Nadal nie jestem mistrzynią lepienia pierogów, ale nikt nie może mi zarzucić, że się nie staram. Z przyjemnością popatrzę na Wasze, napewno lepsze wykonanie. 16 pierogów: ciasto: 180 g mąki orkiszowej ok. 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli farsz: 250 g dorsza bez skóry 2-3 garści szpinaku ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Mąkę zagniatamy(...)kółka. Dorsza oczyszczamy, siekamy bardzo drobno razem z oczyszczonym i odsączonym szpinakiem oraz czosnkiem. Można użyć miksera. Doprawiamy masę do smaku. Wykładamy farsz partiami na wycięte z ciasta kółka i lepimy pierogi. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku ok. 4 minuty od czasu wypłynięcia pierogów. Ja podałam podsmażone z szynką prosciutto. Porcja z talerza (6 pierogów
KucharzycaSezon na jagody w końcu się rozpoczął, więc można przygotować wiele pożywnych dań. Prezentuję pełnoziarniste pierogi z jagodami i twarogiem. :) Składniki: 6-7 pierożków Ciasto: 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850 woda 1 łyżeczka oleju sól Farsz: 2-3 łyżki jagód 2 łyżki twarogu pełnotłustego cukier trzcinowy Sposób przygotowania: Dokładnie oczyszczone i umyte pierogi posypujemy cukrem(...)normalne ciasto na pierogi. Gotowe ciasto rozwałkowujemy podsypując mąkę, aby ciasto nie kleiło się do wałka. Za pomocą szklanki o ostrych krawędziach formujemy ciasto na pierożki. Do jagód dodajemy twaróg, dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy na ciasto i dokładnie zlepiamy, aby podczas gotowania się nie rozwaliły. Do gotującej i osolonej wody wrzucamy pierogi. Pierogi powinny się gotować
Truskawkowa Fiestarewelacyjny. Ciasto: 600 g mąki 300 ml wrzątku sól Farsz: 1 kg ziemniaków 300 g białego tłustego twarożku 1 cebula 1 łyżka masła sól pieprz Sos: oliwa cebula maggi śmietana 18% Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto ostygnie zagnieść ręką. Ciasto ugniatać(...)praskę do ziemniaków przecisnąć ziemniaki i twarożek, dodać cebulę i doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Pierogi: Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga. Pierogi gotować w wrzącej osolonej wodzie przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia. Sos: Cebulę pokroić w drobną
Mama Gotujemąkę, wbij jajko, dodaj szczyptę soli,olej, ciepłą wodę i wszystko dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne przykryj ściereczką żeby się nie zeschło. Wykonanie pierogów: Ciasto rozwałkuj, podsypując mąką na grubość ok. 2 mm. Wytnij krążki np. szklanką, układaj na nich farsz a następnie sklejaj. Do gotującej, osolonej wody wkładaj pierogi. Gotuj(...)wypłynięcia. ( miękkość ciasta sprawdzałam palcem ). Przed podaniem okrasz cebulką podsmażoną na masełku lub oleju
Darcia w kuchniziemniaków 250-300 g twarogu 3-4 cebule sól, pieprz koperek ok. 1 łyżki masła oliwa do smażenia (najlepsza z wytłoczyn) Zobacz też: Bezglutenowe ciasto na pierogi - prawie idealne Wykonanie: 1. Cebulę drobno siekamy i dusimy na oliwie ze szczyptą soli i cukru. W międzyczasie obieramy i gotujemy ziemniaki. 2. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy twaróg, łyżkę masła(...)wtedy przekładamy ciasto na blat i delikatnie zagniatamy, podsypujemy sporą ilością mąki gryczanej. 7. Zagniecione ciasto formujemy w taki wałek, odcinamy 1/3 a pozostałe ciasto zawijamy w folię, żeby nie schło. 8. Naszą odciętą część ciasta na obsypanym mąką gryczaną blacie delikatnie wałkujemy, na około 3 mm, niezbyt cienko, bo ciasto się nie rozciąga i wtedy pierogi popękają przy
Kawa z mlekiemIlość porcji: około 40 pierogów Czas przygotowania: 45 minut Składniki: Na ciasto: 400g mąki pszennej 200ml wody 70ml mleka 30g masła Sól Na farsz: Opakowanie szpinaku mrożonego (zazwyczaj 450g) 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ słoika suszonych pomidorów ½ opakowania fety Przyprawy: świeżo mielony pieprz Przygotowujemy ciasto na pierogi: podgrzewamy mleko wraz z wodą i dodajemy masło. Czekamy, aż się(...)kroimy w kawałeczki i dodajemy na patelnię. Następnie dokładamy szpinak i doprawiamy odrobiną pieprzu (nie solimy). Podsmażamy kilka minut i wyłączamy gaz. Dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy. Ciasto na pierogi rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Nakładamy farsz i lepimy pierogi. Robimy tak, aż do skończenia składników. W sporym garnku nastawiamy lekko osoloną wodę. Wrzucamy partiami pierogi
Kolizje SmakówGdzie jest ta wiosna? Ciągle tylko śnieg, śnieg, śnieg i zimno. Ileż można? Czy to się w końcu skończy? Te pierogi są wyrazem mojej tęsknoty za wiosną, za latem! Nawet uczulające pyłki (teraz!) nie są mi straszne! Chcę chodzić na targ! Chcę kupować pyszne owoce i warzywa! Brakuje mi kolorów, smaków! Soczyste brzoskwinie, słodkie truskawki, szparaaaagi... !!!! Wiosno! Przybywaj :) Składniki(...)oraz śmietankę. Następnie dodajemy tarty parmezan, drobniutko posiekaną papryczkę chilli, suszone pomidory, startą skórkę z cytryny oraz posiekaną świeżą bazylię. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto na pierogi Każdy pewnie ma swój przepis na ciasto na pierogi. Odkąd skorzystałam z przepisu zamieszczonego na blogu Renaty przepadłam. Najlepsze ciasto pierogowe. Mięciutkie, pyszne
Plate of Joyprzygotowanie. Oto składniki i przyprawy na pierogi z mięsem. SKŁADNIKI : na ciasto pierogowe: 2 szklanki mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania ok. 3/4 szklanki gorącej wody 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka oleju Wszystkie składniki umieścić w malakserze - wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Farsz na pierogi z mięsem: 800g cielęciny (lub innego mięsa w kawałku) 3 duże cebule(...)Upieczone i wystudzone mięso zmielić wraz z marchewką, cebulą i bułką tartą - do masy wlać sos powstały podczas pieczenia mięsa, całość doprawić solą oraz pieprzem. Krok 4. Ciasto na pierogi rozwałkować i wykroić szklanką kółka, na każdy krążek nałożyć porcję farszu mięsnego, złożyć ciasto na pół i mocno zlepić brzegi pierożków. Pierogi fot. Moja Książka Kucharska Partiami wrzucić
Moja Książka Kucharskapierogi: 1,5 szklanki mąki poznańskiej pół szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju szczypta soli farsz: 300 g jarmużu 200 g białego sera (ja użyłam półtłustego) 3/4 szklanki wody 1 cebula 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 30 pierogów) Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto, powinno(...)czasie wlewamy wodę i podgotowujemy jarmuż (na średnim ogniu, do maksymalnego odparowania wody). Jarmuż studzimy, dodajemy do niego ser, doprawiamy solą, gałką muszkatołową i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Ciasto na pierogi rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 2 mm. Jeżeli się klei do blatu, można podsypać odrobiną mąki. Szklanką wycinamy kółka z ciasta i nakładamy po pełnej łyżeczce farszu. Zlepiamy
Kardamonovywyjdzie, ale wyszły przepyszne dlatego z czysty sercem mogę dodać ten przepis i go polecić. Ciasto pierogowe zaczerpnęłam se strony Kwestia Smaku . I muszę przyznać, że jest ono idealne, dlatego już więcej sama nie kombinowałam z przepisem na ciasto. Składniki na około 40 pierogów Ciasto: 300g mąki 125 ml wody 20g masła jajko Nadzienie 250g twarogu 300g ugotowanych
Delusional TrineWedług mnie najlepsza terapia manualna na odstresowanie to lepienie pierogów. Zwłaszcza jeśli się zna przepis na doskonałe ciasto na pierogi, bo nie ma nic gorszego niż klejąca się do dłoni mieszanka mąki i wody. Tym razem postanowiłam, że farszem stanie się upieczona wcześniej perliczka, grillowany bakłażan i papryka. Duszony pak choi jako sałatka z fasolką szparagową też się(...)talerz lub blat. Jak już polepisz kilka lub więcej pierogów to nastawiasz dużo wody w dużym garnku z solidną ilością soli i gotujesz wodę. Co ważne - surowe pierogi gotuj przez kilka minut od wypłynięcia w gorącej wodzie, jednak nie bulgoczącej, gdyż pierogi się rozpadną, zwłaszcza jeśli ciasto jest bardzo cienkie. Następnie ugotowane pierogi smażę na maśle
Mango PapajaMoże mistrzynią w lepieniu pierogów nie jestem, ale za to farsze i ciasto na pierogi przygotowuję po mistrzowsku! Dziś mam dla Was przepis na jedne z moich ulubionych pierogów – z soczewicą! Delikatne ciasto wypełnione po brzegi fajnym, aromatycznym farszem z czerwonej soczewicy, która w mojej kuchni gości bardzo często! Taki farsz z soczewicy świetnie nadaje się(...)tylko do pierogów, ale również naleśników czy też krokietów! Tortellini przygotowane z takim farszem również zachwycą podniebienia! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 1 płaska łyżeczka * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 0,5 szkl FARSZ: * soczewica czerwona – 1 szkl * marchew – 1szt * duża cebula – 1 szt * czosnek
Ostra na Słodkonietypowego nadzienia są bardzo smaczne. Bardzo zaintrygowało mnie połączenie mięsa i surowych ziemniaków dlatego polecam dzisiaj bardzo smaczne i inne pierogi. Pierogi z mięsem i ziemniakami Ciasto na pierogi 1/2 kg mąki 1/2 litra maślanki Farsz 1/2 kg tłustszego mięsa ( u mnie boczek ) 4 średnie ziemniaki 2 średnie cebule sól, pieprz Mąkę wymieszać z maślanką i ciasto
Pieguskowa KuchniaRosji nazywane są "pierogami polskimi". A tradycyjne ruskie wzbogacone o szpinak czy dalej są ruskimi? Na to pytanie odpowiedzcie sobie sami. Smakują rewelacyjnie, a to najważniejsze. Składniki: Ciasto na pierogi: 600 g mąki pszennej typ 500 400 ml gorącej wody Farsz: 500 g ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu 1 cebula 200 g mrożonego szpinaku 1 łyżka oleju(...)łyżki masła sól pieprz Dodatkowo: 2 cebule 1 łyżka oleju 1 łyżka masła sól Przygotowanie: Ciasto na pierogi: Do miski wsypujemy mąkę i wlewamy gorącą wodę, mieszamy aby składniki połączyły się, a następnie zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Farsz: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy
Smakowity Blog KulinarnySkładniki na ciasto; 50 dag mąki szklanka gorącej wody 4 łyzki oleju lub oliwy 1 jajko łyzeczka soli Przygotowanie; Mąkę przesiewamy przez sitko (ja robie to do miski) wlewam gorącą wodę, mieszam łyzką. Dodaje olej, jajko, sól i zagniatam elastyczne ciasto. (kiedy już składniki mam wymieszane, przekładam wtedy ciasto na stolnice)Jeśli ciasto jest za twarde(...)pierogów. Wrzątek sole a następnie wrzucam pierogi. Gotuje ok 5-7 minut od momentu aż wypłyną . Wszystko zależy od grubości naszego ciasta. Najlepiej zawsze spróbować jednego pieroga czy ciasto już jest odpowiednie. Pierogi odcedzamy, dodajemy skwarki i mieszamy delikatnie aby pierogi pokryły się tłuszczem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.