Zupa azjatycka z wołowiną, makaronem ryżowym i wieloma dodatkami jest bardzo sycąca i pyszna. Równocześnie stanowi ciekawe połączenie smaków. Mamy w niej mocny wywar mięsno-warzywny, grzyby, makaron, mięso, kapustę, marynowane kukurydze i kiełki, oraz ostry akcent w postaci papryczki chili. Można dodać również szczypior. Przygotowując zupy azjatyckie w domu staram się dodawać do nich jak najwięcej typowo azjatyckich dodatków(...)olej rzepakowy sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka, ostra papryka, 2 liście laurowe 50 g suszonych grzybów mun 30 g suszonych grzybów shii-take 1 mały słoik kiełków fasoli mung 1 mały słoik minikolb kukurydzy 2 papryczki chili 4 kapusty pak-choi ciemny sos sojowy 500 g makaronu ryżowego WYKONANIE Grzyby mun zalać gorącą (80 °C ) wodą i odstawić
Passions hobbies lifetyle , że im częściej bigos odsmażany tym lepszy w smaku, tak samo im więcej rodzajów mięsa w nim tym jest smaczniejszy .W przygotowaniach pomagał mój smakosz oczywiście wyszło nam bardzo dużo, ale n astępnego dnia gorący włożyłam do słoików i mieliśmy na zapas :). Nie jest to bigos tradycyjny (nie ma suszonych grzybów, śliwek itd.), ale jest to mój sposób(...)bigosu rodowitym B rytyjczykom , bardzo im smakowało co dobrze świadczy o naszej polskiej kuchni :) Składniki: ( ilość jest różna, zależy ile mam w lodówce:) kapusta kiszona (zazwyczaj 1l słoik) kapusta biała (zazwyczaj średnia g ł ówka) kiełbasa cebula pieczarki przecier pomidorowy przyprawy ( przyprawa do dań z kap ustą, só l mor ska, pieprz z iołow y , majeranek, kminek , ziele
Na moim talerzuTaka zachcianka :) Wiem tyle, że im częściej bigos odsmażany tym lepszy w smaku, tak samo im więcej rodzajów mięsa w nim tym jest smaczniejszy.W przygotowaniach pomagał mój smakosz oczywiście wyszło nam bardzo dużo, ale następnego dnia gorący włożyłam do słoików i mieliśmy na zapas :). Nie jest to bigos tradycyjny (nie ma suszonych grzybów, śliwek itd.), ale jest(...)bigosu rodowitym Brytyjczykom, bardzo im smakowało co dobrze świadczy o naszej polskiej kuchni :) Składniki: (ilość jest różna, zależy ile mam w lodówce:) kapusta kiszona (zazwyczaj 1l słoik)kapusta biała (zazwyczaj średnia główka)kiełbasacebulapieczarkiprzecier pomidorowyprzyprawy ( przyprawa do dań z kapustą, sól morska, pieprz ziołowy, majeranek, kminek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny mielony itp.)Najpierw obieram i kroję
NA MOIM TALERZUchodzi o samo danie, jest ono delikatne i wyraziście musztardowe. Wbrew pozorom sporo jest na nich mięsa. Polecam. Składniki: Ogony wieprzowe około 1200 gram Sól Pieprz Czerwona słodka papryka Vegeta 2 cebule Bulion około 500 ml Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego ½ słoika musztardy sarepskiej Olej do smażenia Wykonanie: Ogony kroimy na połowę lub na 3 części. Przyprawiamy solą(...)usuwamy listki i ziele. Odlewamy niewielką ilość, dodajemy do niej musztardę, mieszamy i ponownie umieszczamy w pozostałym sosie. Dusimy jeszcze razem około 15 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso a sos razem z cebulą, miksujemy. Cebula w naturalny sposób zagęści sos. Ogony podajemy z kaszą lub ziemniakami w połączeniu z przygotowanym sosem. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewypapryki 2 cebule 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 słoik ogórków kiszonych najlepiej domowych 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 1/3 szklanki śmietanki 30% 1,5 łyżki czerwonej papryki mielonej słodkiej 1 kopiata łyżeczka papryki mielonej ostrej około 400 g passaty pomidorowej mąka do obsypania mięsa sól pieprz masło klarowane do smażenia 1. Przygotowujemy bulion. Cebulę kroimy
kruche babeczkipyszne, pachnące pomidory. Żeby zachować ich smak na zimę suszę je w piekarniku , przekładam do słoików i zalewam gorącym olejem. Pomidory wykorzystuję w zimie szczególnie jako dodatek do faszerowanych mięs. Dodatkowo olej z pomidorów wykorzystuję jako dodatek do surówek lub pieczenia mięsa, jest bardzo aromatyczny i ma ciekawy smak. Składniki: 2 kg pomidorów odmiany limo 3-4 ząbki(...)suszyć. Suszenie trwa około 3- 4 godziny w zależności jak mięsiste mamy pomidory. Jednak musimy uważać żeby ich nie przesuszyć i nie przypalić. Ususzone zimne pomidory ułoży w słoikach, dodać gałązkę rozmarynu 2-3 listki bazylii i zalać gorącym olejem. Zakręcić odwrócić do góry dnem na 15 min. Po tym czasie odwrócić i zostawić do wystudzenia. Zimne wynieść do spiżarni
Ala piecze i gotujegołąbki. Zapraszam więc do wypróbowania przepisu. Składniki: 1 spora, zwarta główka kapusty 1 kg mięsa mielonego ( z łopatki ) 250 gram pieczarek ( najlepsze są oczywiście suszone z lasu, ale się skończyły ) 100 gram ryżu ( 1 woreczek ) Sól Vegeta Pieprz 1 łyżka oleju Koncentrat pomidorowy ( mały słoik ) 100 ml śmietany ( słodkiej 18 % ) 3 łyżeczki mąki Bulion grzybowy ok. 1 ½ l Wykonanie(...)zdjąć i będą elastyczne. Zdejmujemy część, ponownie umieszczamy w wodzie itd. Ryż gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Również pozostawiamy do przestygnięcia. Do mięsa mielonego dodajemy przestudzone pieczarki i ryż. Całość przyprawiamy solą ok 2 łyżeczki, vegetą również ok. 2 łyżeczki i 1 łyżeczką pieprzu ( zwróćcie uwagę czy mięso jest solone, bo to wszystko
Smaki Ewyprzygotowanie spaghetti alla bolognese nie jest ani trudne, ani skomplikowanie a na pewno lepsze niż gotowiec ze słoika. Sos bolognese, to mięsny sos pochodzący z włoskiej Bolonii. Tradycyjnie używało się różnych rodzajów mięs pokrojonych w drobną kostkę. Dzisiaj jest to najczęściej mięso mielone. Dusi się ono z cebulą oraz z warzywami wraz z dodatkiem pomidorów. Moja wersja nieco odbiega
Jacob Tastesćwikłą z chrzanem, która doskonale komponuje się z tak pieczonym mięsem, tym prostym przepisem będzie delektować się cała rodzina. Składniki: 2 kg boczku 1 duża cebula 1 mała główka czosnku 1 łyżka majeranku Sól himalajska gruboziarnista do smaku 1 łyżka ziaren suszonego jałowca 1 łyżka kolorowego pieprzu 1 słoik ćwikły z chrzanem Sposób wykonania: Boczek płuczemy pod bieżącą wodą
Wanilia i KardamonZapewnie wielu z Was uzna, że kasza gryczana z cukinią i kurczakiem to danie bardziej studenckie aniżeli posiłek dla całej rodziny. I tutaj Was zaskoczę to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lato to czas przetworów, każda gospodyni uwija się jak w ukropie, aby zamknąć w słoikach smaki lata. Dziś mam propozycję dla wielbicieli ostrości, ostre marynowane papryczki. Idealne do wszelkiego rodzaju kanapek, hamburgerów czy tortilli. Mogą być też dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs do obiadu lub podkręcić smak naszej sałatki czy surówki. Musimy tylko pamiętać, aby papryczki przygotowywać w rękawiczkach(...)odkroić szypułki i za pomocą maleńkiej łyżeczki pozbawić nasionek (i tak będą ostre. Ułożyć ciasno w słoiczkach po dżemie. Z podanych składników ugotować zalewę. Zalać papryczki przestudzoną zalewą zalewą, słoiki szczelnie zakręcić , pasteryzować przez ok 30 min. od chwili zagotowania się wody. Po wyjęciu z wody odwrócić wieczkiem na dół i zostawić aż do ostygnięcia. Smacznego
Krylowa KuchniaZestawić z ognia. Przyprawy zemleć. Wymieszać z solą. Mięso natrzeć przyprawami i odstawić na minimum 2 godziny. W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron. Dodać posiekany czosnek, przesmażyć. Wlać kompot z suszonych owoców, dodać rozmaryn i cynamon, przykryć. Dusić na niewielkim ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie, około 4 godzin. Ugotowane owoce suszone(...)jabłka i gruszki obrałam ze skórki). Gotowe mięso wyjąć i rozdrobnić, powinno się rozdzielać. Płyn z gotowania przecedzić. Potrzebujemy około 100 ml sosu, jeżeli płynu jest zbyt dużo gotować, aż odparuje. Mięso przełożyć do garnka, dodać pokrojone owoce, doprawić do smaku miodem gryczanym, solą i sokiem z cytryny. Zagotować. Przełożyć do miseczki, słoika... i odstawić do lodówki. Podałam na grzankach
królestwo garówczyli ogórki krojone w zalewie curry. Są proste w wykonaniu, niezwykle aromatyczne i sprawdzą się idealnie jako dodatek do mięs, kanapek oraz jako pyszna, chrupiąca zakąska lub przekąska. Z pewnością każdy z nas ma swój ulubiony przepis na ogórki do słoików. Prawdopodobnie też większość z nas postawi na tradycję, czyli ogórki konserwowe lub kiszone. Znamy osoby, dla których ogórki
Kuchnia Na Wypasiesprawdzać temperaturę wewnątrz mięsa, nie dotykając kości. Teoretycznie jest to już 65 – 70 stopni, ale dopiero przy temperaturze 82 – 85 stopni rozkłada się kolagen i rozpuszcza tłuszcz do tego stopnia, aby były miękkie i soczyste. Innym sposobem jest sprawdzenie miękkości mięsa przy pomocy wykałaczki. Jeśli bez oporu wchodzi i wychodzi wciśnięta w mięso pomiędzy kości, oznacza, że żeberka(...)świadczyć o mięsie z wiekowego zwierzęcia, a więc i jego jakość będzie prawdopodobnie wątpliwa. Takie żeberka będą mieć dużo tłuszczu, mięso będzie twarde, żylaste i mało smaczne. Grillowanie takich żeberek okaże się długie, a końcowy efekt z pewnością nas nie zadowoli. Świeże żeberka zawsze są koloru jasnoróżowego, a mięso jest jędrne o lekkim zapachu. Sprawdzony punkt zakupu mięsa, to pierwszy
Kuchnia Na Wypasiecurry, który podasz do wędlin, mięsa pieczystego, jajek na twardo lub ot tak na kanapkę. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, z kilku podstawowych składników, które zazwyczaj masz w domu. Idealnie komponuje się do mięsa drobiowego, np. szaszłyków, kotlecików bez panierki, dań z grilla, paluszków chlebowych, ciepłych przekąsek. Przygotowany sos curry przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku do 5 dni w lodówce
Zasmakuj Kuchninimi więcej roboty niż z tartymi, ale dla odmiany czasami warto zrobić coś inaczej. Idealnie pasują do wszelkich pieczonych mięs, nam najbardziej smakują z bitkami wołowymi i z dziczyzną. W tej chwili ceny buraków są bardzo atrakcyjne, więc zróbcie parę słoików. I pamiętajcie, żeby obierać je jak są jeszcze gorące, wtedy jest to dużo łatwiejsze. Ja obieram
Kardamonovyobiad gotowy. Zapraszam :) Składniki na makaron: 6 żółtek 1/4 szklanki wody 300 g mąki typ 550 lub 0 + do podsypania 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju 250 g mięsa mielonego 300 g gotowej szynki z czarnuszką Duda 600 ml sosu pomidorowego sól, pieprz, szczypta chili do smaku 2 łyżki masła 1 cebula Wykonanie(...)obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. W głębokiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulkę i chwilę podsmażamy, następnie dodajemy surowe mięso mielone i szynkę, oprószamy pieprzem, chili i podsmażamy około 7 minut. Następnie dodajemy gęsty sos pomidorowy ( może być gotowy ze słoika), podlewamy szklanką wody i dusimy na małym ogniu aż się zagęści a woda trochę odparuje. Przyprawiamy do smaku solą
Sama słodycz i szczypta chiliWspaniały dodatek do mięs, może zastąpić z powodzeniem buraczki lub inne znane nam surówki z kategorii czerwonych:) Bardzo aromatyczna,smaczna . Gorącą możemy nałożyć do słoików i przechowywać dłużej. Składniki 400 g czerwonej cebuli 40 g cukru brązowego 80 ml octu balsamicznego 80 ml wytrawnego czerwonego wina( intensywnie czewrwone najlepiej dodać) 3 łyżki miodu 2-3 … Czytaj dalej Konfitura
gotuj ze mnąjednego i śmietany do 2 łyżek, jeśli łagodniejszy - zwiększyć ilość jaj i śmietany. Chrzan należy przechowywać w słoiku, zakręcony (żeby nie zwietrzał), w lodówce, przez max. 10 dni. Tak przygotowany chrzan idealnie pasuje do jaj, wędlin, pasztetów i mięs. 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskakażdej postaci a Ty ? Uwielbiam smażoną w cieście, uwielbiam panierowaną i pieczoną w piekarniku , lubię też duszoną z mięsem. Tym razem zrobiłam z niej ketchup i powiem Wam, że jego smaku już mnie zauroczył i sądzę, że zrobię więcej słoików na zimę :) Ketchup z cukinii 1,5 kg młodej cukinii ( czyli takie nie większe niż 25 cm wąskie sztuki
Kuchnia na wzgórzunajczęściej zaglądaliście w październiku 2016r. : 1. Kapusta czerwona w słoikach na zimę 2. Marchew w słoikach na zimę 3. Warstwowa sałatka z ryżem 4. Szarlotka z połówkami jabłek 5. Buraczki w zalewie octowej. 6. Naleśniki z mięsem mielonym. 7. Rolada z piersi kurczaka 8. Rogaliki trzyskładnikowe
W kuchni u Monikiorzechami i żurawiną. Do małego słoika z pokrywką wlej miód i winny ocet. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Zakręć słoik i dokładnie wstrząśnij. Polej sałatkę dressingiem i wymieszaj. Sałatka z kaszy to lekkie danie na kolację. Sałatkę można przyrządzić do mięsa zamiast tradyjnych ziemniaków czy kaszy na sypko. Jeśli lubicie sadzone jajka to sałatka z kaszy świetnie do nich pasuje
codojedzeniadodatków do potraw, już odrobina tej pasty paprykowej nadaje ostrości daniom. Taka pikantna pasta będzie świetnym dodatkiem do zimnego mięsa pieczonego, gotowanego schabu, wędlin, żółtego sera, czy jajek ugotowanych na twardo. Jak przygotować pikantną pastę z chili i pomidorów do słoików na zimę? Składniki na 3 słoiczki (200 ml): około 250 g papryczek chili (20 sztuk) puszka pomidorów bez skórki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚniadanie Batonik z daktylami i bananem. Brzoskwinia. Zupa Zupę ugotowaliśmy przed wyjściem na plażę i zabraliśmy do słoika. Jest to a'la krupnik. Brakuje w nim zieleniny, ale zapomnieliśmy kupić, ups! II Danie Kasza kuskus, warzywa mrożone i mięso z indyka. Podwieczorek Winogrona, borówki i wafelek ryżowy. Kolacja Kolację zjedliśmy w Ikea Gdańsk. Dla Lilci wybraliśmy porcję warzyw
lady-och-mistrzyni.blogspot.comkurczaka 5 jajek 1 mała puszka ananasów w plastrach lub w kostce 1 mały słoik marynowanych pieczarek 1 mały słoik ogórków konserwowych 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy majonez sól, pieprz oraz przyprawa gyros do smaku olej do smażenia mięsa Sposób przygotowania: Filety oczyszczamy i kroimy w małą kostkę. Doprawiamy do smaku przyprawą gyros i smażymy do miękkości
Kuchnia w czekoladziepęczek przyprawa kebab- gyros - 1 łyżka tłuszcz ryż - 3 woreczki ziarna sezamu - 3 łyżki sos słodko- kwaśny - 1 słoik ( 520 g) Sposób przygotowania: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, osączyć na sicie. Filety umyć, osączyć, pokroić w grubsze paski. Mięso wymieszać z przyprawą kebab- gyros, odstawić na kilka minut. Następnie usmażyć mięso na tłuszczu. Papryki umyć
Kuchnia Danusiocet i dodać resztę składników. Smażyć na wolnym ogniu, często mieszając, aż płyn całkowicie odparuje. Gorącą konfiturę przełożyć do słoika i zamknąć. Można przechowywać długo, chociaż ja wolę robić na bieżąco. Konfitura słodko -kwaśna jest doskonała jako dodatek do sałatek, mięsa, wędlin, serów
Kulinarny karnet Christophera