ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:88/476)

Makaron z boczkiem i jajkiem 133

sobie nie przypominam aby brakowało w sklepach makaronu, ale na to też był sposób, przygotowywało się domowy makaron z mąki, wody i jajka lub tzw. kryzysowy makaron z ciasta na pierogi, czyli z ciasta bez jajka, tylko z mąki, wody i odrobiny oleju, a nawet bez oleju. Przygotowywał się też do rosołu kluseczki. albo lane kluski oraz kluseczki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karnawałowe faworki (chrust) bezglutenowe 172

jogurtu). Śmietanę dodajemy stopniowo i w niewielkich ilościach. Mamy jej dodać wyłącznie tyle, by z ciasta można było stworzyć kulę. Ciasto powinno być delikatne i elastyczne, coś jak ciasto na pierogi. Tak przygotowane ciasto należy podzielić na 3 części. Każdą rozwałkowujemy dość cienko na podsypanym mąką blacie. Następnie każdy taki placek kroimy na paski, a te na pół

Słodkie okruszki
Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami 209

obiadu. Farsz z tych pierogów jest tak dobry i uniwersalny, że jeżeli coś zostanie to nadaje się idealnie do kanapek jako pasta. Składniki na około 50 pierogów standardowej wielkości: ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju szczypta soli 1,5 szklanki gorącej wody * nie ważne czy to szklanka czy kubek, ważne aby make i wodę odmierzać(...)keczupu lub mały słoiczek koncentratu pomidorowego Przygotowanie: z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Ciecierzycę ugotować do absolutnej miękkości z dodatkiem łyżeczki soli. Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na złoto. Dodać przyprawy, wymieszać, na samym końcu dodać keczup/koncentrat pomidorowy i doprawić solą. Ciasto na pierogi rozwałkować na grubość maksymalnie 3 mm, wykrawać kółka, na każdym umieścić łyżeczkę farszu

greenscarf
Dwa bliźniaki, chleb z czarnuszką 190

Czarne nasionka tej rośliny świetnie komponują się z pieczywem, serem białym i żółtym oraz masłem. Można dodawać do kiszenia ogórków, kapusty, tłustych mięs i sosów. Dodaję również do ciasta na pierogi czy do ciasta naleśnikowego. Tym razem nie ma ich w cieście ale posłużyła mi do udekorowania chleba. Chleb z 3 gatunków mąki. Żytniej białej, orkiszowej jasnej i zwykłej

Leśny Zakątek
15 przepisów na pierogi 225

? Napisz mi o tym w komentarzu. A jeśli masz swój ulubiony przepis podrzuć mi go, z pewnością wrócę do niego przy kolejnym lepieniu pierogów. przepis na CIASTO NA PIEROGI przepis na PIEROGI RUSKIE przepis na PIEROGI Z MIĘSEM przepis na PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ przepis na PIEROGI Z KURKAMI przepis na PIEROGI

nietylkopasta.pl
15 przepisów na pierogi 234

? Napisz mi o tym w komentarzu. A jeśli masz swój ulubiony przepis podrzuć mi go, z pewnością wrócę do niego przy kolejnym lepieniu pierogów. przepis na CIASTO NA PIEROGI przepis na PIEROGI RUSKIE przepis na PIEROGI Z MIĘSEM przepis na PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ przepis na PIEROGI Z KURKAMI przepis na PIEROGI

nietylkopasta.pl
Proziaki. Pieczywo na sodzie 200

też kefir, maślanka) 1 jajko płaska łyżeczka soli 1 łyżka cukru (opcjonalnie) 2 łyżeczki sody ok. ½ kg mąki pszennej, Przygotowanie proziaków : Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto jak na pierogi. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2cm. Z ciasta wycinamy kółka albo kwadraty i odkładamy je na oprószone mąką blat, zostawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. Smażymy proziaki na suchej, średnio

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Świąteczne pierniki z pieprzem 322

czekoladowy chcemy mieć smak. Na koniec dodajemy ubite białka z żółtkami, sodę i dużą szczyptę pieprzu. Całość wyrabiamy dodając śmietanę (tyle, by ciasto nabrało właściwej konsystencji, podobnie jak ciasto na pierogi). Tak przygotowane ciasto musi poleżeć w lodówce ok. tygodnia. Po tym czasie możemy robić pierniczki, które wypiekamy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasteczka trzymamy

MarcinChef
Orzechowiec II 283

Karmel orzechowy 2 łyżki cukru 2 łyżki margaryny 3 łyżki miodu 25 dag orzechów włoskich Wykonanie: Składniki na ciasto łączymy ze sobą dokładnie i zagniatamy ciasto jak na pierogi. Dzielimy ciasto na dwie części. Pierwszą część ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem,  pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez 25 minut. Składniki na karmel zagotowujemy w rondlu dokładnie

kgwjanczewo
Pierożki z jabłkami 169

margarynę i dobrze posiekać nożem, następnie lekko rozetrzeć w palcach. Dodać śmietanę z drożdżami, jajka i żółtka i dobrze zarobić ciasto. Ciasto ma mieć mniej więcej konsystencję ciasta na pierogi gotowane. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą (tak na "luzie", bo ciasto lekko może podrosnąć) i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny (można na całą noc).  Schłodzone

In my kitchen
Faworki 153

żółtka Tłuszcz do smażenia (u mnie olej roślinny) Cukier puder do posypania faworków. Sposób wykonania: Do przesianej mąki dodać wszystkie składniki   i zagnieść ciasto ( powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi). Pod koniec ciasto zbijać przez kilka minut wałkiem   by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około pól godziny

Na słodko lub wytrawnie
USZKA Z GRZYBAMI DO BARSZCZU WIGILIJNEGO 193

podsmażyc na maśle. Ugotowane grzyby wychłodzić i zmielić trzy razy w maszynce do mięsa.      Podsmażyć z cebulką. Doprawić według własnego smaku. Zrobic ciasto jak na pierogi. Rozwałkować ciasto, wykrawać kółeczka, napełniać farszem i formować uszka. Gotować w lekko osolonej wodzie. Uszka można zamrozić. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
PIEROGI Z MIĘSEM Z ROSOŁU I KISZONĄ KAPUSTĄ 176

ogromna ochota. Farsz farszem,ale pierogi zostały zrobione z fantastycznego ciasta. Jest ono elastyczne,nie trzeba go mocno podsypywać mąką i co ważne nie musimy dodawać do niego jajka - zabawa tym ciastem to sama przyjemność. Przekonajcie się sami korzystając z mojego przepisu. Składniki na ciasto:   3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka bardzo gorącej wody szczypta soli Do miski(...)kapustę łączę ze sobą,dodaję podsmażoną cebulkę wraz z tym olejem - przyprawiam solą i pieprzem i dokładnie łącze. Jeśli farsz jest zbyt suchy można dodać rosołu,ewentualnie oliwę. Ciasto na pierogi rozwałkować bardzo cienko na delikatnie podsypanej stolnicy. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką koła i nakładamy dużą łyżeczkę farszu.Dokładnie lepimy,układamy na ściereczce,drugą przykrywamy by nie obsychały

Niespełnione zdolności kulinarne
domowe pierogi ruskie orkiszowe 199

jajko 2 łyżki oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (jeśli wyjdzie za luźne dodajemy więcej mąki), rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy łyżeczką farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy partiami na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy np. okraszone masłem

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami 144

posiekane na kawałki masło (lub margarynę). Wlewamy nasze mleko z drożdżami i zaczynamy wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania rękę można posypywać mąką ( nie sypiemy mąki za dużo, by ciasto nie było zbyt twarde). Ciasto powinno być miękkie i elastyczne (może być delikatnie lepkie). Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy(...)mieszamy łyżką. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem (większa ilość) i solą. Próbujemy. Gdy ciasto powiększy swoją objętość, odrywamy po kawałku i rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie (na grubość 2-3 mm). Z ciasta wycinamy kółka (np. szklanką). W każde nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Pierogi układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przed pieczeniem smarujemy

Słodkie okruszki