pyszne, polecam bardzo. Ciasto: 300 g mąki 150 ml wrzątku sól Farsz: 500 g twarogu półtłustego lub tłustego 1 szklanka kaszy gryczanej 2 cebule 1 jajko sól pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto ostygnie zagnieść ręką. Ciasto ugniatać do momentu aż będzie(...)drobną kostkę a następnie zeszklić na oleju. Połączyć ze sobą wszystkie składniki farszu i dokładnie wymieszać. Pierogi: Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga. Pierogi gotować w wrzącej osolonej wodzie przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia
Mama Gotujeciasto na pierogi było bardziej miękkie i łatwiej się je wałkowało można do jego zagniatania dodać wrzątku bądź dodać do ciasta ugotowanego rozgniecionego ziemniaka. Ciasto na pierogi jest bardzo wdzięczne, gdyż pasuje do niego niemalże każdy farsz. W Polsce przeważają farsze mięsne, często smażone mięso z cebulką, także z kiszoną kapustą i grzybami, szczególnie w okresie Świąt Bożego(...)dotarła w XIII wieku dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który to zachwycił się ich smakiem podczas swojego pobytu w Kijowie. Dziś zaprezentuję Wam pyszne gotowane pierogi z farszem z ziemniakami. Składniki: ciasto: 50 dag mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka margaryny / masła 1 szklanka gorącej wody sól farsz: 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule przyprawy; sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, oregano
Zasmakuj Kuchnikawałek brokuła, na którego nikt nie miał już ochoty, ostatnią gałązkę koperku i usmażoną cebulkę, porządnie doprawiłam do smaku i proszę, oto one, naprawdę bardzo smaczne pierogi z nadzieniem mięsno-warzywnym :) Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki + do podsypania – u mnie poznańska szczypta soli 2/3 szklanki letniej wody FARSZ: około 1,5 szklanki drobno posiekanego mięsa drobiowego z rosołu(...)rumiano na łyżce oleju, dodałam do reszty składników farszu. Dosypałam posiekany koperek, doprawiłam do smaku solą i pieprzem, wymieszałam. PIEROGI: w dużym rondlu nastawiłam wodę na gotowanie pierogów. Ciasto rozwałkowałam na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Foremką do pierogów wykrawałam kółka, nakładałam po łyżeczce farszu i dokładnie zlepiałam pierogi. Gotowe odkładałam na ściereczkę
Kuchenne zapiski EdytyBardzo lubię połączenie sera feta i szpinaku – postanowiłam wykorzystać oba te składniki i przygotować pierogi ze szpinakiem i serem. Pierogi mają bardzo lekkie – mają cienkie ciasto, a dzięki temu smak farszu jest doskonale wyczuwalny. Można je jeść i jeść:) Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 3 (21 sztuk) Składniki: Ciasto: 150 g mąki 100 ml wody(...)żółtego do posypania 2 łyżeczki masła Przygotowanie: Farsz: Rozgnieść ser feta ze szpinakiem i doprawić całość. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i stopniowo dodawać wodę. Energicznie zagnieść i cienko rozwałkować ciasto. Za pomocą szklanki wyciąć kółka, napełnić ciasto farszem. Następnie sklecić pierogi i gotować w lekko osolonej wodzie do czasu wypłynięcia. Dodatkowo pierogi można posypać startym
KuchniaWeDwoje.plsól wsypuję do miski i dodaję wyrośnięte drożdże, resztę wody i oliwę Wyrabiam ciasto kilka minut aż będzie gładkie. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto można wyrobić w mikserze lub maszynie do wypiekania chleba. Ciasto po wyrośnięciu zagnieść delikatnie, podzielić na 2 lub 4 części, rozwałkować na cienkie okrągłe placki. Piekarnik(...)nagrzać do temperatury 210 st C. Na połowie calzone ułożyć sery, pokrojoną w paski paprykę, porcję tuńczyka, cebulę, doprawić przyprawami. Zlepić pieróg, dociskając ciasto palcami. Pierogi calzone można pomalować roztrzepanym jajkiem, posypać świeżo mielonym pieprzem, odrobiną soli morskiej. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut. Smacznego! Artykuł Calzone pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plPrzepis na pierogi ruskie Kto ma ochotę na pyszne domowe pierogi? U mnie dziś ruskie czyli wypełnione farszem z ziemniaków, sera i cebulki. Niebo w ustach! Składniki: Składniki na ciasto: 100 ml wody 1 łyżka masła 1 szklanka mąki + mąka do podsypania 1 jajko sól i pieprz Składniki na farsz: 0,5 kg białego sera(...)gotujemy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści. Mąkę mieszamy z ciepłą wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać troszkę więcej mąki, ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów. Gotowe ciasto zawijamy w folię i na czas przygotowania farszu wkładamy do lodówki *** *** Ziemniaki gotujemy do miękkości
Blog z Apetytemz truskawkami. To pyszny i prosty sposób na letni obiad. Uwielbiam je polane śmietaną z cukrem... od razu przypominają się czasy dzieciństwa :) :) :) Składniki: * ciasto na pierogi (przepis tutaj) *mąka, woda, sól * truskawki * słodka śmietana * cukier * garnek+ woda do ugotowania pierogów Wykonanie: Truskawki oczyścić i umyć. Wyrobić ciasto na pierogi(...)części i każdą po kolei wałkować na cienki placek grubości 3-4 mm. Szklanką wykrawać z ciasta kółka, na środku każdego położyć kawałek truskawki. Składać każde kółeczko ciasta na pół i dokładnie sklejać brzegi pierogów. W garnku zagotować wodę. Do gotującej wody wkładać po kilka pierogów. Gotować około 3 minuty od momentu
Zrób to smaczniedałam całego kurczaka, który ważył 1,5kg), 1 większa marchew z rosołu, 1 pietruszka z rosołu, 1 cebula, garść zielonej pietruszki (5g), 1 łyżka masła, sól, pieprz. Ciasto: ( mi ciasta zostało, także spokojnie można zrobić z mniejszej ilości mąki) 670g mąki pszennej tortowej, szczypta soli, jajko, 1 łyżka oleju, ok. 500ml gorącej wody. Ponadto: 2 cebule, olej(...)popieprzyć. Dodać 6 łyżek rosołu. Wymieszać. Jeżeli farsz nadal jest suchy, dodać więcej rosołu. Ciasto: Do mąki dodać szczyptę soli, jajko i olej. Powoli dodawać wodę, łącząc składniki. Zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto wyjdzie za mokre, klejące się do rąk podsypywać delikatnie mąką. Pierogi: Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką krążki. Nakładać na środek ciasta farsz i zlepiać pierogi
W kuchni u MonikiWigilii. Pikantne, grzybowe, podsmażone z cebulką zawsze szybko znikają z talerzy. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej suszone grzyby 3 duże cebule masło mąka woda oliwa sól, pieprz, cukier Ciasto na pierogi Do przygotowanie dobrego ciasta na pierogi niezbędna jest gorąca woda, oliwa i mąka. Nie da sie ustalić ile dokładnie wody na jaką ilość mąki. Dlatego wodę należy(...)mąka będzie już posklejana dodajemy 1-2 łyżki oliwy i zagniatamy ciasto ręcznie. Im dłużej wyrabiane tym bardziej sprężyste. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub podlewamy wodą. Ciasto nie powinno sie lepić do stolnicy ani do rąk, nie kruszyć się. Ma stanowić gładka zbitą kulkę. Farsz do pierogów Na farsz zużyłam 2 kg kapusty kiszonej (wyszło 100 pierogów
Kulinarna PatilogiaWigilii. Pikantne, grzybowe, podsmażone z cebulką zawsze szybko znikają z talerzy. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej suszone grzyby 3 duże cebule masło mąka woda oliwa sól, pieprz, cukier Ciasto na pierogi Do przygotowanie dobrego ciasta na pierogi niezbędna jest gorąca woda, oliwa i mąka. Nie da sie ustalić ile dokładnie wody na jaką ilość mąki. Dlatego wodę(...)należy dodawać do mąki stopniowo cały czas zagniatając ciasto. Na początku łyżką, żeby się nie poparzyć. Dodajemy trochę wody i zagniatamy. Kiedy cała mąka będzie już posklejana dodajemy 1-2 łyżki oliwy i zagniatamy ciasto ręcznie. Im dłużej wyrabiane tym bardziej sprężyste. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub podlewamy wodą. Ciasto nie powinno sie lepić do stolnicy ani do rąk
Kulinarna Patilogiazioła prowansalskie Wykonanie: Ciasto: W śmietanie rozprowadzamy cukier. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy suche drożdże i szczyptę soli. Mieszamy. Następnie dodajemy zimne masło, pokrojone w kostkę i rozcieramy go razem z mąką. Na końcu wlewamy śmietanę z cukrem oraz wbijamy jajko. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i wkładamy(...)Pierogi: Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek grubości 3 mm. Wycinamy 8-9 cm krążki. Resztę ciasta ponownie rozwałkowujemy i wycinamy krążki, do momentu aż zużyjemy całe ciasto. Na środek każdego krążka nakładamy łyżeczkę przygotowanego farszu. Brzeg ciasta smarujemy rozbełtanym białkiem. Krążek składamy na pół, sklejamy i zagniatamy widelcem. Gotowe pierogi układamy na blaszce
Kuchnia MagdaLenyjakie pyszne! Raz na jakiś czas można zaszaleć:) Polecam! Scroll down for recipe in English Pierogi z kurkami i oscypkiem (20-30 pierogów) Składniki: porcja ciasta na pierogi z tego przepisu 500 g kurek oczyszczonych (np. tym sposobem ), pokrojone w kostkę 50 g startego oscypka, albo innego twardszego sera 2 cebule, pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki(...)łyżeczce nadzienia na środku każdego kółka, złóż je na pół i zaciśnij brzegi palcami, a później np. widelcem. Umieść na posypanej mąką powierzchni. Powtórz te czynności z resztą ciasta. Gotuj pierogi w osolonej wodzie po klika równocześnie. Będą gotowe gdy wypłyną na powierzchnię (po około 8-10 minutach). Teraz, jeśli lubisz, podsmaż je do zarumienienia na patelni po farszu
karmelowyprzepisy na pierogi – pierogi z soczewicą – pierogi z mięsem – pierogi z kaczką – pierogi ze szpinakiem i fetą – pierogi z dynią – pierogi z bobem – pierogi z kaszą gryczaną – pierogi ruskie – pierogi z żółtym serem i pieczarkami – zielone pierogi – leniwe(...)GYOZA – japońskie pierogi z indykiem lub kurczakiem Ilość porcji : około 30-40 pierogów Przygotowanie: 60 minut Składniki ciasto: – 400 g mąki pszennej — typ 500-550 – szczypta soli – 200 ml gorącej wody (70 st. C) Składniki farsz: – 450-550 g mięsa mielonego z indyka lub z kurczaka – 2-3 duże listki kapusty pekińskiej (posiekane
nietylkopasta.plKolejny przepis z akcji testowania z portalem ŚWIADOME ODŻYWIANIE Dziś mam na obiad pyszne pierożki z kapustą i mięsem. Ciasto na pierogi przygotowałam z olejem rzepakowym Rapso, ciasto wyszło mięciutkie, a pierożki rewelacyjne, zapraszam:) Pierogi z kapustą i mięsem(...)SKŁADNIKI: CIASTO 1/2 kg mąka 2 łyżki olej (RAPSO) 1 szt jajko 1 szkl woda ciepła sól FARSZ 3 sztuki duże cebula 1/2 kg mięso ugotowane wieprzowe 1,40 kg kapusta kwaszona pieprz sól tłuszcz boczek wędzony - 150 g PRZYGOTOWANIE: CIASTO Na stolnicę wysypać mąkę, dodać szczyptę soli, olej, jajko i wodę, zagnieść elastyczne ciasto. Pokroić ciasto
Kuchnia Danusijedna z tych potraw, która wywodząc się z dawnej kuchni słowiańskiej, zdobyła ogromną i popularność w kuchni polskiej. Są bardzo popularne w województwie pomorskim. Składniki na 25-30 pierogów ciasto: 500 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka soli 1 szklanka gorącej wody farsz: 1 szklanka kaszy gryczanej palonej 250 g twarogu półtłustego 500 ml mleka do smaku sól(...)osoloną wrzącą wodą. Kiedy woda zacznie znowu wrzeć, mieszamy delikatnie i gotujemy, aż pierogi wypłyną na powierzchnię + 2-3 minuty. Chyba że zrobimy grube ciasto to gotujemy znacznie dłużej. Pierogi wyjmujemy cedzakową łyżką na talerz. U mnie jeszcze ciepłe zostały polane oliwą bazyliową
Życie zaczyna się w kuchni