ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:77/443)

Pierogi ruskie 124

razie potrzeby dodać jeszcze soli i pieprzu. Ciasto: 1) Mąkę przesiać do miski i dodać sól. 2) Mieszając łyżką stopniowo dolewać wrzątek, a następnie rozpuszczone masło. 3) Dodać jajko i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (łatwo będzie odchodzić od ręki). 4) Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Pierogi: 1) Ciasto podzielić na 3 części(...)dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę i patriatmi gotować pierogi przez 2-3 min. od wypłynięcia na wierzch (długość gotowania zależy od grubości ciasta, najlepiej sprawdzać), a następnie wyłowić łyżką cedzakową. 4) Ugotowane pierogi podawać z drobno pokrojonym, podsmażonym boczkiem lub polane roztopionym masłem

Fitsweet.me
Napoleonka 221

kilka wskazówek i porad. Ciasto francuskie składniki Napoleonka składniki Napoleonka przepis Przygotowanie napoleonki zaczynamy od zrobienia ciasta francuskiego. Jeśli nie macie czasu skorzystajcie z gotowego ciasta, które dostaniecie w każdym sklepie. Z całej porcji masła i 1/3 porcji mąki zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być dość elastycznie i nie kleić się zbytnio do rąk. Ciasto po wyrobieniu układamy w kwadrat, należy(...)rozwałkować na grubość ok. 2 cm i zawinąć w folię. Teraz ciasto odpoczywa w lodówce przez 1 godzinę W tym czasie z 1 jajka, pozostałej części mąki, octu i wody, zagniatamy ciasto. Wody dajemy tyle aby ciasto było dość elastyczne i przypominało ciasto na pierogi. Tak przygotowane ciasto należy rozwałkować. Na środku układamy wyjęte z lodówki ciasto i składamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z jagodami 74

Pierogi z jagodami w sezonie jagodowym to kolejna obowiązkowa pozycja. Robię je tak często jak mogę - bo cała rodzina je uwielbia. ;)

Prosty przepis na
Mikser planetarny – zobacz, dlaczego jest tak wyjątkowy 54

też robotami planetarnymi ) to ucieranie, mieszanie, ubijanie i wyrabianie, a także ubijanie piany. Dzięki niemu możemy wykonać nie tylko tradycyjne ciasto takie jak babka czy sernik (do których wykonania wystarczy zwykły mikser), ale też np. zagnieść ciasto na pierogi czy wyrobić ciasto drożdżowe. W tym między innymi tkwi jego przewaga nad tradycyjnymi mikserami kuchennymi ręcznymi , a nawet mikserami

Żyję by jeść
Makaron z boczkiem i jajkiem 112

sobie nie przypominam aby brakowało w sklepach makaronu, ale na to też był sposób, przygotowywało się domowy makaron z mąki, wody i jajka lub tzw. kryzysowy makaron z ciasta na pierogi, czyli z ciasta bez jajka, tylko z mąki, wody i odrobiny oleju, a nawet bez oleju. Przygotowywał się też do rosołu kluseczki. albo lane kluski oraz kluseczki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karnawałowe faworki (chrust) bezglutenowe 143

jogurtu). Śmietanę dodajemy stopniowo i w niewielkich ilościach. Mamy jej dodać wyłącznie tyle, by z ciasta można było stworzyć kulę. Ciasto powinno być delikatne i elastyczne, coś jak ciasto na pierogi. Tak przygotowane ciasto należy podzielić na 3 części. Każdą rozwałkowujemy dość cienko na podsypanym mąką blacie. Następnie każdy taki placek kroimy na paski, a te na pół

Słodkie okruszki
Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami 183

obiadu. Farsz z tych pierogów jest tak dobry i uniwersalny, że jeżeli coś zostanie to nadaje się idealnie do kanapek jako pasta. Składniki na około 50 pierogów standardowej wielkości: ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju szczypta soli 1,5 szklanki gorącej wody * nie ważne czy to szklanka czy kubek, ważne aby make i wodę odmierzać(...)keczupu lub mały słoiczek koncentratu pomidorowego Przygotowanie: z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Ciecierzycę ugotować do absolutnej miękkości z dodatkiem łyżeczki soli. Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na złoto. Dodać przyprawy, wymieszać, na samym końcu dodać keczup/koncentrat pomidorowy i doprawić solą. Ciasto na pierogi rozwałkować na grubość maksymalnie 3 mm, wykrawać kółka, na każdym umieścić łyżeczkę farszu

greenscarf
Dwa bliźniaki, chleb z czarnuszką 169

Czarne nasionka tej rośliny świetnie komponują się z pieczywem, serem białym i żółtym oraz masłem. Można dodawać do kiszenia ogórków, kapusty, tłustych mięs i sosów. Dodaję również do ciasta na pierogi czy do ciasta naleśnikowego. Tym razem nie ma ich w cieście ale posłużyła mi do udekorowania chleba. Chleb z 3 gatunków mąki. Żytniej białej, orkiszowej jasnej i zwykłej

Leśny Zakątek
15 przepisów na pierogi 207

? Napisz mi o tym w komentarzu. A jeśli masz swój ulubiony przepis podrzuć mi go, z pewnością wrócę do niego przy kolejnym lepieniu pierogów. przepis na CIASTO NA PIEROGI przepis na PIEROGI RUSKIE przepis na PIEROGI Z MIĘSEM przepis na PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ przepis na PIEROGI Z KURKAMI przepis na PIEROGI

nietylkopasta.pl
15 przepisów na pierogi 212

? Napisz mi o tym w komentarzu. A jeśli masz swój ulubiony przepis podrzuć mi go, z pewnością wrócę do niego przy kolejnym lepieniu pierogów. przepis na CIASTO NA PIEROGI przepis na PIEROGI RUSKIE przepis na PIEROGI Z MIĘSEM przepis na PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ przepis na PIEROGI Z KURKAMI przepis na PIEROGI

nietylkopasta.pl
Proziaki. Pieczywo na sodzie 179

też kefir, maślanka) 1 jajko płaska łyżeczka soli 1 łyżka cukru (opcjonalnie) 2 łyżeczki sody ok. ½ kg mąki pszennej, Przygotowanie proziaków : Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto jak na pierogi. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2cm. Z ciasta wycinamy kółka albo kwadraty i odkładamy je na oprószone mąką blat, zostawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. Smażymy proziaki na suchej, średnio

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Świąteczne pierniki z pieprzem 269

czekoladowy chcemy mieć smak. Na koniec dodajemy ubite białka z żółtkami, sodę i dużą szczyptę pieprzu. Całość wyrabiamy dodając śmietanę (tyle, by ciasto nabrało właściwej konsystencji, podobnie jak ciasto na pierogi). Tak przygotowane ciasto musi poleżeć w lodówce ok. tygodnia. Po tym czasie możemy robić pierniczki, które wypiekamy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasteczka trzymamy

MarcinChef
Orzechowiec II 264

Karmel orzechowy 2 łyżki cukru 2 łyżki margaryny 3 łyżki miodu 25 dag orzechów włoskich Wykonanie: Składniki na ciasto łączymy ze sobą dokładnie i zagniatamy ciasto jak na pierogi. Dzielimy ciasto na dwie części. Pierwszą część ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem,  pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez 25 minut. Składniki na karmel zagotowujemy w rondlu dokładnie

kgwjanczewo
Pierożki z jabłkami 145

margarynę i dobrze posiekać nożem, następnie lekko rozetrzeć w palcach. Dodać śmietanę z drożdżami, jajka i żółtka i dobrze zarobić ciasto. Ciasto ma mieć mniej więcej konsystencję ciasta na pierogi gotowane. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą (tak na "luzie", bo ciasto lekko może podrosnąć) i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny (można na całą noc).  Schłodzone

In my kitchen
Faworki 133

żółtka Tłuszcz do smażenia (u mnie olej roślinny) Cukier puder do posypania faworków. Sposób wykonania: Do przesianej mąki dodać wszystkie składniki   i zagnieść ciasto ( powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi). Pod koniec ciasto zbijać przez kilka minut wałkiem   by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około pól godziny

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania