mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:53/214)

domowa słoikowa wieprzowa mielonka z łopatki, boczku... 202

sztuk Łopatkę z tłuszczykiem i boczek świeży pokroić na kawałki, zmielić w maszynce do mięsa na większych oczkach sitka. Do zmielonego mięsa wsypać przyprawy, żelatynę, wlać wodę i ręką dobrze wyrobić na kleistą masę. Do wyparzonych słoików na dno wsypać liść laurowy i ziele angielskie. Do pełna nakładać ubijając masę mięsną, na wierzchu położyć po kawałku smalcu, mocno zakręcić słoiki

W Mojej Kuchni Lubię
Marchewkowe kotlety schabowe 136

panierki ·        Mąka pszenna do obtoczenia ·        1 słoik zasmażanej marchewki z groszkiem ( można zrobić samemu) ·        15 dag sera żółtego Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą. 2.    Obtaczamy w mące pszennej

Kulinarna Chwila
Dynia słodko - kwaśna na zimę 161

Każdego roku przygotowuję na zimę kilka słoików dyni. Jeśli dynia jest w wersji słodko - kwaśnej, to potem mam doskonały dodatek do mięsa i wędlin. Dzisiejsza porcja jest z zapachem brzoskwiniowym. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Żurek z Baborówka 199

warto się wybrać jeżeli tylko mieszkacie niedaleko Poznania/Szamotuł. Do przygotowania potrzebujemy: wywar warzywny (ok 1 litra) wywar z gotowania kiełbasy / mięsa (ok 1 litra) 1 – 2 białe kiełbasy (dodaję do zupy) kilka suszonych grzybów 2 słoiki zakwasu na żurek (u mnie Rolnik) 1 kubek kefiru (ok 500 ml) mąka (do deliatnego zagęszczenia zupy) sporą ilość majeranku sól, pieprz

Szybko Tanio Smacznie
Konfitura z czerwonej cebuli w kuchni Baccaro 175

minutach dodaj wodę oraz ocet winny. Wymieszaj składniki, smaż przez ok 5 minut. I już Gotowe, konfiturę przełóż do słoika, przechowuj w lodówce.  Z czym jeść konfiturę? Ze wszystkim a najlepiej z burgerami,pieczonym mięsem, do kanapki ze stekiem albo z grillowanym serem, W prostocie siła :) A sam Damian super facet, z ogromną wiedzą i doświadczeniem a przy

Wylizany Rondel
Zapiekanka ziemniaczana. 212

blaszce. Kolejne  przesypujemy ziołami, wyciśniętym czosnkiem, sola i pieprzem. Na dnie układamy ziemniaki, które przykrywamy kapustą. Na wierzch dajemy mięso. Teraz musimy przygotować zalewajkę, w 2 szklankach gotującej się wody rozpuszczamy kostki rosołowe.  W słoiku w szklance zimnej wody rozrabiamy 2-3 łyżki mąki.  Potem rozrobioną zawiesinę dolewamy do rosołu i krótko intensywnie mieszamy. Zalewajką zalewamy naszą

chleba naszego
Tagliatelle z wegetariańskim bolognese z soczewicy i pieczarek 165

bolognese to pierwszy makaron przygotowywany przez nas w domu. Na początku był to oczywiście sos z proszku (takie były czasy), potem ze słoika, a gdy polubiłam gotowanie, już takie prawdziwe długo duszone ragù . Po rezygnacji z jedzenia mięsa wcale za nim nie tęsknię - kuchnia włoska ma do zaoferowania tyle pysznych roślinnych makaronów. Ale zaciekawił mnie pomysł na wegetariańską wersję tego

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka "Grzybowa polana" 11570

posiekać razem. Okrągłą tortownicę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć ściśle obok siebie pieczarki łebkami do dołu, posypać wymieszaną zieleniną. Wyłożyć mieszankę warzywną ze słoika, oprószyć solą, pieprzem oraz papryką, posmarować cienką warstwą majonezu, rozłożyć ziemniaki, pokrojoną cebulę, jajka, mięso i ogórki, posypać solą i pieprzem,  znów posmarować majonezem, posypać startym serem, przykryć folią, włożyć do lodówki najlepiej na całą

Wanilia i Kardamon
ZUPA OGÓRKOWA Z ZIEMNIAKAMI 106

wyjątkowo smaczna.  Do przygotowania zupy użyłam przecieru z ogórków kwaszonych od firmy  Dagoma .   Składniki: * wywar rosołowy  * mięso z kurczaka  * korzeń pietruszki  * korzeń selera  * por  * sól * 2 małe marchewki * 2 małe ziemniaki * słoik przecieru z ogórków kwaszonych (330 g) Wykonanie: Ugotować wywar rosołowy. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w małą kostkę marchewkę

Zrób to smacznie
ZUPA OGÓRKOWA Z ZIEMNIAKAMI 153

wyjątkowo smaczna.  Do przygotowania zupy użyłam przecieru z ogórków kwaszonych od firmy  Dagoma .   Składniki: * wywar rosołowy  * mięso z kurczaka  * korzeń pietruszki  * korzeń selera  * por  * sól * 2 małe marchewki * 2 małe ziemniaki * słoik przecieru z ogórków kwaszonych (330 g) Wykonanie: Ugotować wywar rosołowy. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w małą kostkę marchewkę

Zrób to smacznie
Masło klarowane 176

czyste, złote masło klarowane przelewamy je do słoiczka, uważając, bo na dole zostały białe zanieczyszczenia, których nie przelewamy. Gdy zupełnie ostygnie, zamykamy słoik i wstawiamy do lodówki. Idealnie nadaje się do smażenia wszelakich placków, naleśników, omletów, jajecznicy, mięsa, jak i do pieczenia. Ma taki orzechowy smak. Pamiętajmy, że mimo wielu korzyści zdrowotnych jest to nadal tłuszcz, który ma 883 kalorii

Wołowina od rekina
Pasztet domowy do słoików 250

WODY DO MIĘKKOŚCI WĄTRÓBKĘ PODSMAŻAMY Z POZOSTAŁĄ  POKROJONĄ CEBULĄ NA PATELNI JAK WSZYSTKO PRZESTYGNIE MIELIMY DWA RAZY W MASZYNCE DO MIELENIA MIĘSA,DODAJEMY JAJKA ,DOPRAWIAMY DO SMAKU SOLĄ,PIEPRZEM I MAGGI I MIESZAMY DOKŁADNIE WKŁADAMY DO SŁOIKÓW ZOSTAWIAJĄC OD GÓRY OK 2 CM MIEJSCA-ŻEBY DOBRZE SIĘ ZAMKNĘŁY PASTERYZUJEMY PRZEZ GODZINĘ,JAK WYSTYGNĄ TO DO LODÓWKI LUB PIWNICY SZCZERZE

Swojskie jedzonko
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z cukinią 277

sosu słodko-kwaśnego z cukinią o pojemności 0,5 l sól,pieprz olej do smażenia ryż Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Pokrojone mięso oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na oleju. Na drugą patelnię przełożyć sos ze słoików i podgrzać. Dodać usmażonego kurczaka i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem jeśli potrzeba. Jeśli sos jest za gęsty podlać

Monia miesza i gotuje
27. Galantyna z kurczaka z sosem tatarskim 240

jajko sól, pieprz, przyprawa do kurczaka 1 szklanka mleka Sos tatarski: 3 jajka ugotowane na twardo 3-4 ogórki korniszony 1 słoik grzybków z octu 1 szalotka 3-4 łyżki majonezu 1 opakowanie żelatyny z przyprawami Mięso zmielić, bułkę namoczyć w mleku, odsączyć i dokładnie wymieszać z mięsem, jajkiem i przyprawami. Uformować długi wałek i zawinąć w folię

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania