mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:147/214)

Makaron z tuńczykiem i pomidorami 102

sycących dodatków. Na końcu koszyk na warzywa, żeby nie zabrakło witamin, świeżości i koloru. I można zacząć gotować. Dokładnie tak powstał pomysł ten makaron. Pół słoiczka kaparów i mały słoik anchois w lodówce, puszka tuńczyka w szafce i wspaniałe, dojrzałe pomidory w moim małym, koszykowym warzywniaku. Zgodnie z włoską zasadą „prosto i pysznie” postanowiłam przygotować lekki obiad. Jaki(...)mojej kuchni. Wykorzystuję go przede wszystkim do sałatek i past kanapkowych, ale świetnie smakuje też na ciepło, właśnie w wersji z makaronem. Gdy kupuję tuńczyka w puszce lub w słoiku zwracam uwagę na kilka rzeczy. Kluczową kwestią jest to, czy ryba jest w kawałkach czy rozdrobniona . Tej drugiej nie kupuję nigdy – walory smakowe i jakościowe są dość niskie. Zawsze

Na-talerzu.pl
Pikantny ketchup z cukinii. 101

Pyszny domowy ketchup, sos, zależy do czego użyjecie. Ja uwielbiam dodawać do mięs i domowej pizzy! Co nam trzeba? 3 kg cukinii (ok. 6 sztuk) 1 kg cebuli 2 łyżki soli 1 szklanka cukru 1 szklanka octu po 1 łyżce słodkiej papryki i ostrej, pieprzu czarnego 3 słoiczki (200g) koncentratu pomidorowego Robimy! Cukinię myjemy, obieramy, tniemy końcówki i kroimy(...)przyprawy i ocet. Gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut bez przykrycia. Na sam koniec dajemy koncentraty i jeszcze podduszamy całość 10 minut. Gorący ketchup nakładamy do wyparzonych i suchych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Gotowe! Share 0 Tweet 0 Pinterest 1 1 Shares The post Pikantny ketchup z cukinii. first appeared on Latosiowy

Latosiowydom
Chrzanica - kuchnia podkarpacka 207

Chrzanica - kuchnia podkarpacka Chrzanica to smaczna, aromatyczna zupa rodem z Ziemi Brzozowskiej, przygotowana na bazie wywaru z mięsa i zakwasu na żur. Dominującym smakiem w zupie jest oczywiście chrzan, który doskonale komponuje się z białą kiełbasą i jajkiem, z którymi chrzanica jest podawana. Gęstości zupie nadają ugotowane i rozdrobnione warzywa oraz śmietana. Kropką na „i” jest koperek, który podkreśla smak(...)wywaru z kości lub wędzonego boczku 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 2-3 ziemniaki 1/2 l zakwasu na żur (biały barszcz) 5-6 ząbków czosnku 1 cebula mały słoik chrzanu (około 180 g) 1/2 l śmietany 500 g białej kiełbasy (użyłam cienkiej) ugotowane jajka koperek sól i pieprz Umyte i obrane warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki i cebulę) kroimy

Trzeci talerz
Sałatka grzybowa polana 301

ostatnim czasie stała się hitem internetu. Sałatka nie tylko pięknie się prezentuje ale też wybornie smakuje.   Oto moja wersja tej sałatki.  1 średni słoik marynowanych pieczarek  2 ugotowane marchewki 1 większy lub 2 małe ugotowane ziemniaki 1 filet z kurczaka (ok. 200g) 2 jajka ugotowane na twardo 2 ogórki konserwowe 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku majonez(...)oprószyć solą i pieprzem oraz posmarować warstwą majonezu. Kolejna warstwa to pokrojone w kosteczkę ziemniaki,sól,pieprz i majonez. Na ziemniaki ułożyć pokrojone w kostkę ogórki konserwowe i usmażone mięso. Posmarować majonezem i ułożyć warstwę z posiekanych jajek,oprószyć solą i pieprzem,posmarować majonezem. Górę można posypać startym żółtym serem,ja tego już nie robiłam.  Tortownicę szczelnie zakryć folią

Kolorowa kuchnia Elki
Bazyliowy ketchup z papryki 199

drobno posiekać   Paprykę umyć i pozbawić gniazd nasiennych. Cebulę i czosnek obrać z łupin. Pomidory suszone odcedzić z zalewy. Wszystkie warzywa zmielić na dużych oczkach w maszynce do mięsa. Tak otrzymane puree przełożyć do dużego garnka o grubym i szerokim dnie - duży gar pozwoli na szybsze odparowanie nadmiaru płynu, a grube dno zapobiegnie przypaleniu podczas gotowania . Doprowadzić do zagotowania(...)być ostatecznie gęsty . Na końcu wyjąć liście laurowe i zmiksować resztę blenderem na gładką masę. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Chwilę jeszcze podgotować. W międzyczasie przygotować słoiki do wekowania. Należy wybrać niepopękane słoiki bez wyszczerbień oraz niezardzewiałe nakrętki o równych brzegach. Wszystko umyć dokładnie w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń, następnie wyparzyć przez kilka minut

Grunt to przepis!
Marynowana pierś z kurczaka 142

1 kg piersi z kurczaka mąka sól 2 jajka bułka tarta marynata; 1,5 octu 3 szkl wody szczypta chili w płatkach pół łyżeczki słodkiej papryki

Gotowanie jest łatwe
Zaskocz bliskich 226

chilli). Odstaw do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Przygotuj suszone pomidory w oleju, czosnek marynowany w curry i ser camembert, pokrój wszystko w cienkie paski. Na każdy plaster mięsa ułóż ser, pomidory i czosnek. Zawiń ciasno roladki, aby nie rozwinęły się podczas smażenia. Po obtoczeniu, w jajku i bułce z odrobiną mąki, usmaż na złoty kolor z dwóch stron(...)bądź dobrego oleju, ocet balsamiczny, łyżeczka miodu, ząbek czosnku, gruboziarnista sól (sól najpierw rozpuść z octem, następnie dodaj resztę składników - inaczej sól się nie rozpuści) wymieszaj wszystko w małym słoiku, energicznie potrząsając]. Tak przygotowane składniki ułóż na talerzach, podaj gościom i wysłuchuj pochwał na temat smaku tego dania :) Natka

Gotuj z Natką
Sok z winogron na zimę 188

Sok winogronowy Sok z winogron z powodzeniem można przygotować z winogron, które rosną na działce lub w ogrodzie. Przeważnie nie są to odmiany deserowe więc owoce

Korniszonki
Schabowe roladki z boczkiem i suszonymi pomidorami 216

roladek. Należy je zacząć robić dzień wcześniej przed podaniem. Składniki na 28 roladek: 1,2 kg schabu bez kości 30 dag surowego boczku pokrojonego w cienki plastry 1 słoik z suszonymi pomidorami 1 opakowanie liści laurowych ½ opakowania suszonej bazylii ½ opakowania suszonego majeranku sól, pieprz do smaku 1 puszka krojonych pomidorów 2/3 szklanki oleju ½ szklanki   wody wykałaczki dodatkowo folia aluminiowa(...)niż plaster schabu. Plaster schabu posypać szczyptą bazylii i położyć połowę suszonego pomidora. Całość wraz z boczkiem zawinąć i zabezpieczyć wykałaczką, żeby się roladka nie rozleciała. Podobnie zrolować pozostałe mięso.   Na dno naczynia w którym będziemy piec , Gotowe roladki układać w dużym naczyniu obok siebie. U mnie było dosyć szerokie naczynie podobne do blachy tylko, że grubsze i wyższe

Na słodko lub wytrawnie
Pyszna zimowa surówka z jarmużu 119

Ostatnio sporo sobie słodziliśmy w te mroźne dni, dlatego dziś świeża i absolutnie przepyszna surówka. Bohaterem jest świeży jarmuż, który zimą jest jednym z lepszych źródeł

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Śledzie z suszonymi owocami, czyli świąteczne śledzie tutti frutti 128

Śledzie z suszonymi owocami - świąteczne śledzie tutti frutti Śledzie z suszonymi owocami to kolejna śledziowa wariacja - idealne połączenie smaków słodkich, słonych i kwaśnych. Wytrawne, świąteczne śledzie

Korniszonki
Kiełbaski w cieście 197

Kiełbaski w cieście to bardzo prosta przystawka, która jest bardzo prosta w przygotowaniu. Ponadto w ten sposób można skusić dziecko do spróbowania mięsa poprzez zabawę w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mięsne kulki w occie 100

dołączyć mięsne kulki w occie – poza walorami smakowymi, mają tajemną moc – wydłużają życie na imprezie Składniki: 1 kg mięsa mielonego bułka tarta 2 jajka szklanka octu 2 cebule ziele angielskie liść laurowy sól pieprz cukier Przygotowanie: Mięso wrzucamy do sporej miski, w której będzie nam się wygodnie wyrabiało masę. Dodajemy 2 jajka, sól, pieprz i bułkę tartą. Wyrabiamy(...)dodajemy cebulę. Gdy całość znów się zagotuje wrzucamy kulki i gotujemy 15 min. Po tym czasie wyłączamy gaz i czekamy aż wszystko wystygnie. Ostatni krok to przełożyć kulki do słoików i zalać zalewą. Po 2-3 dniach nadają się do spożycia. No to zdrowie !!! The post Mięsne kulki w occie appeared first on Kulinarna Patilogia

Kulinarna Patilogia
Ocet Jabłkowy 106

witaminę C, biotynę. Sód, potas, wapń, magnez również w occie jabłkowym jest. W kuchni używam go niemal do wszystkiego  : sałatek, marynowania , sosów, zup, marynowania mięsa. Pro zdrowotnie na zgagę, na odbarwienia na skórze (tak zaw. plamy starcze), na odkwaszenie organizmu, do płukania włosów aby miały lepszą kondycję. to tylko kilka przykładów . Teraz do dzieła - jak go robię. Składniki(...)Każdego dnia więcej fermentacji , pomaga w tym mieszanie.         Jabłka powinny fermentować w ciemnym pojemniku. Ponieważ nie mam takiego , słoik wkładam do torebki papierowej i wkładam do kartonu.  Brązowy pasek na dole fotografii to " matka " Tworzy się po kilku dniach fermentacji. Przy zlewaniu  należy ją przełożyć do zlanego płynu.  Po 7-8 dniach

Eli Gotowanie
Kostka piernikowa bez pieczenia 384

Święta piekarnik chodzi non-stop. Też tak macie? Nic straconego. Gdy pieką się pasztety i mięsa, możemy w tym samym czasie przygotować pyszne ciasto. Kostka piernikowa nie wymaga pieczenia, ale w smaku jest tak wspaniała, że może przebić nawet tradycyjny piernik. Jestem pewna, że większość osób nawet nie domyśli się, że jej podstawą ją kakaowe herbatniki. Nabierają szczególnego smaku namoczone(...)pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 2-3 krople ekstraktu lub aromatu migdałowego 2 żółtka 250 g miękkiego masła Dodatkowo: ok. 500-600 g herbatników kakaowych 1 słoik dżemu śliwkowego lub z czarnej porzeczki (ok. 250 g) 1 szklanka zaparzonej kawy zbożowej Inki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika (bez dodatku mąki) wiórki kokosowe

Poezja smaku
Konfitura z czereśni 164

czereśnie zdecydowanie wolę prosto z drzewa, „na surowo”. Ale to lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni to będzie idealny dodatek do mięs (no chyba, że dzieci wcześniej wyjedzą ) Tegoroczne czereśnie były przesłodkie i bardzo, bardzo ciemne (pogoda naprawdę zrobiła dobrą robotę), dlatego dodałam zdecydowanie mniej cukru niż planowałam. Składniki: 1 kg czereśni(...)minut – do momentu aż sok odparuje i masa zgęstnieje. Od czasu do czasu należy porządnie pomieszać, żeby konfitura się nie przypaliła. Gorącą konfiturę przekładamy do słoików, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia. Nie pasteryzowałam. Jak pisałam we wstępie, konfiturę planuję wykorzystać do dań mięsnych – pieczonych, aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie, aby delektować się świeżymi rogalikami

gutfut
Mięsne kulki w occie 189

mają tajemną moc – wydłużają życie na imprezie Składniki: 1 kg mięsa mielonego bułka tarta 2 jajka szklanka octu 2 cebule ziele angielskie liść laurowy sól pieprz cukier Przygotowanie: Mięso wrzucamy do sporej miski, w której będzie nam się wygodnie wyrabiało masę. Dodajemy 2 jajka, sól, pieprz i bułkę tartą. Wyrabiamy do czasu aż powstanie jednolita masa, która nie klei(...)dodajemy cebulę. Gdy całość znów się zagotuje wrzucamy kulki i gotujemy 15 min. Po tym czasie wyłączamy gaz i czekamy aż wszystko wystygnie. Ostatni krok to przełożyć kulki do słoików i zalać zalewą. Po 2-3 dniach nadają się do spożycia. No to zdrowie !!! The post Mięsne kulki w occie appeared first on Kulinarna Patilogia

Kulinarna Patilogia
Utopence, czyli parówki marynowane z chili i czosnkiem 309

kawałki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Połowę papryczki pokroić w paseczki lub plasterki.W słoiku układać kawałki parówek wraz z czosnkiem i papryczką. Całość zalać przestudzoną zalewą. Słoik zakręcić. Po całkowitym wystygnięciu przełożyć w chłodne miejsce. Najbardziej optymalna byłaby klasyczna spiżarnia. W lodówce jest trochę za zimno. Biorąc jednak pod uwagę, że większość z nas mieszka(...)Nove. Linia "Natura" jest nową propozycją dla osób szukających zdrowszych wędlin. Szerzej pisałam o niej w poście o sałatce jarzynowej.Wykorzystane przeze mnie parówki składają się z 83% mięsa wieprzowego. Są smaczne, bez chrząstek, czy innych paskudztw, które nieraz strzelają w zębach podczas jedzenia parówek. Przede wszystkim jednak nie zawierają glutenu i dodatków z serii E - jest to ważne, kiedy szuka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Podstawowa, meksykańska salsa 197

kumin (1/8 łyżeczki). Całość zmiksować, aż do uzyskania ulubionej konsystencji - u mnie z niewielkimi kawałkami warzyw. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku solą i cukrem. Przygotowaną salsę przełożyć do słoika/plastikowego pojemnika przeznaczonego do kontaktu z żywością, zakręcić/zamknąć i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę w celu przegryzienia się smaków. Salsę podawać schłodzoną z nachosami, krakersami, czy grubo(...)błon i nasion, które nadają jej ostrości. Salsa jest idealna do nachos, grubo krojonych chipsów czy krakersów. Pasuje także do tortilli, tacos, quesadillas, enchiladas, czy jako dodatek  do mięs. Kumin to nie to samo, co stosowany w polskiej kuchni kminek. Salsę należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu max. 24 godzin od przygotowania. Źródło przepisu:   The Pioneer

Gospodyni Miejska
Jak mrozić jedzenie – 10 zasad 243

tego co już raz rozmroziliście . Jeśli tak zrobicie, rozwiną się bakterie, które sprawią, że jedzenie się zepsuje. Wyjątek stanowią produkty gotowane między jednym a drugim mrożeniem. Jeśli np. zamrożone mięso zamienicie w sos al ragu, możecie spokojnie go zamrozić. Bakterie zostaną bowiem unicestwione podczas gotowania. 3. Dobre opakowanie to podstawa W co pakować? Jeśli macie niewiele miejsca sprawdzą się zasuwanie(...)Generalnie produkty w zamrażalniku warto układać ciasno – dzięki temu będzie lepiej pracował (tak jak pisaliśmy – mrożonki chłodzą swoich sąsiadów). Do mrożenia zup, przede wszystkim rosołu bazowego, używamy słoików . Zajmują więcej miejsca niż torebki, ale za to można ich używać dużo dłużej, wygodniej się w nich rozmraża i przenosi jedzenie. Są też lepsze do mrożenia długoterminowego i bardziej ekologiczne

Niedzielny kucharz
Pomidorowy tatar (wegański, bez oleju) 193

Tatar to popularna zakąska, tradycyjnie przyrządzana z mielonego lub drobno siekanego mięsa z dodatkiem żółtek jajek, cebuli, oleju i przypraw, spożywana na surowo. Mnie ta kombinacja nigdy nie smakowała, ale za to wegański, mocno pomidorowy tatar bardzo przypadł mojej rodzinie do gustu, włączając dzieci. W dodatku, nie zawiera w ogóle oleju, czyli jest zdecydowanie zdrowszy. Taka smaczna propozycja na lekki(...)balsamicznego 3/4 szklanki wody sól i pieprz do smaku Wykonanie: Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, pomidora ostrożnie parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Kapary ze słoika odcedzamy i kroimy w niewielkie kawałki. W dużym naczyniu kruszymy wafle ryżowe, wsypujemy paprykę słodką, wędzoną i całość mieszamy. Dodajemy cebulę, pomidora, kapary, przecier pomidorowy, ocet balsamiczny i wodę. Tatar

Lamarida.pl