mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:105/214)

Polędwiczki z suszonymi pomidorami w kremowym sosie 185

minut Składniki: Polędwica wieprzowa ok: 500g ½ słoika suszonych pomidorów ½ opakowania mascarpone (o wielkości 250g) ¼ szklanki białego wina 2 łyżki sosu sojowego ½ pęczka natka pietruszki Polędwice wieprzową płuczemy oraz odcinamy białe błonki. Kroimy na plastry o grubości 1 cm. Rozgrzewamy dużą patelnię wraz z olejem z suszonych pomidorów. Na gorącą patelnię układamy mięso i smażymy po kilka minut z każdej strony

Kolizje Smaków
Święta Bożego Narodzenia - jak sprawnie je przygotować 203

stanie jeśli odgrzejemy je wyjęte ze słoika czy z zamrażarki. Klasyczne sałatki jarzynowe można pokroić jeden-dwa dni przed świętami i bez doprawiania i dodawania majonezu przechować w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu. Gwarantuję, że nic im się nie stanie przez ten czas. Sama ten patent stosuję od wielu lat. Mięso na pieczenie można przyprawić dużo wcześniej, a po przyprawieniu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z dzikim ryżem, selerem i kurczakiem 246

pojedynczy filet z piersi kurczaka, 1 słoik selera konserwowego wiórki, 1 puszka kukurydzy, 4 jajka, 3,5 łyżki majonezu, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Ryż przesypuję do garnka. Zalewam wodą. Wodę solę. Gotuję na małym ogniu około 30 minut, cały czas mieszając. 2. Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę. Kawałki mięsa smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą

Tradycyjna kuchnia Kasi
Smalczyk domowy 167

Mieszamy do zarumienienia skwarek. Następnie dodajemy mielone mięso i dalej wysmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i smażymy do momentu, kiedy się zeszkli. Jabłko obrane ze skórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy do smalcu, chwilę mieszamy ok 5 min. Doprawiamy solą . pieprzem, majerankiem. Gorące wlewamy do słoików. Odwracamy do góry dnem

W kuchennym oknie Ewy
bajaderki, ciasteczka z ciasta 198

owoców (jeśli nie ma takowych w cieście) ~słoik dżemu, ok. 300-350g (użyłam domowych pieczonych powideł śliwkowych ) ~120g masła ~4 łyżki kremu czekoladowego, np. Nutelli ~3-4 łyżki kakao (jeśli używacie ciemnego ciasta można dodać mniej) Ciasto drobno pokruszyć (1/6 można zostawić w większych kawałkach), można przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Wsypać do głębokiej miski. Mleko, cukier (opcjonalnie

chili & sugar
Pyttipanna czyli Smazone Miesne Kaski z warzywami i DUFF... 187

czasie kroimy w kostkę kiełbasę, mięso, salami  i dorzucamy je stopniowo do boczku. Podobnie robimy z cebulą i marchewkami oraz ziemniakami i ziołami. Często mieszając smażymy całość ok 20 minut tak by marchewki i ziemniaki zmiękły. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Składniki sosu mieszamy dokładnie (np potrząsając słoikiem, w którym się znajdują :) Wlewamy dressing na patelnię

Dzieje kuchennej Wiewióry
mielone z indyka na szybki obiad... 207

Składniki: mięso mielone 1/2 kg, jajka 1 sztuka, bułka tarta 3/4 szklanki, woda gazowana 1/2 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 4 sztuki, ząbki czosnku 1 główka, ziemniaki ugotowane 1 kg , natka pietruszki 2 łyżki, buraczki konserwowe 1 słoik/300ml mielone z indyka dobrze wymieszać z jajkiem, tartą bułką, wodą gazowaną, kucharkiem

W Mojej Kuchni Lubię
Pikantna ognista oliwa domowa z chili 117

nimi nie przygotowała:). Robiąc sos do mięsa wpadłam na pomysł, aby zamiast dodawać suszoną papryczkę chili przygotować z niej pikantną oliwę, którą będę mogła wykorzystać do smażenia czy sałatek. Banalnie prosty sposób na domową ognistą oliwę z chili! Składniki: 1 dag suszonej papryczki chili  120 ml oleju lub oliwy W małym słoiku układam papryczki i zalewam je oliwą

Apetyczna babeczka
Zawijaniec drobiowo prowansalski 155

piersi z kurczaka 0,5 słoika papryki konserwowej kolorowej 1 łyżka zioła prowansalskie 1 łyżka majeranku 1 cebula 2 jajka 2 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka przyprawy chili sól i pieprz 2 ząbki czosnku 1 opak przyprawy do kurczaka tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Kurczaka wytrybować,rozciąć wzdłuż zaczynając od piersi. Skórę i mięso z kurczaka, dobrze obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy

Kuchnia Danusi
LECZO PARÓWKOWO- PIECZARKOWE 158

danie obiadowe.  Do lecza wykorzystałam parówki na dzień dobry z szynki, które otrzymałam od  Henryk Kania . Parówki na dzień dobry z szynki zawierają aż 93% mięsa z szynki wieprzowej, w swoim składzie nie zawierają fosforanów ani glutaminianu sodu. Polecam Wam te właśnie parówki.  Składniki: * 5 parówek na dzień dobry z szynki * 6-7 większych(...)minut. Na końcu dodać przecier pomidorowy rozmieszany w pół szklanki wody. Wszystko dokładnie wymieszać.  Podawać na ciepło z ulubionym pieczywem. Z powodzeniem można leczo zamknąć w słoiku

Zrób to smacznie
Sałatka słoikowa 1173

krojenie składników, no i sprzątanie)Pomysł podpatrzyłam na blogu, a wpisując hasło „sałatka słoikowa” lub „salad in a jar” wyświetli się nieskończona ilość pomysłów.Do przygotowania potrzebujemy:Proste słoiki o poj. 400-500 ml z pokrywkami, które ułatwią nam wkładanie składników i ich wyciąganie na talerz.Składniki podstawowe na sałatki:– sałaty o twardych liściach, najlepiej lodowa lub rzymska, może(...)seler naciowy i pomidorki koktajloweSkładniki dodatkowe:– warzywa przetworzone:  ogórki kiszone / konserwowe / małosolne, marynowana papryka, suszone pomidory, oliwki, kapary, blanszowane różyczki kalafiora i brokuła, gotowany bób, pieczarki marynowane– mięsa: pieczone lub gotowane (np. kurczak, indyk, schab)– wędliny (np. szynka gotowana, polędwica sopocka, chude wędliny dojrzewające)– nasiona (np. dynia, sezam, słonecznik) i orzechy (np. laskowe, migdały i włoskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety z piersi drobiowej marynowane w zalewie octowej 91

mięso przez folię spożywczą aby nie było dziur. Jajka roztrzepać z mlekiem. Mięso panierować w mące, potem w jajku i na końcu w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Gotowe kotlety przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Cebule pokroić w półplasterki. Wodę wlać do garnka, dodać ocet, koncentrat i przyprawy, zagotować. Kotlety przełożyć do szklanego naczynia (słoika

Krylowa Kuchnia
Konfitura z leśnej żurawiny 107

żurawiny to zamknięty leśny skarb w słoiku.Nie sposób wymienić wszystkie wartości odżywcze tych owoców. Przede wszystkim źródło witaminy C, żelaza, potasu, fosforu ,błonnika.W latach 80 tych XX w przeprowadzono szereg badań potwierdzających tradycyjne przekonanie, że żurawiny mogą zapobiegać chorobom układu moczowego zwłaszcza u kobiet. Żurawina doskonale pasuje do różnego rodzaju mięs … Czytaj dalej Konfitura z leśnej żurawiny

gotuj ze mną
Klopsiki mięsne w occie 165

oleju. Do miski wrzucić mięso mielone, dodać cebule z czosnkiem, doprawić do smaku papryką słodką, solą i pieprzem, dodać również bułkę tartą (około 2-3 łyżki, tyle by dało się ładnie formować kotleciki). Całość dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe klopsiki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć.  Klopsiki wkładamy do słoika, zalewamy letnia zalewą, zakręcić. Ostudzone wkładamy

magiczna kuchnia Kasi