jest taka konieczność. Powolutku się gotuje. W tym czasie zajmuję się krojeniem mięsa i kiełbasy. Podsmażam i jak najszybciej wrzucam do gotującej się fasoli, żeby jak najbardziej przeszła smakiem mięsa. Wspomnę, że jak odkrawam skórę od boczku, wrzucam ją do potrawy. Dodaje to troszkę kleju. Pod koniec gotowania przed dodaniem pomidorów, wyciągam ją. Oczywiście w domu nie wyrzucamy czegoś takiego(...)popsuje. Warzywa tak długo nie wytrzymają w słoiku. Kiedyś po 4 miesiącach wyciągnęłam słoik z lodówki. Naszła tak mocno smakiem, że była dużo lepsza niż zaraz po ugotowaniu. Składniki: * 500 g fasoli * 500 g boczku parzonego lub surowego * 2 laski kiełbasy bądź więcej * dowolne mięso np. gotowana łopatka, szynka ok. 40-50 dkg * wody ok 3 l * liść laurowy
Pieprzyć z Fantazjąminut Składniki: 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku 250g mięsa wołowego, zmielonego 3-4 dojrzałe pomidory (poza sezonem używam ok. 200g domowych przetworów pomidorowych, można też użyć tych z puszki) 1 czerwona papryka podłużna 150g ugotowanej czerwonej fasoli 150g kukurydzy ze słoika lub z puszki 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku(...)rozgrzewam w garnku na średnim ogniu. 2 Cebulę kroję w półksiężyce. 3 Czosnek siekam. 4 Cebulę i czosnek podsmażam szybko w rozgrzanym garnku aż uwolni się aromat. 5 Dodaję mięso mielone i podgrzewam ok. 3-4 minut mieszając. 6 Pomidory kroję w kostkę i dodaję do garnka, podgrzewam pod przykryciem około 10 minut aż pomidory się rozpadną. 7 Paprykę kroję
Book of spellslepszych sosów jakie jadłam - smakuje naprawdę wyjątkowo! Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz mąka ( do obtoczenia) olej z suszonych pomidorów Sos: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 słoik suszonych pomidorów w oleju 2 duże garście liści szpinaku(...)odstawiamy, aby napęczniała. Musi mieć konsystencję budyniu - jeżeli jest za rzadka dodajemy jeszcze trochę bułki tartej, a jak za gęsta to dodajemy wody ( ja to robię na oko 😉). Mięso przekładamy do miski. Dodajemy jajko, napęczniałą bułkę tartą i przyprawy: sól pieprz, zioła prowansalskie i paprykę słodką mieloną. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy nieduże kulki. Obtaczamy
Kuchnia MagdaLenylepszych sosów jakie jadłam - smakuje naprawdę wyjątkowo! Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz mąka ( do obtoczenia) olej z suszonych pomidorów Sos: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 słoik suszonych pomidorów w oleju 2 duże garście liści szpinaku(...)odstawiamy, aby napęczniała. Musi mieć konsystencję budyniu - jeżeli jest za rzadka dodajemy jeszcze trochę bułki tartej, a jak za gęsta to dodajemy wody ( ja to robię na oko 😉). Mięso przekładamy do miski. Dodajemy jajko, napęczniałą bułkę tartą i przyprawy: sól pieprz, zioła prowansalskie i paprykę słodką mieloną. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy nieduże kulki. Obtaczamy
Kuchnia MagdaLenykupiliśmy kiedyś na kiermaszu na stoisku bułgarskim - najwyższa była pora, żeby je wykorzystać. Następnym razem postaram się liście sama zakisić, ale te ze słoika też nie były złe, słoik duży, liści było ok 22 - 24. Tak więc polecam, jeżeli nie macie czasu czy ochoty na kiszenie. Gołąbki podałam z sosem zrobionym z greckiego jogurtu, wymieszanego z harissą i pasta(...)wędzonego boczku 2- 3 cebule 4 ząbki czosnku łyżka słodkiej mielonej papryki sól, pieprz łyżka posiekanej pietruszki do podania jogurt pasta paprykowa harissa przygotowanie Odłożyć najbrzydsze lub porwane liście. Mięso, jeżeli jest w kawałku - zmielić w maszynce. Cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na maśle z boczkiem na złoty kolor. Ryż opłukać, osączyć, zalać wrzątkiem, lekko osolić, gotować na małym ogniu
Stare Garycukinii. Można je podawać z ziemniaczkami i surówką lub w bułce w formie hamburgerów. PIECZEŃ RZYMSKA Z CUKINIĄ W CIEŚCIE FRANCUSKIM PRZEPIS TUTAJ Jest to rodzaj pieczonego mięsa mielonego, które można spożywać na ciepło jako danie obiadowe, na zimno, a także jako obkład do kanapek. Dzięki dodatkowi z cukinii i ciasta francuskiego pieczeń jest mięciutka i soczysta w środku(...)SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ Kolorowa sałatka na zimę z cukinią i papryką w roli głównej, w zalewie octowej. Smakuje tak samo rewelacyjnie jak wygląda. KETCHUP Z CUKINII PRZEPIS TUTAJ Jest to gęsty, przepyszny sos o słodko-kwaśnym smaku w którym wręcz można się zakochać :)) Ketchup idealnie komponuje się z wędlinami, serami, mięsami, pizzą, i pewnie jeszcze
Blog z Apetytemnajlepiej typu pasta 1-2 ziemniaki 1 mały słoik majonezu , koniecznie gęstego , ja zawsze używam Winiary 4-5 łyżeczek pikantnego sosu barbecue 2 łyżeczki granulowanego czosnku sól , pieprz do smaku Szynkę płukamy , oczyszczamy z błonek , nacinamy co dwa centymetry głęboko ale nie do końca . Nacięcia mają utworzyć kieszonki , nie przecinając mięsa na wylot Coś jak kartki w mięsnej książce . Każdy
Ogrodnik w podróżywyrazisty, lekko słodkawy smak. Jest to partia mięsa otaczająca dolny odcinek żeber nad mostkiem, którą odcina się podczas przygotowania steków z żeberek. Mięśnie poprzerastane są warstwami tłuszczu. Najczęściej występuje bez skóry. 4 uda z kurczaka 1 l koncentratu pomidorowego, domowego przecieru z pomidorów lub passaty ze słoika 4 marchewki 2 pietruszki por 2 średnie cebule dobrze umyte (bez obierania(...)zmielony pieprz, 1,5 łyżki lubczyku, 4 ziarenka pieprzu natka pietruszki lub koper do podania opcjonalnie 2 łyżki śmietany / jogurtu naturalnego – dodajemy na koniec do zupy Przygotowanie rosołu: mięso myjemy, wkładamy do garnka razem z obraną włoszczyzną, zalewamy zimną wodą do około 2 cm powyżej warzyw i mięsa, dodajemy liście, ziele, pieprz ziarnisty, chili, gotujemy delikatnie na średnim ogniu
Zasmakuj Kuchniwyrazisty, lekko słodkawy smak. Jest to partia mięsa otaczająca dolny odcinek żeber nad mostkiem, którą odcina się podczas przygotowania steków z żeberek. Mięśnie poprzerastane są warstwami tłuszczu. Najczęściej występuje bez skóry. 4 uda z kurczaka 1 l koncentratu pomidorowego, domowego przecieru z pomidorów lub passaty ze słoika 4 marchewki 2 pietruszki por 2 średnie cebule(...)zmielony pieprz, 1,5 łyżki lubczyku, 4 ziarenka pieprzu natka pietruszki lub koper do podania opcjonalnie 2 łyżki śmietany / jogurtu naturalnego - dodajemy na koniec do zupy Przygotowanie rosołu: mięso myjemy, wkładamy do garnka razem z obraną włoszczyzną, zalewamy zimną wodą do około 2 cm powyżej warzyw i mięsa, dodajemy liście, ziele, pieprz ziarnisty, chili, gotujemy delikatnie na średnim ogniu
Zasmakuj KuchniSól selerowa uniwersalna przyprawa do zup, mięsa i sałatek. Sól selerowa to uniwersalna przyprawa, która doda aromatu Twojej ulubionej sałatce oraz podkręci smak zup i gulaszy. Solą selerową doprawiam także pasztety, pasty do chleba oraz panierki do mięsa i krokietów z mięsem, którym nadaje delikatną ziołową nutę. Możesz ją także stosować do ryb, twarożków i sosów sałatkowych. Domowa sól selerowa(...)sól selerowa podkreśli smak sałatek, zup, ryb i mięsa. Sól selerowa 10 łyżek soli, możesz użyć Twojej ulubionej np. morskiej, himalajskiej albo soli wędzonej 2 łyżki zmielonego korzenia selera 3 łyżki liści selera 2 łyżki nasion selera opcjonalnie 1 łyżka zmielonej suszonej cebuli po 1 łyżce surowego ryżu na każdy słoik Sól selerowa przepis 1. Umyj dokładnie liście
Cztery FajeryDługo za mną chodziły krokiety z mięsem ale z lenistwa nie chciało mi się ich robić. Aż w końcu się zawzięłam i zrobiłam. Nie ukrywam jest przy nich trochę pracy ale tak raz na jakiś czas można poświęcić trochę więcej czasu i wysiłku na ich przygotowanie. Jeżeli chcemy zamrozić krokiety to pamiętajcie aby zrobić to jeszcze przed panierowaniem. Krokiety(...)Składniki: 4 cebule połowa 1,5 litrowego słoika domowej kapusty 2 marchewki 1 pietruszka domowa wegeta do smaku sol do smaku pieprz do smaku bułka tarta 0.8 kg fileta z indyka 0.7 kg szynki wieprzowej Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć. Oba kawałki mięsa wymyć, porządnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić
Krakowskie smaki AniGulasz z indyka z marynowaną papryką Bardzo lubimy mięso z indyka. Jest kruche, miękkie i szybko się je przyrządza. A najlepiej jeśli jest duuużo sosu. Wtedy cała rodzina jest szczęśliwa. Dzisiaj na obiad zaproponuje gulasz z udźca indyka duszony z pieczarkami i marynowaną papryką. Dodanie papryki spowoduje, że gulasz nabierze nowego, ciekawego smaku. Warto spróbować. U nas gulasz został podany(...)około 1,3 kg) 300 g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku słoik marynowanej papryki (700 ml) łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki papryki wędzonej łyżeczka białego pieprzu 0,5 l bulionu sól 150 ml śmietany 2 płaskie łyżki mąki pszennej tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć, ściągnąć skórę i wyciąć kość. Pociąć na małe kawałki. Obsmażyć krótko
na moim stole...żeby był "przezroczysty". Będziemy mieć wówczas pewność, że się mięso usmaży Nagrzewamy patelnię bez tłuszczu i lekko podsmażamy plasterki boczku (dosłownie po 2 minuty z każdej strony). Tłuszczu, wytopnionego z boczku, nie wylewamu, ponieważ będziemy smażyć na nim szaszłyk 2 pomidory miksujemy z 3 łyżeczkami zalewy olejowej ze słoika, żeby powstała pasta pomidorowa Utworzoną tapenadą smarujemy kotlet Na pastę pomidorową(...)tłuszcz, który wytopił się z boczku (jeśli jest taka potrzeba dolewamy troszkę oleju, ale niedużo) i na małym ogniu smażymy szaszłyk z każdej z czterech stron. Dzięki temu, że mięso było bardzo mocno ubite - szaszłyk smaży się szybko Podałam z ziemniakami ubitymi z koperkiem i kiszoną kapustą. Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comLeczo to danie warzywne, które możemy podawać z mięsem albo tylko z ryżem bo samo w sobie jest pysznym wegeriańskim posiłkiem. Przygotowanie leczo na obiad nie zajmuje dużo czasu a zapasteryzowane w słoikach na zimę wystarczy odgrzać. Składniki: 3 cebule 2 papryki róże z brokuła cukinia dwa ząbki czosnku kilka łyżek przecieru pomidorowego olej przyprawy Na patelni najlepiej takiej
prawdziwe jedzenie