mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:73/214)

Indyk mole z ryżem i awokado, szybki meksykański obiad 90

łyżki oleju sól pieprz granulowany czosnek 1/2 słoiczka gotowego sosu Salsa Mole ( La Costena słoik 234 g) 500 ml gorącej wody lub bulionu 1 limonka 2 sztuki awokado garść świeżej kolendry lub natki pietruszki pestki dyni ryż Wykonanie Mięso z indyka kroimy na paski, przyprawiamy solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Obsmażamy krótko na dużej patelni, na oleju, najlepiej w dwóch

Tajemnice Smaku
Pasta paprykowa z bazylią. 112

chwilę, żeby nie zrobiła nam się papka. Jeśli nie macie malaksera możecie zmielić ją przez maszynkę do mięsa. Zmieloną paprykę przekładamy do garnka z grubym dnem i gotujemy 20 minut. (czas od chwili zagotowania) Dodajemy pozostałe składniki, zagotowujemy i przekładamy do słoików. Pasteryzacja: Na dno garnka wykładamy kilka ręczników papierowych, wkładamy słoiki i do 3/4 wysokości wlewamy gorącą wodę. Jeśli

To co lubię - gotuję i polecam
Cieciorka po bretońsku 118

Uwielbiam warzywa strączkowe. Każdego tygodnia, podczas robienia zakupów, zawsze w koszyku mam cieciorkę w słoiku. Jest tak pyszna, że wykorzystuję ją bardzo często. Lubię jej

Moja smaczna kuchnia
Kaszotto z piersią kurczaka, marchewką i groszkiem 187

podwójna pierś z kurczaka (wagowo około 0,5 kg) 1 por (jasna część) 1 słoik mieszanki marchewki z groszkiem (waga bez zalewy 300 g) 1 szklanka wywaru warzywnego lub drobiowego odrobina oleju sól, pieprz słodka i ostra papryka Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką. Rozgrzać wok z niewielką ilością oleju. Dodać

Ugotować
Najlepsze przepisy z cukinii 616

cukinii: 1. Kotlety z indyka z cukinią i marchewką 2. Cukinia w cieście 3. Cukinia faszerowana mięsem mielonym 4. Kotlety wieprzowe z cukinią. Kotlety mielone z cukinią 5. Schab faszerowany cukinią 6. Szaszłyki z kurczaka i warzyw 7. Leczo do słoików na zimę 8. Wytrawny placek z kurczakiem i warzywami 9. Zupa krem z cukinii 10. Placki z cukinii

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Konfitura żurawinowa - do mięsa, sosów 153

Konfitura żurawinowa to dodatek idealny do mięsa, sosów czy też duszonej kapusty. Poniższa konfitura jest prosta do przygotowania i spokojnie możecie ją przygotować z mrożonej żurawiny.   Składniki na 1 mały słoik: 300 g mrożonej żurawiny 1/3 szklanki wody 8-9 łyżek zwykłego cukru Etapy gotowania konfitury z żurawiny Zamrożoną żurawinę przesypać do garnka, wsypać do niej cukier

Ugotować
Burgery z szarpaną wieprzowiną i purpurowym coleslawem 219

przepisu: Z podanych składników wychodzi 15 burgerów. Wolno pieczona wieprzowina jest soczysta, krucha i miękka. Do mięsa można użyć kupnego sosu bbq. Potrzebne są 2 szklanki tj. 480 ml. Przygotowany w ten sposób sos bbq można, po przełożeniu do czystego słoika/plastikowego pojemnika przeznaczonego do kontaktu z żywnością i przykryciu folią spożywczą, przechowywać w lodówce przez okres do 2 tygodni

Gospodyni Miejska
Leczo z mięsem mielonym 193

każdą porę dnia, doskonale przechowuje się, na drugi dzień staje się jeszcze lepsze, można zagotować w słoiki i mieć na tzw. wszelki wypadek... Składniki: 1 duża cukinia 3 szt papryki (może być różnokolorowa) 0,5 kg pieczarek 0,75 kg mięsa mielonego 2 cebule koncentrat mały słoiczek 4 łyżki keczupu łagodnego (można pół na pół z ostrym jeśli lubi się

kgwjanczewo
Pasta orzechowo-pomidorowa do chleba, Bagels (Seinfeld) 187

Robi się błyskawicznie, a poza tym jest bardzo zdrowa (orzechy zawierają kwasy omega 3). Jeśli nie jecie mięsa/ryb, warto je dodać do swojej diety (tylko 3 orzechy pokrywają zalecane dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega 3). Składniki: 1 ½ szklanki orzechów włoskich ½ słoika suszonych pomidorów (+ opcjonalnie: kilka łyżek oleju z pomidorów) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego po 2 łyżki: sosu sojowego, soku

Qlinarnie i Qlinarnie
Kapucha Celestyny czyli kapusta ze śmietaną 209

Moja Mama - Celestyna stoi na straży jedzenia przeze mnie: ziemniaków, mięsa i czekolady. "Bo jak to tak bez ziemniaczka obiad?" stale słyszane jest w domu rodzinnym. Poi kawą, zaopatruje w dobra narodowe w postaci słoików (i butelek) karmi i pociesza " zjedz coś zamiast gadać,że nie zdasz..." donosząc do pokoju niezliczone ilości żelek,galaretek czy czekolad. W przypadku nieprzyjechania

Fiolka w kuchni
współpraca - Bacówka - towary tradycyjne 187

smaku. * pasztet odświętny z żurawiną - coś pysznego, dla miłośników słodkich pasztetów. Aromatyczne połączenie kawałków mięsa z żurawiną. Mój faworyt wśród pasztetów! Pasztetem tym zachwycała się cała moja rodzina. Przepyszny. * swoja ze słoja - tradycyjna kiełbasa zamknięta w słoju. Na pierwszy rzut oka przypomina mielonkę ze słoika, ale w smaku nie ma porównania. Swoja ze słoja jest pyszna. Plus za zamknięcie(...)dobrego smaku w słoiku, dzięki czemu możemy wziąć ją na wycieczkę. Do tego świeża bułka i przekąska gotowa. * szynka długodojrzewająca - na początku się jej trochę bałam i nie potrzebnie! Jest pyszna! Jest subtelna i niepowtarzalna w smaku. Musicie spróbować! Nie zawiedziecie się. Jest lekkostrawna oraz zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, witaminy z grupy B, żelazo oraz cynk. * zadek po pańsku

CookYourself
eliksir młodości dla kobiet 176

ząbek oczyszczonego czosnku .Zmiksować z 1 cytryną obraną  i 1 limonką ze skórką w maszynce do mięsa lub blenderze. Wymieszac mieszankę z miodem na gladką masę. .Następnie dodać olej i mieszać wszystko ponownie . Gotową mieszankę przechowywać w szczelnie zamkniętym szklanym słoiku w lodówce . Dawkowanie Spożywać 1 łyżka trzy razy dziennie, pół godziny przed posiłkiem . Olej lniany ma dwa razy

w mojej kuchni
Kwaśny kapuśniaczek 200

smażymy. Nie odciskam ani nie przepłukuję kapusty, gdyż uwielbiam kwaśny kapuśniak, często też podlewam kapustę sokiem ze słoika. Gdy warzywa będą już miękkie dorzucamy kapustę, mieszamy i chwilę gotujemy. W tym czasie smażymy kiełbasę, ja czasami dodaję do niej przyprawy do mięsa. Pod koniec gotowania dorzucamy kiełbasę do kapuśniaku, próbujemy, przyprawiamy majerankiem.Mmmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Mielonka domowa 229

pieprz ziarnisty, kolendra, listki laurowePrzygotowanie solanki jak przy mięsach pieczonych.      Po zapeklowaniu mięso płuczemy w zimnej wodzie a następnie mielimy w maszynceprzez grube oczka.   Przyprawiamy jedynie pieprzem do smaku i dokładnie wyrabiamy.   Nakładamy do szerokich słoików ( najlepiej 0,5 l ) dokładnie uciskając.   Wstawiamy do garnka zalanego wodą do 3/4 wysokości

Maminek kulinarny
Świderki z kurczakiem 190

Składniki - 40 dag makaronu świderki - słoik marchewki z groszkiem i kukurydzą - 3 filety z kurczaka - 30 dag pieczarek - 2 łyżki majonezu - natka pietruszki - 1 łyżka oleju - sól, pieprz Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do miski. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Warzywa również odcedzić. Pieczarki

Świat Smaku