mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:53/214)

Dynia słodko - kwaśna na zimę 206

Każdego roku przygotowuję na zimę kilka słoików dyni. Jeśli dynia jest w wersji słodko - kwaśnej, to potem mam doskonały dodatek do mięsa i wędlin. Dzisiejsza porcja jest z zapachem brzoskwiniowym. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Żurek z Baborówka 262

warto się wybrać jeżeli tylko mieszkacie niedaleko Poznania/Szamotuł. Do przygotowania potrzebujemy: wywar warzywny (ok 1 litra) wywar z gotowania kiełbasy / mięsa (ok 1 litra) 1 – 2 białe kiełbasy (dodaję do zupy) kilka suszonych grzybów 2 słoiki zakwasu na żurek (u mnie Rolnik) 1 kubek kefiru (ok 500 ml) mąka (do deliatnego zagęszczenia zupy) sporą ilość majeranku sól, pieprz

Szybko Tanio Smacznie
Konfitura z czerwonej cebuli w kuchni Baccaro 215

minutach dodaj wodę oraz ocet winny. Wymieszaj składniki, smaż przez ok 5 minut. I już Gotowe, konfiturę przełóż do słoika, przechowuj w lodówce.  Z czym jeść konfiturę? Ze wszystkim a najlepiej z burgerami,pieczonym mięsem, do kanapki ze stekiem albo z grillowanym serem, W prostocie siła :) A sam Damian super facet, z ogromną wiedzą i doświadczeniem a przy

Wylizany Rondel
Zapiekanka ziemniaczana. 269

blaszce. Kolejne  przesypujemy ziołami, wyciśniętym czosnkiem, sola i pieprzem. Na dnie układamy ziemniaki, które przykrywamy kapustą. Na wierzch dajemy mięso. Teraz musimy przygotować zalewajkę, w 2 szklankach gotującej się wody rozpuszczamy kostki rosołowe.  W słoiku w szklance zimnej wody rozrabiamy 2-3 łyżki mąki.  Potem rozrobioną zawiesinę dolewamy do rosołu i krótko intensywnie mieszamy. Zalewajką zalewamy naszą

chleba naszego
Tagliatelle z wegetariańskim bolognese z soczewicy i pieczarek 203

bolognese to pierwszy makaron przygotowywany przez nas w domu. Na początku był to oczywiście sos z proszku (takie były czasy), potem ze słoika, a gdy polubiłam gotowanie, już takie prawdziwe długo duszone ragù . Po rezygnacji z jedzenia mięsa wcale za nim nie tęsknię - kuchnia włoska ma do zaoferowania tyle pysznych roślinnych makaronów. Ale zaciekawił mnie pomysł na wegetariańską wersję tego

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka "Grzybowa polana" 11615

posiekać razem. Okrągłą tortownicę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć ściśle obok siebie pieczarki łebkami do dołu, posypać wymieszaną zieleniną. Wyłożyć mieszankę warzywną ze słoika, oprószyć solą, pieprzem oraz papryką, posmarować cienką warstwą majonezu, rozłożyć ziemniaki, pokrojoną cebulę, jajka, mięso i ogórki, posypać solą i pieprzem,  znów posmarować majonezem, posypać startym serem, przykryć folią, włożyć do lodówki najlepiej na całą

Wanilia i Kardamon
ZUPA OGÓRKOWA Z ZIEMNIAKAMI 146

wyjątkowo smaczna.  Do przygotowania zupy użyłam przecieru z ogórków kwaszonych od firmy  Dagoma .   Składniki: * wywar rosołowy  * mięso z kurczaka  * korzeń pietruszki  * korzeń selera  * por  * sól * 2 małe marchewki * 2 małe ziemniaki * słoik przecieru z ogórków kwaszonych (330 g) Wykonanie: Ugotować wywar rosołowy. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w małą kostkę marchewkę

Zrób to smacznie
ZUPA OGÓRKOWA Z ZIEMNIAKAMI 200

wyjątkowo smaczna.  Do przygotowania zupy użyłam przecieru z ogórków kwaszonych od firmy  Dagoma .   Składniki: * wywar rosołowy  * mięso z kurczaka  * korzeń pietruszki  * korzeń selera  * por  * sól * 2 małe marchewki * 2 małe ziemniaki * słoik przecieru z ogórków kwaszonych (330 g) Wykonanie: Ugotować wywar rosołowy. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w małą kostkę marchewkę

Zrób to smacznie
Masło klarowane 215

czyste, złote masło klarowane przelewamy je do słoiczka, uważając, bo na dole zostały białe zanieczyszczenia, których nie przelewamy. Gdy zupełnie ostygnie, zamykamy słoik i wstawiamy do lodówki. Idealnie nadaje się do smażenia wszelakich placków, naleśników, omletów, jajecznicy, mięsa, jak i do pieczenia. Ma taki orzechowy smak. Pamiętajmy, że mimo wielu korzyści zdrowotnych jest to nadal tłuszcz, który ma 883 kalorii

Wołowina od rekina
Pasztet domowy do słoików 298

WODY DO MIĘKKOŚCI WĄTRÓBKĘ PODSMAŻAMY Z POZOSTAŁĄ  POKROJONĄ CEBULĄ NA PATELNI JAK WSZYSTKO PRZESTYGNIE MIELIMY DWA RAZY W MASZYNCE DO MIELENIA MIĘSA,DODAJEMY JAJKA ,DOPRAWIAMY DO SMAKU SOLĄ,PIEPRZEM I MAGGI I MIESZAMY DOKŁADNIE WKŁADAMY DO SŁOIKÓW ZOSTAWIAJĄC OD GÓRY OK 2 CM MIEJSCA-ŻEBY DOBRZE SIĘ ZAMKNĘŁY PASTERYZUJEMY PRZEZ GODZINĘ,JAK WYSTYGNĄ TO DO LODÓWKI LUB PIWNICY SZCZERZE

Swojskie jedzonko
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z cukinią 317

sosu słodko-kwaśnego z cukinią o pojemności 0,5 l sól,pieprz olej do smażenia ryż Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Pokrojone mięso oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na oleju. Na drugą patelnię przełożyć sos ze słoików i podgrzać. Dodać usmażonego kurczaka i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem jeśli potrzeba. Jeśli sos jest za gęsty podlać

Monia miesza i gotuje
27. Galantyna z kurczaka z sosem tatarskim 282

jajko sól, pieprz, przyprawa do kurczaka 1 szklanka mleka Sos tatarski: 3 jajka ugotowane na twardo 3-4 ogórki korniszony 1 słoik grzybków z octu 1 szalotka 3-4 łyżki majonezu 1 opakowanie żelatyny z przyprawami Mięso zmielić, bułkę namoczyć w mleku, odsączyć i dokładnie wymieszać z mięsem, jajkiem i przyprawami. Uformować długi wałek i zawinąć w folię

Jadło i czytadło
Galareta z nóżek wieprzowych i wołowiny 241

sito. Dodać wyciśnięty przez praskę pozostały czosnek i roztarty w dłoniach majeranek. spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić solą i zmielonym pieprzem. Gdy mięso ostygnie rozdrobnić je za pomocą noża na drobne kawałeczki i umieścić w misce lub słoikach, dodać pokrojona marchewkę. Zalać wywarem, ostudzić a następnie wstawić do lodówki na 24 godziny.  Ja gdy mam taką ilość

Gosia gotuje
Buraczany zaczyn na zimę - barszcz czerwony 246

nada się na barszczyk również świąteczny, a buraczki do wszelakich sałatek. Osobiście najbardziej lubię je do śledziowych dodatków. Chociaż i do mięsa plaster buraka jest idealny. Buraczany zaczyn na zimę - barszcz czerwony  SKŁADNIKI:  (na 4 litrowe słoiki) 2 - 2,5 kg buraków (podłużnych mają ładny kolor) 2 l wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Klasyczne bitki wołowe – w sosie chrzanowym 323

które rozpadnie się na talerzu pod dotykiem widelca i nie potrzebuje krojenia.   Bitki miękkie i ugotowane? Wyjmijcie je na talerz, zrobimy sos. Cała woda i masło ze smakiem mięsa to baza do naszego sosu. Zagęszczamy go, mieszając w kubeczku śmietanę, mąkę i podlewając je 2-3 łyżkami zimnej wody. Wszystko w kubku energicznie mieszamy, żeby pozbyć się grudek. Mieszając(...)zagwarantować, że będziecie często wracać do tego prostego, pysznego przepisu. SKŁADNIKI 1kg mięsa wołowego na bitki, np. z udźca 3-4 łyżki klarowanego masła 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 6-8 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe sól pieprz 1 łyżka chrzanu świeżo startego lub ze słoika, ja używam Krakus 2-3 łyżki śmietany 30% 1 pełna łyżka mąki

Karo in the Kitchen
Tuszonka do słoików jak za dawnych lat 327

pełne łyżki majeranku,  2 łyżeczki soli,  łyżeczka pieprzu mielonego Przygotowanie: Do zmielonej słoniny i mięsa dodałam pokrojone w drobną kostkę cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz. Starannie wymieszałam składniki ręką. Następnie przy pomocy łyżki napełn iłam słoiki do 3/4 ich wysokości. Szczelnie zakręciłam pokrywki. Gotowe słoiki ułożyłam na blasze piekarnikowej - wstawiłam do zimnego piekarnika. Piekarnik

Swojskie jedzonko
Leczo z cukinią 884

dodajemy do garnka do pozostałych warzyw. Wlewamy do nich około 1 litr wody oraz dodajemy krojone pomidory z czosnkiem. Dusimy przez 5 minut pod przykryciem, po czym dodajemy mięso – możemy podsmażyć na patelni kiełbasę i dodać ją do dania – kabanosów nie trzeba podsmażać, wystarczy pokroić na mniejsze części i wrzucić do garnka. Dodajemy paprykę i dusimy jeszcze(...)warzyw zimą – danie możemy zapasteryzować w słoikach (wtedy nie dodajemy kabanosów, ani kiełbasy). Wystarczy zrobić podwójną porcję, wyparzyć słoiki oraz nakrętki, wlać do nich gorące leczo i pasteryzować przez 20 minut. Zimą odkręcamy taki słoiczek leczo, podgrzewamy, dodajemy mięso i cieszymy zatrzymanym się smakiem. Post Leczo z cukinią pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Marynowane jabłka do mięs 154

Przepis znaleziony na serwisie Uroda i zdrowie- klik zdecydowanie dodaję do ulubionych. Marynowane jabłka do mięs jabłka- koniecznie jędrne twarde i zdrowe 1 l wody 35 dag cukru 0,5 łyżeczki soli 3 łyżki octu 10% (można zastąpił czubatą łyżeczką kwasku cytrynowego) do słoika 1 goździk 2-4 ziarenka pieprzu czarnego 2 ziarenka ziela angielskiego Jabłka umyć, większe pokroić(...)części, usunąć gniazda nasienne i poukładać dość ciasno z słoikach. Dodać przyprawy. Z podanych proporcji ugotować zalewę i zalać nią jabłka. Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut. Jeżeli jabłka się rozpadają skrócić czas pasteryzacji do 15 minut. Artykuł Marynowane jabłka do mięs pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Zupa pomidorowa 182

taka domowa z makaronem krótkim lub rozmaitym rodzajem ryżu poleca się na obiad! Porcja z warzywami, mięsem i makaronem zastępuje spokojnie drugie danie. Smacznego! SKŁADNIKI: 6 podudzi z kurczaka 3 marchwie 1 cebula 2 pietruszki połowa selera kawałek pora świeży pęczek natki duży słoik koncentratu pomidorowego 1/3 do 1/2 śmietanki 18% 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego, 3 goździki

Zasmakuj Kuchni
Domowy pasztet, wykonanie w thermomix i nie tylko 253

zostawić tak długo aż wątróbka straci kolor surowizny. Następnie wyjąć wątróbkę. Mięso razem z wątróbką zmielić przez maszynkę o drobną tarczą. Wywar przecedzić. Odmierzyć dwie szklanki i wlać do mięsa. Dodać majeranek i wymieszać. Doprawić do smaku w razie potrzeby. Odstawić do ostudzenia, przykryć. Wstawić do lodówki i na drugi dzień, posmakować i ponownie zmielić. Pasztet musi być bardzo mocno(...)pasztet do słoiczków i gotować 1 godzinę. Do dużego garnka na dno położyć szmatkę na to słoiki. Wlać wody do 1/2 wysokości słoiczków i gotować. Bardzo dobrze się smaruje i jest pyszny. Wykonanie w thermomix do naczynia miksującego dodać pokrojone na kawałki mięso i boczek, zalać wodą tak żeby mięso było przykryte 2 cm wyżej. Dodać sól, pieprz, ziele angielskie

Kuchnia Pokoleń
Jak zrobić białą kiełbasę? 453

mieć czas na inne potrawy. A Jak zrobić białą kiełbasę? To nic trudnego, trzeba zaopatrzyć się w mięso wieprzowe, osłonki / jelita, przyprawy, czosnek, oczywiście trzeba mieć maszynkę do mielenia mięsa (ręczną lub elektryczną) i nadziewarkę / lejek. Potem jest już będzie tylko z górki Na blogu jest kilka przepisów na białą kiełbasę: - domowa biała kiełbasa - kiełbasa biała na Święta - biała kiełbasa(...)wyszła nam idealna w smaku. Jeśli zostanie Wam trochę masy mięsnej to możecie zrobić kiełbasę słoikową lub łopatka ze słoika A teraz poniżej znajdziecie odpowiedź na pytanie Jak zrobić białą kiełbasę? Składniki: 2,5 kg karkówki wieprzowej 2 kg mięsa wieprzowego z łopatki 1,5 łyżki stołowe soli peklowej, 1,5 łyżki stołowe soli 18 g przetartego majeranku, 1 łyżka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Barszcz ukraiński. Przepis krok po kroku. 203

kroku będziesz mógł przygotować go już dziś   Składniki:   300 g mięsa wieprzowego, ja użyłem łopatki 2 nieduże marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora, około 10 cm 3 spore ząbki czosnku 1,3 l wody 3 ziemniaki 3 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 słoika buraka tartego „Manufaktura Wielkopolska ” 1 puszka fasoli jasnej, bez zalewy 2 łyżki soku(...)minut.     Przepis idealny   Przepis na barszcz ukraiński modyfikowałem wiele razy, aby otrzymać przepis idealny. Dzisiaj mogę śmiało powiedzieć, że przedstawiam Wam recepturę optymalną. Zmieniałem proporcję, mięso użyte do wywaru czy przyprawy, ale zawsze czegoś brakowało, ponieważ próbowałem odtworzyć ideał którego próbowałem na Ukrainie. Dzięki rozmowie z Andriejem, szefem kuchni kilku restauracji

kuron.com.pl
Karkówka z szynkowaru 213

Przetwory mięsne. Myśląc o sklepowych przetworach mięsnych – mielonkach w słoikach, mięsiwach, a nawet zwykłych wędlinach – trudno wyzbyć się wrażenia, że coś jest nie w porządku. Po przeczytaniu składu duże wrażenie bardzo często zmienia się w obrzydzenie. Jak tego uniknąć? Kochani, sami róbmy sobie pyszne mięsko! Przepis wykorzystuje szynkowar, którego opis i informacje o tym, gdzie go kupić, znajdziecie tutaj(...)proste-przepisy.pl/szynkowar-opis-i-recenzja/ . Lista zakupów: 1 kg karkówki wieprzowej 80 ml wody Niecała łyżeczka żelatyny spożywczej Przyprawy: Sól do peklowania Może być też zwykła, ale wtedy mięso poszarzeje i być może wytrzyma w lodówce trochę krócej. Pieprz Majeranek Czosnek (granulowany lub świeży) listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Karkówka z szynkowaru'; listonic_content='1 kg karkówki wieprzowej

Proste-przepisy.pl