mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:137/214)

Domowa przyprawa do Taco 170

dodać do smaku więcej soli i/lub czarnego pieprzu Przyprawę przechowywać w szczelnie zakręconym/zamkniętym słoiku/pojemniku.   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 1 porcja przyprawy. W słoiku widocznym na zdjęciu jest 9 porcji (wszystkie składniki pomnożone razy 9) przyprawy. W celu wykonania 6 porcji przyprawy należy wymieszać ze sobą: 1/4 szklanki (tj. 4 łyżki) chili w proszku(...)samo, co stosowany w kuchni polskiej kminek. Przyprawę do Taco należy przechowywać w szczelnie zamkniętym/zakręconym pojemniku/słoiku.  Przyprawa idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs tj. do drobiu, wołowiny, wieprzowiny. Można ją dodawać do zup, sałatek, dipów, kebabów oraz wszystkich potraw kuchni meksykańskiej. 1 łyżeczka = 5 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 szklanka = 1 cup = 240 ml. Źródło

Gospodyni Miejska
Pesto z oliwek i suszonych pomidorów 218

tylko sos do makaronu , jeśli lubisz ten smak, to znakomicie doprawi ono chleb paleo (np. niskowęglowodanowy ), jajka na twardo, omlety, naleśniki paleo, majonez paleo, warzywa, sosy do sałatek albo mięsa, a nawet makaron z warzyw. Pesto możesz używać jako sos do warzyw na zimno pokrojonych w słupki (dobre na imprezy), ale dobrze też doprawia warzywa na ciepło, np. gotowane(...)łyżek oliwy Opcjonalnie , do smaku: 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka suszonej bazylii szczypta soli kilka łyżek startego parmezana lub podobnego sera Oliwki biorę ze słoika – z reguły najprostsze marynowane, same zielone albo mieszane – raz użyłem nadziewanych papryką i efekt był bardzo ciekawy. Suszone pomidory najlepiej kupić suche, a nie w zalewie z oleju słonecznikowego

PaleoSMAK
Pulpety indycze w sosie koperkowym 137

kopiaste łyżki posiekanego koperku sok z cytryny sól pieprz WYKONANIE: Cebulę obrałam i starłam do miski na tarce z drobnymi oczkami. Dodałam do niej zmielone mięso, jajko, pokrojoną w drobniusieńką kosteczkę czerstwą bułkę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Masę bardzo dokładnie wyrobiłam ręką i utoczyłam z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Bulion zagotowałam w rondelku(...)przelałam do sosu. Gotowałam delikatnie mieszając do zagęszczenia, dodałam posiekany koperek i doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pulpety podałam z młodymi ziemniaczkami i mizerią ze słoika

Kuchenne zapiski Edyty
Naleśniki z farszem fasolowo-ciecierzycowo-pomidorowym 215

Zamiast tradycyjnych krokietów z mięsem czy z kapustą przygotowałam bardzo pożywne krokiety z pastą z białej fasoli, ciecierzycy i suszonych pomidorów. To kolejna propozycja do kulinarnej akcji Małgosi - Przepis miesiąca - dania z roślin strączkowych. Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1,5 szklanki mleka 1/2 łyżeczki oleju 2 duże jajka sól, szczypta cukru pudru(...)panierowania: roztrzepane jajka i bułka tarta Nadzienie: 400 g ugotowanej białej fasoli 400 g ugotowanej ciecierzycy 2-3 ząbki czosnku, najlepiej upieczone z oliwą w piekarniku 1 słoik suszonych pomidorów plus oliwa do nadania pożądanej konsystencji 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki majeranku 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki lub lubczyku sól i pieprz do smaku Fasolę i ciecierzycę namoczyć

Czerwień i błękit
Sałatka z selera konserwowego i ananasa. 100

kwas foliowy. Związki mineralne to: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 1 puszka ananasa – 1 słoik selera konserwowego – 1 woreczek ryżu – 1 puszka kukurydzy – przyprawa do kurczaka – sól, pieprz – 1 mała pierś z kurczaka – 3 ogórki konserwowe – 4 łyżki jogurtu greckiego Pierś z kurczaka kroimy(...)jest tajemnicą, że sałatki są zdrowe, a to połączenie kurczaka i warzyw oraz ryżu jest znakomitą opcją na samodzielny posiłek . Wspaniale jest łamać stereotypy i łączyć owoce z mięsem , tym razem połączymy soczystego i słodkiego ananasa z delikatną piersią z kurczaka . Ananas nadaje sałatce nieco tropikalnej nuty i pysznie łączy się z kurczakiem . Sałatka dzięki, której nasze kubki smakowe oszaleją

Zdrowy Styl Joanny
Czosnek konfitowany 54

Czosnek konfitowany sprawdzi się idealnie do mięs, past, kanapek czy jako dodatek do sałatki. Dzięki długiemu pieczeniu jest kremowy i bardzo delikatny. Oliwę, która przeszła smakiem podczas pieczenia również możecie wykorzystać do sałatek. U mnie czosnek konfitowany idealnie sprawdza się do tej sałatki . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Czosnek konfitowany Składniki 8 główek czosnku 0,5 łyżeczki soli(...)obieramy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy sól, gałązki rozmarynu. Całość zalewamy oliwą z oliwek tak żeby przykryła cały czosnek. Pieczemy 80 minut w 120 stopniach. Upieczony czosnek przelewamy do słoika, przechowujemy w chłodnym miejscu do 2 tygodni. Artykuł Czosnek konfitowany pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Czernina bez krwi 177

poszczególne elementy. Korpus, skrzydełka, żołądek, serduszko, wątróbkę włożyć do garnka, dodać włoszczyznę i przyprawy, zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu około 3 godzin. Wywar przecedzić. Obrać mięso z kości. Mięso i podroby pokroić w drobne kawałki i wrzucić do wywaru. Śliwki zmiksować z odrobiną wywaru. Gruszkę pokroić w kostkę. Śliwki, wiśnie i gruszkę dodać do wywaru. Zagotować. Zupę(...)gęsi, pęczek włoszczyzny, 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 8 ziaren pieprzu czarnego, 2 ząbki czosnku, do doprawienia zupy: 150 g wiśni mrożonych (u mnie wiśnie ze słoika ), 80 - 100 g suszonych śliwek, 1 duża twarda gruszka, 30 – 40 ml octu jabłkowego, miód gryczany ( 2 – 3 łyżki), cukier, majeranek

królestwo garów
Zupa kapuściana 76

Nasza zupa kapuściana, to pyszna zupa warzywna bez mięsa i ziemniaków. Przygotowana tylko ze świeżej białej lub włoskiej kapusty, marchwi, selera, cebuli oraz pokrojonych w kostkę pomidorów. To idealna zupa na odchudzanie, ponieważ jest niskokaloryczna i z niewielką zawartością węglowodanów. Zupa z kapusty jest bardzo sycąca, łatwa do przygotowania oraz co najważniejsze bardzo zdrowa. Jest niedroga i dobrze się przechowuje(...)zupę kapuścianą jest uniwersalny i możesz przygotować go również z białej kapusty młodej lub kapusty pekińskiej. W sezonie zdecydowanie polecamy dodać pomidory świeże, poza sezonem krojone bez skórki ze słoika lub puszki. Warto podkreślić, że duża ilość kapusty nie przytłacza tej pysznej zupy, wręcz przeciwnie, dodaje delikatnej słodyczy, która idealnie równoważy się z pozostałymi składnikami. Jeśli lubisz, zupie możesz dodać

Kuchnia Na Wypasie
Domowe pesto jest najlepsze! 109

można zrobić ze wszystkiego. Zamiast bazylii możecie użyć rukoli lub zmiksować jarmużowe pesto . Macie pod dostatkiem natki pietruszki, zmiksujcie pesto pietruszkowe . Tego typu sos na zimno świetnie pasuje do mięsa z grilla, warzyw i feta. Możecie go również użyć jako marynaty lub po prostu wymieszać z twarożkiem. To wspaniały sos do makaronu lub sałatek . Pesto z bazylii około(...)łodygi bazylii grubo pokrój. Umieść wszystkie składniki w malakserze i zmiksuj na gruboziarniste pesto. Jeśli pesto jest za gęste dodaj więcej oliwy lub wody. Dopraw pesto solą. Przełóż do słoika. Polej wierzch oliwą i zamknij słoik. Oliwa chroni pesto przed utlenieniem i zachowuje jego świeżī zielony kolor.   The post Domowe pesto jest najlepsze! appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Sałatka z selerem, porem i czerwoną fasolą 132

Sałatka z selerem, porem i czerwoną fasolą to kolejna propozycja z serii moich ulubionych sałatek, które często goszczą u nas na stole. Dobra na śniadanie, zarówno

Calzonella.com
Pasztetowa wędzona 179

razem z warzywami nastawiamy jak na rosół i na wolnym ogniu gotujemy aż do miękkości. Pod koniec na 10 min wkładamy umytą wątróbkę. Ugotowane mięso i warzywa wyjmujemy, oddzielamy mięso od kości i mielimy przez maszynkę razem z ugotowanymi warzywami. Wszystko umieszczamy w garnku, dodajemy przyprawy do smaku, sól pieprz, majeranek, pieprz ziołowy, kaszę manną i dolewając rosołu(...)przy pomocy samego lejka, zawiązujemy dokładnie.  Parzymy kiełbaski w 80 st przez ok 50 min. Osuszamy i wędzimy ok 5 godzin w temp 60 st. Pasztetem można napełnić słoiki i pasteryzować 45 min w szybkowarze

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z makaronem w kształcie ryżu i kurczakiem 1101

makaronu w kształcie ryżu, 2 piersi z kurczaka, 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa, 3 łyżki oleju, 1 słoik groszku z marchewką, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 1 duży por (biała część),  2 czubate łyżki majonezu, 1 łyżeczka ketchupu, sól, pieprz (do smaku). Makaron w kształcie ryżu jest bardzo ciekawym dodatkiem do sałatek. Oprócz delikatnego smaku, ma dodatkową zaletę błyskawicznego przygotowania(...)sałatkę z dodatkiem kurczaka i warzyw. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawą gyros i zalać olejem. Wymieszać i odstawić na minimum 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso usmażyć na rozgrzanej patelni. Odstawić do wystudzenia. Makaron ugotować, odcedzić i również odstawić do wystudzenia. Marchewkę z groszkiem i kukurydzę dokładnie odcedzić. Por pokroić w półkrążki. Wszystkie składniki przełożyć

Świat Domowej Kuchni
Pasta z wędzonej makreli 220

stołu i sposobem na wykazanie się fantazją w dekorowaniu potraw. Makrelę dokładnie obieramy ze skóry i pozbawiamy ją ości. Rozgniatamy rybę widelcem – nie blendujcie jej, pozwólcie zachować kawałkom wędzonego mięsa ich kształt i teksturę. Mieszamy rozdrobnioną rybę ze smarownym serkiem twarogowym, majonezem, sokiem z cytryny i cytrynową skórką. Dodajemy dwie łyżeczki chrzanu, usiekaną na mgiełkę natkę pietruszki. Próbujemy – dosalamy(...)mogły się rozwinąć. SKŁADNIKI 200g makreli wędzonej (waga po oczyszczeniu ryby ze skóry i ości) 100g smarownego serka twarogowego 1 pełna łyżka majonezu (30g) 2 łyżeczki chrzanu tartego ze słoika (20g) 1-2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 1 pełna łyżka natki pietruszki, bardzo drobno posiekanej sól świeżo mielony pieprz

Karo in the Kitchen
PASTA POMIDOROWA 138

oczywiście pomidory, które łączy się z owocami i różnymi aromatycznymi dodatkami. Przyprawia się je aby miały smak bardziej ostry lub łagodny. Nadają się jako składnik zimnych sosów do mięsa, jako dodatek do białych lub żółtych serów, do pieczywa itp. Ponieważ pasty przygotowuje się przez parowanie zagęszczając masę, brak w nich witaminy C.  Moi Drodzy, dzisiaj przepis na domową pastę(...)pieprzu czarnego łyżeczka mielonej papryki (ostrej lub słodkiej) 2 łyżki cukru sól do smaku ulubione zioła (bazylia, rozmaryn lub tymianek) - ewentualnie zmiażdżony czosnek - ewentualnie PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotowujemy niewielkie słoiki oraz zakrętki. Dokładnie je myjemy oraz wyparzamy. Uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwamy i zastępujemy je nowymi. Krok 2. Pomidory myjemy, kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka z grubym dnem

Moja Książka Kucharska
Co Lila jadła w środę? 5 157

jogurtem i owocami. Tak więc na śniadanie grzanki z chleba żytniego ze słonecznikiem i jajko sadzone przyprawione ziołami ze szczypiorkiem.  II śniadanie Domowa granola. Uwielbiana - zawsze musi być w słoiku, aby w razie zachcianki ...... otworzyć i pochrupać :) Tym razem z gruszką, bakaliami i oczywiście jogurtem naturalnym. Nie robiłaś nigdy granoli?  zajrzyj tutaj  i już więcej nie kupuj gotowca(...)zawsze myślałam, że do tego potrzebny jest jakiś specjalny sprzęt. W iesz jaki? zdradzę Ci -  patelnia ) to często robimy tortille. Tym razem jedliśmy po meksykańsku, czyli mięso mielone, czerwona fasola, kukurydza, sos pomidorowy i duuuuuuużo pietruchy. Takie nasze smaki. Lila zjadła 2 sztuki.  Podwieczorek Chipsy z jarmużu. Kolacja Ze względu na to, że jarmużu mieliśmy

lady-och-mistrzyni.blogspot.com