mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:117/214)

Pasztet z pieczonych wątróbek 271

mięso co jakiś czas przemieszać, aby upiekło się równomiernie z każdej strony. Gdy na dnie naczynia żaroodpornego pozostanie cienka warstwa mleka, to naczynie żaroodporne wyjąć z piekarnika. Ostudzić. Następnie wszystko zmiksować, np. za pomocą blendera. Na sam koniec do pasztetu dodać musztardę i całość przyprawić solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Wymieszać. Przygotowany pasztet przełożyć do miseczek lub słoików

Ugotować
Domowe bulionetki 169

słoika "pomidory suszone w oleju") 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku sól w proporcji 25 g na każde 100 g masy warzywnej Mi z tych składników wyszło około 690 g masy warzywnej. Dodałam trochę mniej soli niz proponowana powyżej proporcja. U mnie było to 105 g soli.  Wykonanie: Warzywa obrać i zmielić w maszynce do mięsa

Moja Galeria Smaku
Ogórkowa na kurczaku z wodą od ogórków 247

posolić. Wrzucić listek laurowy i ziele angielskie. Gotować ok. 1 godziny- tak by płyn odparował do objętości ok.4 szklanek . Zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) ogórki. Wyłowić lubczyk i mięso z kurczaka.  Dodać ogórki i koper. Zagotować. Mąkę rozrobić w miseczce z zimną wodą- dolać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i wlać do garnka. Po zamieszaniu doprowadzić do wrzenia(...)Śmietankę zahartować gorąca zupą , wlać do garnka i wyłączyć gaz. * Ci którzy kiszą sami ogórki  użyją swoich. Ja niestety nie mam ani działki, ani miejsca na to by słoiki przechowywać, ani ostatnio siły by je robić. Z reguły kupowałam kiszone ogórki na wagę u siebie w warzywniaku ( z beczki ) - były w miarę smaczne. Ostatnio Mama przez przypadek dała się

Buniabaje w kuchni
Domowa wędzona kiełbasa chłopska 291

słoika.Uważam, że warto poświecić trochę czasu na przygotowanie własnych wędlin, pozbawionych sztucznych zapychaczy, wypełniaczy czy innych wzmacniaczy smaków ! Domowa wędzona kiełbasa chłopska Składniki na 10 kg kiełbasy: 8 kg karkówki 2 kg boczku 0,18 kg peklosoli3 łyżeczki pieprzu 10-15 ząbków czosnku 6 łyżek majeranku 2 łyżeczki cukru jelito wieprzowe cienkie kaliber 26-28 Wykonanie:Mięso mielimy

Kulinarne przygody Gatity
SCHAB ZAPIEKANY POD BESZAMELEM Z PIECZARKAMI 250

mięsa , który zebrał się w żaroodpornym naczyniu. Do sosu dodajemy pieczarki prosto z patelni. Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu.Posypujemy całość dwoma łyżkami sera Grana Padano lub Parmezanu. Wkładamy do nagrzanego do 160*C piekarnika (termoobieg lub funkcja grilla)  i pieczemy ok.2-5 minut aż danie się zarumienieni.Sałata:Sałatę rwiemy na małe kawałki, które wkładamy do miski.Do słoika dodajemy

Smaczne Zdrowe
Pieczarki w zalewie pomidorowo-octowej 115

opłucz, osusz i poodcinaj wystające nóżki. Wymieszaj szklankę wody, jajko i mąkę. Panieruj pieczarki namaczając w cieście i bułce tartej, a następnie usmaż. Z patelni przekładaj je do dużych słoików lub innego naczynia z pokrywką. Na tłuszczu po pieczarkach zeszklij cebulę pokrojoną w piórka i również przełóż do pieczarek. W rondlu umieść 1 litr wody, ocet, koncentrat, cukier, sól, liście(...)przegryzły.   Po przygotowaniu pieczarki można przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu do 7 dni.     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dania z piekarnika… Klopsiki z piekarnika Gniazdka z mięsa mielonego Cukinia faszerowana mięsem Pasztet drobiowy z rosołu

Kulinarny S.O.S.
Koreańskie pomidory na zimę – marynowane w czosnku, natce, papryce i jalapeño 180

odrobinę. Wiecie, że w 1999 roku 35 milionów małych, rosyjskich działek jak nasze działki ROD wyprodukowało 90% ogólnego rosyjskiego plonu ziemniaków, 77% innych warzyw, 87% owoców, 59% mięsa i 49% mleka? Rosyjskie Stowarzyszenie Ogrodników szacuje, że na 100 milionów ludzi 60 milionów aktywnie angażuje się w działalność ogrodniczą w celu produkcji własnej żywności. Nawet w największych miastach, takich jak Moskwa(...)masochistką, bardzo nie lubię kiedy jedzenie mnie krzywdzi, a w ten sposób wszystko wyszło perfect – pikantnie, aromatycznie, z pazurem – ale przy okazji nie wypala połowy twarzy.   PRZYGOTOWANIE Wypiekamy słoiki i wygotowujemy pokrywki. Pomidory – dojrzałe, jędrne, bez żadnych zmian chorobowych – dokładnie myjemy, zostają w skórce. Duże kroimy na ćwiartki lub ósemki, mniejsze na połowy lub na ćwiartki. Wykrawamy pomidorowe głąby

Karo in the Kitchen
Pieczona biodrówka na kanapki 169

Dziś mam dla Was kolejny przepis na pyszny i delikatny kawałek mięsa, tym razem jest to pieczona biodrówka. To nieco ostatnio zapomniana część wieprzowej tuszki, a szkoda bo jest bardzo miękka i delikatna. Będzie idealną propozycją na świąteczne wielkanocne śniadanie, albo po prostu pysznym dodatkiem do chleba. W dzisiejszym wpisie będzie parę słów o tym dlaczego warto samemu przygotować(...)płynie Szynka z indyka z szynkowara Mielonka dojrzewająca a la salami Ziołowy schab z pończochy Domowa szynka z szynkowara Pieczeń rzymska z jajkiem Domowa biała kiełbasa wieprzowa Kiełbasa ze słoika Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach

Kulinarne przygody Gatity
Wędzonka ze smalcem w słoju 169

SUROWIEC -wędzonka najlepiej wędzona na zimno minimum 2 dni np: boczek, pachwina, kiełbasa, karkówka -swojski smalec ze skwarkami DODATKOWE PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -czosnek świeży zgnieciony

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kupuj lokalne produkty spożywcze 81

nich całkowicie zrezygnował, szczególnie jeśli jesz je tylko na specjalne okazje. Problemem są produkty, które spożywasz ciągle i w dużych ilościach. Skąd pochodzą przetwory mleczne, owoce i warzywa, mięso, jaja, a nawet produkty sypkie z Twojej kuchni? Zastanów się, z czego możesz zrezygnować, a co zastąpić lokalnym odpowiednikiem. Najłatwiej jest zacząć od owoców i warzyw. Przejdź się na lokale targowisko(...)mięso, wędliny, garmażerię, a nawet niektóre grzyby. Jeśli podpiszesz pojemniki (wystarczy karteczka samoprzylepna) i dodasz datę zamrożenia, nigdy się nie pogubisz, a będziesz mieć zapasy na parę miesięcy. Po drugie, susz! Możesz suszyć owoce czy grzyby, by potem dodawać je do potraw i kompotów. Suszone chipsy z jabłek stanowią jedną z najzdrowszych przekąsek dla dzieci. Po trzecie, wekuj! Pasteryzowanie słoików

ProstePesto.pl
Sałatka na imprezę 133

mięs i wędlin. Wyłóż na ręcznik papierowy. Odstaw. Międzyczasie ugotuj warzywa :marchew, korzeń pietruszki ewentualnie kawałek selera. Po ugotowaniu, obierz ze skórki. Pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Potem kolejno dodaj wszystkie warzywa z puszki uprzednio przepłukane wodą filtrowaną. Wymieszaj. Kiedy papryka i bakłażan przestygną ,dodaj do całości, wymieszaj delikatnie. Wsyp sporą ilość siekanej pietruszki. Przygotuj majonez. Mały słoik

Z Kuchni Do Kuchni
Żurek. Przepis krok po kroku 184

około 20 minutach, kiedy nie będzie już surowa, odłóż na bok do wystudzenia.   Na patelni rozgrzej olej, podsmaż boczek pokrojony w słupki. Kiedy mięso się zrumieni dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek oraz majeranek, smaż jeszcze 1 minutę na małym ogniu.   Ostudzoną kiełbasę pokrój(...)gotującego się wywaru dodaj podsmażoną zawartość patelni, pokrojoną kiełbasę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.   Po około 15 minutach kiedy ziemniaki zmiękną dodaj cały słoik koncentratu zakwasu Manufaktura Wielkopolska , chrzan i śmietankę. Podgrzej żurek aż zacznie mrugać, ale już nie gotuj. Podawaj z jajkiem na twardo.   Rodzinna Tradycja   Wielkanoc

kuron.com.pl
Kiszone pomidory. Przystawka w Łemkowskiej Karczmie w Krynicy 232

czosnki chrzan  (korzeń i liście)  Pomidory ułóż w słoikach, dodaj obrane ząbki czosnku, chrzan i koper. Zalej pomidory gorącą solanką sporządzoną z gorącej wody i soli. Zakręć słoiki. Po 4-6  dniach burzliwej fermentacji możesz je zjeść lub wstawić w chłodne miejsce by przechować je dłużej. Poniżej kilka fotek z Kaarczmy Łemkowskiej. Miejsce bardzo klimatyczne. MG przed(...)Pomidory kiszone podano nam z krajanką twarogową posypaną ziołami. A piwo do przekąski smakowało wybornie! Na kolację zjedliśmy pierogi równie pyszne. Półmisek różnych pierogów z ziemniakami, kapustą i mięsem. Niestety zdjęcie wyszło tak ciemne, że nie warto je wklejać. W sumie pierogi jak pierogi - ważny smak, a tego wam nie przekażę    :( ...  klimat łemkowskiej chaty. Po minie

Gotuj Sam!
Przetwory na Zimę – Zapełniamy Domową Spiżarkę 1449

zielone pomidory z cebulą. Sałatka z Zielonych Pomidorów   Sałatka z Zielonych Pomidorów z Ogórkiem   Kilka sałatek na zimę do obiadu z buraczkami w roli głównej oraz botwinka w słoikach.  Buraczki z Marchwią i Jabłkami na Zimę    Buraczki z Papryką      Buraczki z Cukinią    Botwinka   No to teraz przyszedł czas na kilka(...)Pikantny Sos Pomidorowy   Domowy Ketchup - Pikantny    Chutney Pomidorowy   Kilka różnych propozycji między innymi na fasolkę szparagową. Dżem z Papryki - dodatek do sera i mięsa   Śliwki Węgierki - Marynowane    Fasolka Szparagowa z Papryką   Fasolka Szparagowa w Zalewie   Sałatka z Cukinią i Pomidorami      Pikantny Sos Rabarbarowy do mięs

Uwaga Babcia Gotuje