Pomysł na przemycenie dodatkowej porcji warzyw - zielone leniwe pierogi. Danie proste, błyskawiczne do przygotowania i bardzo smacznie. Świetnie smakuje polane rozpuszczonym masłem. Do ciasta dodałam świeży szpinak i ząbek czosnku. Uwierzcie mi na słowo, że ani szpinak, ani czosnek nie dominują w leniwych pierogach. Składniki na porcję dla 2 osób: 1 kostka twarogu półtłustego(...)wielkości jajka! Stolnicę delikatnie oprószyć mąką. Z ciasta uformować wałek. Podzielić go na 4 części. Z każdej części ciasta ponownie uformować wałek, lekko spłaszczyć. Za pomocą noża wykroić ukośne kawałki (dla niemowlaków polecam przygotować mini wałeczki) . Do garnka wlać wodę, ewentualnie posolić ją. Gdy zacznie wrzeć to dodać pokrojone leniwe pierogi. Gotować na średnim ogniu około 4 minuty
UgotowaćPrzykładem mogą być takie “beczki”, które można wypełnić ulubioną pastą warzywną albo owocami. Świetnie prezentują się na imprezowym stole i pysznie smakują. Polecam Z gotowego ciasta francuskiego polecam również ślimaki pizzowe , gruzińskie chaczapuri , pierogi z tofu i ze szpinakiem , paszteciki z pieczarkami . Z kolei ze słodkości polecam b aklawę z orzechami włoskimi , proste c iastka z jabłkami , rogaliki(...)czekoladą . Składniki: Ciasto: świeże gotowe ciasto francuskie ze sklepu (u mnie w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g) Nadzienie: guacamoli humus z grillowaną papryką baba ganoush pasta z bakłażana pasta buraczkowa ulubione owoce pokrojone w kostkę świeże zioła np. kolendra, natka pietruszki lub koperek Dodatkowo: 1 łyżka mleka roślinnego 2 łyżki oleju roślinnego Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury
Lamarida.plśrodku dołek i wbijamy do niego jajka. Nastepnie dodajemy olej i szczyptę soli. Wszystkie składniki zagniatamy dodając stopniowo gorącą wodę. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Stolnicę posypujemy delikatnie mąką i ciasto rozwałkowujemy. Szklanką lub specjalną foremką do pierogów wykrawamy kółka. Na środek nakładamy 2-3 wiśnie, posypujemy odrobiną cukru i sklejamy pierogi. W dużym garnku przygotowujemy osoloną
Salonik smakówmoże nie zupełnie moich bo leśnych, lecz tak pysznych, że nie można się im oprzeć. Litrę jagód podzieliłam na dwie porcje. Z jednej zrobiłam pierogi z jagodami, zaś z reszty- pyszne ciasto z musem. Wspaniałe, chrupiące ciasto, mus i beza to poezja smaku i aromatu. Polecam!!! Kruche ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła 2-3 łyżki cukru
Ciasteczkowy PotwórPierożki wprost rozpływają się w ustach. Ciasto jest zwarte, ale delikatne. No i to kremowe, śmietankowe wnętrze w połączeniu ze słodkim smakiem sosu pomidorowego...przepyszne, cudowne danie! Jeśli nie próbowaliście pierożków w takim wydaniu to koniecznie spróbujcie. Gwarantuje, że wrócicie do nich nie raz :) SKŁADNIKI: 300 g mixu do makaronów i pierogów Nutri free (klik) 3 jajka(...)sera ricotta 1 jajko dodatki: 2 szklanki dobrego sosu pomidorowego - najlepiej ze świeżych pomidorów parmezan bazylia Ser ricotta wymieszaj dokładnie z roztrzepanym jajkiem. Mix do pierogów wymieszaj z jajkami, oliwą, solą i wyrabiaj ciasto by było jednolite i elastyczne. Uformuj kulę i odstaw na 15 minut. Po wskazanym czasie ciasto cienko rozwałkuj i wykrój 2 prostokąty. Na cieście nakładaj
Kuchnia bezglutenowaDziś tradycyjne pierogi z kapustą, oczywiście białą... smażoną... całość dopełniona okrasą z cebulki. SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl ciepłej wody 1 jajko szczypta soli 1/3 łyżeczki oleju SKŁADNIKI NA FARSZ: 3 cebule 1 średnia kapusta sól pieprz masło WYKONANIE: 1. Kapustę ugotować. Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na niewielkiej ilości masła, dodać drobno pokrojoną kapustę(...)przypaliło. 2. Gdy kapusta nam zmieni kolor, doprawiamy solą i pieprzem, odkładamy do przestygnięcia. 3. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na jednolitą konsystencję. 4. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka, na każde kółko nakładamy farsz, sklejamy. 5. Gotowe pierogi gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Do okrasy polecam usmażoną cebulkę. Na zdjęciu prezentuje wam talerzyk oraz rękawice firmy ambition po więcej zapraszam
Dziś Ja gotujecukier i po wymieszaniu dusić około 2-3 minuty. Z ciasta (foremką lub można za pomocą szklanki) wycinać dowolne kształty (używałam przyrządu do pierogów, który od razu sklejał ciastka; widoczny na zdjęciu). Na środku kawałka ciasta położyć (łyżką) odpowiednią porcję musu brzoskwiniowego i przykryć drugim kawałkiem. Oba kawałki mocno skleić (np. dociskając widelcem). Ciastka opcjonalnie można posmarować rozmieszanym jajkiem
Di gotujeoliwie na patelni. Zeszkloną cebulę ucieramy z serem, dodajemy kaszę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Składniki ciasto: 1 szklanka ciepłej wody (ok 200ml) 500g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 1 Łyżka oliwy Pierogi z kaszą gryczaną i serem Przygotowanie: Do miski wlewamy szklankę ciepłej wody dodajemy sól, oliwę i stopniowo mąkę mieszając wszystkie składniki(...)uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i wyrabiamy przez 10 – 15min, tak żeby łatwo odchodziło od dłoni. Ciasto przykrywamy ściereczką, i odstawiamy na 15 – 20min żeby odpoczęło. Rozwałkowujemy wałkiem do ciasta na grubość 2mm i wycinamy szklanką, albo okrągłą foremką kółka, na które nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Powstałe pierogi wrzucamy partiami na osoloną
Księga-SmakuSkładniki na ciasto pierogowe: ok. 700 g mąki pszennej 450 lub 550 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli ok. 500 ml gorącej wody wymieszanej pół na pół z mlekiem Składniki na farsz: 1 kg mrożonych brykietów szpinakowych 25-30 dag fety 3 ząbki czosnku sól, świeżo zmielony pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie ciasta: Ciasto zagniatamy z wyżej(...)podanych składników. Ilość płynów może się wahać, w zależności od mąki jakiej użyjemy. Ciasto powinno być sprężyste, elastyczne i nie za twarde. Po zagnieceniu ciasto okrywamy lnianą ściereczką i odkładamy na bok. Wykonanie farszu: Brykiety wsypujemy na patelnię i podgrzewamy do całkowitego rozmrożenia i odparowania wody. Czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy do szpinaku, przyprawiamy. Patelnię zdejmujemy z kuchenki
Kulinarne przygody Gatitycarne z dynią i kalafiorem Sałatka z pieczoną dynią i serem feta Pasta z dyni i koziego sera Bruschetta z dynią i kozim serem Pierogi z dynią Krem z dyni z jabłkiem Ciasto dyniowe z czekoladą Sernik dyniowy Dyniowe gnocchi Dyniowe latte Dynia marynowana w occie Szakszuka z dynią Placuszki z dyni Zupa krem z dyni Zupa dyniowa
nietylkopasta.plpory byliśmy wierni. Jednak czas wypróbować coś nowego:) Jestem fanką pierogów ruskich i stąd pomysł aby farsz z pierogów użyć do przygotowania krokietów. Jak to wyszło? Może ocenicie sami?:) 8 krokietów 2,5 h składniki: Ciasto naleśnikowe jak w tym przepisie: TUTAJ farsz: 400 g ziemniaków 300 g białego sera 1 duża cebula sól, pieprz dodatkowo: 2 jajka
Ania i Marcin gotująrównie mocno jak wiosną, kiedy zobaczyłam ją na straganie po raz pierwszy w tym roku. ;-) Tym razem przygotowałam ją w formie farszu do pierogów a dzięki dodatkowi mięsa całość stała się bardziej treściwa. Ciasto: 250ml gorącej wody 400-500g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli Farsz: 1 filet z kurczaka 2 młode marchewki 1 pęczek botwinki z dużymi(...)gorącą wodę (powinna parzyć), mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę ugniatając ciasto do momentu aż przestanie się kleić. Czasami potrzeba mniej niż 500g. 4. Ciasto wałkujemy bardzo cienko i za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia
Szefowa kuchniPuzio zamieszczonym w książce "Domowy wypiek chleba". Danie poza kształtem i tym że jest nadziane niewiele ma wspólnego tradycyjnymi pierogami, za to jest doskonałe zarówno na ciepło jako obiad jak i na zimno jako przekąska. SKŁADNIKI: ciasto 2 szkl. mąki pszenne + mąka do podsypania 200 gram masła 150 ml jogurtu naturalnego 3 żółtka 200 gram startego żółtego sera(...)podsypanej mąka stolnicy. Ciasto nie może być zbyt cienkie, ja wałkowałam na 4-5 milimetrów. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki o średnicy 8 cm, jak na tradycyjne pierog. Na każdy krążek nakładam farsz i sklejam brzegi tak jak przy pierogach. Gotowe pierogi układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piekę 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni
Magiczna kuchnia Darii