mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:88/214)

Czerwona kapusta kiszona w słoikach 180

Czerwona kapusta kiszona w słoikach   Kiszona czerwona kapusta to niezwykły przysmak. Pięknie wygląda i doskonale smakuje. Czerwoną kapustę można zakisić o każdej porze roku, ale

Korniszonki
Kotlety mielone z dynią, gorgonzolą i suszonymi pomidorami 182

lodówkę a w niej jeszcze w słoiku kilka suszonych pomidorów a na półce wyżej kawałek gorgonzoli. Jakoś mi to wszystko razem pasowało i tym oto sposobem wyszły mielone w całkiem innej, jesiennej odsłonie. Pychota :) Podałam je jeszcze z sosem pomidorowym (którego nie ma na zdjęciu). Składniki (mi wyszło 8 mielonych): 400 g mięsa mielonego 1 szklanka startej na tarce dyni

My simple kitchen
Pierś kaczki w cieście francuskim 231

piór, umyć, osuszyć. Skórę naciąć w kratkę, nie przecinając mięsa. Położyć piersi skórą do dołu na zimnej patelni i powoli smażyć wytapiając tłuszcz. Gdy skóra się ładnie zrumieni odwrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia. Piersi zdjąć z patelni, ostudzić, lekko oprószyć solą. Tłuszcz zlać, nie wylewać!, wlać do słoika. Używać do smażenia mięs, konfitowania (gotowaniu w tłuszczu(...)trzeba wziąć 1,5 łyżki orzechów włoskich grubo posiekanych i o,5 łyżki miodu, **Używałam naleśniki lub papier ryżowy, jednak nie byłam zadowolona z tego co otrzymywałam. Tłuszcz z mięsa za bardzo nasączał ciasto. W czasie rozmowy z Szefem kuchni Arturem Morozem z Bulaj, uzgodniliśmy, że najlepsza będzie brioszka.   zastawa

królestwo garów
Meksykanin, czyli jednogarnkowe danie z mięsem mielonym i warzywami 118

dają nam w efekcie smaczne i sycące danie, które przemyca w sobie sporo warzyw... Dużym plusem jest też jego " jednogarnkowość" :) Serdecznie polecam! Meksykanin z mozzarellą Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego* 1 duża cebula 1 duża marchew puszka pomidorów krojonych** koncentrat pomidorowy puszka fasoli czerwonej puszka fasoli białej puszka kukurydzy 2 zielone papryki 4 duże ząbki czosnku pieprz cayenne curry(...)wysokiej (pojemnej) patelni. Cebulę pokrój w kostkę i zarumień, dodaj mięso i usmaż je - w razie potrzeby dodaj jeszcze odrobinę oliwy. Dodaj marchew pokrojoną w kostkę i podduś pod przykryciem aż trochę (!) zmięknie. Dodaj pomidory i koncentrat pomidorowy - według uznania - ja dodałam cały słoik. Fasolę i kukurydzę wypłucz i osącz - dodaj do garnka. Paprykę umyj, pokrój

Gary Bez dna
Smarowidło z boczku 141

grubym dnem) i top na niedużym ogniu. Mieszaj co chwilę, by się mięso nie przypaliło. Gdy tłuszcz już się wytopi, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, aż zmięknie. Dodaj majeranek oraz szczyptę soli, następnie zestaw z ognia. Odstaw na kilka chwil do przestygnięcia. Przełóż do słoików lub miseczek. Pozostaw do zastygnięcia. Przechowuj w lodówce.   Można dodać także starte jabłko

Kulinarny S.O.S.
Smarowidło z boczku 141

grubym dnem) i top na niedużym ogniu. Mieszaj co chwilę, by się mięso nie przypaliło. Gdy tłuszcz już się wytopi, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, aż zmięknie. Dodaj majeranek oraz szczyptę soli, następnie zestaw z ognia. Odstaw na kilka chwil do przestygnięcia. Przełóż do słoików lub miseczek. Pozostaw do zastygnięcia. Przechowuj w lodówce.   Można dodać także starte jabłko

Kulinarne S.O.S.
Pasztet z królika 184

dodać włoszczyznę, przyprawy i gotować do miękkości. Na końcu dodać wątróbkę. Mięso wyluzować z kości. Podgardle pokroić i podsmażyć.  Zmielić wszystko razem (królika, podgardle, wątróbkę) trzy razy - podlewać bulionem żeby pasztet nie był za suchy.   Doprawić jeszcze solą, pieprzem do smaku. Wypełnić suche wyparzone słoiki i pasteryzować trzy razy po 30-40 minut

Gaździnka warzy
POWIDŁA ŚLIWKOWO - ORZECHOWE 138

kakao Umyte i wypestkowane śliwki zemleć w maszynce do mięsa. Dodać cukier ( ilość wg własnych upodobań) i smażyć przez ok 2 godz. Pod koniec smażenia dodać cukier waniliowy,orzechy zmielone oraz kakao. Powidła smażyć jeszcze ok 10 min. Gorące przełożyć do czystych słoików , dobrze zakręcić i pasteryzować 15 min. Z tej ilości wychodzi 5-6 słoiczków

Niespełnione zdolności kulinarne
Sok z babki lancetowatej z miodem 215

części dowolnego płynnego miodu, Liście babki lancetowatej umyłam, wysuszyłam, przepuściłam przez maszynkę do mięsa. Wycisnęłam sok przez gazę i połączyłam z płynnym miodem. Miód tak jak i cukier jest dobrym konserwantem. Przelany do wyparzonych słoiczków może stać długo w ciemnym i chłodnym miejscu. Ja dodatkowo zamykając słoik spryskuję wieczko słoika spirytusem, tak dla pewności. Można również wykorzystać miąższ w którym

Leśny Zakątek
Ajwar 159

gustu. Można stosować ją do wielu potraw - jako pastę do przystawki, dodatek do mięsa czy sosu. Ja dodałam ostatnio troszkę do sosu do makaronu i znacznie podniósł on jego walory smakowe. W smaku jest delikatna, ze słodką nutą i zdecydowanym, paprykowym akcentem. Składniki na 6 małych słoików: 6 czerwonych papryk 2 duże bakłażany (u mnie 3 mniejsze) 2 duże pomidory

My simple kitchen
"Sucha" sałatka vifonkowa 320

ostro kwaśne) podwójna pierś z kurczaka 1 puszka fasoli czerwonej 1 mały słoik ogórków konserwowych 4 duże łyżki majonezu 1 kubek jogurtu naturalnego (koło 180 gram) łyżka ziół prowansalskich przyprawa curry  papryka słodka pieprz  sól "sypka" rozkosz Pierś z kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Do mięsa dodajemy do smaku (wg upodobań) curry paprykę oraz pieprz i sól. Odstawiamy

CynamonemPoOczach
Bigos z pomidorami, dobrze doprawiony 272

Bigos kochamy miłością wielką. Bigos jemy w święta i w zwykłe dni bo zawsze gotuję wielki gar i część pakuję do słoików żeby mieć go w zapasie. Najczęściej gotuję bigos tylko z kapusty kiszonej, oczywiście z dodatkiem różnych mięs, kiełbas i przypraw. Lubię bigos dobrze kwaskowy więc nie zapominam o grzybach suszonych , winie i wędzonych śliwkach bo te wszystkie dodatki

Smaczna Pyza
Schab z kiszona kapustą, faszerowany kabanosem pieczony w rękawie 203

zawsze super. Danie powstało zupełnie przypadkowo. Ustawiając rzędy tegorocznych przetworów, natknęłam się na słoik ubiegłorocznej kapusty kiszonej i spożytkowałam go właśnie do upieczenia schabu. Danie robi się samo, a schab upieczony w rękawie jest wyjątkowo smaczny i soczysty. Pierzynka z kiszonej kapusty dodatkowo aromatyzuje i kruszy mięso, a kabanos dodaje przyjemnego posmaku wędzonki. Kapusta z pieczarkami stanowi równocześnie warzywny dodatek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos 210

podsmażamy je i dodajemy do gotującej się kapusty. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę mięso, kiełbasę, boczek oraz przyprawy. Gotujemy dalej pod przykryciem przez 30 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Następnie dodajemy kapustę kiszoną. Dalej gotujemy, mieszając od czasu do czasu. Po około 1 godzinie dodajemy słoik koncentratu pomidorowego. Zasada jest podobno taka, że im dłużej gotuje się bigos

Życie zamknięte w smaku