ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:58/476)

Pierogi z kaczką 159

Mięso drobno pokroić. Do garnka wlać wszystkie składniki sosu i gotować aż wygotuje się 2/3 płynu. Dodać mięso i gotować aż płyn się prawie wygotuje. Odstawić do ostudzenia. Ciasto na pierogi z żółtkami: 300 g mąki pszennej „00”, 5 żółtek, 20 ml oleju, 1 łyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około(...)Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Ja zrobiłam okrągłe pierogi

królestwo garów
Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku 422

małym ogniu, aż woda odparuje. Przekładamy do durszlaka, aby pozbyć się pozostałej wody, a gdy masa będzie zimna, dodajemy żółtko jaja, doprawiamy do smaku, mieszamy.. Przygotowujemy ciasto na pierogi: wysypujemy mąkę(...)stolnicę, robimy zagłębienie, dodajemy roztrzepane całe jajko, olej, stopniowo wodę i szczyptę soli, ciasto wyrabiamy starannie i rozwałkowujemy.  Z ciasta wykrawamy kółka, na środku każdego układamy farsz, zlepiamy - brzegi możemy zmoczyć wodą lub jajkiem - wtedy lepiej się skleją. D o gotującej się wody wrzucamy pierogi, gotujemy, będą gotowe chwilę po tym, jak wypłyną na wierzch, podajemy z kleksem

Moja smaczna kuchnia
Pierogi ruskie po mojemu 210

przesmażam na oliwię i dodaje do naszych wystudzonych ziemniaków , następnie serek ziołowy , i doprawiam do smaku , wszystko dokładnie mieszam i gotowy nasz farsz na pierogi . Składniki na ciasto na pierogi   ( dla dwóch osób ) 2 szklanki mąki tortowej  1 jajko  1 łyżeczka oleju   ciepła woda  Wykonanie  Mąkę wysypuję na stolnicę , dodaję jajko(...)olej , i po troszku wody , tak aby nie było za rzadkie , ani za gęste , kiedy uzyskamy dobrze wyrobioną kulkę , zaczynamy lepić pierogi , do wykorzystania całego naszego ciasta , bądź farszu .  Wszystkie pierogi układamy na podsypaną mąką deskę , aby się nie poprzyklejały . Kiedy mamy zrobione wszystkie pierogi , wstawiamy w garnku osoloną wodę  , czekamy do momentu zagotowania

Mój Smak
PIEROGI Z JAGODAMI NA MĄCE ORKISZOWEJ 206

Sezon jagodowy w pełni. Jak co roku nie mogło zabraknąć uwielbianych przez nas pierogów. Ciasto zawsze robię " na oko " , tym razem wszystko odmierzałam. Uwieczniałam też każdy etap wykonania na zdjęciu, niestety okazało się , że przez roztargnienie nie było w aparacie karty...:-( I tak oto zdjęć przygotowywania brak. Mam nadzieję nadrobić to następnym razem i dołączyć zdjęcia bardziej szczegółowe(...)misie malaksera lub ręcznie na gładkie, sprężyste ciasto. Otrzymane ciasto podzielić na kilka mniejszych części i rozwałkować na cieńsze placki. Ja lekko rozwałkowuję wałkiem a następnie przepuszczam 2x ( nie więcej, bo będzie za cienkie)przez maszynkę do robienia makaronu ( z nasadką do wałkowania) mam wtedy mniej pracy przy ręcznym wałkowaniu i pierogi równej grubości. Następnie z rozwałkowanego ciasta wykrawamy

Smaczne Zdrowe
ciasto na pierogi 1054

żółtko 180-200 ml ciepłej wody wykonanie: Do mąki dodajemy masło, żółtko oraz stopniowo wodę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe możemy na chwilę odłożyć pod przykryciem np. talerza aby odpoczęło. Następnie wałujemy, wykrawamy krążki, nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy partiami do gotującej, osolonej wody. Gotujemy ok.4 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto na pierogi - przepis. 159

zrobić dołek, wbić całe jajko. Dodać sól, wlać wodę , zagnieść ciasto na jednolitą konsystencję. Gdy nasze ciasto jest zbyt twarde dolewamy jeszcze trochę wody i ponownie wyrabiamy je. Ciasto na pierogi powinno mieć dość wolną konsystencję , aby pierogi dobrze nam się sklejały. Gotowe ciasto dobrze jest odstawić na około 30 minut w ciepłym miejscu pod przykryciem , aby mąka(...)wody w której będziemy gotować pierogi możemy dodać łyżkę oleju, aby pierogi się nam nie sklejały.   Tutaj znajdziesz kilka cennych porad na temat ciasta na pierogi :  http://krzyskuchnia.blogspot.com/2015/02/ciasto-na-pierogi-kilka-cennych.html

Przepisy i porady kulinarne
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami 181

ciasto będzie już gładkie i elastyczne przykryłam je ściereczką żeby się nie zeschło. Wykonanie pierogówCiasto rozwałkowałam, podsypując mąką na grubość ok. 2 mm. Wycięłam z ciasta krążki, układałam na nich farsz a następnie sklejałam. Do gotującej, osolonej wody wkładałam pierogi. Gotowałam ok. 2 - 3 min od wypłynięcia. ( miękkość ciasta sprawdzałam palcem ) Podałam z sosem grzybowym

Darcia w kuchni
Pierogi jagodowe 207

przepis to efekt naszej jagodowej pierogowej pracy. Ilość porcji: około 100 pierogów Składniki: Ciasto : 2 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju Gorąca woda ( ale nie wrzątek) Farsz : 1 litr jagód ½ szklanki cukru Z mąki, jajka, oleju i wody wyrabiamy jednolite ciasto na pierogi. Wody dodajemy tyle ile wchłonie mąka. Następnie wyrobione ciasto dzielimy na kilka części. Jedną(...)około łyżeczki jagód i zlepiamy brzegi. Delikatnie kładziemy jedną stroną na odrobinę mąki i układamy na blat. Robimy tak ze wszystkimi kółkami. Następnie bierzemy kolejną część ciasta i powtarzamy całość. Kiedy wszystkie pierogi są zlepione wstawiamy lekko osoloną wodę. Do wrzątku wrzucamy kilkanaście pierogi i czekamy aż wypłyną. Wyciągamy i wrzucamy następną partie. Robimy tak ze wszystkimi pierogami

Kolizje Smaków
Gyoza z sezamem i kurczakiem 70

przepisy na pierogi –  pierogi z soczewicą –  pierogi z mięsem –  pierogi z kaczką –  pierogi ze szpinakiem i fetą –  pierogi z dynią –  pierogi z bobem –  pierogi z kaszą gryczaną –  pierogi ruskie –  pierogi z żółtym serem i pieczarkami –  zielone pierogi –  leniwe(...)łyżka octu ryżowego – 2-3 łyżki sosu sojowego -1 łyżeczka tartego imbiru Dodatkowo olej do smażenia i woda. Na koniec płatki chilli do posypania. Przygotowanie: Przygotuj ciasto na pierogi. Do misy dodaj składniki i zagniataj albo mikserem wykorzystując końcówkę typu hak lub ręcznie. Ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na minimum 40 minut. Przygotuj sos. W średnim garnku

nietylkopasta.pl
Uszka z soczewicą i pieczarkami 156

samo co i na pierogi. Idealne, delikatne... Przepis tutaj :  ciasto na pierogi/uszka Miałam możliwość próbowania uszek z dwóch rodzaju ciasta, w jednym było jajko i woda połączona z mlekiem. Różnica diametralna. Moja rada dla was na prawdę  nie dodawajcie jajka do ciasta na pierogi czy uszka. Przez jajko ciasto staje się twardsze.  Zapraszam do zapoznania

Mój pomysł na
Pierogi ruskie pelnoziarniste z majerankiem 140

zdrowsze.Sa dania ,ktore w calosci robie z maki pelnoziarnistej.W pierogach jednak tylko 2/3  to maka z pelnego przemialu.Niestety mocnego razowy posmaku ciasta kloci sie z delikatnym smakiem  ziemniaczano-serowego  nadzienia. Skladniki na ciasto pierogowe:( porcja na 70 pierogow) 450 g maki (300 g maki pszennej pelnoziarnistej i 150 g maki pszennej 550) 250-270 ml goracej(...)majerankiem ,doprawic do smaku sola i pieprzem. Z maki i goracej wody wyrobic starannie ciasto.Jajka nie dodaje,bo to powoduje,ze ciasto jest zbyt twarde.Bez dodatku jajka ciasto jest duzo delikatniejsze i latwiej lepia sie pierogi. Ciasto cienko rozwalkowac ( okolo 2 mm),wykrawac kolka,nakladac po 1 lyzeczce nadzienia i lepic pierogi .  Gotowac w duzej ilosci osolonej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb żytnio-orkiszowy,ulubiony i zdrowy gluten 186

decyzja należy do Was.Napiszę o moich spostrzeżeniach związanych z wykluczeniem pszenicy z mojego menu. Ponieważ sama od lat piekę chleb ,jem wyłącznie domowe makarony i pierogi,ciasta przygotowuję również samodzielnie,nie korzystam z garmażeryjnych półproduktów w łatwy sposób wyeliminowałam pszenicę z diety.Nie,nie nie zrezygnowałam z glutenu całkowicie,ale zamieniłam zamulającą i zapychającą mój organizm mąkę pszenną(...)zdrowszą mąkę orkiszową.O orkiszu możesz przeczytać tutaj .Nie zrezygnowałam z pierogów,które uwielbiam,ani ciast do popołudniowej kawki i nie uwierzycie,powoli i bez żadnych wyrzeczeń kulinarnych z mojej strony wróciłam do wagi sprzed lat,a wystający brzuszek zniknął.U mnie zniknął całkowicie i bezpowrotnie,mężwi w pasie ubyły dwa rozmiary.W naszym słusznym już wieku jest dosyć trudno

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi z ziemniakami i kaszą gryczaną 208

posypane świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto: 300 g mąki 150 ml wrzątku sól Farsz: 500 g ziemniaków 50 g kaszy gryczanej 150 g boczku 2 cebule sól pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto ostygnie zagnieść ręką. Ciasto ugniatać do momentu aż będzie elastyczne(...)przecisnąć przez praskę. Dodać kaszę, boczek z cebulą i doprawić solą i pieprzem. Farsz dokładnie wymieszać. Pierogi: Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga. Pierogi gotować w wrzącej osolonej wodzie przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia

Mama Gotuje
Pełnoziarniste calzone z warzywami i kurczakiem 202

warzyw, użyłam mieszanki mrożonych warzyw, ale Wy równie dobrze możecie wykorzystać świeże warzywa. Kupując mrożone mieszanki warzywne, wybierajcie te, które nie zawierają oleju palmowego.   Składniki (na 4 pierogi): Ciasto drożdżowe: 250g mąki pszennej pełnoziarnistej 10g drożdży łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli żółtko lub małe jajko 25g masła 150 ml mleka zioła prowansalskie Farsz: opakowanie mrożonych warzyw: cebula(...)zaczyn nie wykipiał.   Ciasto: W misce umieszczamy mąkę, sól, jajko, rozpuszczone masło i pozostałe mleko, dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto. Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się kleić dolewamy mleka. Pamiętajcie, ciasto powinno odchodzić od rąk, ale też nie może być za twarde. Miskę smarujemy oliwą i wkładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Czerwona Porzeczka
Pierogi z wątróbką i jabłkiem 277

lubi je najbardziej z wszystkich pozostałych. Ciasto: 300 g mąki 150 ml wrzątku sól farsz: 500 g wątróbki 2 cebule 2 jabłka majeranek sól pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto ostygnie zagnieść ręką. Ciasto ugniatać do momentu aż będzie elastyczne i gładkie(...)podsmażyć. Dodać wątróbkę i smażyć aż wątróbka będzie miękka. Wątróbkę przełożyć do miski, posolić i zmiksować blenderem. Pierogi: Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga. Pierogi gotować w wrzącej osolonej wodzie przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia

Mama Gotuje