mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:75/214)

Ekologiczne produkty Danival. 152

pasty warzywne, przetwory owocowe, gotowe sałatki, warzywne potrawki, ugotowane mieszanki ziaren, ugotowane warzywa w słoikach, sosy, pierożki ravioli, musy owocowe, bezmleczne desery, suszone owoce, przetwory owocowe, syropy zbożowe, miso i sos sojowy, naturalne sole. Zalety produktów Danival są wolne od syntetycznych dodatków, konserwantów i barwników, mięso pozbawione jest antybiotyków, nie są zanieczyszczone metalami ciężkimi, patogenami, nie zawierają GMO, są wolne(...)firm. Te jednak są najsłodsze i najcudniej pachną miodem, a do tego mają "suchą" strukturę, bez zalewy czy soku, dzięki czemu pozostają delikatne i nierozmoknięte. To już mój trzeci słoik kasztanów od Danival i na pewno nie ostatni! * Sos z sera Roquefort - sos z sera pleśniowego, dobry zarówno na ciepło jak i na zimno. Często używam go jako dressingu

Poranek na słodko
Bigos staropolski, pyszny i aromatyczny. 159

czym ugościć lub kiedy nie mam czasu na ugotowanie obiadu wtedy otwieram słoik z bigosem do tego ziemniaki i obiad gotowy. Pyszny, aromatyczny w sam raz na różne okazje a nawet święta. Zapraszam :)  Składniki : 3 kg kiszonej kapust 1 kg świeżej kapusty 1.5 kg mięsa wieprzowego np: żeberek lub karkówki 1 kg dobrej podsuszanej kiełbasy 20 g suszonych grzybów(...)zalewamy ponownie wodą. Mięso myjemy kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do kapusty razem z grzybami i śliwkami. Dodajemy zielę angielskie,jałowiec,liście laurowe i gotujemy tak długo aż mięso i kapusta będą miękkie.Ugotowaną kapustę odcedzamy z tym że na dnie zostawiamy troszkę wywaru z gotowania. Świeżą kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i również gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy

Sama słodycz i szczypta chili
Czeburek idealny 194

trzeba ją dobrze przyprawić. Polecam - jest to naprawdę pyszne danie a proste. Czebureki powinno się jeść rękami na początku delikatnie nagryzając róg pieroga - w środku jest dużo sosu z mięsa. Wyssać sos i zajadać się resztą. Ciasto powinno być chrupiące i mieć bąbelki powietrza. Mięsko uduszone w środku pieroga jest przepyszne - aromatyczne i delikatne. Czebureki idealne dość łatwe niecałe(...)masą mięsną. Bardzo dokładnie zlepiamy boki - można sobie pomóc spodkiem od filiżanki (ja użyłam słoika). Patelnię napełniamy do połowy olejem, rozgrzewamy i smażymy nasze czebureki na niezbyt dużym ogniu do zarumienienia z obu stron. Trzeba uważać aby za szybko się nie zarumieniły gdyż mięso w środku będzie surowe lub aby za wolno się nie smażyły gdyż ciasto za bardzo nasiąknie

sierotka maRysia w kuchni
DUSZONA KARKÓWKA Z DŻEMEM WIŚNIOWYM 164

ORZECH.     SKŁADNIKI:   8 plastrów karkówki 1 słoik dużemu wiśniowego z całymi owocami sól i pieprz do smaku 50 ml wody ZASMAŻANE BURACZKI firmy ORZECH     PRZYGOTOWANIE:    Plastry karkówki dokładnie rozbijam. Każdy plaster solę i pieprze z obu stron. Następnie dokładnie smaruję mięso dżemem wiśniowym. Układam plastry na sobie na całej długości naczynia żaroodpornego

Gotowanie Patki
Agrest w syropie 102

agrestu to wspaniały pomysł na zachowanie odrobiny lata w słoiku na zimę. Do gotowania syropu możesz dodać gwiazdkę anyżu, kilka goździków lub starty imbir - znakomicie podkreślą smak agrestu. Agrest w syropie możesz wykorzystać m.in do: - deserów w pucharkach - dekoracji tortów i ciast - gofrów, pancakes oraz klasycznych naleśników - mięsa - deski serów, wędlin i przekąsek - sałatek - lodów Do wykonania tego przepisu sprawdzi(...)słoiczki agrestu w syropie: 500 ml wody 150 g cukru ok. 500 g agrestu Przygotowanie: 1. Wodę gotujemy z cukrem przez 5 min. od momentu pierwszych bąbelków.  2. Słoiki wyparzamy i nakładamy do nich umyty agrest (można obciąć mu ogonki). Zalewamy syropem i zakręcamy.  3. W garnku gotujemy wodę, na dnie układamy ściereczki. Wkładamy do środka słoiki, odgradzamy

Czarnawisienka
ZUPA OGÓRKOWA 259

umyte i obrane warzywa, sól i gotuję na małym palniku (pod przykryciem) do miękkości mięsa. Składniki zupy: - 2 duże korzenie pietruszki - 0,5kg obranych ziemniaków - 5 średnich marchewek - kawałek białej części pora - 2 łodygi selera naciowego - 2 liście laurowe - ok.10 kulek ziela angielskiego - pęczek koperku - słoik 0,9l ogórków kiszonych (lub 2 mniejsze) - cały wywar mięsny (lub dowolna ilość) - sól(...)skórą). Wlewam także część wody od ogórków, dosypuję pokrojony dość grubo koper, doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem, dolewam ewentualnie więcej rosołu i zagotowuję. Żeberka można oczywiście obrać i mięso dorzucić do zupy. Podaję z dodatkiem kwaśnej śmietany i dla chętnych z wodą od ogórków... mniam... pychotka... :-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Smaczny rosół drobiowo warzywny 61

słoikach – potem w tygodniu gotuję jeszcze co 2-3 dni inną zupę którą jemy, ale dla niejadków jest sztywna podstawa. Czasem też dzieci mają ochotę na rosół na już i czasem jest tak, że gotuję go z kury jeśli ją mam lub gotuję mieszamy czy też po prostu warzywny. Gotując rosół mieszany – z małej ilości mięsa z warzywami

Dorota Smakuje
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z kukurydzą i orzeszkami ziemnymi 190

porcje) 1 podwójna pierś z kurczaka 1 słoik sosu słodko-kwaśnego Orzech 4-5 łyżek kukurydzy garść orzeszków ziemnych 1. Pierś kurczaka pokroić w kawałki, doprawić ulubioną przyprawą (u mnie Przyprawa do mięs Knorr), usmażyć na oleju (ok 15 min). 2. Sos wlać do usmażonego mięsa, dodać kukurydzę i orzeszki, podgrzać. 4. Podawać z ryżem.  Sos słodko-kwaśny Orzech

Kto ugości moich gości?
Shatta 55

tylko 3 dni. Pamiętajcie więc, żeby słoik porządnie umyć, wyparzyć (tak jak np. przy okazji ogórków kiszonych). Druga sprawa – shatta może stać w lodówce do 6 miesięcy. Ja jednak tak lubię pikantne rzeczy, że u mnie postoi chyba do miesiąca. No i zrobiłam ją delikatniejszą, więc mogę ją jeść ze słoika łyżeczkami. Obecnie jest sezon na paprykę. Często widzę(...)więcej zastosowań. Ryby, mięsa, warzywa. Wpadł mi w oko np. przepis na oliwki z shattą. No na grilla idealny, zrobię niedługo. Składniki: 250 g czerwonych chili bez szypułek 1 łyżka soli 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka soku z cytryny oliwa extra virgin do zalania (u mnie jakieś 2-3 łyżki) (przepis na 1 średni słoik) Papryczki kroimy w plasterki

Kardamonovy
Shatta 161

tylko 3 dni. Pamiętajcie więc, żeby słoik porządnie umyć, wyparzyć (tak jak np. przy okazji ogórków kiszonych). Druga sprawa – shatta może stać w lodówce do 6 miesięcy. Ja jednak tak lubię pikantne rzeczy, że u mnie postoi chyba do miesiąca. No i zrobiłam ją delikatniejszą, więc mogę ją jeść ze słoika łyżeczkami. Obecnie jest sezon na paprykę. Często widzę(...)więcej zastosowań. Ryby, mięsa, warzywa. Wpadł mi w oko np. przepis na oliwki z shattą. No na grilla idealny, zrobię niedługo. Składniki: 250 g czerwonych chili bez szypułek 1 łyżka soli 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka soku z cytryny oliwa extra virgin do zalania (u mnie jakieś 2-3 łyżki) (przepis na 1 średni słoik) Papryczki kroimy w plasterki

Kardamonovy
Bigos 128

tradycyjny sposób z dodatkiem grzybów suszonych i mięsa różnego rodzaju. Dla mnie to nie tylko kapusta z resztkami wędlin, to smak z dzieciństwa i nie wiem dlaczego, ale za każdym razem jak go robię- niby tak samo, to jednak smakuje inaczej. Przygotowuję go zawsze w większych ilościach i wekuję w słoiki ( mrożonego nie znoszę bo robi się ciapa ). Pomimo tego(...)Panu Tadeuszu”: „W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną. „ Bigos 5 kg kiszonej kapusty 1,5 kg mieszanego mięsa ( żeberka, boczek, wołowina, łopatka) 2 garście suszonych grzybów ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, papryka słodka, majeranek koncentrat pomidorowy Mięso pokroić na kawałki, doprawić, podsmażyć na rumiano. Przełożyć do dużego

Pieguskowa Kuchnia
fasolka z szynką po bretońsku 176

dodałem gęsi) słoik przecieru pomidorowego  ( lub puszka pomidorów ) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki   domowego maggi    1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki szczypta lubczyku sól,pieprz nać pietruszki sposób przygotowania Na sześć godzin przed gotowaniem,  fasolę wrzucamy  do   garnka, zalewamy wodą i pozwalamy by się moczyła. Mięso z szynki(...)łupinie). Teraz do mięsa i fasoli dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, paprykę ostrą, majeranek, lubczyk, sól, pieprz oraz maggi. Gotujemy jeszcze przez pięć minut, a następnie rozlewamy na talerze, dodając do każdej porcji, drobno posiekaną natkę pietruszki. Gotując fasolkę warto przyrządzić większą jej ilość, a na koniec gotowania  część potrawy( jeszcze gorącą) przełożyć do słoików ( słoje zamknąć i ustawić

Miód i pieprz
Pulpety po meksykańsku 138

MEKSYKAŃSKU Składniki na pulpety po meksykańsku: Pulpety: 500g mięsa mielonego 0,5 szkl drobnej kaszki owsianej lub płatków owsianych błyskawicznych 1 marchewka 1 jajko 1 mała cebula 2 łyżki posiekanej kolendry świeżej 3 łyżeczki meksykańskiej mieszanki przypraw do Taco 1 łyżeczka soli sos: 1 puszka siekanych pomidorów lub 1 słoik wekowanych – przepis 1 cebula mała olej 2 ząbki czosnku(...)cebule kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju. Potem dodajemy pomidory i szklankę wody, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy 5 minut. W kolejnym kroku przygotowujemy pulpety. Najpierw mięso mielone przekładamy do miski. Potem marchewkę i cebulę siekamy bardzo drobno w malakserze i dodajemy do mięsa. Zaraz potem dodajemy posiekaną kolendrę, kaszkę owsianą, jajko i przyprawy. Następnie wszystko dokładnie

Dorota Smakuje
Amba 107

mielonej papryki 1 łyżkę brązowego cukru 8 ząbków czosnku (ząbki obieramy i przeciskamy przez praskę) 120 ml wody. Przygotowanie: Każdy kawałek obranego mango obtaczamy w soli i wkładamy do słoika. Słoik zamykamy i odstawiamy na pięć dni. Po tym czasie mango odcedzamy z powstałego płynu (płyn zostawiamy, nie wylewamy) i układamy na ręcznikach papierowych. Dokładnie osuszamy, idealnie jest wystawić(...)mało kwaśne, to można śmiało dodać soku z cytryny. Amba może być przechowywana do miesiąca, w zamkniętym słoiku i najlepiej w lodówce Do czego podawać ambę? Amba pasuje do wszystkiego — nadaje się jako dip do wszelkiego rodzaju krakersów, paluszków, jako marynata do mięsa (drób i ryby w szczególności), jest świetna do falafeli, do robienia dressingów sałatkowych. Bardzo dobrze się sprawdza

ladykitchen
Turecka sałatka z ciecierzycą 93

imprezie, a zabrana na lunch do pracy zapewni zastrzyk zdrowej energii. Do sałatki z cieciorki nie potrzebujesz mięsa, bo ta pyszna i prosta sałatka z ciecierzycą jest doskonałym źródłem białka. Jeśli szukasz pożywnej, taniej i szybkiej sałatki na imprezę z ciecierzycy ze słoika, nie musisz już przeglądać kolejnych przepisów, bo właśnie ją znalazłaś. Ten prosty przepis na sałatkę z ciecierzycy

Cztery Fajery

Proponowane wyszukiwania