ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:88/443)

Pierogi z kapustą i grzybami. 143

Pierogi goszczą na moim wigilijnym stole od wielu lat. Podaję je z pysznym sosem grzybowym. Ciasto na pierogi przygotowuję z dodatkiem utłuczonych ziemniaków moim(...)zdaniem to najlepsze ciasto. SKŁADNIKI: ciasto: 2 jajka 4 średnie ugotowane i utłuczone ziemniaki około szkl. mąki szczypta soli ewentualnie trochę mleka (gdyby ciasto było za twarde) WYKONANIE:  wszystkie składniki wymieszać, dosypywać mąkę i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki(czasem potrzeba więcej mąki wszystko zależy od ziemniaków), wykrawamy koła nakładamy farsz i zlepiamy pierogi, Ja przygotowuję

Kuchnia Beaty
CIASTO NA PIEROGI 178

Jest kilka sposobów na ciasto na pierogi, jednak to jest dla mnie najlepsze. Nie rozwala się przy gotowaniu, idealnie się rozwałkowuje i skleja.  Składniki: * 300 g mąki pszennej * 250 ml przegotowanej, ciepłej wody * sól Wykonanie: Do miski wsypać mąkę(...)sól. Stopniowo dodawać wodę i mieszać łyżką drewnianą. Kiedy już mąka z wodą się połączą, można zacząć wyrabiać ciasto ręką. Przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiać ciasto około 10-15 minut. Z takiej ilości ciasta wychodzi mi około 40 pierogów

Zrób to smacznie
Pierogi z botwiną i fetą 194

moje podniebienie. Botwinka z fetą do tego boczek i czego chcieć więcej. Pierożki są jak powiew wiosny na talerzu, pachnące, kolorowe i czeka się na nie z tęsknotą. ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki soli 3 łyżki oleju rzepakowego 2/3 szklanki wody gorącej farsz: 1 pęczek botwinki duży 1 cebula czerwona 10 dkg sera feta pieprz(...)olej 10 dkg boczku wędzonego natka pietruszki Do miski przesiewam mąkę dodaję sól, olej, wlewam gorącą wodę stopniowo i mieszam widelcem. Ciasto jak przestygnie wyrabiam rękoma. Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką Farsz: Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju. Botwinę kroję, małe buraczki obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Do cebuli dodaję buraczki starte, i łodyżki botwiny i przesmażam

wesoła kuchnia
Pierogi z kaszą gryczaną 176

gryczanej, by nie powtarzać obiadu z wczoraj, tym razem zrobiłam pierogi. Składniki : kasza gryczana cebula, tłuszcz do smażenia sól, pieprz mielony prawdziwy, gałka muszkatołowa, majeranek jajko, mąka Ciasto na pierogi : 40 dag mąki 50 ml. dobrze ciepłej wody , a właściwie tyle by zarobić ciasto jak na kluski, ale trochę luźniejsze ( dużo zależy od mąki) około 30 ml. oleju(...)Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, gałką i majerankiem - wymieszałam dokładnie   Jeśli miałabym biały ser, to dołożyłabym go do farszu. Pierogi zyskałby jeszcze na smaku :) Odsmażone i polane cebulką, pyszne bardzo ! Jeśli zostanie nam ciasta, to pokroimy je na kluseczki

Proste Potrawy
Pierogi z kapustą i grzybami 129

aromatycznym farszem sprawi, że wszyscy domownicy będą się nimi zajadać ze smakiem. Pierogi można podgrzać na patelni w każdej chwili, dlatego też możesz przygotować je nawet kilka dni przed wigilią. Podana niżej lista składników starczy na około 40 sztuk pierogów. Sprawdź przepis na Domowe pierogi ruskie Składniki 250 g kapusty kiszonej 250 g mąki pszennej(...)potem wymieszaj. Stopniowo dodawaj także gorącą wodę. Ciasto, które uzyskasz, nie powinno kleić się do rąk. Ma być ono miękkie i elastyczne Wyrobione ciasto podziel na mniejsze części, a następnie rozwałkuj je i zacznij wykrawać kółka. Na środek każdego kółka ciasta nałóż trochę farszu, a następnie złącz ze sobą krawędzie. Przygotowane pierogi wrzuć do wrzącej wody i gotuj

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z czerwoną soczewicą i brązowymi pieczarkami 159

lubi lepić pierogi? Mam dla Was propozycję na pierogi z czerwoną soczewicą i brązowymi pieczarkami. Pyszne :) Składniki na ciasto (na około 36 cieniutkich pierogów): 250 g mąki 2 łyżki oliwy około 150 ml ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli Składniki na farsz: 100 g czerwonej soczewicy (polecam firmę  Skworcu ) 1 duża cebula(...): Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być mięciutkie.  Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i  odkładamy na około 15 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie, ciasto cienko rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką. Z ciasta wykrajamy krążki. Na krążki nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Brzegi każdego pieroga dociskamy

Smak mojego domu
Ukraińskie pierogi :) 149

wymieszać na gładką masę. Farsz powinien być dość pikantny. Ciasto: 250 gr mąki pszennej 250 gr mąki żytniej gorąca przegotowana woda łyżka oleju łyżeczka kurkumy Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne oraz kurkumę. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować, wykrawać szklanką kółka. Nakładać(...)farsz na ciasto, sklejać pierogi. Zagotować w dużym garnku wodę, lekko posolić. Do gotującej się wody wrzucać pierogi, zamieszać. Gotować po wypłynięciu ok. 2 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z podsmażoną na maśle cebulką. Dzisiaj rozpisaliśmy się dość mocno, ale mamy nadzieje, że interesująco na tyle, abyście dotarli do ostatnich linijek tego wpisu :) Życzymy smacznego i wyprawy

vegetanie
Pierogi z wędzonym łososiem i kremowym serkiem 146

kremowym serkiem? Zrobiłam i przepadłam! Są przepyszne! Delikatne, łososiowe i kremowe. Na naszym stole zagoszczą nie raz. 'pierogi z wędzonym łososiem' Składniki: (na ok.30szt małych pierożków) - ciasto na pierogi zrobione wg tego przepisu (połowa porcji) - 200g wędzonego łososia - 100-150g kremowego serka (Philadelphia, Twój Smak itp) -  świeży/suszony koperek - cytryna - S&P Wędzonego łososia rozdrobnić(...)dodać do serka i dokładnie wymieszać. Dopieprzyć do smaku i dodać 1 łyżeczkę koperku (jeżeli użyjecie świeżonego, to mniej). Ciasto przygotować wg przepisu , następnie rozwałkować i wycinać krążki (wielkości standardowej szklanki). Pierogi nadziać farszem (ok.1 czubata łyżeczka) i wrzucać na gotujący i osolony wrzątek. Od wypłynięcia gotować ok 3 minut. Przed podaniem pokropić cytryną i posypać koperkiem. Smacznego

CookYourself
Pieczone pierogi z ciasta drożdżowego z dynią i farszem z grzybów leśnych 131

powinna być zbyt kwaśna. Pieczone pierogi z ciasta drożdżowego z dynią i farszem z grzybów leśnych Ciasto 1kg mąki orkiszowej jasnej, 45g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 50g masła, 350g ciepłej wody, 200g dyni startej na tarce do ziemniaków, sól do smaku, 2 jajka rozbełtane do smarowania, sezam do posypania pierogów przed pieczeniem. Z drożdży, odrobiny mąki(...)wody wkładamy masło, jak zmięknie wlewamy do mąki z resztą składników. Wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie miękkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Już po tym czasie możemy wałkować ciasto na cienkie placki. Wielkość dowolna. Ja robiłam nieco większe od tradycyjnych pierogów. Po uformowaniu, pierogi jeszcze rosły zanim włożyłam je do piekarnika

Leśny Zakątek
PIEROGI WIEJSKIE Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM 111

bardzo smakują. To także sposób na zagospodarowanie kaszy, której zawsze za dużo ugotuję :). Pomysł na fantazyjną falbankę podejrzałam u Moniki PIEROGI WIEJSKIE Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM CIASTO NA PIEROGI 0,5 kg mąki 0,5 kg maślanki naturalnej sól FARSZ 2 torebki kaszy gryczanej palonej ( ok. 1 szkl ) 0,5 kg twarogu w kostce 2 cebule sól(...)pieprz Z mąki, maślanki i soli wyrobić sprężyste ciasto, rozwałkować i wykrawać kółka (robię to szklanką). Jeżeli ciasto jest za bardzo lepiące dodać więcej mąki, a jeżeli za twarde dolać maślanki. Ugotowaną i ostudzoną kaszę wymieszać widelcem z twarogiem i podsmażoną cebulką. Dość dobrze doprawić solą i pieprzem. Można dodać 1 jajko, ja jednak tego nie robię gdyż kupuję twaróg

Pieguskowa Kuchnia
Kopytkowe pierogi z serem i masłem szałwiowym 191

Dziś przepis na szybkie, nie licząc gotowania ziemniaków, pierogi z serem takie babcine. Moja babcia gotowała je często, natomiast niektóre moje koleżanki w pracy poznały takie pierogi z ciasta kopytkowego dopiero teraz. Różne rejony miasta i tyleż przepisów i tradycji. Pierogi są duże i wystarczą 2 czy 3 aby zaspokoić głód, no chyba że smakosze zapragną więcej

Moje Małe Czarowanie
Pierogi z kaszą gryczaną, fetą i suszonymi pomidorami 89

suszone pomidory i wyszła rewelacja! Zwykłe pierogi nabrały niezwykłego aromatu i wspaniałego smaku.  Młody oczywiście miał wspaniałą zabawę przy lepieniu tychże pierogów, a mamusia po wszystkim niezły aerobik w kuchni, ale i tak warto było :D Szczerze polecam takie pierożki. Pierogi z kaszą gryczaną, fetą i suszonymi pomidorami Składniki: Ciasto na pierogi(...)suszone pomidory kroimy w kostkę i wszystkie składniki łączymy w misce. Doprawiamy pieprzem. 2.     Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka. Na każdym kółku układamy łyżeczką trochę farszu i lepimy pierogi. 3.     Pierogi wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy około 2 minut, a następnie wyjmujemy łyżką

Na kulinarnym poligonie
Pierogi z kaszą gryczaną i kozim serem 201

obiadu i sporo jej zostało, postanowiłam wykorzystać pomysł z pierogami. Farsz jest znakomity, na prawdę warto takie pierogi zrobić. Polecam! składniki  (ok 60 szt) ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz 200 g ugotowanej kaszy gryczanej 200 g sera twarogowego koziego 120 g boczku wędzonego 1 cebula 1 jajko 2 łyżki posiekanej(...)pieprz do podania  cebula, masło przygotowanie ciasto przesianą mąkę zalać gorącą wodą , poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody,  jeżeli  za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej

Stare Gary
Ciasto na pierogi z autoamtu 180

Pierwszy raz od niepamiętnych czasów zrobiliśmy pierogi, ale żeby ułatwić sobie życie ciasto było tym razem wyrabiane w automacie do chleba i muszę przyznać, że tak dobrych pierogów jeszcze nigdy nie udało nam się zrobić. Ciasto jest po prostu idealne, nie rozrywa się, jest miękkie i smaczne po ugotowaniu, Składniki - proporcje na około 45-50 niewielkich pierogów(...)przełożyć do automatu. Ustawić program wyrabianie ciasta (trwa u mnie około 20 minut). Wyjąć ciasto z maszyny i pozwolić mu odpocząć około 30 minut. Ciasto podzielić na 2 lub 3 części i rozwałkować na grubość około 2 milimetrów podsypując mąką, aby nie kleiło się do blatu. Wyciąć kółka, nałożyć farsz i ulepione pierogi wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 106

Obowiązkowy punkt podczas kolacji Wigilijne to właśnie pierogi z kapustą i grzybami, osobiście najbardziej lubię odsmażane, wyśmienicie smakują z barszczem czerwonym. Pierogi można przygotować wcześniej i zamrozić Składniki. około 80 sztuk: Ciasto  1 kg mąki pszennej  jajko szklanka przegotowanej, ciepłej wody łyżeczka soli Farsz:  0,5kg kiszonej kapusty 30 dkg suszonych grzybów(...)oleju. Grzyby przecedzić, i drobno pokroić dodać do kapusty i cebuli. Smażymy ok 30 minut mieszając od czasu do czasu. Gotowy farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ciasto na pierogi zagnieść. Wałkujemy na   grubość ok 3 mm, szklanką wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy. Gotowe pierożki wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę i gotujemy ok 2 minuty

RAROSSA