Papryka, cebula, cukinia i przyprawy. Możemy zrobić gyros z cukinią w wersji z mięsem lub bez i wtedy to będzie danie wegetariańskie. Niewielka ilość tłuszczu, pierś z kurczaka sprawiają że danie jest fit. Ostatnio coraz bardziej popularna jest także cukinia w zalewie gyros, marynowana w słoikach na zimę. Jak zrobić gyros przepis z cukinią i kurczakiem? Zapraszam na przepis
Dieta moja pasjafilet z piersi kurczaka: 300 g sos słodko – kwaśny : 1 słoik ( 550 g ) ser żółty: 200 g mleko: 150 ml czosnek suszony: 1 łyżeczka sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na suchej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę mięso. Kiedy kurczak się lekko zrumieni, wlewamy sos słodko – kwaśny. Chwilę razem gotujemy, aby lekko odparować
Kuchnia Na Wypasiemoja propozycja na pyszny i szybki obiad jednogarnkowy. Polecam! Składniki: 1 słoik ciecierzycy 500 g 600 g filetu z indyka 1 cukinia 300 ml mleka kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia 1/3 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem. W garnku rozgrzać tłuszcz, podsmażyć
magiczna kuchnia KasiMożna je drobno pokroić, ale można też po prostu zmielić w maszynce do mięsa. Ja tak właśnie zrobiłam. Owoce zasypać cukrem i dokładnie wymieszać. Garnek wstawić na palnik i co jakiś czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Pogotować chwilę. Następnie przełożyć gorącą masę do przygotowanych wcześniej słoików. Dokładnie zakręcić, a słoiki odwrócić do góry dnem. Po ok.10-15 minutach odwracamy słoiki
Smaczne Zdroweporównania lepsza niż zupa ze szczawiu-z-niewiadomo-czym . Przygotowując porcje do słoików lub do zamrożenia odmierzajcie ilości na jeden raz. Pamiętajcie także, że szczaw rosnący dziko jest znacznie intensywniejszy w smaku niż ten ogrodowy. Spróbuj mojej zupy szczawiowej gotowanej na maśle , bez dodatku mięsa
Codzienna kuchnia niecodziennawchodzi;) 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1/2 – 3/4 (wg upodobań) słoika grillowanej papryki konserwowej kilkanaście małych pieczarek 2 wędzone udka kurczaka 3-4 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 1 ząbek czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie 2-3 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki Mięso oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę, przekładamy na sito
Smaki Na Talerzuwiedziałam, że dla dzieci coś może być za słodkie, no chyba że w mięsie... Spód: 300 g kruchych ciastek kakaowych 100 g masła Masa serowa: 1 kg zmielonego sera na senniki 5 jajek ok. 2/3 szklanki cukru 100 g czekolady mlecznej 2/3 słodkiej śmietanki 18% ½ słoika masła orzechowego (może być z kawałkami orzechów) Wierzch: ½ puszki masy kajmakowej
Czerwień i błękitMiałam kawałek schabu. W lodówce były boczniaki a w spiżarni słoik z chińskimi grzybkami w zalewie. Nie miałam ochoty na kotlety ani żadne skomplikowane dania. Znalazłam przepis który wydawał się prosty. Bardzo polecam bo schab wyszedł bardzo smaczny. Może następnym razem pokroję mięso w paski aby dało się jeść pałeczkami. Z plastrami miałam nieco kłopotu. Podałam z surówką
Stare Garymiejscu,to jest gotowy. Wlać do pasteryzowanych słoików .Gotową galaretkę gorącą przelać do słoików,zakręcić i pozostawić do ostygnięcia:)) Zioło to jest stosowane w omletach, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zup, duszonych mięs, drobiu, oraz do potraw mięsnych z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, cielęciny. Lebiodka pospolita bogata
w mojej kuchnilaurowy oraz ziele angielskie i 2 ziarnka pieprzu. Gotowałam to ok 20 minut. Mięso było soczyste i idealnie pasowało do kaszy i buraków. Byłam na tyle głodna, że zdjęcie zrobiłam tylko na szybko więc cudów nie ma, ale nadrabiało to zdecydowanie smakiem. Buraki były ze słoika oczywiście od mamuni. Jesienią może jak uda mi się dostać jakiś słoiczek
Emskie Smakistołu – proste składniki, proste smaki, smakowita całość. Do jej przygotowania można użyć mięsa dorsza, mintaja, pstrąga czy dowolnej, ulubionej białej ryby. Ryba po japońsku: 1 kg filetów z białej ryby 2 szklanki mąki 2 jajka ok. 1 szklanka wody (może być gazowana) 1 duży słoik ogórków konserwowych (ok. 300 g bez zalewy) 1 duży słoik papryki konserwowej
Poezja smakugorzkiego kakao Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, usuwamy pestki, mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier, smażymy przez 2 godziny ciągle mieszając. Dodajemy cukier waniliowy i kakao, smażymy jaszcze przez pół godziny ciągle mieszając, żeby kakao dobrze się rozpuściło. Gorące nakładamy do słoików, zakręcamy, ustawiamy do góry dnem, pozostawiamy do ostygnięcia
Bajeczna Kuchniakwaśna śmietana - niekoniecznie: kawałek pokrojonej kapusty, fasola (może być nawet z puszki) Przygotowanie: Mięso obgotowujemy i zbieramy powstały "szum". Dodajemy przyprawy oraz pokrojone warzywa (sposób krojenia zależny od przyzwyczajeń). Jako ostatnie dodajemy ziemniaki, pokrojone w kostkę. Gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy starte buraczki - 1 słoik (550 gram) oraz wypłukaną białą fasolkę z puszki. Zagotowujemy, doprawiamy. Jeżeli uznamy, że smak
Życie zamknięte w smakuintensywnym smaku. SOLJANKA Składniki: - 4 litry wody - 300 gram wołowiny (lub innego, dowolnego mięsa) - 250-300 gram salami - 3 papryki (różnokolorowe) - 300 gram pieczarek - 3 cebule - 4 ogórki kiszone - 4 ogórki korniszony - 400 gram kapusty kiszonej - 4 pomidory obrane ze skóry lub puszka pomidorów - mały słoik oliwek - 3 łyżki kaparów - 4 ząbki czosnku - przyprawy: sól, pieprz, chili lub pieprz cayen
Życie zamknięte w smakurozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.Usmażone, gorące śledzie, ułożyć w słoiku lub naczyniu, które możemy zamknąć. Zalać gorącym sosem, przykryć i odstawić do wystygnięcia.Przechowywać w lodówce przynajmniej przez kilka dni. Drobne ości pod wpływem kwaśnego sosy zmiękną w tym czasie, a mięso przejdzie wspaniałym aromatem pomidorów i przypraw.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna