ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:53/443)

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną 100

odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Każdy lepi pierogi po swojemu. Niektórzy robią z ciasta wałek z którego odcinają plasterki, wałkują i lepią pierogi. Inni wałkują ciasto a następnie wycinają szklanką kółka, które zlepiają. Ja mam urządzenie do robienia pierogów i jestem z niego bardzo zadowolona – wałkuję ciasto, układam porcje nadzienia, składam a następnie wycinam

królestwo garów
Pierogi - moja miłość 94

obiad to będzie dobry dzień! Smacznego!                       Ciasto na pierogi nr 1 :  tutaj znalazłam - Wielkie Żarcie przepis  użytkownika behemotka84 w il oś ci - na dwie uwielbiające jeść pierogi osoby (ok. 30 - 40 szt. dużych, pełnych farszu(...)Ciasto  na pierogi

Na moim talerzu
Pierogi - moja miłość 158

obiad to będzie dobry dzień! Smacznego!                       Ciasto na pierogi nr 1 :  tutaj znalazłam - Wielkie Żarcie przepis  użytkownika behemotka84 w il oś ci - na dwie uwielbiające jeść pierogi osoby (ok. 30 - 40 szt. dużych, pełnych farszu(...)Ciasto  na pierogi

NA MOIM TALERZU
Idealne ciasto na pierogi 178

Bardzo długo nie robiłam pierogów, chwytając sę każdej możliwej wymówki, aby wymigać się od ich przygotowania. Dlaczego? Powód był bardzo prosty - za nic w świecie nie chciało mi wyjść idealne ciasto, albo chociaż takie, które będzie akceptowalne. Zawsze kończyłam z mączną grudą, z którą niewiele dało sę zrobić. W końcu postanowiłam sie pzelamać. Pewnego dnia uzbroiłam sie w kilogramy(...)przepisu we mojej opinii idealnego. Ciasto jest mięciutkie i niezwykle łatwo się rozwalkowuje, a co najważniejsze bardzo długo utrzymuje sprężystość. Jeśli tak jak ja mieliście problem z ciastem na pierogi te przepis jest dla was. Idealne ciasto na pierogi Potrzebujemy: 300 g mąki pszennej 250 ml wrzącej wody 25 g masła szczpta soli Masło rozpuszczamy w gorącej wodzie

Okolice Palnika
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem 136

mleka 300 g sera białego półtłustego 1 duża cebula (brak na zdjęciu) sól ½ łyżeczki pieprzu   ziołowego (brak na zdjęciu) ¼ łyżeczki cukru olej (brak na zdjęciu) ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej (poznańska typ 500) 50 g miękkiego masła 2 żółtka 1 całe jajko 250 ml wody (zimnej) 1 łyżeczka soli     Wykonanie: Ciasto na pierogi(...)olej (2 łyżki). Zeszkliłam i dodałam do kaszy razem z rozkruszonym   serem. Przyprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam.   Z ciasta odkrawałam kawałki, rozwałkowałam na placki i wykrawałam z niego krążki. Na każdy krążek kładłam łyżeczkę farszu. Zlepiłam brzegi pierogów i odstawiłam na ściereczkę.   W rondlu zagotowałam wodę z solą (1 łyżeczka). Na wrzątek wrzucałam pierogi. Zamieszałam

Kuchnia u Krysi
Pierogi z Truskawkami 205

pracochłonnych.  Pierogi z Truskawkami polane świeżą śmietaną i oprószone cukrem waniliowym smakują bajecznie - idealna potrawa na lekki, letni obiad. Pierogi z Truskawkami - Składniki: (ok. 45 pierogów) ciasto: 450 g mąki pszennej szklanka ciepłej wody 2 łyżki oleju + łyżka do wrzątku szczypta soli ok. 400 g truskawek cukier cukier waniliowy (opcjonalnie) śmietana 18% Pierogi(...)Truskawkami - Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy (pod przykryciem) na ok. 15 minut, aby ciasto zdążyło odpocząć.  W tym czasie truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Gdy ciasto odpocznie cienko rozwałkowujemy je i wykrawamy za pomocą szklanki - krążki.  Na środek każdego wykładamy truskawki i lepimy pierogi.   Gotowe wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem

Słodka Strona
Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą i boczniakami 150

typu feta 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko duża szczypta tartej gałki muszkatołowej 2 łyżki oliwy z oliwek (może być aromatyzowana) sól morska, świeżo mielony pieprz Ciasto na pieczone pierogi: 350 g mąki pszennej (2,5 szklanki) 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (1 szklanka) 70 g miękkiego masła (ok. ⅓ kostki) 1 opakowanie suchych drożdży instant(...)suche drożdże wsypujemy do miski. Dodajemy jajko i masło i rozcieramy przez chwilę palcami jak na kruszonkę. Dolewamy ciepłe mleko i zagniatamy miękkie elastyczne ciasto (ciasto można tez zagnieść w malakserze, aby było szybciej). Jeśli ciasto jest lepiące podsypujemy mąką. Odstawiamy je na 20-30 minut nakryte ściereczką. W tym czasie przygotowujemy farsz. Farsz: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną

Poezja smaku
Wiosenne ruskie pierogi 212

swojską kiełbasą. Te są wiosenne – z młodych ziemniaków, pysznego twarogu, pełne świeżego kopru i szczypioru, wzbogacone głębokim smakiem wędzonego bekonu. CIASTO Nie zdarza mi się szykowanie tego ciasta na stolnicy – wszystko robię w misce, dopiero na sam koniec ciasto zagniatam na blacie. Szybciej wygodniej, nic nie ucieka ani się nie wylewa – mniej sprzątania! Do miski przesiewamy mąkę z solą. Robimy(...)mieszamy ciasto widelcem. W zależności od wielkości jajka możecie zużyć mniej wody – u mnie ciasto połknęło jej 150ml. Wody musi być tyle, żeby ciasto dało się łatwo zlepić – nie może być mokre.   Wstępnie wymieszane ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy w kulę. Zawijamy ją w foliowy worek i zostawiamy na godzinę –półtorej. Ciasto na pierogi z dodatkiem jajka

Karo in the Kitchen
Pierogi z jagodami 65

ciepłą wodę. Wyrabiać, aż ciasto zrobi się miękkie, gładkie, sprężyste. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć je folią i odstawić na 15 minut. Oprószyć stolnicę mąką, wyłożyć ciasto, je również oprószyć, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkowywać na cienki placek i wykrawać szklanką krążki. Na środek nałożyć porcję jagód, zlepić brzegi. Gotowe pierogi przykryć bawełnianą ściereczką(...)ciasto nie obeschło i przygotować pierogi z pozostałych 3 części. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę, pierogi wrzucać do niej partiami, delikatnie zamieszać, gotować na małym ogniu ok. 3 min. od momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową i wykładać na talerz posmarowany masłem. Pierogi z jagodami najlepiej smakują podawane z cukrem i śmietaną lub roztopionym masłem. (adsbygoogle

niecodziennikpary
Oszczędne faworki 415

spirytusu lub octu 1 l oleju do smażenia cukier puder do oprószenia  Przygotowanie: Wszystkie składniki zagnieść tak aby powstało ciasto tak twarde jak do pierogów ( ciasto należy dobrze wybić, aby powstały pęcherzyki) Ciasto rozwałkowujemy tak cienko, że aż będą prześwity na stolnicę. Wycinamy faworki i kładziemy je na ściereczkę.  Smażymy na rozgrzanym oleju

Niezły Młynek
Pierogi z wątróbką 112

Coś dla wielbicieli wątróbki. Pierogi są pyszne i bardzo syte. Składniki (ok 30 pierogów): Ciasto: • 350 g mąki pszennej • duża szczypta soli • 180 ml ciepłej wody • łyżka oleju Farsz: 350 g wątróbek drobiowych 2 cebule zioła prowansalskie sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy i smażymy na patelni z posiekaną cebulą. Przyprawiamy i odstawiamy do wystygnięcia(...)ciasto przez kilka minut. W razie konieczności podsypujemy mąką. Ciasto odstawiamy na pół godziny. Następnie dzielimy je na dwie części, które kolejno rozwałkowujemy na cienki placek. Pamiętamy, żeby najpierw obsypać stolnicę mąką. Z ciasta szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego nakładamy farsz, następnie brzegi dokładnie zlepiamy (ja dla pewności dociskam je jeszcze widelcem) W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Pierogi

e-PrzepisyKulinarne
Pierogi z kaszą gryczana i twarogiem 96

Wspaniałe danie dla miłośników pierogów i nie tylko :). Mięciutki, kremowy farsz i cienkie ciasto sprawia że pierogi rozpływają się w ustach. Można je podawać z okrasą lub kwaśną śmietaną. Spróbuj i sprawdź w której wersji posmakują Tobie najbardziej :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na farsz: 100 gram kaszy gryczanej, 250 gram twarogu półtłustego, 1 duża cebula, 2 czubate łyżki(...)cebulkę wraz z tłuszczykiem przekładamy do kaszy, dodajemy twaróg i całość ręcznie wyrabiamy do połączenia składników, doprawiamy solą i pieprzem wg uznania, W misce lub na stolnicy wyrabiamy ciasto na pierogi, przykrywamy miską lub talerzem aby chwilę odpoczęło, w międzyczasie gotujemy osoloną wodę na pierogi , Na oprószonej mąką stolnicy lub blacie rozwałkowujemy cienko ciasto, wykrawamy szklanką koła, nakładamy

Blog kulinarny S9.PL
DUSZONE W GLINIANKACH PIEROGI Z MIESEM 146

filety z kurczaka albo kaczki 3 duże cebule 1 marchew, kawałek korzenia pietruszki,  3 łyżki tartej bułki ok. 4 łyżki masła sól, pieprz ziołowy, majeranek do smaku ciasto na pierogi: 550g mąki pszennej(...)szklanka bardzo ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta soli  Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy mikserem do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta - w zależności od wilgotności mąki, być może zajdzie potrzeba dolania wody lub dosypania mąki. Ciasto gotowe, przykrywam ściereczką, zostawiam, aby odpoczęło.  dodatkowo: około 20 sztuk świeżych grzybów (mogą być pieczarki

Moja Książka Kucharska