zjedzą ze smakiem. Sos zrobiłam ze swojskiego przecieru pomidorowego. To był już ostatni słoik. Niestety.... Przyszedł czas zrobić nowe zapasy. Myślę, że jeszcze 2-3 tygodnie i będziemy działać. Z podanych składników zrobiłam obiad dla trzech osób. Składniki: 350 g. mięsa mielonego (miałam szynkę) 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 płaska łyżeczka
Agusiowe smakołykiKochani dziś podrzucam Wam przepis na smaczną zupę fasolową, bez dodatku mięsa czy boczku wędzonego. Bo bez mięsa też może być apetycznie, prawda? Zupa ta to idealnie rozgrzewające danie na jesienne, chłodne dni. Ugotowałam od razu większą porcję i jeszcze gorącą zupę włożyłam w słoiki, będzie w sam raz na takie dni, kiedy jest mało czasu na gotowanie :) Składniki
Zrób to smacznieSmaczna sałatka z buraków,idealnie pasuje do mięs na zimno jak i do obiadu. Po ugotowaniu barszczu buraki możemy wykorzystać,nie musimy ich wcale wyrzucać. Sałatka jest również pyszna z buraczków gotowych -takich ze słoika. Składniki: 4 buraki gotowane lub buraczki wiórki -1 duży słoik 2 jabłka 1 cebula pół puszki groszku
Przepisy mojej mamyogórków na zimę. Robi się ją bardzo łatwo, jest idealna do obiadu, kanapek, mięs z grilla itp. Składa się z ogórków, marchewki,cebulki, czosnku. Polecam i zapraszam Zapraszam również na film SKŁADNIKI * z tych proporcji wychodzi około 4-5 średnich słoików -2 kg ogórków gruntowych -250g marchewki -250g cebuli -125ml octu spirytusowego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupiekarniku. Składniki: · 1 filet z kurczaka · 1/3 kapusty młodej · 1 mały słoik papryki konserwowej · 1 cebula · 4 jajka · 4 łyżki maki pszennej(...)Olej do smażenia · Papryka ostra · Sól Sposób przygotowania: 1. Mięso drobno kroimy i przekładamy do miski. 2. Dodajemy drobno pokrojoną kapustę, pokrojoną w małe paseczki paprykę, obraną i drobno pokrojoną cebulę, doprawiamy papryką ostrą oraz solą. 3. Następnie wbijamy jajka, dodajemy mąki
Kulinarna Chwilafaszerowane słodką marchewką są tak pyszne aż rozpływają się nam ustach. Składniki: · 2 filety z kurczaka · 1 słoik groszku z marchewką · 10 dag sera żółtego w plasterkach · Sól · Olej(...)Bułka tarta do panierki · 2 jajka · Mąka pszenna do panierki Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, solimy. 2. Układamy na każdym kawałku mięsa plasterek sera i łyżkę groszku z marchewką. 3. Zawijamy w roladki. 4. Panierujemy w mące
Kulinarna Chwiladrugi dzień po przygotowaniu, ponieważ wszystkie składniki połączą się ze sobą. Jeżeli lubicie połączenie mięsa i owoców to poniższa sałatka przypadnie Wam do smaku. Składniki na 1 dużą, szklaną miskę: 1/2 główki małej kapusty pekińskiej 5 jajek ugotowanych na twardo 1 słoik selera konserwowego (160 g po odsączeniu) 1/2 puszki ananasa konserwowego 1 mała puszka mieszanki meksykańskiej (kukurydza
Ugotowaćmałe słoiki pieczarek marynowanych 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka ananasa 1 puszka pomidorów krojonych 1 słoik (350ml) marynowanej papryki 1 szklanka ketchupu ok. 3 łyżeczki curry ok. 1/2 szklanki sosu chili 300g kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem mięso kroimy w niewielką kostkę. Obsmażamy na rumiano na patelni na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec oprószamy
Smaki Na TalerzuDanie typowo chłopskie albo studenckie. Dużo mięcha, duża porcja. Dobre do odgrzania, schowania w słoikach :) Przepis ze strony KwestiaSma ku Składniki 2 puszki fasolki
W kuchni bez szafekrodzaju past czy smarowideł. Możemy go usmażyć, ugotować czy też udusić. Możemy go też zamknąć w słoiku. Na blogu znajdziecie garść inspiracji: bakłażan zapiekany z serkiem pieczony bakłażan z zata'arem zapiekany bakłażan z pęczakiem roladki z grillowanego bakłażana ajwar bakłażan faszerowany z mięsem roladki z bakłażana z kozim serkiem caponata pasta z bakłażana grillowane bakłażany z fetą tagliatelle
Kulinarne przygody Gatityg/kg pieprz czarny -0,5 g/kg kolendra mielona -5-8 g/kg czosnku -szybkowar -słoiczki WYKONANIE Kupione mięso rozdrabniamy i dodajemy wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 24 godz. Po tym czasie dodajemy 200 ml wody, mieszamy i upychamy ściśle w słoiki. Następnie wykonujemy sterylizacje w szybkowarze. Czas 70 min. SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.rodzaju past czy smarowideł. Możemy go usmażyć, ugotować czy też udusić. Możemy go też zamknąć w słoiku. Na blogu znajdziecie garść inspiracji: bakłażan zapiekany z serkiem pieczony bakłażan z zata'arem zapiekany bakłażan z pęczakiem roladki z grillowanego bakłażana ajwar bakłażan faszerowany z mięsem roladki z bakłażana z kozim serkiem caponata pasta z bakłażana grillowane bakłażany z fetą tagliatelle
Kulinarne przygody GatityJeśli zostanie Wam mięso z rosołu i gotowana golonka a nie wiecie ci z tym zrobić to mam dla Was propozycję. Zróbcie taki ekspresowy pasztet. Wystarczy kilka składników, blender oraz słoik i wyczarujemy szybki i smaczny pasztet. Do pieczywa jak znalazł i wtedy wiemy co jemy. Bez pasteryzacji można przechowywać go przez 3 dni w lodówce. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnizostawisz komentarz. Składniki : 1 kg karkówki, 30 dag żółtego sera, 3 cebule, mały słoik ketchupu, mały słoik majonezu, majeranek, sól, pieprz, Sposób przygotowania : Dzień wcześniej karkówkę myjemy i porcjujemy na plastry, które rozbijamy , oraz przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smarujemy ketchupem , aby pokrył mięso. Odstawiamy na noc do lodówki. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso warstwami : kładziemy na przemian plastry karkówki
Pysznosci Babci Basicałość wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilkę, aby warzywa były miękkie. Gorące warzywa przełóż do czystych słoików, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez około 10-15 minut, nie dłużej, aby warzywa nie straciły cennych witamin ! Taką mieszankę możesz np. podać do drugiego dania z mięsem i ziemniakami, ale możesz też zjeść na gorąco z kromką chleba. Ps. Jeśli chcesz możesz
Przepisy i porady kulinarneDelikatne mięso w kremowym sosie. Składniki 40 dkg fileta z indyka 150 g krewetek 1 cebula 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1/2 łyżeczki przyprawy korma curry sól 1 słoik sosu … Czytaj dalej Indyk z krewetkami w sosie indyjskim
czarrna od kuchniSmaczne mięso na obiad i do kanapek :) Składniki 1 filet z piersi indyka, ok 1,5-2 kg 1 pęczek marchewki 1/2 cukinii 1/2 główki białej kapusty 1 słoik gruszek w … Czytaj dalej Indyk pieczony w gruszkach i warzywach
czarrna od kuchniduża pierś z indyka opakowanie szpinaku 2 opakowania szynki parmeńskiej 1/2 słoika suszonych pomidorów 1/2 kostki sera fetta (twardej ) 2 ząbki czosnku pieprz WYKONANIE Filet kroimy na dwie lub więcej części w zależności od wielkości i dobrze rozbijamy. Mięso układamy na foli do pieczenia. Szpinak rozmrażamy. Podsmażamy na oleju doprawiamy solą pieprzem
W kuchennym oknie Ewyumyć pod bieżącą wodą. Cebulę obrać i umyć. Razem z papryką zmielić w maszynce do mięsa. Dodać do zalewy i zagotować. Połączyć wszystko ze startymi buraczkami, zagotować i trzymać na małym ogniu jeszcze ok. 5 min ciągle mieszając. Gorące przekładać do wyparzonych słoików. Zakręcać, ale nie mocno. Pasteryzować ok. 15 min. Wyciągać, mocno dokręcić wieczka
Maślane ciasteczkonajlepiej, żeby dało się wyjąć mięso z flaka 250 g chudej mielonej wołowiny 250 g pieczarek, posiekanych 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki płatków chilli (lub ostrej papryki) 1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 l. sosu pomidorowego (mojego prostego sosu pomidorowego, gotowej passaty pomidorowej lub sosu ze słoika) na sos serowy: 2 jajka(...)smaku pęczek posiekanej natki pietruszki naczynie do zapiekania Przygotowanie: Rozgrzej dużą patelnię o wysokich ściankach na średnim ogniu. Wrzuć na nią mieloną wołowinę oraz kiełbasę wyjętą z flaka (jeżeli mięso nie da się wyjąć z flaka, po prostu je posiekaj) i smaż, cały czas mieszając, aż mięso zmieni kolor. Jeżeli nie będzie dość tłuste, aby samo się smażyć, podlej trochę
Chilli Czosnek i Oliwaktóra się gromadzi na powierzchni w trakcie fermentacji. Zlewam ukiszony barszcz przez sito, przelewam do słoików lub butelek i przechowuję w chłodnym miejscu popijając od czasu do czasu. Pierwszy dzień Świąt. Barszcz gotuję wyłącznie na bulionie warzywnym! Już sam dodatek krojonych wędlin i pieczonego mięsa w trakcie przyrządzania nadaje mu odpowiedniego smaku. Gotuję bulion warzywny dzień wcześniej. Przelewam wywar
Leśny Zakąteksosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 200 ml słodkiej śmietany kremówki 30 % mały kawałek wędzonki ( boczek, słoninka, domowa szynka ) smalec kurzy lub inny do smażenia sól,pieprz do smaku Mięso i warzywa, na farsz mielimy maszynką, na grubych oczkach . Podsmażamy na maśle z dodatkiem wszystkich składników z listy farsz. Jak już będą mocno przysmażone i aromatyczne odstawiamy do wystygnięcia , najlepiej(...)tego, który pozostaje mi po pieczeni. Na gorąco wlewam go do słoika, po wystygnięciu przechowuję w lodówce i używam wedle potrzeb. Pyzy, knedle nam najlepiej smakują po odsmażeniu na patelni, ale można serwować także na świeżo, prosto z wody Smacznego ! Artykuł Smakowite odsmażane pyzy, knedle z mięsem w sosie pieczeniowym pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży