pieczarkach kruche roladki ze schabu, nadziane suszonymi pomidorami i wyrazistym oscypkiem świetnie sprawdzają się w towarzystwie gotowanych ziemniaczków i lekkiej sałatki. SKŁADNIKI: 5 plastrów schabu bez kości pół słoika suszonych pomidorów w oliwie ½ dużego oscypka sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie oliwa z suszonych pomidorów 400g pieczarek 0,5l bulionu warzywnego lub wieprzowego łyżka mąki PRZYGOTOWANIE: Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem(...)najcieniej (uważając żeby nie zrobić dziur). Doprawiamy z obu stron solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na każdym kawałku mięsa układamy dwa suszone pomidory i sporą ilość sera. Boki mięsa zawijamy do środka tworząc kopertę a następnie zwijamy w roladkę. Na średniej patelni rozgrzewamy nieco oliwy pomidorowej i układamy roladki łączeniem
Pyry na Gazpewien komfort, że mięso będzie smażyło się równomiernie na całej powierzchni. Mięso obsypałem z każdej strony solą i pieprzem. Na połowę kurczaka położyłem pęczek świeżego tymianku oraz kawałki sera pleśniowego (zwykły camembert). Uwielbiam suszone pomidory. Chciałem znaleźć takie, które będą nieco słodsze i udało mi się - kupiłem słoik pomidorów suszonych z ziołami i żurawiną. Więc nabyte pomidory pokroiłem w małe(...)jest alternatywą dla oliwy i innych olejów roślinnych. Olej z owoców czerwonej palmy połączony z olejem z kanoli - taki jakiś wynalazek - warto spróbować. Po usmażeniu na złoty kolor odstawiam mięso na chwilę aby odpoczęło. Przecinam na pół pod ukosem. Aromatyczna pierś kurczaka nadziewana tymiankiem doskonale wybija się ponad smak sosu pomidorowego, który nabiera ciekawego charakteru po dodaniu suszonych pomidorów
Right Behind The KitchenKonfitura z porzeczek i czerwonej cebuli świetnie pasuje do mięs i wędlin. To doskonały dodatek zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warto przygotować kilka takich słoiczków, gdy jeszcze trwa sezon na porzeczki. Przepisy na inne przetwory znajdziecie TU . Składniki: 400 g czerwonych porzeczek 2 czerwone cebule 150 g cukru trzcinowego 100 ml octu jabłkowego 2 ząbki czosnku(...)doprawić do smaku solą i pieprzem. Gorącą konfiturę przełożyć do umytych i wyparzonych słoików, mocno zakręcać i odstawiać do góry dnem. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Konfitura z porzeczek i czerwonej cebuli może być też przechowywana w lodówce. Artykuł Konfitura z porzeczek i czerwonej cebuli do mięs pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakujeden dzień przed Wigilią, można go także przygotować już na początku grudnia, zagotować w słoikach i tylko wyjąć w odpowiednim momencie (sprawdzone). Barszczyk jest postny - wigilijny, na bulionie jarzynowym, jednak jeżeli najdzie Was ochota na niego w inny dzień roku, warto dodać także np. mięso z kaczki. Do barszczu można podać paszteciki lub pieczone pierogi z kapustą kwaszoną . Wigilijny barszcz(...)chłodne miejsce, a najlepiej na całą noc. Kolejnego dnia do barszczyku dodać łyżkę octu (by zachować piękny kolor) oraz majeranek. Jeżeli natomiast barszczyk ma zostać zagotowany w słoikach, majeranek dodajemy dopiero po wyciągnięciu go ze słoika. Zagotować barszczyk czerwony. Wyłączyć. Barszczyk podajemy bez buraków - należy przecedzić zupę przez sito z grubymi oczkami, tak by nie zgubić majeranku
Poezja Smaków - blog kulinarnyodstawiłam i na kilka dni zapomniałam o różanym słoiku, a potem tylko przecedziłam, zamroziłam i gotowe. Jak smakuje taka woda? Różowa woda smakuje różą :) Pytacie do czego się stosuje? Woda różana działa tonizująco na skórę, stosowano ją do kąpieli, ale ja pójdę w kierunku kulinarnym i tu można gotować w niej mięsa, stosować przy produkcji różnych słodkości. Składniki na około(...)miski wlałam wodę i wsypałam płatki i tu czekało mnie trochę zabawy, bo każdy płatek musiałam dokładnie umyć. Czynność nawet przyjemna, pachnąca i relaksująca :) Opłukane płatki włożyłam do litrowego słoika. Jeden litr wody przegotowanej wymieszałam z sokiem z cytryny i zalałam nią płatki róż, słoik zakręciłam i wstawiłam w ciemne miejsce (szafka zamykana) na 2 dni. Ja sobie zapomniałam
Blondynka Gotujejedzą je wprost ze słoika. Obiad nie jest smażony, wszystko przygotowane w piekarniku. Czasem warto zrobić coś dla zdrowia. Kompletnie nic skomplikowanego. Cieszy oczy i raduje żołądek. Jak zwykle nie podaję ilości, bo to nie ciasto. Składniki bataty ziemniaki przyprawa bez chemii Karahi Chicken Masala sól u mnie himalajska różowa oliwa z oliwek mięso z indyka na kotlety, mielone
Z Kuchni Do KuchniCiąg dalszy korzystania z dobrodziejstw czarnocińskiej mamy, tym razem cukinia. Pomyślałam, że można skubaną (cukinię) zawekować w słoiki i zostawić na pozasezonowe mniej smaczne czasy. I tak powstał pomysł ugotowania leczo z fasolką szparagową, którym będzie się można cieszyć zimą. Jeżeli mięsożerca postawi na swoim, też nie ma problemu. Takie gotowe leczo można z powodzeniem połączyć z kiełbą albo(...)razie potrzeby można dolać więcej wody. Jeżeli zdecydujecie się zawekować leczo, wlejcie je do wyparzonych słoików, zakręćcie wyparzonymi pokrywkami i pasteryzujcie. Ja z reguły pasteryzuję w piekarniku. Podobne przepisy: Leczo z kiełbasą, cukinią i papryką Pieczone leczo Leczo z habanero Leczo z mięsem mielonym Leczo z chorizo Wegetariańskie leczo z oliwkami Leczo z kiełbasą, papryką i fasolką szparagową Leczo
Kardamonovyzjedzą ze smakiem. Sos zrobiłam ze swojskiego przecieru pomidorowego. To był już ostatni słoik. Niestety.... Przyszedł czas zrobić nowe zapasy. Myślę, że jeszcze 2-3 tygodnie i będziemy działać. Z podanych składników zrobiłam obiad dla trzech osób. Składniki: 350 g. mięsa mielonego (miałam szynkę) 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 płaska łyżeczka
Agusiowe smakołykiKochani dziś podrzucam Wam przepis na smaczną zupę fasolową, bez dodatku mięsa czy boczku wędzonego. Bo bez mięsa też może być apetycznie, prawda? Zupa ta to idealnie rozgrzewające danie na jesienne, chłodne dni. Ugotowałam od razu większą porcję i jeszcze gorącą zupę włożyłam w słoiki, będzie w sam raz na takie dni, kiedy jest mało czasu na gotowanie :) Składniki
Zrób to smacznieSmaczna sałatka z buraków,idealnie pasuje do mięs na zimno jak i do obiadu. Po ugotowaniu barszczu buraki możemy wykorzystać,nie musimy ich wcale wyrzucać. Sałatka jest również pyszna z buraczków gotowych -takich ze słoika. Składniki: 4 buraki gotowane lub buraczki wiórki -1 duży słoik 2 jabłka 1 cebula pół puszki groszku
Przepisy mojej mamyogórków na zimę. Robi się ją bardzo łatwo, jest idealna do obiadu, kanapek, mięs z grilla itp. Składa się z ogórków, marchewki,cebulki, czosnku. Polecam i zapraszam Zapraszam również na film SKŁADNIKI * z tych proporcji wychodzi około 4-5 średnich słoików -2 kg ogórków gruntowych -250g marchewki -250g cebuli -125ml octu spirytusowego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupiekarniku. Składniki: · 1 filet z kurczaka · 1/3 kapusty młodej · 1 mały słoik papryki konserwowej · 1 cebula · 4 jajka · 4 łyżki maki pszennej(...)Olej do smażenia · Papryka ostra · Sól Sposób przygotowania: 1. Mięso drobno kroimy i przekładamy do miski. 2. Dodajemy drobno pokrojoną kapustę, pokrojoną w małe paseczki paprykę, obraną i drobno pokrojoną cebulę, doprawiamy papryką ostrą oraz solą. 3. Następnie wbijamy jajka, dodajemy mąki
Kulinarna Chwilafaszerowane słodką marchewką są tak pyszne aż rozpływają się nam ustach. Składniki: · 2 filety z kurczaka · 1 słoik groszku z marchewką · 10 dag sera żółtego w plasterkach · Sól · Olej(...)Bułka tarta do panierki · 2 jajka · Mąka pszenna do panierki Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, solimy. 2. Układamy na każdym kawałku mięsa plasterek sera i łyżkę groszku z marchewką. 3. Zawijamy w roladki. 4. Panierujemy w mące
Kulinarna Chwiladrugi dzień po przygotowaniu, ponieważ wszystkie składniki połączą się ze sobą. Jeżeli lubicie połączenie mięsa i owoców to poniższa sałatka przypadnie Wam do smaku. Składniki na 1 dużą, szklaną miskę: 1/2 główki małej kapusty pekińskiej 5 jajek ugotowanych na twardo 1 słoik selera konserwowego (160 g po odsączeniu) 1/2 puszki ananasa konserwowego 1 mała puszka mieszanki meksykańskiej (kukurydza
Ugotowaćmałe słoiki pieczarek marynowanych 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka ananasa 1 puszka pomidorów krojonych 1 słoik (350ml) marynowanej papryki 1 szklanka ketchupu ok. 3 łyżeczki curry ok. 1/2 szklanki sosu chili 300g kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem mięso kroimy w niewielką kostkę. Obsmażamy na rumiano na patelni na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec oprószamy
Smaki Na Talerzu