mięso co jakiś czas przemieszać, aby upiekło się równomiernie z każdej strony. Gdy na dnie naczynia żaroodpornego pozostanie cienka warstwa mleka, to naczynie żaroodporne wyjąć z piekarnika. Ostudzić. Następnie wszystko zmiksować, np. za pomocą blendera. Na sam koniec do pasztetu dodać musztardę i całość przyprawić solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Wymieszać. Przygotowany pasztet przełożyć do miseczek lub słoików
Ugotowaćsłoika "pomidory suszone w oleju") 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku sól w proporcji 25 g na każde 100 g masy warzywnej Mi z tych składników wyszło około 690 g masy warzywnej. Dodałam trochę mniej soli niz proponowana powyżej proporcja. U mnie było to 105 g soli. Wykonanie: Warzywa obrać i zmielić w maszynce do mięsa
Moja Galeria Smakuposolić. Wrzucić listek laurowy i ziele angielskie. Gotować ok. 1 godziny- tak by płyn odparował do objętości ok.4 szklanek . Zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) ogórki. Wyłowić lubczyk i mięso z kurczaka. Dodać ogórki i koper. Zagotować. Mąkę rozrobić w miseczce z zimną wodą- dolać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i wlać do garnka. Po zamieszaniu doprowadzić do wrzenia(...)Śmietankę zahartować gorąca zupą , wlać do garnka i wyłączyć gaz. * Ci którzy kiszą sami ogórki użyją swoich. Ja niestety nie mam ani działki, ani miejsca na to by słoiki przechowywać, ani ostatnio siły by je robić. Z reguły kupowałam kiszone ogórki na wagę u siebie w warzywniaku ( z beczki ) - były w miarę smaczne. Ostatnio Mama przez przypadek dała się
Buniabaje w kuchnisłoika.Uważam, że warto poświecić trochę czasu na przygotowanie własnych wędlin, pozbawionych sztucznych zapychaczy, wypełniaczy czy innych wzmacniaczy smaków ! Domowa wędzona kiełbasa chłopska Składniki na 10 kg kiełbasy: 8 kg karkówki 2 kg boczku 0,18 kg peklosoli3 łyżeczki pieprzu 10-15 ząbków czosnku 6 łyżek majeranku 2 łyżeczki cukru jelito wieprzowe cienkie kaliber 26-28 Wykonanie:Mięso mielimy
Kulinarne przygody Gatitymięsa , który zebrał się w żaroodpornym naczyniu. Do sosu dodajemy pieczarki prosto z patelni. Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu.Posypujemy całość dwoma łyżkami sera Grana Padano lub Parmezanu. Wkładamy do nagrzanego do 160*C piekarnika (termoobieg lub funkcja grilla) i pieczemy ok.2-5 minut aż danie się zarumienieni.Sałata:Sałatę rwiemy na małe kawałki, które wkładamy do miski.Do słoika dodajemy
Smaczne Zdroweopłucz, osusz i poodcinaj wystające nóżki. Wymieszaj szklankę wody, jajko i mąkę. Panieruj pieczarki namaczając w cieście i bułce tartej, a następnie usmaż. Z patelni przekładaj je do dużych słoików lub innego naczynia z pokrywką. Na tłuszczu po pieczarkach zeszklij cebulę pokrojoną w piórka i również przełóż do pieczarek. W rondlu umieść 1 litr wody, ocet, koncentrat, cukier, sól, liście(...)przegryzły. Po przygotowaniu pieczarki można przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu do 7 dni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dania z piekarnika… Klopsiki z piekarnika Gniazdka z mięsa mielonego Cukinia faszerowana mięsem Pasztet drobiowy z rosołu
Kulinarny S.O.S.odrobinę. Wiecie, że w 1999 roku 35 milionów małych, rosyjskich działek jak nasze działki ROD wyprodukowało 90% ogólnego rosyjskiego plonu ziemniaków, 77% innych warzyw, 87% owoców, 59% mięsa i 49% mleka? Rosyjskie Stowarzyszenie Ogrodników szacuje, że na 100 milionów ludzi 60 milionów aktywnie angażuje się w działalność ogrodniczą w celu produkcji własnej żywności. Nawet w największych miastach, takich jak Moskwa(...)masochistką, bardzo nie lubię kiedy jedzenie mnie krzywdzi, a w ten sposób wszystko wyszło perfect – pikantnie, aromatycznie, z pazurem – ale przy okazji nie wypala połowy twarzy. PRZYGOTOWANIE Wypiekamy słoiki i wygotowujemy pokrywki. Pomidory – dojrzałe, jędrne, bez żadnych zmian chorobowych – dokładnie myjemy, zostają w skórce. Duże kroimy na ćwiartki lub ósemki, mniejsze na połowy lub na ćwiartki. Wykrawamy pomidorowe głąby
Karo in the KitchenDziś mam dla Was kolejny przepis na pyszny i delikatny kawałek mięsa, tym razem jest to pieczona biodrówka. To nieco ostatnio zapomniana część wieprzowej tuszki, a szkoda bo jest bardzo miękka i delikatna. Będzie idealną propozycją na świąteczne wielkanocne śniadanie, albo po prostu pysznym dodatkiem do chleba. W dzisiejszym wpisie będzie parę słów o tym dlaczego warto samemu przygotować(...)płynie Szynka z indyka z szynkowara Mielonka dojrzewająca a la salami Ziołowy schab z pończochy Domowa szynka z szynkowara Pieczeń rzymska z jajkiem Domowa biała kiełbasa wieprzowa Kiełbasa ze słoika Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach
Kulinarne przygody GatitySUROWIEC -wędzonka najlepiej wędzona na zimno minimum 2 dni np: boczek, pachwina, kiełbasa, karkówka -swojski smalec ze skwarkami DODATKOWE PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -czosnek świeży zgnieciony
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.nich całkowicie zrezygnował, szczególnie jeśli jesz je tylko na specjalne okazje. Problemem są produkty, które spożywasz ciągle i w dużych ilościach. Skąd pochodzą przetwory mleczne, owoce i warzywa, mięso, jaja, a nawet produkty sypkie z Twojej kuchni? Zastanów się, z czego możesz zrezygnować, a co zastąpić lokalnym odpowiednikiem. Najłatwiej jest zacząć od owoców i warzyw. Przejdź się na lokale targowisko(...)mięso, wędliny, garmażerię, a nawet niektóre grzyby. Jeśli podpiszesz pojemniki (wystarczy karteczka samoprzylepna) i dodasz datę zamrożenia, nigdy się nie pogubisz, a będziesz mieć zapasy na parę miesięcy. Po drugie, susz! Możesz suszyć owoce czy grzyby, by potem dodawać je do potraw i kompotów. Suszone chipsy z jabłek stanowią jedną z najzdrowszych przekąsek dla dzieci. Po trzecie, wekuj! Pasteryzowanie słoików
ProstePesto.plmięs i wędlin. Wyłóż na ręcznik papierowy. Odstaw. Międzyczasie ugotuj warzywa :marchew, korzeń pietruszki ewentualnie kawałek selera. Po ugotowaniu, obierz ze skórki. Pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Potem kolejno dodaj wszystkie warzywa z puszki uprzednio przepłukane wodą filtrowaną. Wymieszaj. Kiedy papryka i bakłażan przestygną ,dodaj do całości, wymieszaj delikatnie. Wsyp sporą ilość siekanej pietruszki. Przygotuj majonez. Mały słoik
Z Kuchni Do Kuchniokoło 20 minutach, kiedy nie będzie już surowa, odłóż na bok do wystudzenia. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż boczek pokrojony w słupki. Kiedy mięso się zrumieni dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek oraz majeranek, smaż jeszcze 1 minutę na małym ogniu. Ostudzoną kiełbasę pokrój(...)gotującego się wywaru dodaj podsmażoną zawartość patelni, pokrojoną kiełbasę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Po około 15 minutach kiedy ziemniaki zmiękną dodaj cały słoik koncentratu zakwasu Manufaktura Wielkopolska , chrzan i śmietankę. Podgrzej żurek aż zacznie mrugać, ale już nie gotuj. Podawaj z jajkiem na twardo. Rodzinna Tradycja Wielkanoc
kuron.com.plczosnki chrzan (korzeń i liście) Pomidory ułóż w słoikach, dodaj obrane ząbki czosnku, chrzan i koper. Zalej pomidory gorącą solanką sporządzoną z gorącej wody i soli. Zakręć słoiki. Po 4-6 dniach burzliwej fermentacji możesz je zjeść lub wstawić w chłodne miejsce by przechować je dłużej. Poniżej kilka fotek z Kaarczmy Łemkowskiej. Miejsce bardzo klimatyczne. MG przed(...)Pomidory kiszone podano nam z krajanką twarogową posypaną ziołami. A piwo do przekąski smakowało wybornie! Na kolację zjedliśmy pierogi równie pyszne. Półmisek różnych pierogów z ziemniakami, kapustą i mięsem. Niestety zdjęcie wyszło tak ciemne, że nie warto je wklejać. W sumie pierogi jak pierogi - ważny smak, a tego wam nie przekażę :( ... klimat łemkowskiej chaty. Po minie
Gotuj Sam!zielone pomidory z cebulą. Sałatka z Zielonych Pomidorów Sałatka z Zielonych Pomidorów z Ogórkiem Kilka sałatek na zimę do obiadu z buraczkami w roli głównej oraz botwinka w słoikach. Buraczki z Marchwią i Jabłkami na Zimę Buraczki z Papryką Buraczki z Cukinią Botwinka No to teraz przyszedł czas na kilka(...)Pikantny Sos Pomidorowy Domowy Ketchup - Pikantny Chutney Pomidorowy Kilka różnych propozycji między innymi na fasolkę szparagową. Dżem z Papryki - dodatek do sera i mięsa Śliwki Węgierki - Marynowane Fasolka Szparagowa z Papryką Fasolka Szparagowa w Zalewie Sałatka z Cukinią i Pomidorami Pikantny Sos Rabarbarowy do mięs
Uwaga Babcia Gotuje