mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:75/214)

Smalec z mięsem i cebulą 166

Sól i pieprz Słoninę zmielić na maszynce do mielenia mięsa. Z pachwiny oddzielić mięso od tłuszczu. Tłuste zmielić, dodać do słoniny. Smażyć w płaskim garnku z grubym dnem na wolnym ogniu aż skwarki zaczną się stawać przezroczyste. Mięso zmielić na grubych oczkach maszynki i dodać do smażącej się słoniny. Kiedy mięso będzie usmażone dodać drobno posiekaną cebulę, sól i pieprz(...)zdjąć od razu z ognia. Odstawić smalec do stężenia. Ja jeszcze gorący nakładam w słoik i szczelnie zakręcam. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Prażona cebulka 104

dodatek do domowego pieczywa - chleba i bułek, zapiekanek, domowych hot-dogów czy hamburgerów. Świetny dodatek do mielonego mięsa lub warzywnych kotlecików. Zastosowań ma bardzo wiele :) Przygotowanie jej nie jest skomplikowane ani trudne, dlatego serdecznie zachęcam do uprażenia cebulki domowym sposobem. W szczelnym słoiku wytrzyma przynajmniej miesiąc - a może i dłużej, ale tego nie zdążyłam sprawdzić, zawsze w przeciągu miesiąca zdążyła

Kocham..lubię..gotuję..
Pesto pietruszkowo – miętowe, przepis przetwory 2018 256

wszystko dokładnie blendujemy. Jeśli chcesz możesz dodać chilli, ale nie musisz. Całość przekładamy do wyparzonego słoiczka, odstawiamy słoik tak aby stał na pokrywce przez 24 godziny i gotowe :) Proste prawda ? w zimie otworzymy słoiczek i dodamy do kanapki, makaronu czy nafaszerujemy nim mięso do pieczenia.   Pesto pietruszkowo – miętowe, przepis przetwory

Kuchnia na wzgórzu
Pulpety w pomidorach 256

Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 2 kromki czerstwego chleba 1 cebula 1 jajko 1 garść rzeżuchy lub innej zieleniny sól, pieprz, słodka papryka 2-3 łyżki mąki 1 słoik 0,7 l … Czytaj dalej Pulpety w pomidorach

czarrna od kuchni
Bigos z kapusty pekińskiej 193

które lubią przygotowywać szybkie dania. Ja jestem zwolennikiem "słoikowania" dań, dlatego gorący bigos przełożyłam do wyparzonych słoików, które przechowywałam w chłodnym miejscu.  Składniki na porcję dla 4-5 osób: 1 bardzo duża kapusta pekińska (wagowo 1,5 kg) 0,5 kg mięsa z łopatki 0,2 kg boczku parzonego (wędzonego) 2 szklanki wody 1 duża cebula 1 duża marchewka

Ugotować
Młoda kapusta kiszona 203

godzin. Po 3-4 dniach kiszenia kapusta jest gotowa, wtedy możemy ją wykorzystać, albo przełożyć do słoika, zakręcić pokrywką i odstawić w chłodne miejsce np. do lodówki, albo wynieść piwnicy. Z młodej kiszonej kapusty można zrobić np. surówkę do ryby lub mięsa, albo pyszny kapuśniak z młodej kiszonej kapusty . Smacznego! The post Młoda kapusta kiszona appeared first on Damsko-męskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron z suszonymi pomidorami i kurczakiem 180

Składniki: 2 piersi kurczaka 0,5 małego słoika suszonych pomidorów w oliwie 1 cebula 20 dag śmietany 18% 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie sól, pieprz ser żółty do posypania makaron Sposób wykonania: Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, w której były pomidory. Wrzucamy cebulę i zmiażdżony czosnek. Podsmażamy

Qchnia po prostu
Zupa ogórkowa z ryżem 185

smaczna zupa. Można ją podawać ze śmietaną. Ja przygotowałam na wywarze mięsnym, ale dla nie jedzących mięsa polecam na wywarze warzywnym. Będzie równie smaczna. Składniki 1 szyja indycza + 2 skrzydełka z kurczaka 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 słoik litrowy ogórków kiszonych 100 g ryżu 200 ml kwaśnej śmietany 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego

O kuchni z uczuciem
szybkowar-pyszna galareta z nóżek,biodrówki... 163

wyjąć do miski i obrać z kości mięsko, drobno pokroić do garnka, wlać wywaru odpowiednią ilość do mięsa, jak wywar zostanie to można wykorzystać np. jako wywar do zupy grochowej, fasolowej itp. wsypać mielony pieprz do smaku, galaretę zagotować, gorącą przelać do słoików i mocno zakręcić, również dać do foremki czy miseczki i będzie do zjedzenia po kilku godzinach galareta

W Mojej Kuchni Lubię
pałki pieczone w żurawinie 162

upiekło i było naprawdę pyszne.  Składniki: 4 pałki z kurczaka 3 łyżki żurawiny do mięs (ze słoika) 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju słodka i ostra papryka szczypta curry sól pieprz Olej i żurawinę wymieszać z przyprawami i startym czosnkiem. Natrzeć mięso, włożyć do zamykanej miski i wstawić na dobę do lodówki. Przed pieczeniem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chrzanica czyli zupa chrzanowa 172

gram tartego chrzanu w słoiku ·          4 jajka ugotowane na twardo ·          2 łyżki posiekanego szczypiorku Wykonanie: W wodzie gotujemy boczek wędzony, kiełbasę i wędzonkę. Po zszumowaniu dodajemy pokrojone warzywa. Gdy mięsa będą miękkie wyjmujemy je a do wywaru dodajemy śmietanę rozmieszaną z mąką. Mieszamy

Smaki Ewy
Pulpety w pomidorach 149

podgrzewaniu, bez problemu można zabrać ją ze sobą w inne  miejsce - bo wystarczy zamknąć ją w słoiku. Pulpety takie królowały na biwakach i wakacyjnych wypadach (pamiętacie?). Dzisiaj wersja z pomidorami w puszce, ale można je zastąpić koncentratem pomidorowym. Składniki: 500 gram mięsa mielonego 2 jajka 2/3 szklanki bułki tartej Mleko Sól, pieprz Pomidory z puszki 2 marchewki Kawałek korzenia

Smaki Ewy
Śliwki po londyńsku, marynowane w Earl Grey 186

śliwki z herbatą i wystudzić. Śliwki przełożyć do słoików i zalać przegotowaną, przecedzoną zalewą octową herbacianą. Słoiki zamknąć Tak zamarynowane śliwki długo będą się "trzymać", ale u mnie znikają szybko. Rada. Londyńskie śliwki jemy z potrawami wytrawnymi jak i słodkimi, z mięsem ,warzywami, białym serem, pieczywkiem. Śliwki mają wspaniały korzenny smak i są delikatniejsze od świeżych marynowanych w occie

Kulinarny karnet Christophera
Leczo na zimę do słoików 1427

paprykę trwa, dlatego to najlepszy czas na przygotowanie pysznego leczo do słoików. Danie to można zapasteryzować w słoikach i zostawić sobie gotowe na inne okazje zimą, kiedy zabraknie nam czasu na przygotowanie obiadu lub kolacji. Potem wystarczy tylko dodać trochę wędliny czy mięsa i mamy gotowy obiad. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tortilla zapiekana z mięsem mielonym 107

Przygotowując to danie inspirowałam się meksykańską Enchiladas (enchiladą? odmienia się to?). 500 g mięsa mielonego drobiowego 1 cebula 140-160 g kukurydzy konserwowej (mała puszka) zioła prowansalskie mielona papryka sól, pieprz oliwa 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18% Sos pomidorowy: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 słoik passaty pomidorowej (u mnie Mutti, polecam) oregano, bazylia, tymianek cukier do smaku sól(...)ogniu, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Doprawiamy do smaku cukrem, suszonymi ziołami oraz solą i pieprzem. Na osobnej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, podsmażamy na nim resztę cebuli. Następnie dodajemy mięso i smażymy do czasu, aż straci różowy kolor. Oprószamy mieloną papryką, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem do smaku. Pod koniec dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę. Po przestudzeniu łączymy

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania