ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:162/443)

Pieczone pierogi pizzowe 140

Zapraszam na pierogi pieczone zrobione na cieście pizzowym. Ponieważ nic się u mnie marnuje, to z resztek z lodówki zrobiłam pyszny farsz do moich pierożków pizzowych. Polecam Składniki: ciasto: 25 g drożdży świeżych szczypta cukru 1 szkl mąki + do podsypania 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli 1/4 szkl ciepłej wody farsz: 30 g żółtego sera 1 parówka 3 pomidorki(...)kroimy i przekładamy do miseczki. Następnie dodajemy serek, ketchup oraz przyprawiamy do smaku, mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i chwilę wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i wykrajamy kółka. Na każdy środek nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy w kształt pieroga. Robimy tak do wykorzystania składników. Pierogi pizzowe układamy na blaszce, przykrywamy ściereczką

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pierogi z Kapustą i Borowikami 157

farsz: nieduża główka kapusty (ok. 1 kg) ok. 100-120 g suszonych borowików 3 nieduże cebulę masło do smażenia (ok. 50 g) sól  pieprz ciasto: 600 g mąki Poznańskiej Lubella - idealnej do pierogów ponad szklanka wody (ok. 1 i 1/4) 2 łyżki oleju szczypta soli duża cebula + masło na omastę Pierogi z Kapustą i Borowikami - Sposób przygotowania(...)oraz pieprzem. Ciasto: Z mąki, wody, oleju oraz soli zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy miską (tak aby nie miało dopływu powietrza) i odstawiamy na minimum 15 minut aby odpoczęło.  Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki i na każdy z nich wykładamy ok. pół łyżki farszu. Lepimy pierogi

Słodka Strona
Pierogi z jagodami 97

jagodowy w pełni! Jako, że całą rodzina uwielbiamy te aromatyczne leśne owoce, każdego lata przynajmniej raz (a najlepiej kilka razy) muszą pojawić się u nas pierogi z jagodowym nadzieniem :) Są wprost wyborne! Ciasto jest bardzo miękkie i delikatne, po brzegi wypełnione jagodami, cieniutko rozwałkowane, nie rozkleja się podczas gotowania. Pierogi najlepiej smakują nam polane osłodzonym, gęstym greckim jogurtem(...)tartą, która wchłonie nadmiar ewentualnego soku z owoców. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy. Ciasto: Mąkę przesiewamy, robimy w niej wgłębienie i dodajemy jajko, sól oraz olej. Zagniatamy. Dolewamy po trochu ciepłej wody, do momentu aż ciasto przestanie się lepić do rąk i stolnicy. Odrywamy po kawałku ciasta (resztę najlepiej trzymać np. pod miską, aby nie wysychało) i cienko rozwałkowujemy

MyCookBook.pl
Chinkali (khinkali) - gruzińskie pierogi z mięsem 135

ciasta. Palcami trzymamy chinkali za ten ogonek, nadgryzamy ciasto i wypijamy rosół ze środka pierożka, a następnie zjadamy resztę. Ogonek zazwyczaj jest twardszy niż pozostałe ciasto, więc go odkładamy (po zostawionych ogonkach można będzie policzyć,  kto ile pierożków zjadł:) Przygotowanie chinkali wymaga nieco czasu i cierpliwości. Ciasto na chinkali powinno być bardziej twarde, niż na tradycyjne nasze pierogi(...)chinkali, wie, że najlepiej smakują na gorąco, nie warto więc gotować ich na zapas. A do podania wystarczy świeżo mielony pieprz. Chinkali (khinkali) - gruzińskie pierogi z mięsem Składniki (na ok 25-30 sztuk): ciasto: 500g maki (typ 650) 220ml wody  1 łyżeczka soli nadzienie: 500g wołowiny (karkówka, łata) 250g tłustej wieprzowiny 2 duże cebule 2 ząbki czosnku sól

Obiad gotowy
Calzone z mięsem i warzywami 114

udaje .Ciasto jest super, bo nie lepi się do stolnicy ani rąk, łatwo się je wyrabia. Po upieczeniu jest pyszne i chrupiące. Można dawać różne farsze, takie jakie lubimy. Składniki: Ciasto: 25 gr. drożdże 100 ml. woda ( potrzebna do drożdży ) 450 gr. pszenna mąka ( około 1 i 3/4 szklanki ) 5 łyżek oleju 200 ml. woda ( potrzebna do ciasta ) 1 łyżeczka(...)stolnicy posypaną mąką na okrągły placek o średnicy 18 cm. Na połowie nałożyć mięso z czosnkiem i kukurydzą i posypać wszystko z tarkowanym żółtym serem. Ciasto zginamy w połowie i formujemy pieroga. Ważne, aby dobrze skleić brzegi. Calzone ułożyć na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia . Na talerzu roztrzepać jajko, posmarować ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika

Smaczne Potrawy
Ravioli z borowikami i aromatycznym sosem grzybowym 183

sprawiając, że danie ma prawdziwie głęboki smak. Ravioli z borowikami i aromatycznym sosem grzybowym Ciasto: białko do smarowania ciasta 1 g soli 5 łyżek wody 4 jaja całe i żółtko 500 g mąki pszennej. Mąkę, sól, roztrzepane jaja i wodę zagniatamy na jednolite gęste ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na minimum godzinę (w tym czasie przygotujemy resztę(...)Następnie sos zaciągnąć mąką rozrobioną z wodą, ewentualnie doprawić pieprzem.  Przygotowanie ravioli: Ciasto rozwałkować jak najcieniej - 1 mm. Jeżeli posiadacie maszynkę do makaronu, warto teraz z niej skorzystać. Na jednej połowie ciasta ułożyć w odległości około 3 cm od siebie farsz, a drugą połowę ciasta posmarować roztrzepanym białkiem jaja. Tę posmarowaną część nałożyć na tę z farszem i docisnąć

Poezja Smaków - blog kulinarny
Wigilia – co można przygotować wcześniej, zrób wcześniej 131

można przerobić ją na włoskie pizzoccheri i mieć na obiad. W końcu Wigilia za ponad tydzień a coś jeść trzeba. 20.12 Dzień 3: Pierogi i uszka w jednym Bierzemy kapustę z grzybami przygotowaną wczoraj. Zagniatamy ciasto z tego przepisu . Teraz najważniejsze. Będziemy potrzebować pomocnika. Jeśli samemu zabierzesz się za pierogi to będziesz je robić pierwszy i ostatni(...)osoby praca sama się pali w rękach i robi się bardzo przyjemna. Pomoc nie musi być bardzo wykwalifikowana, bo przy pierogach jest sporo prostych prac typu wyjmowanie z garnka, pilnowanie czasu, wycinanie ciasta szklanką. Pomocnik musi być tylko na tyle kumaty, żeby nie wylał na siebie garnka z wrzątkiem i żeby policzył ile nam pierogów wyszło.Potrzebujemy minimum

Ugotowane pozamiatane
Oponki karnawałowe 75

prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Ser i margaryn\u0119 zmieli\u0107.\r","Doda\u0107 jajka, m\u0105k\u0119, cukier, s\u00f3l i sod\u0119. \r","Zarobi\u0107 ciasto (ciasto ma by\u0107 wolniejsze ni\u017c na pierogi).\r","Rozwa\u0142kowa\u0107 na grubo\u015b\u0107 ok 0,5 cm.\r","Wykrawa\u0107 szklank\u0105 i kieliszkiem.\r","Sma\u017cy\u0107(...)łyżeczka spirytusu, 0,5 szklanki cukru, 0,5 kostki margaryny, olej, sól Przygotowanie: Ser i margarynę zmielić. Dodać jajka, mąkę, cukier, sól i sodę. Zarobić ciasto (ciasto ma być wolniejsze niż na pierogi). Rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wykrawać szklanką i kieliszkiem. Smażyć na gorącym głębokim tłuszczu krótko do zarumienienia na obu stronach. Smocze porady: Najwygodniej wkładać

Bardzo Gruby Smok
Weganskie pieczone pierogi z ziemniakami i groszkiem 168

książki Malki Kafki "God Food". Nie sa trudne w przygotowaniu, mają pyszny farsz i super ciasto. Dawno nie pracowałam z tak elastycznym i gładkim ciastem! polecam je Wam także jako przekąskę na zimno idealna na wycieczkę, biwak czy przejażdżkę rowerową :) Wegańskie pieczone pierogi z ziemniakami i groszkiem ciasto: 2-3 szkl maki pszennej 1 szkl. ciepłej wody

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierogi grzybowo - chlebowe 140

chleb pokruszyć drobniutko. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć cebulę, dodać grzyby i przyprawy do smaku, smażyć do całkowitego odparowania płynu. Wystudzić, dodać chleb i jajko. Wymieszać. Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki, lepić pierogi z nadzieniem . Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z tłuszczem i przysmażoną cebulką

Gotowanie jest łatwe
Pierożki serowe z jabłkami 376

To są moje ulubione pierożki! Przypominają mi smak z mojego dzieciństwa. Mama zawsze robiła je wieczorem do mleka, a potem całą rodzinką siadaliśmy i graliśmy w

Niezły Młynek
Pierogi pieczone (z farszem serowym i wędzonym kurczakiem) 178

autorski (mój). Osobiście - wolę pierogi pieczone od tych tradycyjnych. Propozycja farszu jest bardzo smaczna, ale możecie modyfikować składniki według własnego gustu.  Ciasto jest elastyczne, nie pęka i łatwo mu nadać pożądany kształt. Klejenie takich pierogów sprawia wielką radość. Pierożki mają chrupiącą skórkę i  jednocześnie są puszyste oraz pulchne w środku.   Ciasto: 2,5 szklanki mąki(...)połączyć i doprawić czarnuszką. Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski, wbić jajko, dodać sól, wodę i wyrabiając - dolać oliwy. (Ciasto ma być elastyczne.) Ciasto podzielić na części. Każdą z nich rozwałkować i wycinać foremką dowolne kształty (wycinałam serduszka i kółka). Na środku kawałka ciasta położyć farsz i przykryć drugim kawałkiem (takim samym kształtem). Pierogi mocno skleić - dociskając widelcem. Wierzch

Di gotuje
Pierogi z truskawkami + mrożenie 123

z Truskawkami. Nie są tak smakowite jak te z jagodami, ale mimo wszystko są bardzo dobre. Ich przygotowanie nie zajmuje tak dużo czasu gdy wykorzystacie przyrząd do lepienia pierogów, który znajdziecie na targowiskach albo w sklepach internetowych. Jeżeli chcielibyście przygotować sobie ich trochę więcej na później, nic prostszego, wystarczy je zamrozić ;) Smakują później równie dobrze. Zapraszam!" Składniki(...)wierzch gotujemy jeszcze około minutę ). Wyławiamy z wody, odcedzamy i zdobimy kleksem ze śmietany zmieszanej z cukrem. Smacznego!  * Mrożenie Pierogów. Jeżeli chcielibyście zamrozić pierogi to na sam początek ciasto należy przygotować troszkę grubsze - nie przeźroczyste, będzie dużo smaczniejsze, po rozmrożeniu. Pamiętajcie, że pierogów nie powinno się mrozić wrzucając je od razu do torebki. Przygotujcie w zamrażalce

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania