Czy mąka nas tuczy? Prawdy i mity 111Mąka to produkt, bez którego większość z nas w ogóle nie wyobraża sobie swojej kuchni. To ona stanowi podstawę makaronów, klusek, pieczywa, pierogów, ciast. W Polsce największą popularnością cieszy się oczywiście mąka pszenna. To właśnie ona jest odpowiedzialna za mit mówiący o tym, że od mąki przybieramy na wadze. Tymczasem okazuje się, że w sklepach można dzisiaj znaleźć różne
Gotowanie...to proste !
Bezglutenowa focaccia z kurkami 125uniwersalna bezglutenowa mieszanka dla wykwalifikowanych kucharzy, ale także dla tych, którzy nie mają jeszcze wielkiego doświadczenia w kuchni. Można przygotować z niej naprawdę wszystko od makaronów, sosów, klusek, pierogów, ciast po pieczywo. Ja tak jak mówiłam, przygotował z niej fantastyczną, bezglutenową focaccię z grzybami i świeżymi ziołami. Fantastyczna solo, jak i z dodatkami typu dobra wędlina, ser , warzywa, ulubiony
Ostra na Słodko
Kremówka 145adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tradycyjna kremówka na cieście francuskim z budyniowym kremem to prawdziwy raj dla podniebienia. Owszem jest ona dosyć pracochłonna, ponieważ samo przygotowanie ciasta francuskiego zajmuje sporo czasu, ale naprawdę warto. Kremówka to jeden z najsmaczniejszy i najpopularniejszych deserów, jakie znam. Pamiętam z czasów dzieciństwa pyszną domową kremówkę, którą piekła moja babcia. Ciasto francuskie było przygotowywane na swojskim maśle(...)ziemniaczanej Przygotowanie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CIASTO 300 g masła i 100 g mąki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masę wykładamy na folię spożywczą, przykrywamy drugim kawałkiem, spłaszczamy i rozwałkowujemy na kwadrat o grubości ok. 2 cm. Zawiniętą masę wstawiamy do lodówki. Pozostałe składniki zagniatamy na ciasto, wyrabiamy do uzyskania konsystencji ciasta na pierogi. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy
Przepiski.pl
Barszcz czerwony Wigilijny 150Barszcz czerwony Wigilijny – na domowym zakwasie z buraków Może nie być na Święta ciast, pierogów, ryby, ale nie wyobrażam sobie Wigilii bez barszczu czerwonego z uszkami. I choć barszcz jadam bardzo często w ciągu całego roku, to właśnie na Czytaj dalej Artykuł Barszcz czerwony Wigilijny pochodzi z serwisu Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia
Jadalny prezent od serca – domowe kokosowe kuleczki a la rafaello 223szalony. Dopiero co było lato, a tu już za moment Święta i Nowy Rok. Zostało naprawdę niewiele czasu na przygotowania. Czy macie już wybrane przepisy m.in. na ciasta, pierogi, uszka, paszteciki czy pyszny domowy czerwony barszcz? Jeśli nie, to oczywiście zachęcam do zaglądania na mój blog. A co z prezentami? O nich też oczywiście nie można zapomnieć. Pamiętajcie
Słodkie okruszki
Florian Ogień czy Woda - pyszne polskie smaki w Warszawie 187kaczką, żurawiną i orzechami laskowymi, podane na powidłach z cebuli (33 zł). Jakie to było pyszne! Musze przyznać, że dawno nie jadłam w restauracji tak pysznych pierogów. Ciasto cienkie, miękkie i elastyczne z bardzo duża ilością mięsnego farszu. Sam farsz bardzo smaczny, delikatny i nieprzesuszony. Idealny! Drugim daniem były policzki wołowe podane z puree z pieczonego czosnku
Kulinarne przygody Gatity
Recenzja robota z Lidl Polska Silver Crest MONSIEUR CUISINE 212gotować zupę "mieszając". Obroty w prawo służą do cięcia- miskowania, blendowania czy siekania. Funkcją zagniatania możemy zagniatać nawet najcięższe ciasta tj. na chleb, pizzę czy ciasto na pierogi. Waga ciasta do 500 g. Gotowanie na parze- nic innego jak parowar, mamy dwie tacki plus koszyczek do misy. Korzystając z funkcji gotowania na parze, spokojnie przygotujesz obiad
SMYKWKUCHNI
Pierogi gryczane z policzkami cielęcymi i pieczonymi warzywami oraz sosem z bulionu 172Pewnego dnia po obiedzie zostało półtorej porcji policzków cielęcych. Można je było po prostu zjeść, ale można też było przygotować dwie porcje pierogów. Gryczane ciasto na pierogi o charakterystycznym smaku, farsz z policzków i cebuli a do tego posypka z pieczonych warzyw i sos z mocno zredukowanego bulionu. Pycha! Warto to zaplanować właśnie na dwa dni, bo żeby
Milion Smaków
Koktajl truskawkowy 215Wreszcie są! Aromatyczne, czerwone, słodkie - truskawki prosto z pola. Wczoraj już były pierogi, ciasto z truskawkami, a dziś zmiksowałam pyszny koktajl. Prościej chyba się nie da - truskawki i mleko. Oczywiście zamiast mleka nada się jogurt, maślanka, kefir albo mleka roślinne. Kto woli słodsze, może dosłodzić syropem z agawy lub cukrem. Na 2 porcje potrzebujemy 300ml mleka i dwie garści
Obiad gotowy
LEKKA ZUPA NA KAPUŚCIE 352okresie świątecznym, pełnym ciast, pierogów i pasztetów, pora na coś lekkiego! Popatrzyłam co mam w lodówce i zrobiłam delikatna zupę warzywną. Nie jest ona sycąca, więc jesli chcielibyście sie najeść, polecam zjęść ja w towarzystwie ryżu albo upiec kilka grzanek. Czytaj więcej
Kasia Sarna
Domowy makaron 206przesiewam szklankę mąki, robię dołeczek, wbijam jajka i dodaję margarynę i sól. Mieszam ostrzem noża i dosypuję jeszcze tyle mąki aby uzyskać elastyczne, ale bardziej twarde niż na pierogi, ciasto. Ciasto dokładnie zagniatam i wałkuję na bardzo cienki placek, podsypując go mąką. Rozwałkowane ciasto odstawiam na ok pół godziny aby podeschło. Następnie oprószam go delikatnie mąką i zwijam
Smakołyki Asi
Wiśnie bez Cukru na Zimę w Soku Własnym 283Witam serdecznie Propozycja na przygotowanie wiśni w soku własnym na zimę, tak przygotowane wiśnie można użyć do deserów, ciast, pierogów, knedli itp.. Będziemy potrzebować: na 1 kg wydrylowanych wiśni będziemy potrzebować 3 słoiczki 300 ml wydrylowane wiśnie słoiki Link do filmu z przygotowania: Wiśnie bez cukru w soku własnym https://www.youtube.com/watch?v=sfTqz5D-GWI Przygotowanie: Wiśnie dokładnie płuczę na durszlaku
Uwaga Babcia Gotuje
Wiśnie na Zimę w Syropie z Cynamonem 203Witam serdecznie Propozycja na wiśnie w syropie z cynamonem na zimę, są bardzo smaczne i aromatyczne. Tak przygotowane wiśnie można użyć do deserów, ciast, pierogów, knedli itp.. Będziemy potrzebować: 1 kg wiśni wydrylowanych 3 słoiki 500 ml na syrop: 200 g cukru 500 ml wody 1 laska kory cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu mielonego 4 goździki Link
Uwaga Babcia Gotuje
Czy mąka orkiszowa jest lepsza od zwykłej? 214osłabionym apetytem. Do czego używać? Mąka orkiszowa ma podobną strukturę do zwykłej pszennej, dlatego świetnie sprawdza się jako jej zdrowsza alternatywa. Można ją więc stosować do naleśników, ciast, pierogów, makaronów (np. typ 650 czy 750) a cięższe typy 1850 czy 2000 np. do wypieku chleba. Możecie ją kupić oczywiście w sklepach ze zdrową żywnością, ale i w marketach
Powiedz dietom nie
Pierogi ruskie z bazylią i czosnkiem 259czasem troszkę odmienić, tak jak np w tym przypadku dodając bazylię i czosnek. Jesteście ciekawi smaku? Koniecznie spróbujcie, przygotowując taką małą porcyjkę jak ja :) Składniki: Na ok 30 pierogów: Ciasto: 200g mąki + do podsypywania 4 łyżki oleju smakowego z bazylią 150ml ciepłej wody 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 200g sera białego ok 5 ugotowanych ziemniaków 1 duża cebula
Kuchnia w czekoladzie
Pierogi z wątróbką 248razu stwierdził, że muszę koniecznie spróbować mu je zrobić. Zrobiłam, zjadłam i przekonałam się, że mogę jeść wątróbkę w takiej postaci:) Są pyszne:) Składniki na ok 70 pierogów: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej + 1 szklanka do podsypywania przy wyrabianiu i wałkowaniu 1 jajko 1 płaska łyżka soli szklanka przegotowanej letniej wody 2 łyżki oleju Farsz: ok. 70 dkg obranej
Kuchnia w czekoladzie
Empanadas- meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym 420takim układzie te pierożki są idealne dla Was:) Same w sobie pikantne za sprawą chili w farszu, a dodatek sosu dodatkowo je "napędza". Spróbujcie koniecznie :) Składniki: Na 6 pierogów: Ciasto: 2 szklanki mąki + do podsypywania przy wałkowaniu 1 małe jajko 1/2 szklanki gorącej wody 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju Farsz: 30dkg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego 1 opakowanie
Kuchnia w czekoladzie
Jagody na zimę. 234razu :). Później mama układała słoiczki w spiżarni i na jakiś czas zapominałam o nich. Och jaka była radość, gdy mama nam o nich przypomniała. Mama przygotowywała z nich ciasta, pierogi lub desery. Moim ulubionym była bita śmietana polana właśnie takimi jagodami lub kasza manna z jagodami. Mówię Wam delicje!!! Składniki na jagody na zimę na 4 słoiczki
Rozpustne gotowanie
Pierogi wielkanocne - pierogi z białą kiełbasą i kapustą kiszoną 414miksujemy na miazgę. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu, dodać kiełbasę z kapustą. Chwilę poddusić, doprawić. Ciasto wałkować podsypując mąką, układać na nim porcję farszu, przykrywać ciastem i wycinać pierogi. Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować około 4-5 minut. Następnie pierogi podsmażyć na złoty kolor z obu stron. zastawa
królestwo garów
Przepis na ciasto francuskie. 203pół szklanki mąki zrobić ciasto maślane, uformować z niego kwadrat. Z 50 dkg mąki,jajka,octu i wody zrobić ciasto. Powinno mieć ono konsystencję trochę wolniejszą niż ciasto na pierogi. Obydwa ciasta włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wyjąć oba ciasta rozwałkować na prostokąt i złożyć na trzy, znów rozwałkować na prostokąt i złożyć na cztery, następnie znów złożyć
Przepisy i porady kulinarne
Bułeczki z daktylami (+ eksperyment) 208zapisuję bo wiem jak są ważne (warto zaznaczyć, że ten sam typ mąki może mieć inną wilgotność i wtedy będzie potrzebna inna ilość płynu). To tak jak z ciastem na pierogi, często ciasto robi się "na oko" (a raczej na wyczucie) i dobiera takie proporcje wody i mąki by ciasto miało właściwą konsystencję. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.com
Domowe Pierogi Ruskie 250Pierogi Ruskie Składniki: Farsz: ok 1 kg ziemniaków 250-300 g chudego twarogu 2 duże cebule Majeranek, pieprz, kucharek, magii, sól Ciasto: 300 g Mąki Basi do pierogów ( jedna z lepszych mąk) 150 g wody 1 - 2 łyżek oleju ok. 1 łyżeczki soli Wykonanie: Ziemniaki gotujemy z solą. W międzyczasie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę na mocny złoty(...)gotowy farsz do pierogów. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy wodę, olej i sól. Początkowo ciasto mieszamy łyżką drewnianą , a następnie wyrabiamy rękoma. Gotowe ciasto rozwałkujemy na duży cienki placek. Wycinamy kółka, wkładamy nasze kulki z farszem i bawimy się w lepienie pierogów. Jeżeli ciasto będzie zbyt lepiące , dodajemy mąki. Ważne aby też placki podsypywać, ponieważ mogą
W Moim Magicznym Domu
Pieczone pierogi z pstrągiem 123klasycznego nadzienia, czyli mielonej wołowiny, Thom nafaszerował ciasto swoją ulubioną wędzoną rybą – łupaczem i ziemniakami. My jeszcze bardziej zmodyfikowaliśmy przepis. Po pierwsze zmieniliśmy ciasto, które w oryginale robione jest jak klasyczne ciasto na quiche, czyli z dużą ilością tłuszczu (u nas tego nie ma). Zamiast niego użyliśmy naszego ulubionego przepisu na ciasto z południa Włoch – identycznego jak na pizzę(...)składniki połączą się. Przełóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiaj 2-3 minuty. Ciasto powinno być wilgotne. Liczba łyżek wody w przepisie jest umowna, bo ostateczny efekt, jeśli chodzi o wilgotność zależy od wielkości jajka – duże w większym stopniu nawilży ciasto. Jeśli ciasto jest suche, dodaj trochę wody – jedną, dwie łyżki maks. Uformuj z ciasta kulę i przełóż
Niedzielny kucharz
Piątek: Pieczone pierogi z pstrągiem 167klasycznego nadzienia, czyli mielonej wołowiny, Thom nafaszerował ciasto swoją ulubioną wędzoną rybą – łupaczem i ziemniakami. My jeszcze bardziej zmodyfikowaliśmy przepis. Po pierwsze zmieniliśmy ciasto, które w oryginale robione jest jak klasyczne ciasto na quiche, czyli z dużą ilością tłuszczu (u nas tego nie ma). Zamiast niego użyliśmy naszego ulubionego przepisu na ciasto z południa Włoch – identycznego jak na pizzę(...)składniki połączą się. Przełóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiaj 2-3 minuty. Ciasto powinno być wilgotne. Liczba łyżek wody w przepisie jest umowna, bo ostateczny efekt, jeśli chodzi o wilgotność zależy od wielkości jajka – duże w większym stopniu nawilży ciasto. Jeśli ciasto jest suche, dodaj trochę wody – jedną, dwie łyżki maks. Uformuj z ciasta kulę i przełóż
Niedzielny kucharz
PRZEPIS: DOMOWE PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI I CEBULKĄ 246pierogi ziemniaczane jak u babci. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam. Przepis na pierogi ziemniaczane jak u babci. Oto składniki i przyprawy na pierogi z ziemniakami: ciasto pierogowe według np. tego przepisu>> > ok. 2 kg mącznych ziemniaków 1 średnia cebula 2 łyżki masła sól i pieprz ziołowy lub czarny do smaku dodatki(...)utłuc (niezbyt długo aby farsz nie zrobił się zbyt kleisty). Kto lubi, może dodać do ziemniaków 5 - 6 łyżek utartego na tarku sera twarogowego. Krok 2. Zagnieść ciasto na pierogi (tu przepis) . Krok 3. Na stolnicy rozwałkować porcję ciasta (jak najcieniej) i wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku każdego placuszka nakładać porcję farszu, zlepić dokładnie Brzegi. Gotowe pierożki
Moja Książka Kucharska
Ciasto do dekoracyjnych chlebów weselnych i innych uroczystości 116czynników np. zakwas, jakość mąki, formowanie ciasta, odpowiednie wyrośnięcie ciasta, rzeczywista temperatura w tak przecież różnych piekarnikach, które mamy w swoich domach. Zaczęłam szukać sposobu na ciasto, które w trakcie pieczenia zachowa swój kształt, bo nie będzie rosło zbyt gwałtownie podczas pieczenia i do wykonania przez każdego, kto przynajmniej potrafi zrobić ciasto na pierogi. Znalazłam sposób(...)ciasto w książce J. Hamelmana „Chleb”. Autor z takiego ciasta wykonuje ozdobne projekty, ale raczej płaskie pieczone w formach piekarniczych z przepięknymi ozdobami, które miesiącami a nawet latami mogą leżeć w witrynach sklepów piekarniczych. Autor pokazuje wykonanie projektów z ciasta z odrobiną drożdży lub z ciasta zwanego „pate morte” całkowicie pozbawionego drożdży, czyli ciasta martwego i jak sam pisze, ciasta
Leśny Zakątek