ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:82/476)

pierogi z pieczarkami 225

składniki na ciasto: 450 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 łyżki masła roztopionego 1 żółtko ok. 180-190 ml letniej wody wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi. Partiami wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 3-4 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi Shreka, szpinak i bryndza 223

Zielone, wiosenne wydanie przepysznych zielonych pierogów, rodem ze Shreka :). Jakież było zaskoczenie moich dzieci gdy je zobaczyły!, świetna alternatywa dla szpinakowych niejadków. Ciasto na pierogi:  70 dag mąki pszennej 20 dag rozdrobnionego mrożonego szpinaku 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oleju 1 jajo gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu Nadzienie: 75 dag gotowanych(...)zielone ciasto, cienko wałkujemy, wykrawamy koła i nadziewamy ziemniakami z bryndzą. 3. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju.W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut. Pierogi Shreka smakują doskonale z masłem lub klasyczne z wody moczone w jogurcie naturalnym z odrobiną koperku. Jeśli zostaną Wam na drugi dzień warto je podsmażyć

Apetyczna babeczka
Pierogi z serem i truskawkami 169

Pierogi z serem i truskawkami Dziś zapraszam na przepyszny letni obiad. Mięciutkie pierogi wypełnione słodkim, kremowym serowo-truskawkowym farszem. Świetnie smakują polane śmietanką lub rozpuszczonym masłem (ewentualnie dodatkowo posypane cukrem). Niebo w ustach     Składniki: Składniki na ciasto: 100 ml wody 1 łyżka masła 1 szklanka mąki + mąka do podsypania 1 jajko Składniki na farsz: 250g truskawek(...)gotujemy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści. Mąkę mieszamy z ciepłą wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać trochę więcej mąki, ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów. Gotowe ciasto zawijamy w folię i na czas przygotowania farszu wkładamy do lodówki *** *** Twaróg przekładamy do miseczki, dodajemy

Blog z Apetytem
Pierogi z kapustą i grzybami 158

ochotę Można dodać do ciasta trochę soku z buraka – będą bordowe, dodać szpinak – będą zielone, dodać kurkumy – będą żółte. Takie kolorowanie ciasta pierogowego to z pewnością fajna zabawa dla małych kuchennych pomocników;) A efekt – nie tylko smakują, ale także dodatkowo cieszą oko wyjątkowymi kolorami:) Dziś zapraszam na klasyczny kolor ciasta i pierogów, ale myślę(...)innej wędliny 1 cebula pokrojona w piórka Wykonanie: Składniki na ciasto wyrabiam na elastyczne i miękkie ciasto. W razie czego dodaję więcej mąki lub wody w zależności czy ciasto klei się do rąk czy nie. Podsypuję stolnicę mąką i wałkuję na cienkie placki. Wykrawam ozdobnym wykrawaczem do pierogów odpowiednie kółka z wzorkiem na brzegach. Kapustę szatkuję, przepłukuję i gotuję

Zasmakuj Kuchni
Czekoladowe pierogi z twarożkiem miętowym i waniliową śmietanką 355

Pyszne, delikatne ciasto, miętowy środek i słodka waniliowa śmietanka to doskonałe ukoronowanie poniedziałkowego popołudnia. Tak... Przyszedł dzień, w którym moja chęć na pierogi przerodziła się w czyn. U nas to był akurat rodzinny obiad, ale Wam polecam przygotować takie pierożki na Walentynki. Oczywiście w odpowiednio mniejszej porcji ;) Potrzebne nam (na 34 pierogi): * Na nadzienie: - 1 kg twarogu półtłustego(...)dzbanuszka i wstawwiamy do lodówki.   Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy, po czym formujemy kulę i odstawiamy na bok przykrytą ściereczką.   Twaróg mielimy, dodajemy cukier, żółtka i drobno posiekane liście mięty, po czym dokładnie łączymy składniki.   Ciasto wałkujemy dosyć cienko i szklanką wykrawamy ciasto na pierogi. Następnie każdy okrąg delikatnie rozwałkowujemy, żeby ciasto było

W poszukiwaniu inspiracji
Pierogi z mięsem rosołowym i pieczarkami 198

odparowania wody z grzybów mięso i pieczarki z cebulką zmielić. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatałowej. Gdy farsz jest za suchy dodaj 1-2 łyżki bulionu zagnieć ciasto na pierogi. Masło rozpuść(...)gorącej wodzie, następnie zagniataj z mąką i solą do powstania, gładkiego, elastycznego ciasta. Odstaw na około 15-30 minut. Ciasto rozwałkuj kolejno na 2 cienkie placki i wykrawaj metalowym pierścieniem lub szklanką kółka, nakładaj po łyżeczce farszu, następnie dokładnie zlep brzegi. Odkładaj na ściereczkę kuchenną pierogi gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju kilka minut licząc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi pieczone z kapustą i pieczarkami 397

wtedy siedzę jak ten świstak i zawijam farsz w ciasto. Jednak smak wynagradza te trudy i zawsze się wraca i robi kolejne. Jeśli macie ochotę na pierogi tradycyjne to zapraszam tutaj Składniki Ciasto 500 g mąki pszennej 2 jajka + 1 jajko do smarowania pierogów 3/4 szklanki mleka 30 g świeżych drożdży 100 g masła 1 łyżeczka soli(...)posmarować roztrzepanym jajkiem każdego pieroga i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą rumiane. Studzić na kratce. Z przepisu na ciasto skorzystałam z bloga http://margarytka.blogspot.com/ pierogi pieczone z kapustą i pieczarkami

O kuchni z uczuciem
Pierogi z makiem i skórką pomarańczową 205

aromatu. No ale żeby zjeść pierogi trzeba zrobić ciasto, wykroić, zlepić je a następnie je ugotować. W potrzebne gadżety, wyposażenie, garnki, patelnie można zaopatrzyć się bez wychodzenia z domu w FAVI.pl . Jest tam tak duży wybór, że na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Składniki: Ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej 1 żółtko 1 płaska łyżka(...)gorącą wodę i miksować na wolnych obrotach około 8-10 minut do momentu, aż wszystkie składniki się połączą a ciasto będzie jednolite i gładkie. Ciasto wyjąć z misy, uformować kulę włożyć do woreczka i odłożyć na około pół godziny by ciasto odpoczęło. Odrywać po kawałku rozwałkować na grubość około 3mm.  Masa makowa: Mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Następnie

Ala piecze i gotuje
Pierożki z nadzieniem z sera 318

słodko, podsmażone na masełku posmakują każdemu. Od klasycznych pierogów z serem różnią się kwadratową formą. Możecie przygotować ciasto według swojego ulubionego przepisu, lub skorzystać z przepisu na pierogi poniżej. Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Następnie zrobić farsz z sera na słodko i nałożyć na ciasto. Teraz sklejamy ciasto

dolcevitainmykitchen
Pieczone pierogi z drobiowym farszem 140

Pieczone pierogi z drobiowym farszem to pomysł na prosty i pyszny obiad. Takie pieczone pierogi są nie tylko smaczne, ale też proste i stosunkowo szybkie w przygotowaniu. Ciasto na pierogi nie wymaga wyrastania, a sam farsz można przygotować w kilka chwil, jeśli skorzystacie z mojego dzisiejszego pomysłu. Takie pieczone pierogi można śmiało podać na obiad(...)Przygotowanie: Składniki na ciasto zagniatamy w misce. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ciasto odstawiamy na czas nagrzania piekarnika do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Blat lub mate podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto (nie za cienko). Wycinamy kółka w każde nakładamy farszu i zlepiamy nasze pierogi. Jak zrobić szybki farsz: Pasztet przekładamy

Słodkie okruszki
Pierogi wigilijne 191

ciasto drewnianą łyżką. Wlewamy wodę do momentu, gdy ciasto będzie wystarczająco nawilżone, by uformować z niego kulę. Następnie ugniatamy ciasto dłońmi, by stało się miękkie i elastyczne przez ok. 5 minut. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut, by w cieście zawiązał się gluten. Gdy ciasto odstoi już 15 minut przygotowujemy stolnicę lekko wysypaną mąką, rozwałkowujemy ciasto(...)wykrawamy kółka szklanką. Każde kółko ciasta lekko rozwałkowujemy i wykładamy na nie ok. 2 łyżeczki farszu. Lekko pociągając do siebie rogi ciasta zalepiamy całość w taki sposób, by w środku było jak najmniej powietrza. Następnie tworzymy falbankę lekko zagniatając ciasto choć możecie użyć także widelca. Gotowe pierogi wykładamy na lnianą ściereczkę lekko posypaną mąką i przykrywamy drugą ściereczką

Cooking Monster
Pierogi z łososiem 177

redukcji masy ciała.  Żart.  Dodatki: masło klarowane do odsmażenia pierogów  creme fraiche  koper  sok z cytryny  Niezmiennie i od lat ciasto na pierogi przygotowuję tak. Wrzątek mieszam z masłem i solą a następnie z mąką. Energicznie mieszam składniki łyżką a następnie wyrabiam gładkie i elastyczne(...)ciasto dłonią kilka minut. Przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na 30 minut. Następnie wałkuję bez podsypywania mąką bardzo cienko i nakładam farsz. Zlepiam jak umiem czyli bez większego czarowania i odkładam na deskę obsypaną mąką. Jeżeli podsypiesz podczas wałkowania ciasto mąką pozostałe skrawki nie nadają się już do ponownego użycia a jedynie do śmietnika, chyba, że chcesz jeść pierogi

Mango Papaja
Pierożki ziemniaczane z mięsem mielonym 129

posypać mąką. Wyłożyć ciasto i energicznie wyrobić. Ciasto na pierożki można przygotować na 2 sposoby; Sposób 1: ciasto podzielić na 12 części i każdą część rozwałkować na placek o grubości 5 mm Sposób 2: rozwałkować duży płat (o grubości 5 mm) i wykroić okręgi o średnicy 15 cm. Nałożyć porcje farszu na ciasto i zlepić brzegi. Pierogi obtoczyć(...)odstawić do wystudzenia 3. Podsmażyć mięso 4. Dodać cebulę 5. Całość podsmażyć i wystudzić 6. Do ziemniaków dodać pozostałe składniki na ciasto 7. Ciasto zagnieść i rozwałkować 8. Wyciąć okręgi 9. Nałożyć farsz 10. Zlepić pierogi 11. Obtoczyć pierogi w bułce tartej 12. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor 13. Pieczarki poddusić 14. Dodać śmietankę 15. Rozmieszać

KuchniaWeDwoje.pl
Najlepsze ciasto na pieczone pierogi 163

posmarowania pierogów) Szczypta soli i cukru Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto.  Dzielimy ciasto na 2 części. Jedną część rozwałkować, a drugą przykryć ściereczką żeby ciasto nie wyschło.  Za pomocą np. szklanki wycinamy okręgi. Nakładamy farsz i lepimy pierogiPierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Górę pierogów(...)kilka pestek dyni, które znajdziecie w zalewie olejowej z pomidorów suszonych. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15min, aż się pięknie zarumienią. Artykuł Najlepsze ciasto na pieczone pierogi pochodzi z serwisu Rusty fork

Rusty Fork
Pierogi z gęsiną 241

dodać mięso gotowane np z  gęsiego wywaru. Moje pierogi mają cienkie ciasto, nie zawijam też na brzegach wymyślnych falbanek - lubię ciasto cienkie również na brzegu pierożka, a falbanki powodują, że jest jak dla mnie za grube. Polecam. składniki  (ok 45 szt) ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz ok 300 g pieczonego(...)gęsiego smalcu gęsi smalec do smażenia przygotowanie ciasto przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody,  jeżeli  za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej

Stare Gary