe danie a ciasto możemy nadziać taką wielością rodzajów nadzienia, że nie wiem czy w jednej grubej księdze by się to skończyło. Ogranicza tak naprawdę nas tylko nasza wyobraźnia. Dodatkowym atutem jest cena pierogów. Jeśli nie wkładacie do środka(...)Dziś mój kolejny pomysł na pierogi. Całość działań zabrała mi godzinę , więc odpada argument, że robi się je bardzo długo - no chyba że robicie w setkach. Mi wyszło około 60 pierogów. Mówiłam , już , że łatwo się je mrozi ? Składniki: - 1 kg mąki typu 500 - około pół litrabardzo ciepłej wody - łyżeczka soli ( do ciasta) + do posolenia wody - woreczek ugotowanego
Kuchnia Pełna EmocjiOpis Pierogi z serem: Pierogi z serem to wersja na słodko według receptury mojej babci. Charakteryzowały się one delikatnym i cienkim ciastem oraz pysznym nadzieniem z białego sera, z lekką nutą wanilii. Uwielbiałam je, ponieważ mogłam zawsze dobierać do nich różne dodatki, np. świeże owoce, mus z truskawek czy gęsta, słodka śmietana. Mmmmm były zawsze pyszne. Jest(...)taką ilość wody, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Zagniatamy do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich musimy rozwałkować na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka. Na środku każdego ciasta umieszczamy po łyżeczce farszu serowego. Następnie pieróg składamy na pół, dokładnie zlepiamy brzegi i dociskamy za pomocą widelca. W garnku zagotowujemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneweekend :) Dzisiaj trudniejsze weekendowe zadanie ! Robimy kolejną wersję pierogów. A raczej pierożków, bo to będą takie małe śliczniutkie pierożki. Jako niezwykli zwolennicy wszelkiego rodzaju pierożków, oczywiście co jakiś czas musimy wypróbować kolejny pomysł. Nie bylibyśmy sobą hihi. Nie mieliśmy okazji zaprezentować jeszcze żadnej wersji z sojowym nadzieniem i trochę zmienionym ciastem. Zobaczcie jak nam się do udało i koniecznie(...)Wszystkie składniki łączymy i dobrze mieszamy. Na koniec przeciskamy czosnek i dodajemy przyprawy. Mieszamy dokładnie, aby wszystkie składniki połączyły się. Odstawiamy i bierzemy się za ciasto. Ciasto robimy dokładnie tak jak na pierogi np. ruskie. Dodajemy tylko czarnuszkę, kurkumę i czosnek niedźwiedzi. Wszystko w niewielkich ilościach. Ma to tylko dodać fajnego smaku. Przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ Kiedy
vegetanieidealnie zwarte i bałam się, że w wodzie się rozpadną. Nie będę oszukiwać, że wykonanie ich zajęło mi mało czasu i było lekkie. Ciasto ze skiełkowanego orkiszu jest mało elastyczne, dlatego pierogi lepi się dłużej i ciężej. Chyba, że to po prostu mój brak doświadczenia w lepieniu pierogów. ;-) Wierzę, że następnym razem pójdzie mi dużo sprawniej. Najważniejsze(...)misce umieszczamy mąkę i sól, mieszamy. Dolewamy gorącą wodę i pozostawiamy na kilka minut. Następnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy na cieniutki placek. Wycinamy szklanką kółka o średnicy 7cm. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy pierożka. Pierogi układamy na blaszce i pieczemy 25 minut w temperaturze 190 stopni
Jeść, by żyć w zdrowiuśniadanie ze szklanką mleka. Domowe ciasto z borówkami jest banalnym wypiekiem, ale gwarantuję, że zachwyci Waszych gości. Nie musimy stawiać na skomplikowane i wymyślne wypieki. Czasem warto postawić na minimalizm. Ciasto z borówkami jest niezawodne i najprostsze, jakie można spotkać. Możemy je przygotować z dodatkiem innych sezonowych owoców. Serdecznie zapraszam do wyprobowania przepisu na ciasto z borówkami , które z pewnością(...)zachwyci Wasze podniebienia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeśli macie nadmiar borówek polecam także wypróbować przepis na: Tarta z Borówkami i Kruszonką Muffiny z Borówkami Pierogi z Borówkami PRZEPIS NA CIASTO Z BORÓWKAMI Składniki: 2 jajka M 1/2 szklanki cukru 1 1/3 szklanki mąki pszennej typu 450 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki
Przepiski.pl