przykrycia, aż konfitura trochę zgęstnieje i owoce się rozpadną.3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i słoiki przykrywamy kocem lub ręcznikiem.4. Konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, a także dobrze smakuje z serami i mięsem. Mi najbardziej smakuje z naleśnikami - polewam konfiturą naleśniki z serem i .... poezja smaku! Polecam!Smacznego
Kuchnia domowa AniPierwszy raz w życiu jadłam i gotowałam sarninę! Mięso w smaku wyborne, dodatkowo smak dziczyzny podkreślony został sosem z żurawiny i chrzanu. Składniki na 2 porcje: ? 2 filety z sarny po ok. 150-200 g ? 1 marchewka ? 1 por Marynata ? 5 ziaren jałowca ? 2 ząbki czosnku ? gałązka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego ? szczypta cukru brązowego i gałki(...)muszkatałowej ? sól, grubo mielony pieprz do smaku ? 5 łyżek oleju Sos ? 3 łyżki żurawiny ze słoika ? 2 łyżeczki chrzanu ? 2 łyżki miodu ? sól, pieprz do smaku ? 6 łyżek oleju Wykonanie: ? Ziarna jałowca potłuc tłuczkiem, czosnek posiekać. Wymieszać wszystkie składniki marynaty i zamarynować w niej mięso. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. ? Marchew i por pokroić na paseczki
To co kochamPierwszy raz w życiu jadłam i gotowałam sarninę! Mięso w smaku wyborne, dodatkowo smak dziczyzny podkreślony został sosem z żurawiny i chrzanu. Składniki na 2 porcje: • 2 filety z sarny po ok. 150-200 g • 1 marchewka • 1 por Marynata • 5 ziaren jałowca • 2 ząbki czosnku • gałązka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka(...)pieprz do smaku • 5 łyżek oleju Sos • 3 łyżki żurawiny ze słoika • 2 łyżeczki chrzanu • 2 łyżki miodu • sól, pieprz do smaku • 6 łyżek oleju Wykonanie: • Ziarna jałowca potłuc tłuczkiem, czosnek posiekać. Wymieszać wszystkie składniki marynaty i zamarynować w niej mięso. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. • Marchew i por pokroić
To co kochamcharakterystyczny smak rosołom, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. W kuchni marokańskiej stosuje się do przyprawiania mięsa zwłaszcza jagnięciny. Źródło: internet Liść laurowy - pochodzi z Azji Mniejszej skąd rozprzestrzenił się na obszary innych krajów. o podobnym klimacie. Liść laurowy jest owalny i spiczasty i gładki. Wysuszony(...)zaś pokruszone lub mielone stosuje siew celu wzmocnienia smaku potrawy. Całe liście powinniśmy przechowywać w szczelnych słoikach z dala od światła, w ten sposób zachowują swój smak do 2 lat. Najczęściej dodajemy je do zup, sosów, gulaszy, marynat. To doskonała przyprawa do ryb, mięsa i drobiu. Źródło: internet Szafran - to jedna z najdroższych przypraw na świecie. Pochodzi z Basenu morza
Ciastka - domowe słodkościoliwa • 1/2 l rosołu • posiekana natka pietruszki sos • 1 słoik pomidorów w sosie własnym • 2 łyżki masła • 2 łyżki mąki płaskie • 2 łyżki papryki słodkiej • 1/4 łyżeczki bazylii można świeżą • sól • pieprz Sposób przygotowania 1. • Na dużej patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę i por dodać posiekany czosnek i mięso mielone podsmażyć ok 10 minut Dodać potarte warzywa marchew
W królestwie smaków Beatydelikatne i soczyste, gdyż dodałam do nich kaszę mannę. Rozmieszane mięso było dość luźne, a po obtoczeniu w mące klopsiki dodatkowo obsmażyłam, co zatrzymało w nich wilgoć. Fasolka świetnie smakuje od razu po ugotowaniu, ale nic nie traci również po podgrzaniu. Gorącą fasolkę można włożyć do słoika, obrócić go do góry dnem (powinien się zamknąć), a po wystudzeniu przechowywać
Kuchcik gotujewykorzystała efektywnie ten czas, przygotowując zapasy na zimę. Suszone grzyby, bo o nich mowa, będą niezbędne do tego przepisu, a zapewniam, że ten pasztet warto zrobić. Składniki na 4 słoiki 0,5 l: 0,7 kg drobiowych wątróbek 0,5 kg łopatki wieprzowej b/k 0,5 kg boczku bez skóry 2 duże garście suszonych podgrzybków 1/2 szklanki(...)pozostawić do ostygnięcia. W osobnym garnku ugotować grzyby. Wody z gotowania grzybów nie wylewamy. Mięso, cebulę i grzyby przekręcić przez maszynkę, dodać majeranek, gałkę, pieprz, sól i 1/2 szklanki wywaru z grzybów. Porządnie wymieszać i spróbować czy smak nam odpowiada. Pasztet przełożyć do suchych słoików, a wierzch każdego zalać 1 łyżką roztopionego masła. Zakręcić porządnie i ustawić w garze wyłożonym
Gosia gotujecukinię konserwową, inaczej zwaną marynowaną! Przepis na cukinię marynowaną jest banalny i kradnący serca. Rok temu spróbowałyśmy taką cukinię po raz pierwszy i w tym momencie mamy jej kilkadziesiąt słoików w piwnicy na zimę. Jest dobra do WSZYSTKIEGO. Klasycznych polskich obiadów, jako dodatek do włoskiej zapiekanki makaronowej czy też jako dodatek np. do deski serów. WSKAZÓWKI: Do wykonania cukinii marynowanej(...)nierdzewnej, ze specjalnymi rowkami, które zapobiegają przyklejaniu się produktów do noża podczas krojenia. Nadaje się zarówno do krojenia mięsa jak i warzyw oraz owoców. Jego nazwa oznacza dosłownie „Noż trzech cnót” i zdecydowanie na taką nazwę zasługuje. Aby zrobić większą ilość słoików cukinii marynowanej wystarczy, że pomnożysz ilość składników. Wszystko zależy od tego ile słoików chcesz zrobić na zimę oraz
CzarnawisienkaLeczo z cukinią i kiełbasą to bardzo proste i szybkie danie obiadowe. Najlepiej jest je przygotować w okresie letnim, kiedy możemy kupić świeże produkty do jego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dżem musi być nie słodzony. SKŁADNIKI: 1 kg Karkówki bez Kości 1 duży Słoik Dżemu Wiśniowego bez Cukru- Ja dodałam własnego sól i pieprz ok 1/2 szklanki mąki Olej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Karkówkę myję, kroję w cienkie plastry, rozbijam. Dodaję Pieprz i Sól. Mięso Obtaczam w Mące. Mięso Smażę. Mięso Przekładam do Naczynia Żaroodpornego. Karkówkę przekładam Wiśniami
Gotowanie PatkiZupa azjatycka z wołowiną, makaronem ryżowym i wieloma dodatkami jest bardzo sycąca i pyszna. Równocześnie stanowi ciekawe połączenie smaków. Mamy w niej mocny wywar mięsno-warzywny, grzyby, makaron, mięso, kapustę, marynowane kukurydze i kiełki, oraz ostry akcent w postaci papryczki chili. Można dodać również szczypior. Przygotowując zupy azjatyckie w domu staram się dodawać do nich jak najwięcej typowo azjatyckich dodatków(...)olej rzepakowy sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka, ostra papryka, 2 liście laurowe 50 g suszonych grzybów mun 30 g suszonych grzybów shii-take 1 mały słoik kiełków fasoli mung 1 mały słoik minikolb kukurydzy 2 papryczki chili 4 kapusty pak-choi ciemny sos sojowy 500 g makaronu ryżowego WYKONANIE Grzyby mun zalać gorącą (80 °C ) wodą i odstawić
Passions hobbies lifetyle , że im częściej bigos odsmażany tym lepszy w smaku, tak samo im więcej rodzajów mięsa w nim tym jest smaczniejszy .W przygotowaniach pomagał mój smakosz oczywiście wyszło nam bardzo dużo, ale n astępnego dnia gorący włożyłam do słoików i mieliśmy na zapas :). Nie jest to bigos tradycyjny (nie ma suszonych grzybów, śliwek itd.), ale jest to mój sposób(...)bigosu rodowitym B rytyjczykom , bardzo im smakowało co dobrze świadczy o naszej polskiej kuchni :) Składniki: ( ilość jest różna, zależy ile mam w lodówce:) kapusta kiszona (zazwyczaj 1l słoik) kapusta biała (zazwyczaj średnia g ł ówka) kiełbasa cebula pieczarki przecier pomidorowy przyprawy ( przyprawa do dań z kap ustą, só l mor ska, pieprz z iołow y , majeranek, kminek , ziele
Na moim talerzuTaka zachcianka :) Wiem tyle, że im częściej bigos odsmażany tym lepszy w smaku, tak samo im więcej rodzajów mięsa w nim tym jest smaczniejszy.W przygotowaniach pomagał mój smakosz oczywiście wyszło nam bardzo dużo, ale następnego dnia gorący włożyłam do słoików i mieliśmy na zapas :). Nie jest to bigos tradycyjny (nie ma suszonych grzybów, śliwek itd.), ale jest(...)bigosu rodowitym Brytyjczykom, bardzo im smakowało co dobrze świadczy o naszej polskiej kuchni :) Składniki: (ilość jest różna, zależy ile mam w lodówce:) kapusta kiszona (zazwyczaj 1l słoik)kapusta biała (zazwyczaj średnia główka)kiełbasacebulapieczarkiprzecier pomidorowyprzyprawy ( przyprawa do dań z kapustą, sól morska, pieprz ziołowy, majeranek, kminek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny mielony itp.)Najpierw obieram i kroję
NA MOIM TALERZUchodzi o samo danie, jest ono delikatne i wyraziście musztardowe. Wbrew pozorom sporo jest na nich mięsa. Polecam. Składniki: Ogony wieprzowe około 1200 gram Sól Pieprz Czerwona słodka papryka Vegeta 2 cebule Bulion około 500 ml Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego ½ słoika musztardy sarepskiej Olej do smażenia Wykonanie: Ogony kroimy na połowę lub na 3 części. Przyprawiamy solą(...)usuwamy listki i ziele. Odlewamy niewielką ilość, dodajemy do niej musztardę, mieszamy i ponownie umieszczamy w pozostałym sosie. Dusimy jeszcze razem około 15 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso a sos razem z cebulą, miksujemy. Cebula w naturalny sposób zagęści sos. Ogony podajemy z kaszą lub ziemniakami w połączeniu z przygotowanym sosem. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewy