mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:66/214)

Sycąca zupa azjatycka z wołowiną i makaronem ryżowym 146

Zupa azjatycka z wołowiną, makaronem ryżowym i wieloma dodatkami jest bardzo sycąca i pyszna. Równocześnie stanowi ciekawe połączenie smaków. Mamy w niej mocny wywar mięsno-warzywny, grzyby, makaron, mięso, kapustę, marynowane kukurydze i kiełki, oraz ostry akcent w postaci papryczki chili. Można dodać również szczypior. Przygotowując zupy azjatyckie w domu staram się dodawać do nich jak najwięcej typowo azjatyckich dodatków(...)olej rzepakowy sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka, ostra papryka, 2 liście laurowe 50 g suszonych grzybów mun 30 g suszonych grzybów shii-take 1 mały słoik kiełków fasoli mung 1 mały słoik minikolb kukurydzy 2 papryczki chili 4 kapusty pak-choi ciemny sos sojowy 500 g makaronu ryżowego WYKONANIE Grzyby mun zalać gorącą (80 °C ) wodą i odstawić

Passions hobbies life
Mój bigos 175

tyle , że im częściej bigos odsmażany tym lepszy w smaku, tak samo im więcej rodzajów mięsa w nim tym jest smaczniejszy .W przygotowaniach pomagał mój smakosz oczywiście wyszło nam bardzo dużo, ale n astępnego dnia gorący włożyłam do słoików i mieliśmy na zapas :).  Nie jest to bigos tradycyjny (nie ma suszonych grzybów, śliwek itd.), ale jest to mój sposób(...)bigosu rodowitym B rytyjczykom , bardzo im smakowało co dobrze świadczy o naszej polskiej kuchni :)   Składniki: ( ilość jest różna, zależy ile mam w lodówce:)  kapusta kiszona (zazwyczaj 1l słoik) kapusta biała (zazwyczaj średnia g ł ówka) kiełbasa cebula pieczarki przecier pomidorowy przyprawy ( przyprawa do dań z kap ustą, só l mor ska, pieprz z iołow y , majeranek, kminek , ziele

Na moim talerzu
Mój bigos 241

Taka zachcianka :) Wiem tyle, że im częściej bigos odsmażany tym lepszy w smaku, tak samo im więcej rodzajów mięsa w nim tym jest smaczniejszy.W przygotowaniach pomagał mój smakosz oczywiście wyszło nam bardzo dużo, ale następnego dnia gorący włożyłam do słoików i mieliśmy na zapas :). Nie jest to bigos tradycyjny (nie ma suszonych grzybów, śliwek itd.), ale jest(...)bigosu rodowitym Brytyjczykom, bardzo im smakowało co dobrze świadczy o naszej polskiej kuchni :)  Składniki: (ilość jest różna, zależy ile mam w lodówce:)  kapusta kiszona (zazwyczaj 1l słoik)kapusta biała (zazwyczaj średnia główka)kiełbasacebulapieczarkiprzecier pomidorowyprzyprawy ( przyprawa do dań z kapustą, sól morska, pieprz ziołowy, majeranek, kminek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny mielony itp.)Najpierw obieram i kroję

NA MOIM TALERZU
Ogony wieprzowe w sosie cebulowo – musztardowym 231

chodzi o samo danie, jest ono delikatne i wyraziście musztardowe. Wbrew pozorom sporo jest na nich mięsa. Polecam. Składniki: Ogony wieprzowe około 1200 gram Sól Pieprz Czerwona słodka papryka Vegeta 2 cebule Bulion około 500 ml Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego ½ słoika musztardy sarepskiej Olej do smażenia Wykonanie: Ogony kroimy na połowę lub na 3 części. Przyprawiamy solą(...)usuwamy listki i ziele. Odlewamy niewielką ilość, dodajemy do niej musztardę, mieszamy i ponownie umieszczamy w pozostałym sosie. Dusimy jeszcze razem około 15 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso a sos razem z cebulą, miksujemy. Cebula w naturalny sposób zagęści sos. Ogony podajemy z kaszą lub ziemniakami w połączeniu z przygotowanym sosem. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Gulasz z indyka z warzywami 227

papryki 2 cebule 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 słoik ogórków kiszonych najlepiej domowych 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 1/3 szklanki śmietanki 30%  1,5 łyżki czerwonej papryki mielonej słodkiej 1 kopiata łyżeczka papryki mielonej ostrej około 400 g passaty pomidorowej mąka do obsypania mięsa sól pieprz masło klarowane do smażenia 1. Przygotowujemy bulion. Cebulę kroimy

kruche babeczki
Pomidory suszone zalane gorącym olejem 267

pyszne, pachnące pomidory. Żeby zachować ich smak na zimę suszę je w piekarniku , przekładam do słoików i zalewam gorącym olejem. Pomidory wykorzystuję w zimie szczególnie jako dodatek do faszerowanych mięs. Dodatkowo olej z pomidorów  wykorzystuję  jako dodatek do surówek lub pieczenia mięsa, jest bardzo aromatyczny i ma ciekawy smak. Składniki: 2 kg pomidorów odmiany limo 3-4 ząbki(...)suszyć. Suszenie trwa około 3- 4 godziny w zależności jak mięsiste mamy pomidory. Jednak musimy uważać żeby ich nie przesuszyć i nie przypalić. Ususzone zimne pomidory ułoży w słoikach, dodać gałązkę rozmarynu 2-3 listki bazylii i zalać gorącym olejem. Zakręcić odwrócić do góry dnem na 15 min. Po tym czasie odwrócić i zostawić do wystudzenia. Zimne wynieść do spiżarni

Ala piecze i gotuje
Gołąbki – tradycyjne rodzime danie 208

gołąbki. Zapraszam więc do wypróbowania przepisu. Składniki: 1 spora, zwarta główka kapusty 1 kg mięsa mielonego  ( z łopatki ) 250 gram pieczarek ( najlepsze są oczywiście suszone z lasu, ale się skończyły ) 100 gram ryżu ( 1 woreczek ) Sól Vegeta Pieprz 1 łyżka oleju Koncentrat pomidorowy ( mały słoik ) 100 ml śmietany ( słodkiej 18 % ) 3 łyżeczki mąki Bulion grzybowy ok. 1 ½ l Wykonanie(...)zdjąć i będą elastyczne. Zdejmujemy część, ponownie umieszczamy w wodzie itd. Ryż gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Również pozostawiamy do przestygnięcia. Do mięsa mielonego dodajemy przestudzone pieczarki i ryż. Całość przyprawiamy solą ok 2 łyżeczki, vegetą również ok. 2 łyżeczki i 1 łyżeczką pieprzu ( zwróćcie uwagę czy mięso jest solone, bo to wszystko

Smaki Ewy
Spaghetti alla Bolognese 417

przygotowanie spaghetti alla bolognese nie jest ani trudne, ani skomplikowanie a na pewno lepsze niż gotowiec ze słoika. Sos bolognese, to mięsny sos pochodzący z włoskiej Bolonii. Tradycyjnie używało się różnych rodzajów mięs pokrojonych w drobną kostkę. Dzisiaj jest to najczęściej mięso mielone. Dusi się ono z cebulą oraz z warzywami wraz z dodatkiem pomidorów. Moja wersja nieco odbiega

Jacob Tastes
Boczek pachnący lasem 530

ćwikłą z chrzanem, która doskonale komponuje się z tak pieczonym mięsem, tym prostym przepisem będzie delektować się cała rodzina. Składniki: 2 kg boczku 1 duża cebula 1 mała główka czosnku 1 łyżka majeranku Sól himalajska gruboziarnista do smaku 1 łyżka ziaren suszonego jałowca 1 łyżka kolorowego pieprzu 1 słoik  ćwikły z chrzanem Sposób wykonania: Boczek płuczemy pod bieżącą wodą

Wanilia i Kardamon
Kasza gryczana z cukinią i kurczakiem 304

Zapewnie wielu z Was uzna, że kasza gryczana z cukinią i kurczakiem to danie bardziej studenckie aniżeli posiłek dla całej rodziny. I tutaj Was zaskoczę to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ostre marynowane papryczki 166

Lato to czas przetworów, każda gospodyni uwija się jak w ukropie, aby zamknąć w słoikach smaki lata. Dziś mam propozycję dla wielbicieli ostrości, ostre marynowane papryczki. Idealne do wszelkiego rodzaju kanapek, hamburgerów czy tortilli. Mogą być też dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs do obiadu lub podkręcić smak naszej sałatki czy surówki. Musimy tylko pamiętać, aby papryczki przygotowywać w rękawiczkach(...)odkroić szypułki i za pomocą maleńkiej łyżeczki pozbawić nasionek (i tak będą ostre. Ułożyć ciasno w słoiczkach po dżemie. Z podanych składników ugotować zalewę. Zalać papryczki przestudzoną zalewą zalewą, słoiki szczelnie zakręcić , pasteryzować przez ok 30 min. od chwili zagotowania się wody. Po wyjęciu z wody odwrócić wieczkiem na dół i zostawić aż do ostygnięcia. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Jagnięcina szarpana 137

Zestawić z ognia. Przyprawy zemleć. Wymieszać z solą. Mięso natrzeć przyprawami i odstawić na minimum 2 godziny. W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron. Dodać posiekany czosnek, przesmażyć. Wlać kompot z suszonych owoców, dodać rozmaryn i cynamon, przykryć. Dusić na niewielkim ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie, około 4 godzin. Ugotowane owoce suszone(...)jabłka i gruszki obrałam ze skórki). Gotowe mięso wyjąć i rozdrobnić, powinno się rozdzielać. Płyn z gotowania przecedzić. Potrzebujemy około 100 ml sosu, jeżeli płynu jest zbyt dużo gotować, aż odparuje. Mięso przełożyć do garnka, dodać pokrojone owoce, doprawić do smaku miodem gryczanym, solą i sokiem z cytryny. Zagotować. Przełożyć do miseczki, słoika... i odstawić do lodówki. Podałam na grzankach

królestwo garów
Ogórki w zalewie curry 388

czyli ogórki krojone w zalewie curry. Są proste w wykonaniu, niezwykle aromatyczne i sprawdzą się idealnie jako dodatek do mięs, kanapek oraz jako pyszna, chrupiąca zakąska lub przekąska. Z pewnością każdy z nas ma swój ulubiony przepis na ogórki do słoików. Prawdopodobnie też większość z nas postawi na tradycję, czyli ogórki konserwowe lub kiszone. Znamy osoby, dla których ogórki

Kuchnia Na Wypasie
Żeberka wieprzowe z grilla 120

sprawdzać temperaturę wewnątrz mięsa, nie dotykając kości. Teoretycznie jest to już 65 – 70 stopni, ale dopiero przy temperaturze 82 – 85 stopni rozkłada się kolagen i rozpuszcza tłuszcz do tego stopnia, aby były miękkie i soczyste. Innym sposobem jest sprawdzenie miękkości mięsa przy pomocy wykałaczki. Jeśli bez oporu wchodzi i wychodzi wciśnięta w mięso pomiędzy kości, oznacza, że żeberka(...)świadczyć o mięsie z wiekowego zwierzęcia, a więc i jego jakość będzie prawdopodobnie wątpliwa. Takie żeberka będą mieć dużo tłuszczu, mięso będzie twarde, żylaste i mało smaczne. Grillowanie takich żeberek okaże się długie, a końcowy efekt z pewnością nas nie zadowoli. Świeże żeberka zawsze są koloru jasnoróżowego, a mięso jest jędrne o lekkim zapachu. Sprawdzony punkt zakupu mięsa, to pierwszy

Kuchnia Na Wypasie

Proponowane wyszukiwania