słodko-kwaśnej to pyszny pomysł na wykorzystanie dużej ilości jesiennych zbiorów. Tak przygotowaną dynię można używać jako dodatek do mięs i sałatek, a w smaku przypomina nieco ananasa lub brzoskwinię z puszki. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 4 słoiki po 600 ml Składniki: 2,5 kg dyni 250 ml octu 10% 250 ml wody 1 kg cukru 5 sztuk
KuchniaWeDwoje.plugotowanym na twardo to propozycja na pierwsze danie. Jeśli przygotujesz ją z dodatkiem mięsa, np. podudzi z kurczaka to nawet kompletny obiad z porcją mięsa i warzyw. To sprawdzony przepis na szybką i domową zupę szczawiową. Zupa szczawiowa SKŁADNIKI: łyżka masła klarowanego – 20 g słoik szczawiu siekanego – 320 ml (masa netto 290 g) 6 łyżek śmietanki
Zasmakuj Kuchnikażdą okazję. 2-3 pojedyncze piersi z kurczaka 2 duże cebule korniszony (ilość wg uznania. U mnie prawie cały słoik, ale znam takich, którym wystarcza kilka sztuk) puszka kukurydzy 1/2 średniej wielkości kapusty pekińskiej majonez ketchup przyprawa gyros Oczyszczone mięso kroimy na cieniutkie paseczki. Posypujemy przyprawą gyros (mniej więcej 2-3 łyżki), mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej
Smaki Na Talerzumojej kuchni gości już drugi raz i wiem na pewno, że przez następne sezony też będę ładować pomidory do słoików, między innymi właśnie w postaci tej konfitury. Bardzo wyrazista w smaku będzie świetnym dodatkiem do kanapek, przekąsek, czy nawet mięs! U nas z największą aprobatą spotyka się połączenie pomidorowej konfitury z twarożkiem - wędzonym lub nie albo z kozim serem
Kuchnia w Słońcu Skąpanapozorom jest to bardzo prosta potrawa. Jeśli robicie hummus na ostatnią chwilę to sięgnijcie po ciecierzycę z puszki, albo słoika. Szaszłyki z piekarnika Szaszłyki to doskonałe danie nie tylko na grilla. W zimie można je przyrządzić także w piekarniku. Mięso z łopatki doskonale sprawdza się w tym przepisie. Po upieczeniu jest miękkie i soczyste. Chrupki z cieciorki – świetna przekąska
Dieta bez mlekapomysł na wykorzystanie dużej ilości jesiennych zbiorów. Tak przygotowaną dynię można używać jako dodatek do mięs i sałatek, a w smaku przypomina nieco ananasa lub brzoskwinię z puszki. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 4 słoiki po 600 ml Składniki: 2,5 kg dyni 250 ml octu 10% 250 ml wody 1 kg cukru
KuchniaWeDwoje.plwszystkie są równie smaczne. Płachetki kołpakowate sprawdzają się świetnie i wiele osób ceni je nawet bardziej od borowików. Do słoików przeznaczamy grzyby małe, takie na jeden kęs. Będą najbardziej jędrne i będą się ładnie prezentować jako dodatek do pieczonych mięs czy wędlin. Kołpaki go grzyby blaszkowe i miejscami dość pospolite. Można je nie tylko marynować, ale też dusić, gotować
Smaczna Pyzaosiądą resztki mięsa i przypraw, których nie chcemy użyć, ostrożnie przecedzamy smalec przez sito i dokładnie zalewamy nim kawałeczki mięsa, odstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin, najlepiej na noc 8. Rillettes doskonale się przechowuje w lodówce w słoiku 9. Podajemy z chlebem na zakwasie i ogórkiem kiszonym *pozostały smalec zlewamy do słoika i przechowujemy w lodówce, świetnie nadaje
Słodki Kompromisżałuję :) Sos w smaku jest słodko-kwaśny, ma przyjemną, gęstą teksturę. Znakomicie komponuje się ze smakiem grillowanego lub pieczonego mięsa (np. schabu), wędlin, żółtych serów, może być także używany jako sos do kanapek na ciepło. Składniki (na ok. 15 słoików o poj. ok. 200 ml): 10 szklanek (o poj. 250 ml) startego na tarce miąższu z cukinii (bez skóry
MyCookBook.plmój Boeuf strogonow... Składniki: 1/2 kg. polędwicy wołowej, 300 g pieczarek, 3 cebule, 3 kiszone ogórki, 1/2 słoika ( 250ml) marynowanej papryki, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski lub kostkę. Następnie pokroić pieczarki, ogórki, cebulę. Na oleju obsmażyć mięso ze wszystkich stron
Anioły w kuchniGesty płyn przelewaj do wyprażonych w piekarniku w 140 stopniach, a zakrętki wygotuj we wrzątku. Przelej wrzący płyn do słoików mocno zakręć i na 5 minut odwróć. Kiedy będzie chłodne wstaw do lodówki. Podawaj z różnymi gatunkami serów, pasztetami, mięsami, kaczką
AZgotuj!tartej olej do smażenia Mięso mielone doprawić solą i pieprzem. Dodać dwie łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszać. Z mięsa uformować małe kulki. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Obsmażyć mięsne kulki ze wszystkich stron a następnie dodać sos ze słoików. Gdyby sos był za gęsty podlać odrobiną wody. Wszystko dusić ok 10-15 minut, do smaku doprawić oregano oraz solą
Monia miesza i gotujeOstatnio nie mam głowy do gotowania. Ponieważ w pracy walczymy z powodzią. Ale na szybką i smaczną sałatkę zawsze znajdzie się czas ;)Jest to jedna z
Bon Appetit Małgorzatyprzykrycia, aż konfitura trochę zgęstnieje i owoce się rozpadną.3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i słoiki przykrywamy kocem lub ręcznikiem.4. Konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, a także dobrze smakuje z serami i mięsem. Mi najbardziej smakuje z naleśnikami - polewam konfiturą naleśniki z serem i .... poezja smaku! Polecam!Smacznego
Kuchnia domowa AniPierwszy raz w życiu jadłam i gotowałam sarninę! Mięso w smaku wyborne, dodatkowo smak dziczyzny podkreślony został sosem z żurawiny i chrzanu. Składniki na 2 porcje: ? 2 filety z sarny po ok. 150-200 g ? 1 marchewka ? 1 por Marynata ? 5 ziaren jałowca ? 2 ząbki czosnku ? gałązka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego ? szczypta cukru brązowego i gałki(...)muszkatałowej ? sól, grubo mielony pieprz do smaku ? 5 łyżek oleju Sos ? 3 łyżki żurawiny ze słoika ? 2 łyżeczki chrzanu ? 2 łyżki miodu ? sól, pieprz do smaku ? 6 łyżek oleju Wykonanie: ? Ziarna jałowca potłuc tłuczkiem, czosnek posiekać. Wymieszać wszystkie składniki marynaty i zamarynować w niej mięso. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. ? Marchew i por pokroić na paseczki
To co kochamPierwszy raz w życiu jadłam i gotowałam sarninę! Mięso w smaku wyborne, dodatkowo smak dziczyzny podkreślony został sosem z żurawiny i chrzanu. Składniki na 2 porcje: • 2 filety z sarny po ok. 150-200 g • 1 marchewka • 1 por Marynata • 5 ziaren jałowca • 2 ząbki czosnku • gałązka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka(...)pieprz do smaku • 5 łyżek oleju Sos • 3 łyżki żurawiny ze słoika • 2 łyżeczki chrzanu • 2 łyżki miodu • sól, pieprz do smaku • 6 łyżek oleju Wykonanie: • Ziarna jałowca potłuc tłuczkiem, czosnek posiekać. Wymieszać wszystkie składniki marynaty i zamarynować w niej mięso. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. • Marchew i por pokroić
To co kochamcharakterystyczny smak rosołom, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. W kuchni marokańskiej stosuje się do przyprawiania mięsa zwłaszcza jagnięciny. Źródło: internet Liść laurowy - pochodzi z Azji Mniejszej skąd rozprzestrzenił się na obszary innych krajów. o podobnym klimacie. Liść laurowy jest owalny i spiczasty i gładki. Wysuszony(...)zaś pokruszone lub mielone stosuje siew celu wzmocnienia smaku potrawy. Całe liście powinniśmy przechowywać w szczelnych słoikach z dala od światła, w ten sposób zachowują swój smak do 2 lat. Najczęściej dodajemy je do zup, sosów, gulaszy, marynat. To doskonała przyprawa do ryb, mięsa i drobiu. Źródło: internet Szafran - to jedna z najdroższych przypraw na świecie. Pochodzi z Basenu morza
Ciastka - domowe słodkościoliwa • 1/2 l rosołu • posiekana natka pietruszki sos • 1 słoik pomidorów w sosie własnym • 2 łyżki masła • 2 łyżki mąki płaskie • 2 łyżki papryki słodkiej • 1/4 łyżeczki bazylii można świeżą • sól • pieprz Sposób przygotowania 1. • Na dużej patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę i por dodać posiekany czosnek i mięso mielone podsmażyć ok 10 minut Dodać potarte warzywa marchew
W królestwie smaków Beatydelikatne i soczyste, gdyż dodałam do nich kaszę mannę. Rozmieszane mięso było dość luźne, a po obtoczeniu w mące klopsiki dodatkowo obsmażyłam, co zatrzymało w nich wilgoć. Fasolka świetnie smakuje od razu po ugotowaniu, ale nic nie traci również po podgrzaniu. Gorącą fasolkę można włożyć do słoika, obrócić go do góry dnem (powinien się zamknąć), a po wystudzeniu przechowywać
Kuchcik gotujewykorzystała efektywnie ten czas, przygotowując zapasy na zimę. Suszone grzyby, bo o nich mowa, będą niezbędne do tego przepisu, a zapewniam, że ten pasztet warto zrobić. Składniki na 4 słoiki 0,5 l: 0,7 kg drobiowych wątróbek 0,5 kg łopatki wieprzowej b/k 0,5 kg boczku bez skóry 2 duże garście suszonych podgrzybków 1/2 szklanki(...)pozostawić do ostygnięcia. W osobnym garnku ugotować grzyby. Wody z gotowania grzybów nie wylewamy. Mięso, cebulę i grzyby przekręcić przez maszynkę, dodać majeranek, gałkę, pieprz, sól i 1/2 szklanki wywaru z grzybów. Porządnie wymieszać i spróbować czy smak nam odpowiada. Pasztet przełożyć do suchych słoików, a wierzch każdego zalać 1 łyżką roztopionego masła. Zakręcić porządnie i ustawić w garze wyłożonym
Gosia gotujecukinię konserwową, inaczej zwaną marynowaną! Przepis na cukinię marynowaną jest banalny i kradnący serca. Rok temu spróbowałyśmy taką cukinię po raz pierwszy i w tym momencie mamy jej kilkadziesiąt słoików w piwnicy na zimę. Jest dobra do WSZYSTKIEGO. Klasycznych polskich obiadów, jako dodatek do włoskiej zapiekanki makaronowej czy też jako dodatek np. do deski serów. WSKAZÓWKI: Do wykonania cukinii marynowanej(...)nierdzewnej, ze specjalnymi rowkami, które zapobiegają przyklejaniu się produktów do noża podczas krojenia. Nadaje się zarówno do krojenia mięsa jak i warzyw oraz owoców. Jego nazwa oznacza dosłownie „Noż trzech cnót” i zdecydowanie na taką nazwę zasługuje. Aby zrobić większą ilość słoików cukinii marynowanej wystarczy, że pomnożysz ilość składników. Wszystko zależy od tego ile słoików chcesz zrobić na zimę oraz
CzarnawisienkaLeczo z cukinią i kiełbasą to bardzo proste i szybkie danie obiadowe. Najlepiej jest je przygotować w okresie letnim, kiedy możemy kupić świeże produkty do jego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dżem musi być nie słodzony. SKŁADNIKI: 1 kg Karkówki bez Kości 1 duży Słoik Dżemu Wiśniowego bez Cukru- Ja dodałam własnego sól i pieprz ok 1/2 szklanki mąki Olej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Karkówkę myję, kroję w cienkie plastry, rozbijam. Dodaję Pieprz i Sól. Mięso Obtaczam w Mące. Mięso Smażę. Mięso Przekładam do Naczynia Żaroodpornego. Karkówkę przekładam Wiśniami
Gotowanie Patki