mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:112/214)

Spaghetti z indykiem i pastą pindżur, czyli szybki obiad w 20 minut 102

słoik/500g pasty pindżur  około 400g fileta z indyka (może być z kurczaka) czubryca (opcjonalnie) papryka słodka (u mnie wędzona) sól pieprz  Dodatkowo: makaron ser do posypania (u mnie Kaszkawał )  Ponadto: 2 łyżki oleju Spaghetti z indykiem i pastą pindżur - przygotowanie: Umyty oraz osuszony filet z indyka pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawami. Mięso podsmażyć

Di gotuje
Dyniowe placki z czosnkową gruszką i serem blue 162

Dynia to absolutna królowa jesieni. Na moim balkonie, z racji nie posiadania spiżarni, piętrzy się dyniowe szaleństwo! Mam tyle do przetworzenia tego wspaniałego warzywa, a pomysły

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sos cukiniowo paprykowy. 173

maszynce do mięsa. Wszystkie składniki przekładamy do garnka o grubym dnie, mieszamy a następnie wlewamy olej, ocet, sos sojowy, cukier, sól oraz przyprawy. Gotujemy około 30 min. co jakiś czas mieszamy. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy co chwilkę i gotujemy jeszcze około 5 min. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Sos lekko studzimy następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy około

Radość kipiąca uśmiechem.
Ser w oliwie z czosnkiem niedźwiedzim 162

słoika i zalewamy oliwą z oliwek. Po szczelnym zamknięciu najlepiej słój przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 miesiące.  Oliwę można mieszać , ja dałam pół na pół ze smakową oliwą czosnkową. Je śli już opustoszycie słoiczek i zostanie Wam zalewa pr oponuję wykorzystać ją ponownie jako marynatę np. do plastrów oscypka lub do polewania mięsa podczas gr illowania

Apetyczna babeczka
Sos Chrzanowy z Jabłkiem – Biały lub Czerwony 157

podania z mięsem, wędlinami lub jajkami, można również nim posmarować kanapki. Dodatkowo sos możemy przygotować dwu kolorowy, dodając do części sosu ćwikłę, sos z ćwikłą jest również bardzo smaczny a dodatkowo na stole bardzo ładnie się prezentuje. Także jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego sosu to polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 100 g startego chrzanu ze słoika lub świeżego (około

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa pieczarkowa 154

następnie włożyć mięso i gotować ok 20 minut. Warzywa obrać, marchewkę okroić w plasterki, ziemniaki w kostkę, dodać do wywaru. Pieczarki umyć, pokroić na ćwiartki, podsmażyć najpierw na suchej patelni, a potem dodać łyżkę masła. Po ok. 30 minutach, jak ziemniaki będą miękkie, dodać pieczarki, zagotować. Do słoiczka wlać szklankę wody, dodać 2 łyżki mąki, zakręcić słoik i energicznie potrząsać

Malinowo w kuchni
Roladki wieprzowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami 229

kości słoik pomidorów suszonych Ponti opakowanie mozzarelli Mlekovita  świeża bazylia sól, pieprz do smaku mąką pszenna bułka tarta  2 jajka 3 łyżki mleka Wykonanie: Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem bardzo cienko, oprószamy solą i pieprzem. Na każdy przygotowany plaster układamy z brzegu pomidory suszone, pokrojoną mozzarellę i świeże liście bazyli. Zawijam jak krokiety. Czyli zakładamy kawałek mięsa na farsz

Malinowe Pocałunki
Confit z kaczki 157

soków z mięsa. Mięso ostrożnie zalać tłuszczem ( bez mięsnych soków) tak aby zostało nim całkowicie zakryte. Zostawić do zastygnięcia, po czym naczynie przykryć folią lub pokrywką i wstawić do lodówki. Jest gotowe do jedzenia po ok 5 dniach , w lodówce możemy w ten sposób przechowywać confit przez wiele tygodniTłuszcz można przechować w lodówce kilka tygodni w słoiku lub zamrozić

Stare Gary
Sałatka gyros 376

kapusty pekińskiej (średniej wielkości)1 słoik ogórków konserwowych2 puszki kukurydzy2 podwójne filety z kurczaka 4 cebule (jeżeli ktoś nie lubi zbyt dużo cebuli, to naturalnie można jej użyć mniej)przyprawa Gyroskeczupmajonezkilka łyżek oleju. Osobiście preferuję kethup TORTEX, majonez dekoracyjny WINIARY, przyprawę do gyrosa KAMIS.Kapustę starannie poszatkować, ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Mięso również pokroić w drobną kostkę

Praktyczna pl
Domowa kapusta kiszona / Homemade Sauerkraut 117

naczynia, obciążyć i nie zapomnieć o codziennym odgazowaniu. Nie zajmuje to dużo czasu, a często już tydzień później możemy cieszyć się własną kiszonką. Jeśli interesuje Was kapusta kiszona do słoików na zimę , wystarczy, że odpowiednio zwiększycie ilość podanych przeze mnie składników. Moja kapusta kiszona jest zjadana na bieżąco, więc zazwyczaj nie przygotowuję większej ilości.  Domowa kapusta kiszona jest składnikiem(...)cienko kapustę posypać solą, odstawić na 10 minut. Po tym czasie zacząć ugniatanie kapusty (ja robię to rękoma, ale wiele osób robi to przy pomocy tłuczka do ziemniaków lub mięsa) - ugniatamy tak długo, aż kapusta puści sporo soku.  Ugniecioną kapustę przełożyć do naczynia (najlepiej garnka kamionkowego do kiszenia, ale może też być duży słój) - kapustę przekładać partiami, mocno dociskając

Lekcje w kuchni
Gulasz wołowy z maślakami , kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi 204

zmielony na gładką ” breję ” , masę ( jak zwał tak zwał ) – delikatny , ale zarazem wyczuwalny smak zarówno grzybów jak i cebulki. – pojemność – z jednego słoika przyrządziłam obiad dla 6 osób i jeszcze można było sięgnąć po dokładkę- – za szybko znika ;)A teraz przejdźmy do przepisu …Postawiłam na wołowinę , a dokładnie polędwicę wołową.Z maślaków zasmażanych(...)ziele angielskie – 3 ziarenka* bulion warzywny – 500 ml* śmietana 18% kwaśna – 2 łyżki* maślaki zasmażane Provitus – 1 sztDODATKOWO :* kasza gryczana biała* ogórki kiszoneSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Oczyszczone mięso kroimy na niewielkie plasterki ( jeśli mamy grubą , dużą polędwicę – każdy plaster przekrójmy jeszcze na 2 części ).Obtaczamy w mące.W garnku z grubym dnem ( u mnie tzw. ” gęsiarka

Ostra na Słodko
Domowa pasta z pieczonej papryki i bakłażanów 234

Dzień dobry,Od wczoraj mamy jesień, a ja zamykam w słoikach ostatnie smaki lata i do tego zachęcam również Was!Zapas ajwaru spokojnie czeka sobie w szafce kuchennej, dlatego postanowiłam zmajstrować coś innego, no wiecie, tak dla miłej odmiany ;) Tak więc do pieczonej papryki dodałam więcej bakłażanów i pomidorów uzyskując pastę o bardziej warzywnym smaku (trochę jak tzw. leczo). Warzyw(...)miksowałam tylko posiekałam je drobno, dzięki czemu konsystencja pasty jest dużo ciekawsza.Taką pastę możecie podać do mięsa, do chleba, a nawet zmieszać z ugotowanym makaronem i zjeść na obiad. Ja z lubością zjadam ją na kanapkach razem z serem Pecorino przywiezionym z Toskanii. Pasować będzie zresztą do wielu serów, np. fety, sera bałkańskiego, czy koziego. Pastę możecie wykorzystać także

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierogi z kaczką pieczoną i warzywami polane konfiturą z żurawin 197

mielonego - 2 cebule + 2 liście laurowe NA PIEROGI - 0,5 kilo mąki - 100 g masła - 0,5 l mleka - 1 jajo - szczypta soli - mąka do podsypania Jako dodatek słoik konfitur z żurawin. WYKONANIE Kaczkę umyj i zanurz w osolonej zimnej wodzie na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc. Po tym czasie kaczkę osusz i natrzyj majerankiem, pieprzem, papryką(...)termo obieg pod przykryciem lub w worku do pieczenia. Ugotuj 3 ziemniaki. Gdy kaczka już ostygnie, oddziel ją od kości i części skóry oraz od tłuszczu. Zmiel mięso z selerem, marchewką i ziemniakami, a z czosnku wyciśnij miąższ. Cebulę podsmaż na odrobinie tłuszczu z kaczki na złoty kolor dodając liście laurowe. Dodaj do zmielonego miąższu i wymieszaj dokładnie wszystko. Ciasto

Pasje Jolki
Sos do spaghetti z cukinii 107

będzie to przepis na ogórki, bo te już się kończą, ale za z cukinii, które rośnie jak na drożdżach. Była już w tym roku sałatka z cukinii do słoików i ketchup cukiniowo - pomidorowy. Tym razem zrobiłam więc coś jeszcze innego, a mianowicie sos spaghetti z cukinii. Taki sos robi się trochę podobnie jak ketchup, ale dodaje się tu czosnek(...)czasie. Za to w zimę jest jak znalazł do makaronu oraz innych dań. Ja na przykład dodaję go do ryby po grecku (do warzyw), do przygotowania zapiekanek z mięsem itp. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 5kg cukinii 5-6 cebul 2 łyżki soli kamiennej 1szkl. cukru 1szkl. octu 500g koncentratu pomidorowego w słoiczku 5 ząbków czosnku 1 łyżka

Waniliowe Improwizacje
Karkówka po cygańsku 111

olej słonecznikowy do smażenia   500 g pieczarek   2 szt czerwonej papryki   3 duże cebule   5 ogórków kiszonych   SOS : 250 ML WODY   mały słoik koncentratu pomidorowego   125 ml ketchupu   1 łyżeczka czosnku granulowanego   3 łyżki cukru   3 łyżki octu winnego   1 łyżka sosu sojowego   słodka papryka   pieprz cayenne(...)Przygotowanie:     1. Karkówkę umyłem, osuszyłem.. Jeśli karkówka pokroiłem w plastry o grubości ok. 1 cm. Doprawiłem z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką. Przykryłem mięso folią spożywczą i wstawiłem do lodówki na 2 godziny (można na dłużej). Potem każdy plaster karkówki otoczyłem w mące pszennej. Następnie na patelni rozgrzałem olej i smażyłem karkówkę z obu stron

R'n'G Kitchen
Konfitura z czerwonej cebuli 91

słoika lub słoików, zamykamy szczelnie i odstawiamy do wystygnięcia. Konkluzja: Włoska wersja konfitury z cebuli trochę mnie zaskoczyła. Początkowo wydawała mi się zbyt słodka i pozbawiona charakteru. Jednak w miarę duszenia i postępów karmelizacji na patelni, smak zaczął się zmieniać aż do momentu, kiedy na koniec okazało się, że jednak ma to... coś.  Będzie świetnym dodatkiem do mięs

Pasta Po Polsku
Ryż z kalafiorem w sosie na indyjską nutę 105

słoik sosu pomidorowego Pataks Butter chicken * pół niedużej główki kalafiora (ok 0,5kg)  200g filetu z kurczaka szczypta czerwonej papryki, tymianku, czarnego pieprzu, ząbek czosnku 200g ryżu jaśminowego lub basmati sól liść laurowy do gotowania kalafiora oliwa do smażenia  kolendra lub natka pietruszki   *można użyć również innego sosu Pataks, np. tikka masala, korma, mild curry Mięso

Obiad gotowy
Drożdżowe z serem i polską borówką. 190

Ciasto drożdżowe to także element Świąt Wielkanocnych. Dziś z polską borówką i serem, wyszło smacznie. Kto powiedział, że borówka nadaje się tylko i wyłącznie do mięs?! Udowadniam, że do ciast także pasuje idealnie! Składniki na ciasto;    4 0 dag maki pszennej   1 opakowanie suszonych drożdży instant ( na pół kg. mąki) 200 ml mleka  5 dag masła(...)łyżki cukru  szczypta soli 1 jajko Nadzienie; 30  dag twarogu 2 łyżki naturalnego jogurtu lub śmietany 3-4 łyżki cukru ( lub więcej) pół słoika polskich borówek   ROLNIK   (ok. 150 ml)   Przygotowanie; Mleko i masło podgrzać aż do rozpuszczenia masła. Do dużej miski wsypać  mąkę, drożdże, cukier, sól, także jajko. Na końcu dolać letnie mleko

Radość kipiąca uśmiechem.
Lazania z sosem gulaszowym Pamapol. 202

słoik Gulaszu firmy Pamapol 1 szklanka startego parmezanu lub zwykłego żółtego sera np: Gouda 1,5 szklanki przegotowanej wody 1 opakowanie płatów lazanii 400 g  sos beszamelowy: 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2 szklanki zimnego  mleka szczypta gałki muszkatołowej szczypta chili sól, pieprz do smaku Wykonanie: Sos gulaszowy rozrabiamy z 1,5 szklanki wody, mięso z sosu

Sama słodycz i szczypta chili
Bigos „wypasiony”... na zimę, na święta.... 200

mięso. Smażyłam, aż puściło sok. Podlałam dodatkowo 2 łyżkami wody. Przykryłam i dusiłam do miękkości. Potem przełożyłam do kapusty. Na drugiej patelni rozgrzałam łyżkę smalcu, wrzuciłam cebulę i krótko obsmażyłam.   Dodałam boczek i kiełbasę. Kiedy kiełbasa się przyrumieniła, wszystko przełożyłam do kapusty. Gotowałam około 1 godzinę. Wymieszałam nie przerywając gotowania.   Pozostało jeszcze dodać pomidory ze słoika

Kuchnia u Krysi
SKRZYDEŁKA W ZALEWIE OCTOWO-POMIDOROWEJ 348

pilnować by mięso się nie rozpadło.Następnie panierujemy w jajku i bułce lub samej mące,obsmażamy z obu stron,układamy w naczyniu,w którym będziemy je przechowywać . Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą,cebulę kroimy w plastry-całość gotujemy ok 5 min i taką gorącą zalewamy skrzydełka,odstawiamy w zimne miejsce.Skrzydełka możemy również zamknąć w słoiku,postoją dłużej

Niespełnione zdolności kulinarne
Pasta z makreli vel Paprykarz 229

duże słoiki i jeden mały, choć zwykle zawartość małego znika w chwilę po zrobieniu pasty. Także dzisiaj przepis z serii bez zbędnych teorii i tylko dla dużych. Smacznego! Pasta z makreli 4 wędzone makrele 2 czerwone papryki 2 zielone papryki 4 średnie cebule 250g przecieru pomidorowego ostra papryka, chili Zdjąć skórę z makreli i dokładnie oddzielić mięso od ości. Cebulę

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kiełbasa słoikowa 174

dnia część mięsa mielimy, łączymy z niezmielonym, dodajemy 100 ml zimnej wody, pieprz, przepuszczony przez praskę czosnek i sól. Całość dokładnie wyrabiamy. Ilość soli i pieprzu jaki użyjemy do przyprawiania uzależniony jest od naszych preferencji. ( można sprawdzić jaki smak będzie miała kiełbasa, gdy weźmiemy masę, zrobimy małego kotleta i usmażymy go na patelni ). Wyrobioną masę wkładamy do słoików, ugniatamy

Smaki Ewy
Chińszczyzna 235

kurczaka, - pół słoika pędów bambusa, - grzyby mun namoczone i pokrojone - 2 cebule; - opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej; - sos sojowy (ja uwielbiam grzybowy); - przyprawa 5 smaków; - sól, pieprz, papryka mielona ostra - 0,5 l bulionu; Wykonanie: Pierś kurczaka pokroić w paski, przyprawić przyprawą 5 smaków, sosem sojowym, papryką i pieprzem. Najlepiej zostawić na noc w lodówce, wtedy smaki przejdą mięso. Rozgrzać

dom-agi.pl