nieco innych składników Smacznego! Zobacz też: Przepisy na pierś z kurczaka Karkówka z pieczarkami Cukinie faszerowane mięsem mielonym Przepis na pierś z kurczaka nadziewaną mozzarellą Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 40 minut Składniki 2 piersi z kurczaka 2 opakowania sera mozzarella pół słoika suszonych pomidorów w zalewie suszona bazylia sól i pieprz natka pietruszki do podania Przepis 1 Piersi(...)mniejsze kawałki. Mozzarellę kroimy w paski. Piersi z kurczaka oprószamy z obu stron bazylią, solą oraz pieprzem. 3 Do kieszonek wkładamy kawałki mozzarelli oraz suszone pomidory i wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego. 4 Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy 15 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni, aby ser się przyrumienił i pieczemy kolejne 15 minut. Łączny czas pieczenia
Kuchnia Bazyliiktórym niedawno pisałam :) Taki czosnek można też posiekać i zamrozić lub ususzyć i stosować jako przyprawę w kuchni. Pysznymi sposobami na przechowanie tych wspaniałych liści jest wpakowanie ich do słoików! Pesto? Czemu nie! Kiszone liście czosnku dodatkowo uzbrojone w probiotyki? Bardzo proszę! Pasta z solą idealna do sosów i zup? Oczywiście! :D Jeżeli jesteście miłośnikami niedźwiedziego czosnku i macie ochotę(...)całkowitego rozpuszczenia się soli i ciepłą zalewą (nie gorącą) wypełnij słoiki z liśćmi czosnku do całkowitego zakrycia liści, zostawiając przestrzeń między powierzchnią wody i wieczkiem słoika. 4. Dociśnij liście, aby uleciały pęcherzyki powietrza, zakręć i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 2 tygodnie. - wspaniały dodatek do ciepłych mięs, desek serów, czy kanapek. Smacznego! Pickled wild garlic Ingredients: fresh wild
Kuchnia w Słońcu Skąpanasiebie bo bardzo lubię dodałem świeży czosnek. WYKONANIE Kupione mięso kroimy w większe kawałki i peklujemy 24 godz. w temp.4-6 st. Po tym czasie mięsko rozdrabniamy, dodajemy wszystkie przyprawy i składniki dokładnie mieszamy (skrobię ziemniaczaną dodajemy na sam koniec) i pakujemy ściśle masę mięsną w słoiki. Teraz pasteryzujemy dwa razy po 30 min.w odstępie 24 godzinnym. Mielonka jest bardzo smaczna
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Wspaniałym dodatkiem do mięsa jest również aromatyczna, świeża kolendra i chrupiące migdały. Dzięki tym dodatkom mięso wołowe nabiera naprawdę wyjątkowego smaku. Wołowina po marokańsku wspaniale smakuje z kuskusem (ewentualnie ryżem) i prostą sałatką. Na pewno Wam posmakuje, bardzo polecam, smacznego :) Wołowina po marokańsku (tagine z wołowiny), składniki: 500 g mięsa wołowego na gulasz, przyprawy do mięsa: łyżeczka granulowanego imbiru, szczypta(...)szklanki wody, ok. 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki / słoika), łyżeczka miodu (lub do smaku) kilka łyżeczek soku z cytryny (do smaku), kilka łyżek posiekanej świeżej kolendry, garść uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych Wołowina po marokańsku (tagine z wołowiny), przygotowanie: Mięso pokroić na kawałki, dodać przyprawy (oprócz soli) i dokładnie wmasować je w mięso. Odstawić do marynowania
Lekcje w kuchniUrocze ptaszki w makaronowym gniazdku skuszą największego niejadka :) Składniki: mięso mielone z indyka lub szynki wieprzowej 0,5 kg kalarepka 1 mała szt. marchew 1 szt. jabłko 1 szt. olej do smażenia (użyłam rzepakowy) około 5 łyżek koncentrat pomidorowy (użyłam Pudliszki) 1 słoik 200 g brązowy cukier 2 łyżki woda 2 -3 szklanki sól do smaku majeranek, oregano
głodny alergikcharakterystyczny smak rosołom, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. W kuchni marokańskiej stosuje się do przyprawiania mięsa zwłaszcza jagnięciny. Liść laurowy - pochodzi z Azji Mniejszej skąd rozprzestrzenił się na obszary innych krajów. o podobnym klimacie. Liść laurowy jest owalny i spiczasty i gładki. Wysuszony ma kolor matowej(...)zaś pokruszone lub mielone stosuje siew celu wzmocnienia smaku potrawy. Całe liście powinniśmy przechowywać w szczelnych słoikach z dala od światła, w ten sposób zachowują swój smak do 2 lat. Najczęściej dodajemy je do zup, sosów, gulaszy, marynat. To doskonała przyprawa do ryb, mięsa i drobiu. Szafran - to jedna z najdroższych przypraw na świecie. Pochodzi z Basenu morza Śródziemnego. Importowany
Ciastka - domowe słodkościsłodko-kwaśnej to pyszny pomysł na wykorzystanie dużej ilości jesiennych zbiorów. Tak przygotowaną dynię można używać jako dodatek do mięs i sałatek, a w smaku przypomina nieco ananasa lub brzoskwinię z puszki. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 4 słoiki po 600 ml Składniki: 2,5 kg dyni 250 ml octu 10% 250 ml wody 1 kg cukru 5 sztuk
KuchniaWeDwoje.plugotowanym na twardo to propozycja na pierwsze danie. Jeśli przygotujesz ją z dodatkiem mięsa, np. podudzi z kurczaka to nawet kompletny obiad z porcją mięsa i warzyw. To sprawdzony przepis na szybką i domową zupę szczawiową. Zupa szczawiowa SKŁADNIKI: łyżka masła klarowanego – 20 g słoik szczawiu siekanego – 320 ml (masa netto 290 g) 6 łyżek śmietanki
Zasmakuj Kuchnikażdą okazję. 2-3 pojedyncze piersi z kurczaka 2 duże cebule korniszony (ilość wg uznania. U mnie prawie cały słoik, ale znam takich, którym wystarcza kilka sztuk) puszka kukurydzy 1/2 średniej wielkości kapusty pekińskiej majonez ketchup przyprawa gyros Oczyszczone mięso kroimy na cieniutkie paseczki. Posypujemy przyprawą gyros (mniej więcej 2-3 łyżki), mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej
Smaki Na Talerzumojej kuchni gości już drugi raz i wiem na pewno, że przez następne sezony też będę ładować pomidory do słoików, między innymi właśnie w postaci tej konfitury. Bardzo wyrazista w smaku będzie świetnym dodatkiem do kanapek, przekąsek, czy nawet mięs! U nas z największą aprobatą spotyka się połączenie pomidorowej konfitury z twarożkiem - wędzonym lub nie albo z kozim serem
Kuchnia w Słońcu Skąpanapozorom jest to bardzo prosta potrawa. Jeśli robicie hummus na ostatnią chwilę to sięgnijcie po ciecierzycę z puszki, albo słoika. Szaszłyki z piekarnika Szaszłyki to doskonałe danie nie tylko na grilla. W zimie można je przyrządzić także w piekarniku. Mięso z łopatki doskonale sprawdza się w tym przepisie. Po upieczeniu jest miękkie i soczyste. Chrupki z cieciorki – świetna przekąska
Dieta bez mlekapomysł na wykorzystanie dużej ilości jesiennych zbiorów. Tak przygotowaną dynię można używać jako dodatek do mięs i sałatek, a w smaku przypomina nieco ananasa lub brzoskwinię z puszki. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 4 słoiki po 600 ml Składniki: 2,5 kg dyni 250 ml octu 10% 250 ml wody 1 kg cukru
KuchniaWeDwoje.plwszystkie są równie smaczne. Płachetki kołpakowate sprawdzają się świetnie i wiele osób ceni je nawet bardziej od borowików. Do słoików przeznaczamy grzyby małe, takie na jeden kęs. Będą najbardziej jędrne i będą się ładnie prezentować jako dodatek do pieczonych mięs czy wędlin. Kołpaki go grzyby blaszkowe i miejscami dość pospolite. Można je nie tylko marynować, ale też dusić, gotować
Smaczna Pyzaosiądą resztki mięsa i przypraw, których nie chcemy użyć, ostrożnie przecedzamy smalec przez sito i dokładnie zalewamy nim kawałeczki mięsa, odstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin, najlepiej na noc 8. Rillettes doskonale się przechowuje w lodówce w słoiku 9. Podajemy z chlebem na zakwasie i ogórkiem kiszonym *pozostały smalec zlewamy do słoika i przechowujemy w lodówce, świetnie nadaje
Słodki Kompromisżałuję :) Sos w smaku jest słodko-kwaśny, ma przyjemną, gęstą teksturę. Znakomicie komponuje się ze smakiem grillowanego lub pieczonego mięsa (np. schabu), wędlin, żółtych serów, może być także używany jako sos do kanapek na ciepło. Składniki (na ok. 15 słoików o poj. ok. 200 ml): 10 szklanek (o poj. 250 ml) startego na tarce miąższu z cukinii (bez skóry
MyCookBook.plmój Boeuf strogonow... Składniki: 1/2 kg. polędwicy wołowej, 300 g pieczarek, 3 cebule, 3 kiszone ogórki, 1/2 słoika ( 250ml) marynowanej papryki, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski lub kostkę. Następnie pokroić pieczarki, ogórki, cebulę. Na oleju obsmażyć mięso ze wszystkich stron
Anioły w kuchniGesty płyn przelewaj do wyprażonych w piekarniku w 140 stopniach, a zakrętki wygotuj we wrzątku. Przelej wrzący płyn do słoików mocno zakręć i na 5 minut odwróć. Kiedy będzie chłodne wstaw do lodówki. Podawaj z różnymi gatunkami serów, pasztetami, mięsami, kaczką
AZgotuj!tartej olej do smażenia Mięso mielone doprawić solą i pieprzem. Dodać dwie łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszać. Z mięsa uformować małe kulki. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Obsmażyć mięsne kulki ze wszystkich stron a następnie dodać sos ze słoików. Gdyby sos był za gęsty podlać odrobiną wody. Wszystko dusić ok 10-15 minut, do smaku doprawić oregano oraz solą
Monia miesza i gotujeOstatnio nie mam głowy do gotowania. Ponieważ w pracy walczymy z powodzią. Ale na szybką i smaczną sałatkę zawsze znajdzie się czas ;)Jest to jedna z
Bon Appetit Małgorzatyprzykrycia, aż konfitura trochę zgęstnieje i owoce się rozpadną.3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i słoiki przykrywamy kocem lub ręcznikiem.4. Konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, a także dobrze smakuje z serami i mięsem. Mi najbardziej smakuje z naleśnikami - polewam konfiturą naleśniki z serem i .... poezja smaku! Polecam!Smacznego
Kuchnia domowa Ani