mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:60/214)

Błyskawiczne galaretki z piersi kurczaka i warzywami 135

Przepis na błyskawiczne galaretki z kurczaka, ponieważ warzyw nie trzeba kroić, a mięsa nie musimy obierać.  Samo przygotowanie (już z gotowaniem) zajmie mniej niż 1 godzinę.  Idealny pomysł na wielkanocne śniadanie.   Przepis dodaje do akcji Lekka Wielkanoc .  Składniki: 1 duży słoik warzyw w zalewie 1 podwójna pierś z kurczaka sól, pieprz żelatyna z przyprawami

Ugotować
Obiadokolacja czyli pizza maraton 199

pszennej mąki 40 g świeżych drożdży 500 ml mleka 2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy Nadzienie 500 g mielonego mięsa 1 czosnek solo 1½ łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki pieprzu 1 mała cebula + 1 duża cebula słoik grillowanej papryki w occie mała puszka kukurydzy 400 g mozzarella natka pietruszki do dekoracji oregano do posypania Sos pomidorowy(...)słoik przecieru pomidorowego, ok. 150 ml 50 ml wody 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku Rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Wlej oliwę, wsyp mąkę i dodaj sól. Zagnieć elastyczne lekko lepiące ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. W międzyczasie nastaw piekarnik na 250ºC i nagrzej

codojedzenia
Domowy pasztet w słoiku 196

Dobre rzeczy wymagają czasu i chęci by je przygotować . Czasami warto się pomęczyć a s mak i zapach po otwarciu słoika wynagrodzi nasz trud. 1kg łopatki bez kości 500 g wątróbek drobiowych 2 cebule 1 duży ząbek czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 średniego selera(...)zmielić w maszynce na drobnych oczkach dodając też ostudzone podsmażone wątróbki i zeszkloną cebulę. Do zmielonego mięsa wlać zimny wywar ( ok. 1,5 szklanki),doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem,solą,majerankiem i gałką muszkatołową. Dokładnie wyrobić masę mięsną.  Wyparzone słoiki napełnić pasztetem zostawiając od góry słoika ok. 2 cm wolnej przestrzeni, Szczelnie zamknąć nakrętkami. Pasteryzować 1 godzinę

Kolorowa kuchnia Elki
Barcelona i sos pomidorowy 83

zrozumiałe, kuchnia opiera się na rybach i owocach morza. Zaś głąb lądu to królestwo mięs i kiełbas. A na koniec przepis! Do przygotowania hiszpańskiego sosu pomidorowego potrzebujemy: – 2 puszki pomidorów – papryki grillowane (daję zazwyczaj 2-3 sztuki, mogą być ze słoika) – oliwki czarne (mały słoiczek) – 2/3 ząbki czosnku – sól, pieprz – chleb bez skórki (najlepiej(...)miksujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe. Choć najlepszy sos jest na drugi dzień kiedy wszystkie składniki się „przegryzą”. Przepyszny na ciepło i na zimno. Do mięs, pizzy czy różnych przekąsek. Życzę Wam smacznego! ps. Dziękuję mojej Teściowej za cenne uwagi podczas pisania relacji „barcelońskiej

Szybko Tanio Smacznie
Sos tatarski 187

chyba najlepszy towarzysz dla różnego rodzaju wypiekanych na świąteczny stół mięs. Idealnie łączy się ze schabem, mięsem z grilla, ale można go też podać na wigilijny stół, bo przecież śledzie w sosie tatarskim to niemalże klasyka. Nie warto sięgać w sklepie po słoik z sosem tatarskim, można zrobić go bardzo szybko w domu, a ten własnoręcznie wykonany z pewnością będzie

Eat me! Fit me!
Ajwar pikantny 153

pracochłonne… w zasadzie robi się sama J   Składniki: (na 8 średnich słoików po 400g ) 6k papryki 1kg bakłażana 4 ostre papryczki 4 spore ząbki czosnku 2 cebule szklanka oleju (lub oliwy z oliwek) ½ szklanki octu 2-3 łyżeczki cukru sól, czarny pieprz   Sposób wykonania: Przygotowujemy słoiki – myjemy i wyparzamy/sterylizujemy np. w piekarniku nagrzanym do   100 stopni(...)zmielić w maszynce do mięsa. Rozdrobniona paprykę i bakłażany dokładamy do cebuli i czosnku. Dodajemy pozostała część oleju i smażymy na małym ogniu, aż całość nie zredukuje się o około połowę i odparuje wodę, stając się gęstą pulpą. Dodajemy ocet, cukier oraz sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku. Gorącą pastę nakładamy do wyparzonych/wysterylizowanych słoików. Pasteryzujemy „na sucho

Pyry na Gaz
Gołąbki z kaszą 184

jęczmiennej (3 x 100 g) 2 kopiaste łyżeczki vegety 1 biała kapusta (najlepiej młoda) 500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) oliwa 1 kostka rosołowa (wołowa) 2 puszki pomidorów (2 x 400 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 mały słoik koncentratu pomidorowego 1 mała śmietana 30% 1 łyżka cukru przyprawy: sól, pieprz, chilli, bazylia, oregano, zioła prowansalskie WYKONANIE(...)wrzątku na 2-3 minuty. Wodę zostawić, bo będzie później potrzebna. W kolejnym garnku zagotować wodę, dodać vegetę i woreczki z kaszą. Gotować do miękkości (czyli około 14 minut). Mięso mielone przełożyć na patelnię, polać oliwą i przyprawić pieprzem i solą. Lekko podsmażyć, tak aby mięso pozostało jeszcze miejscami surowe. Dodać ugotowaną kaszę i wymieszać. Skosztować i w razie potrzeby

Passions hobbies life
Pasta na kanapki tapenade. 101

pastę tapenadę są wysokiej jakości oliwki i suszone na słońcu pomidory! Zawsze możemy znaleźć oliwki i pomidory suszone w słoiku i wiemy, że nadal są wysokiej jakości. Ten przepis idealnie nadaje się tostów, bagietki a nawet do mięsa z grilla. Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną

Zdrowy Styl Joanny
Śledzie w majonezie z pieczarkami i ogórkami 108

kolację i podać ze świeżym pieczywem. Mogą też być sałatką imprezową i można podać je z ulubioną wędliną czy mięsem. Polecam. Kilka składników i gotowe. Zróbcie. Smacznego życzę.   Potrzebujemy: 3 spore płaty śledzi ( u mnie takie ze słoika z zalewy ) 20 dag marynowanych pieczarek 2 średnie ogórki konserwowe 4 łyżki majonezu 1-2 łyżeczki musztardy sól do smaku pieprz

Izabelawkuchni
Obiad do pracy – 5 pomysłów 137

Tikka Masala – 2 łyżki świeżej natki pietruszki – 1 jajko – 3 łyżki oleju – 1 słoik sosu Patak’s Tikka Masala – ryż basmati lub jaśminowy – świeża kolendra do podania Przygotowanie : Do blendera dodaj mięso z indyka, pastę tikka masala, jajko i świeżą pietruszkę. Zblenduj całość na jednolitą masę. Jeśli masa będzie zbyt klejąca możesz dodać

nietylkopasta.pl
Moje ulubione dodatki do obiadu :) i przepis na kolejną surówkę 165

Cześć U mnie w domu bardzo często na obiad jest jakaś zupa. Jeśli jednak akurat na obiad mamy mięso (smażone, duszone itd.) z kartoflami, obowiązkowo musi być też jakiś dodatek. Zimą najczęściej przynosimy z piwnicy jakiś słoik z przetworami (ogórki, grzyby, buraczki itd.). Czasami na stole pojawia się jakaś surówka. Latem natomiast często dodatkiem do obiadu są sezonowe warzywa: ogórki

blog.moje-pasje.info
Buraczki z chrzanem 140

wodzie najlepiej na całą noc noc. Zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Dodać buraczki, oraz przyprawy. Wymieszać i przełożyć do słoika. Szczelnie zakręcić i odstawić do lodówki, aby chrzan się "przegryzł" z buraczkami. Podawać z  wędlinami i pieczonymm mięsem. Smacznego

Gosia gotuje
Sałatka na ciepło z kurczakiem, kalafiorem i fasolką 245

przez 20 minut. Do małego słoiczka wlej oliwę, sok z cytryny, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i przyprawy. Zakręć słoik i mocno wstrząśnij. Wylej dressing na podpieczone warzywa, wymieszaj. Wstaw do piekarnika na jeszcze na 10 minut. Mięso z kurczaka pokrój na kawałki, podgrzej i wymieszaj z warzywami. Rozdziel sałatkę do misek. Posyp pestkami granatu. Smacznego! Spara Spara

codojedzenia
Leśne grzyby marynowane. 161

Ugotowane grzybki przełóż do małych słoiczków, zalej do pełna gorącą marynatą. Słoiki zamknij wieczkami i pasteryzuj przez 15 minut. Słoiki z grzybkami przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.    T akie grzybki doskonale nadają się jako dodatek do mięs i nie tylko.   R ada : Zamiast octu spirytusowego możesz dać ocet winny, jest on łagodniejszy w smaku i zdrowszy

Przepisy i porady kulinarne
Galareta drobiowa 128

rozpuszczenia. Gotową żelatynę dodaję do pozostałego letniego rosołu i mieszam do połączenia.  W foremkach (ja używam filiżanek) układam kawałki mięsa drobiowego, groszek, listek natki pietruszki oraz pozostałe warzywa z rosołu. Jeśli wszystkie marchewki są wyjedzone, to biorę słoik "marchewki z groszkiem", chyba że mam naprawdę dużo czasu to dogotowuję marchewkę. Foremki powinny być uzupełnione składnikami do połowy wysokości, następnie

Gotowanie i blogowanie

Proponowane wyszukiwania