białym serem. Składniki ciasto - 2 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżka oleju - szczypta soli - 1/2 szklanki ciepłej wody farsz - 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej - 200 g sera białego - 2 małe cebule - 1 łyżka masła - sól i pieprz Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, olej oraz sól. Zagniatamy ciasto powoli dolewając ciepłą wodę. Zagniatamy aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie(...)cebulkę oraz ugotowaną i przestudzoną kaszę. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy krążki. Na środek każdego z nich nakładamy przygotowany farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Gdy będzie się gotować porcjami wrzucamy pierogi, delikatnie mieszamy łyżką by się nie posklejały. Po wypłynięciu pierogów do wierzchu
Zainspirowana w kuchniPierogi z ciecierzycą i marchewką, doprawione chili i kminem rzymskim. Pomysł na bezmięsny obiad. Pierożki są pyszne i proste do przygotowania. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz: 2 średnie marchewki 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka kminu(...)rzymskiego szczypta chili sól pieprz Dodatkowo: zrumieniona na maśle cebula Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Wygniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić (około 8 minut). W razie potrzeby dosypać mąki. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut aby odpoczęło
Oryginalny smakMłynomag T550 . Mąka już na pierwszy rzut oka wydaje się być bardziej puszysta niż ta, którą zwykle używałam. Ta najlepiej nadaje się do wypieku ciast drożdżowych, ucieranych oraz do naleśników czy pierogów. Dodatkowym jej atutem jest to, że pochodzi ze zbóż najwyższej jakości. Polecam :) 500g mąki pszennej Młynomag t550 + do podsypania 250g margaryny 1/3 kostki smalcu 25g drożdży(...)grzebyczki nie muszą być w temp. pokojowej. Moje były prosto z lodówki. Mąkę, margarynę i smalec posiekać. Żółtka utrzeć z drożdżami i dodać do pozostałych składników. Zacząć zagniatać ciasto. Gdyby okazało się, że będzie za twarde należy dodawać stopniowo po trochę śmietany. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na ok 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto podzielić na pół (będzie
Smakołyki Asigotowane na parze to przysmak mojej rodziny. Robiłam już z różnymi nadzieniami jednak z dynią zrobiłam po raz pierwszy. Dodatek dyniowego puree nadał pierogom fantastycznego żółtego koloru i ciekawego smaku. ciasto: 270 g mąki pszennej 100 g puree z dyni 1 jajko 1 łyżka oleju z pestek winogron szczypta soli rozczyn: 1/2 szkl. ciepłego mleka(...)powstała gęsta pasta. Do miski wsypać mąkę,dodać puree z dyni,jajko,olej,sól i wlać wyrośnięte drożdże. Wyrobić gładkie ciasto,oprószyć mąką,miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na płat o grubości 1 cm. Szklanką lub okrągłą foremką wyciąć kółka,lekko rozciągnąć,nałożyć łyżeczkę nadzienia,zlepić i uformować w dłoniach kulkę
Kolorowa kuchnia ElkiJedną z wielu potraw wigilijnych są łazanki z kapustą i grzybami , które mogą być alternatywą dla świątecznych pierogów. Składniki są takie same – kiszona kapusta, suszone grzyby i ciasto, ale sposób wykonania jest o wiele szybszy, co w natłoku przedświątecznych przygotowań ma duże znaczenie. Ja zdecydowanie wolę świąteczne pierogi , zwłaszcza te w podsmażanej wersji, ale wszystkim zabieganym(...)jałowca oraz liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty, około 50-60 minut. Domowe łazanki: Mąkę wysypać na blat, dodać sól oraz wbić jajka. Zagnieść jednolite, sprężyste ciasto, jeśli słabo będzie się kleiło, można dolać odrobinę wody. Ciasto na łazanki zawinąć w folię spożywczą, odstawić na pół godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 2-3 części, jedną
niecodziennikparyŚwietna przekąska dla niespodziewanych gości. Farsz można właściwie przygotować z każdych warzyw, jakie mamy w lodówce, jednak ja przedstawiam dziś pierogi w kolorowej wersji warzywnej. Oto przepis. Składniki: ciasto francuskie 1 jajo do posmarowania sezam do posypania Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Składniki na farsz: 2 małe cebule 8 pieczarek 1/2 papryki czerwonej 1 łodyga
tojestpyszne.blogspot.comPrzepis na pyszne domowe pierogi z jagodami świeżymi lub mrożonymi. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, bo nadzienie to tylko owoce z cukrem. Składniki: 0,5 kg mąki 2 jajka 250 ml gorącej wody 1 płaska łyżka soli 2 łyżki miękkiego masła cukier jagody Sposób przygotowania: Przesiewam mąkę na stolnicę, robię w niej wgłębienie, w które wbijam jajka, dodaję(...)gorącą wodę, w której uprzednio rozpuściłam łyżkę soli. Wyrabiam ciasto około 10 minut, które później wstawiam na godzinę do lodówki, by się schłodziło. Po tym czasie odkrajam kawałki ciasta, wałkuję i wycinam szklanką kółka, na które nakładam jagody wymieszane z cukrem w takiej ilości, by bez problemu można było zlepić pierogi i by nie uciekały z nich owoce
Wasze PrzepisyPochodzi on z publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”. Pierogi z soczewicą i cebulą - kuchnia podkarpacka Składniki na około 60 sztuk: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (500 g) 2 łyżki oleju 1 jajko ½ łyżeczki soli 1 szklanka bardzo ciepłej wody Farsz: 1 szklanka soczewicy(...)pieprz, majeranek Składniki ciasta łączymy ze sobą i wyrabiamy. Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju. Soczewicę, cebulę i ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy pokrojone w kostkę jajko, przyprawy i mieszamy. Ciasto wałkujemy cienko i wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w lekko
Trzeci talerzciasta. Można w ten sposób smażyć także mięsne czy rybne kotlety, skrzydełka i filety, panierowane lub nie, a także potrawy jarskie w postaci pierogów albo krokietów. Nawet słodkie potrawy, jak owoce w cieście, pączki, chruściki czy popularne „gniazdka” przygotować można techniką zatopienia we wrzącym oleju. Warto smażyć w ten właśnie sposób, o ile nie mamy zamiaru wyłączyć smażonych potraw
WojnaNaSmaki.plWykrawać ciasto foremką w kształcie serduszka, po czym na jedno serduszko położyć marmoladę. 2. Przykryć drugim serduszkiem 3. ścisnąć mocno brzegi jak przy lepieniu pierogów. 4. Znów nałożyć foremkę i wykrawać brzegi by ciasto się połączyło 5.Piec: wedle zaleceń na opakowaniu, średnio: 10-25 min w 180-230 stopni Po upieczeniu dekorować ciasteczka świeżymi truskawkami i serkiem mascarpone
KreatywnePinySkładniki ciasta przekładamy do miski, drożdże rozpuszczamy w mleku, wlewamy do mąki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Nakrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut aż wyrośnie. Pieczarki, cebulę, paprykę drobno kroimy, podpiekamy na odrobinie oleju. Ser ścieramy na tarce, szynkę i oliwki kroimy. Przecier mieszamy z ketchupem, przyprawami i wodą, powstanie gęstawy sos. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 porcji(...)każdą rozwałkowujemy na cienki placek, wielkości talerzyka deserowego. Każdy placek smarujemy sosem, kładziemy salami, szynkę, pieczarki, kukurydzę i ser. Ciasto składamy na pół i zlepiamy jak pierogi, najlepiej docisnąć brzegi widelcem. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch pierogów smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy serem. Calzone pieczemy w temperaturze 200 % C, przez około
Kulinarne Fantazje Marioliwykorzystanie przewidywał pierwotny plan obiadowy, wersja powstała w pełni spontanicznie. Ekologicznie, zieleniasto,Taureńsko i smaczyście jak u Czerwonego Kogucika - Związku Farmerów Południowego Tyrolu . Pierogi, ravioli, tortelini -jedna kluchawka! Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki orkiszowej, suszona mięta, 1 jajko, ciepła woda. Farsz: szklanka ugotowanej cieciorki, szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy, 1 ugotowany ziemniak, 1 podsmażona, pokrojona w kostkę(...)jeśli jesteśmy wygodniccy możemy użyć gotowych zapuszkowanych produktów. Połączyć wszystko razem, zblederować lub zmielić na jednolitą masę. Część cieciorki możemy zostawić w całości. Doprawić ziołami do smaku. Uformowane pierogi wrzucić do osolonej gotującej się wody. Jako,że zostało mi jeszcze trochę jarmużu, to proponuję poddusić go na patelni z odrobiną soli i podać z pierogsami okraszonymi ulubioną oliwą
Karczma HonoriettyDziś na moim blogu przepis na pyszne pierogi. Najbardziej lubię ruskie pierogi okraszone chrupiącymi skwarkami z boczku i w takiej wersji chce je Wam zaprezentować. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 400g ziemniaków, 250g sera białego, 1 cebula, 1/2 kg mąki, 2 jajka, 2 łyżki oleju, 200g boczku surowego, oliwa, sól, pieprz, woda. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram, gotuję do miękkości(...)cebulę, jajko, sól oraz pieprz. Dokładnie łączę wszystkie składniki. 2. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko, olej oraz odrobinę wody. Zagniatam ciasto. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką wycinam w cieście krążki. Nakładam porcję farszu i zlepiam pierogi. 3. Pierogi wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję 5 minut. Odcedzam. 4. Boczek kroję w drobną kostkę i smażę na rumiano
Tradycyjna kuchnia Kasichwilę do przestygnięcia i zagniatamy ciasto. Dynię kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy chwilę posiekany czosnek i dodajemy dynę, smażymy kilkanaście minut mieszając, następnie wlewamy 3 łyżki wody , zamykamy ogień i przykrywamy pokrywką. Kiedy dynie przestygnie rozgniatamy ją widelcem i mieszamy z pokruszonym twarogiem, doprawiamy solą i pieprzem. Nadzienie zamykamy w pierogach i tradycyjnie gotujemy w osolonym
Gotowanie jest łatweśmietaną. Składniki: Ciasto: 0,5 kilograma mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz: 500 gram jagód cukier Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnice, wbijamy jajko, wlewamy wodę wymieszaną z olejem i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto cienko wałkujemy, szklanką wycinamy krążki, nakładamy po łyżce jagód i posypujemy cukrem. Pierogi zlepiamy robiąc
Bajeczna Kuchnia