ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:196/476)

Pierogi ze szpinakiem i serem feta. Są przepyszne z sosem pomidorowym. PRZEPIS 120

pierogi z sosem pomidorowym? Owszem, jeśli kryją w sobie farsz ze szpinakiem i serem feta. Wyjątkowo pyszne i zaskakujące połączenie. Przepis na pierogi ze szpinakiem i sosem feta Składniki: Porcja ciasta pierogowego zrobionego według tego przepisu , 450 gramów szpinaku mrożonego w listkach, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 100 ml śmietanki kremówki, 200 gramów sera feta, puszka pomidorów krojonych(...)prosty sos pomidorowy – pomidory przełóż do garnka, dodaj 3 łyżki oliwy, dopraw solą i pieprzem, zagotuj, duś przez 5 minut. Z ciasta rozwałkowanego na około 2 mm wykrawaj krążki, na każdy połóż łyżeczkę farszu, starannie zlep. Pierogi wrzucaj na gotującą się osoloną wodę z odrobiną oleju (będą się mniej sklejać), gotuj przez 2 minuty po wypłynięciu. Na talerz

Kulinarna Polska
Orkiszowe pierogi z kapustą, grzybami i orzechami laskowymi 276

także oczami warto włożyć w ich przygotowanie odrobninę trudu,by sprawić radośc najbliższym.Farsz do świątecznych pierogów możesz także przygotować wyjątkowy.Wystarczy dodać kilka łyżek podprażonych i zmielonych orzechów laskowych do masy kapuściano-grzybowej,a farsz zyska niesamowitą głebię smaku. Składniki na ciasto pierogowe: 3 szklanki mąki orkiszowej(2 szklanki mąki jasnej 630+1 szklanka pełnoziarnistej) 1 jajko(...)jajko i powoli wlewajac wodę wyrabiać .Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować 1-szy kawałek ciasta na grubośc 2 mm.Szklanką lub foremką wykrawać krążki o średnicy 6-7 cm.Na każdy krążek nakładać dużą porcję farszu,składać ciasto na pół i dokładnie zlepiać brzegi pierogów,tak by farsz nie dostał się pomiedzy brzegi ciasta.Po sklejeniu pieroga uformować falbankę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
A ja znow o pierogach 189

Ostatnio pochlonely mnie pierogi. Kilka dni temu wspominalam tu o tym jak walkuje i wycinam krazki ciasta za pomoca szklanki, a potem z wielka dbaloscia napelniam farszem i sklejam. Dobrze, ze Swieta sa raz w roku, bo jest to zajecie czasochlonne, ale nie powiem, na swoj sposob odprezajace. W ostatnich dniach gdy tylko mam do zrobienia cos z kuchni

Przysmaki Karolki
Tarta ziemniaczano serowa 318

Jesteście miłośnikami pierogów ruskich, a nie lubicie ich lepić... Tak... to ten przepis jest stworzony dla was. Zamiast ciasta francuskiego można użyć ciasto drożdżowe, jednak co tu ukrywać z ciastem francuskim jest szybciej i mniej roboty. Decyzja należy do was:-) Smacznego życzę moi drodzy czytelnicy. Składniki: 1/2 kg twarogu ok. 4 dużych ziemniaków 1 cebula 3 krótkie laski kiełbasy

IMPRESJA SMAKU
Pierogi z zieloną soczewicą i grzybami 226

Ciasto:  400g mąki pszennej,  jajko,  łyżeczka soli,  ok. 1/2 szklanki przegotowanej bardzo ciepłej wody. Mąkę przesiać, dodać sól, zrobić dołeczek i wbić jajko. Końcem noża rozkłócić i połączyć z mąką. Ponownie zrobić dołeczek i wlać wodę, wymieszać nożem z mąką. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę, by ciasto przestygło. Następnie ciasto(...)pieprzem. Zmiksować blenderem na gładką papkę. Dodać jajko, sos sojowy oraz bułkę tartą, wymieszać na jednolitą masę. W razie potrzeby doprawić do smaku. Na każdy krążek ciasta nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać pierogi. Gotować partiami na osolonym wrzątku około 2 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzić. Podawać np. z podsmażoną cebulką. Do przygotowania farszu użyłam zielonej soczewicy marki Piątnica

Z miłości do słodkości
Pierogi z kaszą jaglaną i serem 225

Zazwyczaj kaszę jaglaną jadam w wersji na słodko. Ale u Patrycji znalazłam ten przepis na pierogi i nie mogłam się oprzeć :) I do tego ciasto na maśl ance...trochę się go ob awiałam, ale wyszło deli katne i miękkie : ) Ponoć są to pierogi ruskie po staropolsku , a co mogę potwierdzić, to to, że są pyszne! Skł ad niki(...)Ciasto: 500 g mąki pół łyżeczki soli maślanka - ile zabierze ciasto Farsz: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 400 g białego sera 1 d uż a cebula 4 plastry wędzone go boczku sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kaszę opłukać, w garnku zagotować 3 szklanki wody, osolić, na wrzącą wodę wrzucić kaszę i gotować do miękkości (ok.20 minut). Odstawić do ostudzenia. Kasza

Kuchnia domowa Ani
Pierogi z Kapustą i Grzybami 371

Pierogi z Kapustą i Grzybami to kolejna propozycja idealna zarówno na Wigilijną kolacje jak i pożywny codzienny obiad. Delikatne, aksamitne ciasto i wyśmienity farsz z gotowanej kapusty oraz suszonych grzybów to i dealne połączenie smaków w szczególności dla fascynatów leśnych, aromatycznych grzybów.  Pierogi z kapustą i grzybami to niezwykle smaczne danie, któremu ciężko się oprzeć w szczególności(...)oraz pieprzem. Ciasto: Z mąki, wody, oleju oraz soli zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy miską (tak aby nie miało dopływu powietrza) i odstawiamy na minimum 15 minut aby odpoczęło.  Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki i na każdy z nich wykładamy ok. pół łyżki farszu. Lepimy pierogi

Słodka Strona
pierogi z serem i borówkami 152

sezon borówkowy jeszcze trwa polecam ich wykonanie ;) ciasto jest super, bardzo dobrze się z nim pracuje, polecam SKŁADNIKI ciasto -0,5 kg mąki -3/4 szklanki letniej wody -50 g miękkiego masła -1 jajko -2 żółtka -1 płaska łyżeczka soli Z podanych składników zagniatamy ciasto, jeśli się klei, podsypujemy mąką. Ciasto odkładamy na około 10 minut do odpoczęcia. farsz(...)sera białego chudego -250g borówek -3 łyżki cukru -1 łyżka cukru waniliowego Wszystkie składniki na farsz miksujemy blenderem  Urywamy kawałek z ciasta, podsypujemy mąką, wycinamy koła, dajemy farsz, sklejamy. Zrobione pierogi układamy na podsypanej mąką powierzchni, np blacie.  Pierogi gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podajemy polane śmietaną z cukrem.  I gotowe, polecam, ciasto

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Bułeczki z farszem ziemniaczanym 108

Drożdżowe bułeczki z farszem ziemniaczanym to przekąską, którą wiele z Was z pewnością pamięta z czasów dzieciństwa. Dawniej w większości domach pieczone pierogi z ziemniakami pojawiały się bardzo często. Są bardzo smaczne, sycące i co ważne proste w przygotowaniu. Fajnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Można je serwować same, ale także z dodatkiem sosu czosnkowego czy ketchupu(...)należy go dobrać pod swoje gusta, wszystko zależy do tego, czy lubicie bardziej, czy mniej przypieczone pierogi. Moi domownicy lubią lekko zarumienione, jak przypiekę bardziej wołają, że spaliłam  Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA BUŁECZKI Z FARSZEM ZIEMNIACZANYM Składniki CIASTO 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka 100 g masła (rozpuszczonego) 1 łyżka

Przepiski.pl
Sezamowe pierożki z leśnym farszem / Sesame dumplings with forest stuffing 176

Zagnieć gładkie ciasto. Podziel na 3 części i wałkuj podsypując dodatkową mąką na grubość 3 mm. Wykrawaj kółka, kładź po łyżeczce farszu i zlepiaj pierożki. Resztki ciasta zlepiaj i ponownie rozwałkowuj. Układaj pierogi na natłuszczonej blaszce. Gotowe pierożki posmaruj z wierzchu białkiem rozmąconym z mlekiem i posyp sezamem lub makiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz

Delicious Place
Orkiszowe pierogi z serem i malinami 213

miski wsypujemy obie mąki, sól i zalewamy gorącą wodą. Szybko mieszamy ciasto łyżką i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy (cienko) na blacie i wykrawamy szklanką koła. Przekładamy do małej miseczki twarożek grani i dodajemy cukier bądź słodzik. Na każdym kole kładziemy po łyżeczce słodkiego twarożku i zlepiamy ranty na kształt pierogów. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i wrzucamy pierogi(...)wypłyną na powierzchnię, Wtedy są gotowe. Nie martwcie się, że pierogi będą wam się zlepiać w wodzie, bo nie będą. Wielką zaletą tego ciasta jest to, że jest bez jajek- wegańskie, i że pierogi nie zlepiają się podczas gotowania. Ugotowane pierogi wykładamy na talerz i całość dekorujemy malinami. Kaloryczność: Cała porcja ma 440 kalorii

Moja Micha
Orkiszowe pierogi z białym serem i musem truskawkowym 222

miski wsypujemy obie mąki, sól i zalewamy gorącą wodą. Szybko mieszamy ciasto łyżką i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy (cienko) na blacie i wykrawamy szklanką koła. Przekładamy do małej miseczki twarożek grani i dodajemy cukier bądź słodzik. Na każdym kole kładziemy po łyżeczce słodkiego twarożku i zlepiamy ranty na kształt pierogów. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i wrzucamy pierogi(...)wypłyną na powierzchnię, Wtedy są gotowe. Nie martwcie się, że pierogi będą wam się zlepiać w wodzie, bo nie będą. Wielką zaletą tego ciasta jest to, że jest bez jajek- wegańskie, i że pierogi nie zlepiają się podczas gotowania. Ugotowane pierogi wykładamy na talerz. Truskawki miksujemy na gładki mus i polewamy nim pierogi. Kaloryczność: Cała porcja

Moja Micha
Pierogi z kozim serem i prażoną cebulką 214

fanów koziego sera :) A może spróbujesz tych pierogów? RAVIOLI Z PIECZARKAMI, PODGRZYBKAMI I RICOTTĄ PIEROGI Z CZERWONĄ KAPUSTĄ I SEZAMEM PIEROGI Z PĘCZAKIEM I GRZYBAMI SEZAMOWE PIEROŻKI Z LEŚNYM FARSZEM TORTELLINI Z BOBEM W SOSIE OGÓRKOWO-CYTRYNOWYM PIEROGI Z SEREM I SOSEM MALINOWO-ROZMARYNOWYM Składniki (około 25 sztuk): Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej 1 łyżka(...)cebulką. Dopraw solą i pieprzem. Składniki na ciasto zagnieć na stolnicy, ulep kulę i przykryj ją odwróconą miską na 30 minut. Porcje ciasta rozwałkowuj na grubość 2 mm. i wykrawaj kółka. Nakładaj po łyżce lub łyżeczce farszu (w zależności od wielkości kółek ciasta) i zlepiaj mocno brzegi, nadając kształt pierogów. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku około 3 minut

Delicious Place
Pierożki z podrobami drobiowymi i kaszą jaglaną 162

solą, pieprzem i pieprzem ziołowym i dobrze wymieszać. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i olej , zalać wrzątkiem , wymieszać łyżką , a kiedy troszkę przestygnie zagnieść ciasto. Wałkować cienko, wykrawać krążki i lepić pierogi. Ugotować w osolonym wrzątku, podawać z tłuszczem i skwarkami

Gotowanie jest łatwe
Buraczkowe pierogi z mięsem i sos pieczarkowy 183

Mąkę przesiać , dodać jajko, sól, olej, i masę buraczaną, początkowo mieszać łyżką , następnie zagnieść ciasto pierogowe. Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami. Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki szklanką, lepić pierogi. Ugotować w osolonym wrzątku (do wody warto dodać 2 łyżki octu jabłkowego by pierogi nie straciły koloru) Pieczarki opłukać, osuszyć, posiekać drobno, na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć posiekaną

Gotowanie jest łatwe