ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:80/476)

Drożdżowe pierogi z soczewicą 118

mojprzepisna.pl | Drożdżowe pierogi z soczewicą Długo, długo za mną chodziły pierogi, ale wiadomo pół dnia trzeba poświęcić na robienie, więc pomyślałam, że jak już robić pierogi, to niech będą wyjątkowe, niech będą takie, że „mucha nie siada”. Moje pierogi są z ciasta drożdżowego, farsz to soczewica z odrobiną mięsa i koperku, pierożki pieczemy(...)wyrobić na gładkie, lśniące i elastyczne ciasto, w razie konieczności podsypując mąką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ja zawsze miskę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego na minimalną temperaturę tj. 30 stopni C (powyżej tej temperatury drożdże mogą zginąć) po 40 min, ciasto jest już wyrośnięte. Farsz: 400 gr ziaren

moj przepis na
Drożdżowe pierogi z soczewicą 127

mojprzepisna.pl | Drożdżowe pierogi z soczewicą Długo, długo za mną chodziły pierogi, ale wiadomo pół dnia trzeba poświęcić na robienie, więc pomyślałam, że jak już robić pierogi, to niech będą wyjątkowe, niech będą takie, że „mucha nie siada”. Moje pierogi są z ciasta drożdżowego, farsz to soczewica z odrobiną mięsa i koperku, pierożki pieczemy(...)wyrobić na gładkie, lśniące i elastyczne ciasto, w razie konieczności podsypując mąką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ja zawsze miskę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego na minimalną temperaturę tj. 30 stopni C (powyżej tej temperatury drożdże mogą zginąć) po 40 min, ciasto jest już wyrośnięte. Farsz: 400 gr ziaren

moj przepis na
Drożdżowe pierogi z soczewicą 195

mojprzepisna.pl | Drożdżowe pierogi z soczewicą Długo, długo za mną chodziły pierogi, ale wiadomo pół dnia trzeba poświęcić na robienie, więc pomyślałam, że jak już robić pierogi, to niech będą wyjątkowe, niech będą takie, że „mucha nie siada”. Moje pierogi są z ciasta drożdżowego, farsz to soczewica z odrobiną mięsa i koperku, pierożki pieczemy(...)wyrobić na gładkie, lśniące i elastyczne ciasto, w razie konieczności podsypując mąką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ja zawsze miskę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego na minimalną temperaturę tj. 30 stopni C (powyżej tej temperatury drożdże mogą zginąć) po 40 min, ciasto jest już wyrośnięte. Farsz: 400 gr ziaren

moj przepis na
Drożdżowe pierogi z soczewicą 210

ciasta drożdżowego, farsz to soczewica z odrobiną mięsa i koperku, pierożki pieczemy w piekarniku. Jak smakują? Troszkę jak paszteciki, ale o niebo lepsze, miękkie i smaczne nawet następnego dnia. Świetnie smakują na ciepło, prosto z piekarnika, odsmażane na masełku lub zimne. Zrobiłam do nich jogurtowy sos koperkowo-szczypiorkowo-czosnkowy i myślę, że świetnie się razem komponują. Ciasto na pierogi(...)wyrobić na gładkie, lśniące i elastyczne ciasto, w razie konieczności podsypując mąką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ja zawsze miskę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego na minimalną temperaturę tj. 30 stopni C (powyżej tej temperatury drożdże mogą zginąć) po 40 min, ciasto jest już wyrośnięte. Farsz: 400 gr ziaren

moj przepis na
domowe pierogi z serem i jagodami 230

składniki na ciasto pierogowe: ok. 280 g mąki 125 g wody 1 jajko 10 g oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. składniki na farsz serowo jagodowy: 100 g białego sera 100 g jagód 2 łyżeczki cukru wykonanie: Ser z cukrem ucieramy na gładką masę. Dodajemy jagody i mieszamy. Cukru ewentualnie możemy(...)dodać więcej do smaku. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy posypane cukrem np. z masłem lub śmietaną

Domowy Smak Jedzenia
pierogi z serem i czerwonymi porzeczkami 178

składniki na ciasto pierogowe: ok. 280 g mąki 125 g wody 1 jajko 10 g oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. składniki na nadzienie: 500 g twarogu 4 łyżeczki świeżych czerwonych porzeczek 1 jajko 3 łyżki miodu dodatkowo: cukier, śmietana lub masło do podania wykonanie: Twaróg ucieramy z miodem i jajkiem. Dodajemy(...)porzeczki, bez szypułek i mieszamy. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy posypane cukrem np. z masłem lub śmietaną

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi ruskie 348

twarde, nie za miękkie, tylko farsz mogłam mocniej do prawić, ale jak na pierwsze spotkanie z pierogami, to myślę, że daliśmy radę :) Wyszło mi około 60-70 pierogów. Składniki: Ciasto: 300g mąki (podobno są specjalne do pierogów, ale ja użyłam pszennej) szklanka mocno ciepłej wody jajko   Farsz: 0,5kg ziemniaków 300g białego sera sól pieprz czarny(...)porcjami wlewamy wodę, próbując zagnieść ciasto. Jeśli się "nie klei" dodajemy wody, jeśli jest za rzadkie- mąki.  I tak, zagniatamy, aż otrzymamy jednolitą masę, konsystencji ciasta drożdżowego. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Na środek kółka układamy łyżeczkę farszu, boki składamy do siebie i zagniatamy pierożek. Ulepione pierogi układamy na blacie lub stolnicy posypanej

Czerwona Porzeczka
Arabskie pierożki z daktylami 153

daktylami Ciasto na arabskie pierożki z daktylami Sól rozpuścić w wodzie. Mąkę zalać osoloną wodą i wymieszać. Dodać olej i rozbełtane jajko. Wyrobić dość miękkie ciasto (w razie potrzeby dodawać zimnej wody). Przełożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i zagniatać przez kilka minut, a następnie przełożyć do miski, przykryć pokrywką i odstawić na około godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy(...)zapiekane w piekarniku będą mniej kaloryczne. Jak lepić pierogi trzy warianty lepienia arabskich pierożków z daktylami Ta wersja jest dokładnie tak jak w przypadku lepienia naszych tradycyjnych pierogów. Z ciasta wycinamy okręgi o średnicy około 7-8 cm, napełniamy je je farszem, składamy na pół i sklejamy brzegi dociskając je np. widelcem (żeby lepiej się skleiły można

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pierogi z bobem i czereśniami 147

chili w proszku, pieprz świeżo mielony, 2 – 3 łyżki masła, ciasto : 400 ml mąki, 200 – 230 ml gorącej wody, 1 łyżeczka kurkumy, 2 łyżki roztopionego masła, szczypta soli, Ciasto na pierogi : mąkę przesiać do miski(...)dodać szczyptę soli, wlać wodę. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Gdyby było zbyt luźne, dodać trochę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut, aby odpoczęło. Farsz : bób poddusić na maśle, z czosnkiem i czereśniami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Dodać orzechy, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto wałkować. Lepić pierogi tak jak lubimy, umiemy. Ulepione

królestwo garów
Pierogi z wątróbką, grzybami i kaszą gryczaną 187

przepisu na opakowaniu. Odrobinkę posoliłam. Grzyby pokroiłam na drobne kawałki natomiast wątróbkę z cebulką zblendowałam na gładką masę. Wymieszałam kaszę, wątróbkę i grzyby. Przyprawiłam solą do smaku. Zrobiłam ciasto na pierogi. Do przesianej mąki dolałam przegotowanej ciepłej wody. Wlałam tyle, by ciasto zaczęło się sklejać. Dolałam łyżkę oleju do ciasta. Zagniotłam wszystko aż uzyskałam plastyczną masę. Rozwałkowałam, w miarę potrzeby podsypując mąką i szklanką wykrawałam kółka. Nakładałam po łyżeczce przygotowanego farszu na wycięte kółka z ciasta i zalepiałam pierogi. Gotowałam w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju przez

Pieprzyć z Fantazją
Pierogi z wątróbką, grzybami i kaszą gryczaną 189

przepisu na opakowaniu. Odrobinkę posoliłam. Grzyby pokroiłam na drobne kawałki natomiast wątróbkę z cebulką zblendowałam na gładką masę. Wymieszałam kaszę, wątróbkę i grzyby. Przyprawiłam solą do smaku. Zrobiłam ciasto na pierogi. Do przesianej mąki dolałam przegotowanej ciepłej wody. Wlałam tyle, by ciasto zaczęło się sklejać. Dolałam łyżkę oleju do ciasta. Zagniotłam wszystko aż uzyskałam plastyczną masę. Rozwałkowałam, w miarę potrzeby podsypując mąką i szklanką wykrawałam kółka. Nakładałam po łyżeczce przygotowanego farszu na wycięte kółka z ciasta i zalepiałam pierogi. Gotowałam w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju przez

Pieprzyć z Fantazją
Pierogi smażone z kurczakiem, pieczarkami, cebulą i serem 200

okolicach Sycylii, gdzie podaje się je z mozarellą i sosem pomidorowym. Ja jednak zdecydowałam się na pierogi smażone z typowo polskim farszem. Zobacz mój przepis! Przepis na panzerotti, czyli pierogi smażone Najważniejsze w pierogach smażonych jest oczywiście przygotowanie ciasta drożdżowego. Bazuję na przepisie, z którego możesz wykonać typowo włoskie panzerotti z takimi składnikami, jakie sobie tylko wymyślisz(...)łyżeczkę mąki oraz pół łyżeczki cukru. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut, aby rozczyn zaczął pracować. Resztę składników wymieszaj, dodaj przygotowany rozczyn i zacznij wyrabiać ciasto na pierogi smażone . Kiedy będzie gotowe, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie możesz przygotować farsz . Filety z kurczaka pokrój bardzo drobno. Oprósz solą i pieprzem. Pieczarki

Rozdomowiona
Pierogi smażone z kurczakiem, pieczarkami, cebulą i serem 266

okolicach Sycylii, gdzie podaje się je z mozarellą i sosem pomidorowym. Ja jednak zdecydowałam się na pierogi smażone z typowo polskim farszem. Zobacz mój przepis! Przepis na panzerotti, czyli pierogi smażone Najważniejsze w pierogach smażonych jest oczywiście przygotowanie ciasta drożdżowego. Bazuję na przepisie, z którego możesz wykonać typowo włoskie panzerotti z takimi składnikami, jakie sobie tylko wymyślisz(...)łyżeczkę mąki oraz pół łyżeczki cukru. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut, aby rozczyn zaczął pracować. Resztę składników wymieszaj, dodaj przygotowany rozczyn i zacznij wyrabiać ciasto na pierogi smażone . Kiedy będzie gotowe, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie możesz przygotować farsz . Filety z kurczaka pokrój bardzo drobno. Oprósz solą i pieprzem. Pieczarki

Rozdomowiona
Pierogi smażone z kurczakiem, pieczarkami, cebulą i serem 235

sosem pomidorowym. Ja jednak zdecydowałam się na pierogi smażone z typowo polskim farszem. Zobacz mój przepis! Przepis na panzerotti, czyli pierogi smażone Najważniejsze w pierogach smażonych jest oczywiście przygotowanie ciasta drożdżowego. Bazuję na przepisie, z którego możesz wykonać typowo włoskie panzerotti z takimi składnikami, jakie sobie tylko wymyślisz, np. szynka prosciutto z mozarellą. Poza Włochami na tego(...)łyżeczkę mąki oraz pół łyżeczki cukru. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut, aby rozczyn zaczął pracować. Resztę składników wymieszaj, dodaj przygotowany rozczyn i zacznij wyrabiać ciasto na pierogi smażone . Kiedy będzie gotowe, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie możesz przygotować farsz . Filety z kurczaka pokrój bardzo drobno. Oprósz solą i pieprzem. Pieczarki

Rozdomowiona