mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:97/214)

Pasta paprykowa do słoików 250

Pasta paprykowa do słoików najlepsza. Czas przetworów na zimę zaczął się u nas jakiś czas temu, teraz przyszła pora na przetwory z papryki. Podam Wam szybki i prosty przepis na pikantną pastę z papryki przypominającą wyglądem, smakiem i aromatem turecki Biber salçası (koncentrat z papryki). Zajadałam się taką pastą dawno temu w Berlinie. Podpytałam się kiedyś o przepis i taką(...)modyfikacją (papryka nie jest pieczona tylko miksowana wraz ze skórą) robię sama od ładnych paru lat. W zasadzie ta pasta zastąpiła w naszym domu ketchup. Jest doskonałym dodatkiem do mięsa, kanapek, kasz (szczególnie bulgur), makaronu, ryżu i oczywiście do pizzy. Została wykonana z czerwonej papryki, czerwonych papryczek chilli, suszonej chilli oraz przypraw i dodatków typu: domowy ocet jabłkowy (można

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śliwki w occie z przyprawami korzennymi 55

innych kompotów, zróbcie śliwki w occie, do pieczonych mięs będą jak znalazł. Składniki: 1 kg śliwek węgierek 1,5 szklanki octu winnego 3/4 szklanki przegotowanej wody 3 czubate łyżki miodu 75 g cukru 5 ziaren kardamonu 5 goździków kawałek kory cynamonu 30 g soli (przepis na 5 średnich słoików) Wodę zagotowujemy z solą, cukrem, kardamonem, goździkami, cynamonem (cynamon podzieliłam

Kardamonovy
Śliwki w occie z przyprawami korzennymi 92

innych kompotów, zróbcie śliwki w occie, do pieczonych mięs będą jak znalazł. Składniki: 1 kg śliwek węgierek 1,5 szklanki octu winnego 3/4 szklanki przegotowanej wody 3 czubate łyżki miodu 75 g cukru 5 ziaren kardamonu 5 goździków kawałek kory cynamonu 30 g soli (przepis na 5 średnich słoików) Wodę zagotowujemy z solą, cukrem, kardamonem, goździkami, cynamonem (cynamon podzieliłam

Kardamonovy
Wege curry z ciecierzycy 170

pyszne i rozgrzewające jedzenie musi być przygotowane na bazie mięsa. Czasem wystarczy garść przypraw, warzywa i bulion, aby rozpieścić nasze podniebienia. Polecam Wam dzisiaj kochani pyszne curry z ciecierzycy :) Składniki: 3 czerwone papryki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku łyżka masła 400 g cieciorki gotowanej + zalewa (dodaję taką ze słoika) duża cukinia ( lub dwie średniej wielkości) 2 łyżki czerwonej pasty

ChilliJemy
Sałatka marynowana z leśnych grzybów, marchewki i cebuli 160

Sałatka z marynowanych warzyw z grzybami, marchewką i cebulą Sałatki z marynowanych warzyw i grzybów są świetnym pomysłem nie tylko na zimę. Te słodko-kwaśne, chrupkie

Korniszonki
Dżem z borówki czerwonej – brusznicy do mięsa 195

lekko kwaśny i idealnie nadaje się jako dodatek do mięs, ale jest równie smaczny jako dodatek do pieczywa. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania dżemu będziemy potrzebowali: z podanej porcji wyjdzie około 800 ml dżemu 600 g borówki czerwonej 400 g kwaśnych jabłek 100 ml wody 150 g cukru wyparzone słoiki i wieczka dodatkowo można dodać cynamon, anyż lub goździki (adsbygoogle

Uwaga Babcia Gotuje
ROSÓŁ DWUNASTOGODZINNY 154

theme-font:minor-latin; mso-ansi-language:CS;} Umyj mięso. Zalej do 3/4 dużego garnka filtrowaną zimną wodą. Zacznij gotować, gdy się zagotuje ściągnij szum i zmniejsz ogień. Opal cebulę. Dodaj warzywa i przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez 8-12 godzin. Dopraw solą i pieprzem. Przecedź, przelej do słoika i trzymaj w lodówce

Cytryna&Co.
Środa: Błyskawiczny kurczak w sosie słodko-kwaśnym 156

zbyt wysoka, żeby sos się nie przypalił. Rozprowadź kawałki mięsa w sosie, tak żeby otoczył kurczaka. Podgrzewaj całość jeszcze przez 2-3 minuty. Podawaj kurczaka z kaszą wymieszaną z natką pietruszki i rzodkiewką oraz szpinakiem lub innymi dowolnymi warzywami. Przepis pochodzi z menu na tydzień „Dieta z pudełka i słoika” Artykuł Środa: Błyskawiczny kurczak w sosie słodko-kwaśnym pochodzi

Niedzielny kucharz
Puder z kani i borowików 204

było od paru dobrych lat. Jeśli już macie pełne słoiki marynowanych i suszonych, zamrażarki wypchane grzybami i nie macie pomysłu co dalej - zróbcie puder grzybowy! W zasadzie możecie użyć każdych waszych ulubionych grzybów - my stawiamy na kanie i borowiki, Taki puder dodajcie później do sosów, zup, gulaszów i różnorakich mięs - doskonale "podkręci" smak potraw! SKŁADNIKI kanie, borowiki lub inne grzyby

Moje Kuchenne Rewelacje
Barszcz biały na żeberkach (z jajkiem i białą kiełbasą) 132

gdyż oprócz wspomnianych dodatków - w zupie znalazło się mięso z żeberek. żeberka wieprzowe na wywar (opcjonalnie) 5 ziemniaków (średnich) 1 duża marchew 1 pietruszka 1 cebula (mała) kawałek selera   2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego   2 łyżki majeranku sól, pieprz 150 ml śmietany 1 łyżka chrzanu (ze słoika; opcjonalnie) 1/2 buteleczki zakwasu (wg smaku, u mnie

Di gotuje
Nalewka z wiśni (wiśniówka) 135

kumpla na działce i wędzili tam całe tony mięsa. No, tony może nie, może trochę przesadziłem, ale nie skłamię jak powiem, że oprócz tych owoców przytargała jeszcze z 10 kg świeżo uwędzonych kiełbas. Wszelakich, różnych. Teraz to już wojna może nas zastać, damy radę. Lodówki pełne przetworów, wszelakich słoików, mięs, kiełbas, szafa trzeszczy w szwach pod naporem nalewek. Tak, mamy

Marder&Marder Manufacture
Karkówka w sosie słodko- kwaśnym 230

jakiś czas pojawia się w moim menu. Mięso wychodzi bardzo delikatne, miękkie a warzywa w słodko-   kwaśnym sosie dodają fajnego smaku. Mimo, że nie należę do fanów karkówki ta wersja bardzo mi smakuje ;-) Zapraszam!!!   Składniki: 1,5 kg karkówki, 0,5 kg pieczarek, 3 cebule ( średniej wielkości), słoik ogórków konserwowych ( pojemność

Passion of Cooking
Kurczak w cieście naleśnikowym z sosem słodko-kwaśnym 409

pomysł na obiad, który można przygotować dzień wcześniej. Wystarczy mięso pokroić i przyprawić, a potem schować do lodówki. Sos spokojnie postoi kilka dni. Można nawet pokusić się na zrobienie jego większej ilości, przełożenie do słoiczków i zapasteryzowanie. A potem, kiedy na zrobienie obiadu nie będzie zbyt dużo czasu, otwieramy słoik i podgrzewamy sos. Usmażenie kurczaka to już kwestia kilkunastu minut.Kurczak:2

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczarki w zalewie pomidorowo-octowej 171

przyjaciółmi. Przygotowuje się je bardzo szybko, należy jednak pamiętać, żeby zrobić to dzień przed podaniem, gdyż muszą trochę postać w zalewie, aby się zamarynowały. Są świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa, wędlin czy napojów wysokoprocentowych. Pytacie czasami jak to jest z tymi pieczarkami – myć, oczyszczać, obierać? Ja ich nie obieram, wg mnie nie ma takiej potrzeby, ale płuczę pod bieżącą wodą(...)przestudzenia. Pieczarki przekładamy do słoika albo miski i wlewamy do nich zalewę. Całość pozostawiamy do całkowitego przestudzenia, następnie wkładamy do lodówki na jakieś 24 godziny. [caption id="attachment_8821" align="aligncenter" width="685"] Pieczarki w zalewie pomidorowo-octowej[/caption] Zobacz inne przepisy na przekąski z pieczarkami: Ziołowe Pieczarki Panierowane – Szybka Przekąska Pieczarki Faszerowane Mięsem I Serem Żółtym Krokiety Z Pieczarkami

e-PrzepisyKulinarne
Przechowywanie ziół 92

części. Ususzyliśmy i co teraz? Ja lubię dwie metody i te dwie najbardziej polecam. Klasycznie — na dno czystego i suchego słoika wsypujemy kilka ziarenek suchego ryżu i dokładamy suszone zioła lekko roztarte, żeby wypełniły szczelnie słoik. Dobrze zamknięty słoik przechowujemy w suchym i ciemnym miejscu. Drugim moim ulubionym sposobem jest robienie soli ziołowych. To wymaga dwóch rzeczy: młynka lub moździerza(...)używać do zup, gulaszy, duszenia mięs, pieczenia warzyw, wywarów czy napoi (mięta z cytryną). Idealną opcją na lato to mrożenie posiekanej mięty ze zmiksowanymi owocami (truskawki, ananas), to daje nam pięknie wyglądające i pyszne kostki, które wystarczy zalać ulubioną wodą mineralną i lemoniada gotowa. KONSERWOWANIE Do konserwowania ziół najlepiej nadaje się sól. Na dno słoika wsypujemy cienką warstwę soli

ladykitchen